"Kreás szótár:
"információ van" = "magyarázható bele"
Soha a megveszekedett életben nem veszem be - értsdd s-o-h-a - a darwinizmuson alapuló emberképet, sem az ezen alapuló, és ebből kivirágzó elméleteket, tudományoskodó nagymegmondjákokat, se semmit: merazé:) Egyszerűen nem. Már nyolcadikos koromban se vettem be, nem még most. Nem kevés verejtéket okozva ezzel megboldogult föci-biosz tanáramnak - isten áldja a türelmét hozzám:)
Sose felejtem el, az egyik nagy múltú evolucionista tanár által írott könyv elején ez áll: az evolúció tan a következőképpen határozza meg az életet:
"Az élet tisztán materiális jelenség, amely éppen ezért fizikailag és kémiailag leírható, és az élettelen természettől csupán komplexitása mértékében különbözik.
..no én már akkor szóltam, hogy ez baromság!:) de senki sem osztotta, hörr.
No azóta nem kevés víz folyt ki a felhőkből, a szőkeség ellenére az ember összeolvasott ezt-azt: biológia, geológia, őslénytan, orvosi ezmegazok, csillagászat, informatika, satöbbi.
Feloldhatatlannak tűnik az ellentmondás a teremtés és az evolúció között, merugye a két modell alaptételeiben különbözik. Gondolom ebben nincs vita(?)
Innen a kiút ugye az lenne, ha lenne egy olyan rendszer, amely tisztán tudományos tapasztalati tételekhez igazodna. Nem így van?
Mindkét oldalról lennének tételek megfogalmazva - aztán vígan lehetne cáfolni erről-arról:)
Amennyiben ez nem sikerül, akkor természeti törvényi jelentőséget nyernek, és ezáltal a még ismeretlen esetek megítélésében is nagyfokú kijelentési bizonyosságot érnének el. Szerintem.
Az élő szervezeteknek két szükséges alapmennyisége az anyag és az energia. Ezek azonban nem különböztetik meg egyértelműen egymástól az élő, illetve az élettelent. Valamennyi élőlény központi ismertetőjele a benne lévő információ minden működési folyamat számára (minden életfunkció megvalósítása, genetikai infó a szaporodáshoz). Nohát kérlek alássan az információátviteli folyamatok alapvető szerepet játszanak mindenben, ami csak él. Így van?
..és a legösszetettebb információfeldolgozó rendszer kétségkívül az ember.
...és ha most megnézzük az összes folyamatot:
- beszéd
- szándékos motorikus mozgások vezérlése
- szervek
- hormonrendszer infovezérelt funkciói, stb..
akkor (nem jut eszembe kiszerint) tíz a huszonnegyediken bit feldolgozását számolhatnánk össze, ha épp baromira ráérnénk épp.
...és ha ez alapján gondoljuk tovább a dolgokat, akkor tudjuk, hogy nincs információ kód nélkül, nincs kód szabadakarati megállapodás nélkül, nincs információ adó nélkül, nincs információ statisztika (jel gyakoriság és jelátviteli szempontból), szintaxis (a kód és mondatképző szabályok szempontjai) szemantika (a jelentés szempontjai) pragmatika (a cselekvés szempontjai), apobetika (az eredmény és a CÉL szempontjai) nélkül - most így hirtelen ezek jutottak eszembe.
Ez alapján a teremtés így definiál:
"Az élet áll anyagi részből (fizikai és kémiai szempontok) és nem-anyagi részből (szellemi forrásból eredő információból).
Az evolúció pedig így:
"Az élet tisztán materiális jelenség, amely éppen ezért fizikailag és kémiailag leírható, és az élettelen természettől csupán komplexitása mértékében különbözik."
Valamit tulajdonképpen magyarra lefordítva azt, hogy az élőlényekben az információnak nincs szüksége adóra.
Eddig eljutottatok már, mert nem olvastam vissza?:)