dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.16 0 0 3280
"a matematika nagyon jól megvan fizika nélkül. mondhatnánk azt is, hogy filozófiai szempontból a tiszta matematika jóval kisebb probléma, mint a természettudományok.

legyen erre példa a valószínűségszámítás, amit elvileg sehogyan sem sikerül kapcsolni a valósághoz (gyakorlatilag igen), de maga a matematikai terület ettől még teljesen jó."


Még jó, hogy az ember visszaolvas néha: ez irtózatos nagy badarság
Bár igaz, hogy pl. a dobókocka és környezete pontos ismeretének hiánya csak empírikus véletlen, van ún. valódi véletlen, ezt a kvatummechanika bizonyította legszebben, de pl. Chopin balladáit sem lehetett volna soha sem megjósolni.


Hogy néha mennyire az orránál vezeti a fizika a matematikát, az bizonyítja, hogy a Boole-algebrát "meg kell csonkítani" pl. a disztributivitástól, mert ellentmondásba kerülnénk, ezeket nevezzük ortomoduláris hálónak, de azt ne kívánd tőlem, hogy elmagyarázzam, mert én sem értek hozzá.

De ha minden igaz, már vannak olyan kutatási eredmények, melyek szerint vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek egy bizonyos halmaz komplementerében és részhalmazában is "megjelennek". (persze valamilyen valószínűséggel lehetne ezt értelmezni)

íme egy link
Előzmény: pint (2358)