Farkas&tsa Creative Commons License 2010.09.15 0 0 12988
Kémény: Kétszintes épület, a füstcső bekötésétől számítva 8 m magas iker kémény szabványosnak nézem. A füst természetesen csak az egyik félben távozik.
Füstcső 150mm átmérőjű a kazán hátsó harmadának tetejéből 90 fokos ívvel köt a 700mm-re lévő kéménybe 20-30 mm-es lejtéssel a kazán felé.
A ház kétszintes, 5 szoba, két fürdő szoba, étkező, konyha.
Padlófűtés 16mm-es műanyagcsővel szerelve.
Az előremenő víz 40 fok visszatérő folyamatos fűtés esetén 32-35 fok, ez saccolt. Tudom mérni, csak nem néztem tavaly az idei pedig nem mérvadó.
Ami változott a tavalyi stabil és megfelelő helyzettől.
Méreteiben 20%-al nagyobb, új lemez kazán kerül beszerelésre.
Méretei 700x800x1200. 20mm-es hungarocellel és lemezborítással szigetelt. Csere oka a másik már elmúlt 20 éves és nem szerettem volna fűtési idény alatt cserélni. Nagyobb ajtó is került rá 400X350mm-es. Nem kereskedelemben hanem referenciával rendelkező vállalkozó gyártotta, minőségi kivitelben.
A szerelés után a rendszer feltöltésre került 15 fokos vízzel ezt pontosan tudom mert figyeltem.
Erre a hideg rendszerre lett a már száraz fával történő első ráfűtés, amikor a korábban nem tapasztalt kátrányosodás, szag jelentkezett. Azért írom, hogy korábban nem tapasztalt, mert ebből a fából ami már egy évet száradt a szuterénban a májusban már fűtöttem a régi kazánnal, de semmi rendellenességet nem tapasztaltam. A négy napos fűtés harmadik negyedik napján csökkent a kazán belső falán cseppekben csordogáló szuszpenzió menyisége. A leállás után néhány napra a nedvesség a kazán belső faláról elpárolgott és a száraz ( tapintásra már a kézen nem hagy nyomot) kátrány maradt vissza.
A problémám. A kátrányos jelenséget korábban nem tapasztaltam (régi kazánnál) így a szagot sem. A mostani négy napos fűtés kátrányos melléktermék mennyisége aggaszt, amennyiben az állandó maradna a fűtési idényben.
Alább írt kérdésemre válaszolt kedves fórum társunk aki többek között a füst aláhűtött állapotát is megjelölte mind okot. Javasolta a keringető szivattyú 60 fok körüli indítását.
Kérdéseim. Tudsz-e javasolni valamilyen fütési technikát a jelen berendezés és körülmények között ami teljesen megszünteti néhány nap alatt a fentebb leírt jelenséget? A kazánban található kátrány okozz-e a későbbiekben valamilyen problémát? El kell e távolítani, esetleges valamilyen speciális anyag elégetésével?
A kéményben szintén tapasztalt rücskös kátrány (feketeszínű salak?) lerakódás eltávolítására hallottam egy technikát, gázolajos rongy meggyújtásával lehet kiégetni.Ez természetesen nem a négynapos fűtés eredménye.
Ezt szakember tanácsa és felügyelete nélkül én nem tenném, erről mi a véleményed?
A kéményt ellenőriztem a befűtés előtt és a koromcsapdából 3x20 literes vödör finom szürke hamut szedtem ki.
Bármilyen hasznos tanácsot tudsz adni, nagyon szépen megköszönöm!
Amin nem tudok változtatni az a kazán, kémény, padlófűtés és a 25köbméter teljesen azonos fafajta amit korábban megvásároltam.
Előzmény: joevagyok68 (12961)