spucc Creative Commons License 2010.09.15 0 0 12984

Szia i-deas!

Kezd összeállni a kép, ha lassan is.
A következő megállapításokat tenném:

1. A Celsius ÖV35 gázkazán kivezetőcsonkja 6/4 es. Ezt lehet csökkenteni akkor, ha szivattyút alkalmazol. Gravitációs bekötésnél nem.

2. A 12935 hsz. 2,3 képen szereplő szivattyú, amiről azt írod:"Külső szivattyú viszi a fűtési kört", én úgy hívom: FŰTÉSKÖRI szivattyú.
Miért is az? Főleg azért, mert -különben helyesen- fűtésköri keverőszelep UTÁN dolgozik. Ettől válik a fűtéskör önálló körré.

3. Itt az egyik baj: ha azt a FŰTÉSKÖRI KEVERŐSZELEPET kezded elzárni, a fűtéskör tömegárama a hőtermelők oldaláról nézve lecsökken, akár 0 is lehet, ha a teljesen elzárod!

A szivattyú nélküli gázkazán ilyenkor magára marad, semmi se hajtja, gravitációsan el-üzemelget, a következőképp:

3/1.A gázkazánból megy a pufferbe, majd onnan kijövet, bár a VÁLTÓ szelep AB-A állásban van, mégis az "elvben" zárt, a valóságban talán mégsem teljesen zárt B-A irányban átpréseli magát valahogy, és záródik a gázkazán fele. Ezért nem áll le a gázkazán.
( addig míg ezt a szelepet nem látom, minden rosszat el tudok róla képzelni)

3/2. A másik irány a puffer aljából a vegyes kazán aljába vezet.
Hogy a Laddomat visszacsapóján megy át, az még ok.; De hogy kerül a puffer aljába MELEG víz? Onnan alulról hidegnek kellene kijönni. Na mindegy.
Megjegyzem a 12935 hsz 4 képén nem látom a Laddomatot. Akkor hol van? Viszont van ott egy szivattyú, de honnan-hová dolgozik?

A végeredmény: melegszik a puffer teteje és a vegyes alja, mint írtad is.

4.Mi a megoldás?

4/1. Ha a gázkazán megy, sose fojtsd a fűtésköri keverőszelepet, majd a gázkazán leszabályoz a szoba termosztáttal vezérelve. Nem az igazi megoldás, de azonnali és egyszerű.

4/2. A gázkazánkört közvetlenül rácsatlakoztatod a fűtéskörre, a fűtésköri keverőszelep UTÁN.
A cirkókat így szokták, ha rendszer vegyes, /zárt-nyitott/, akkor hőcserélő közbeiktatásával. (Úgy is elképzelheted, a vegyes a pincében, a cirkó, ha van a közelben előre és visszatérő gerinc, akár a fürdőszobában. Aminek saját szivattyúja, és tágulásija van)
Természetesen kell a gázkazánodhoz szivattyú, visszacsapó szelepek, szűrők, tágulási tartályok, biztonsági szelepek.

4/3. Kézenfekvő lenne hidraulikus váltó alkalmazása.
Ha a fojtás miatt fűtésköri, a hidrováltónál a szekunder oldal térfogatárama csökken, akkor a hidrováltó a meleg viz többletet visszaküldi a gázgazán felé, ami ha túlmelegszik, leszabályoz.
A kérdés, hogyan működik a hidrováltó, ha a primer oldala gravitációs, annak is a "gyengécske" fajtája. Meg a hidrováltót méretezni is kéne.....

4/4. Létezik egy másfajta kapcsolás, aminek lényege, mindhárom hőtermelő - vegyes, puffer,és a gáz -, előremenője kizárólag a gázkazánon keresztül folyva csatlakozik.
A régebbi, gravitációs kazánoknál lehetséges. Ennek a megoldásnak sok előnye, hátránya, és oka van.
Csak megemlítem, én nem csinálnám.

4/5. Van olyan lehetőség is, hogy a váltószelep közvetlenül a vegyes kazán elé kerül, és ott ágazik el a vegyes ill. a gáz felé. Ha a gázkazánnak nincs saját szivattyúja, a vegyes kazán töltőszivattyúja /vagy a Laddomat/ a vizet nem a vegyesbe küldi, hanem eltéríti a gázkazánba.

Mit mondjak? Szimpatikus. Talán ez a legjobb megoldás!

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ha a fűtéskör megint csak nem kér elég vizet, a gáz kezdi el tölteni a puffert, ami gazdaságtalan. Erre szerintem részben lehet szabályzási megoldást keresni.
És ha a hidrováltót nem lehetne megúszni, itt már a primer oldal is szivattyúval hajtott lenne....

5. NEM mellesleg kérdezném:
Milyen a rendszered, nyitott, vagy zárt? Biztonsági visszahűtő, biztonsági szelepek vannak? Ha nyitott, biztonsági vezeték van? A kazán előremenőjébe tettél elzárót? Tágulási(-k) ?
Milyen a vegyeskazid, puffered, HMV-t hogy csinálod, stb. Fotók, link,..

6.És javaslom csinálj egy olyan pontos kapcsolási rajzot, amiben minden szerelvény, és csőméret szerepel!! A további gondolkodásnak, ha segítséget vársz, elengedhetetlen feltétele. És magadnak "se árt".
Nyilván a működést és a biztonságot befolyásoló szerelvényekre gondolok.
(A radiátorok és a fűtési hálózat, ha különben működik, nem fontos.)

Üdv;
















Előzmény: Törölt nick (12963)