vadkörte Creative Commons License 2010.09.12 0 0 11570
sziasztok!
Néhány tapasztalatot szeretnék megosztani veletek: ma leszedtem a kumkvatom földjéről a korábban sokat vitatott agyaggolyókat. Az oka az volt, hogy a múlt heti sikeresnek tűnő gyapjastetű irtás után a héten újra megjelentek a fán a 'látogatók'. (Pedig a tanácsotok alapján a földjét is belocsoltam vele.) Most újra adtam neki actara-t, illetve bekukucskáltam a golyók alá is: hát a föld tetején röhögve araszoltak az tetvek: szerintem a múlt héten a földjére öntött oldatot felszívták az agyaggolyók, így aztán ami a földben volt, meg sem érezte a mérget.
A másik: tavasszal csak nagyobb cserépbe ültettem a növényt, nem nyúltam a gyökerekhez. Most alkalom adódott, így megnéztem, mibe is volt ültetve a kumkvatom: hát az itt említett tőzegmoha van a gyökerek között. A cserép alján és oldalán kb 3 cm vastagságban van a compo citrusföld, amivel tavasszal töltöttem fel a cserepet, már ezt is teljesen átszőtték a gyökerek. Most már nem mertem hozzányúlni, gondoltam, majd jövő tavasszal átültetem, csak épp hogy a tetejéről kapargattam le óvatosan egy kis 'gyári' földet és pótoltam ki a citrusfölddel. Vagy esetleg átültessem most teljesen? Amúgy a gyökerei teljesen épnek tűntek.
Megcsináltam az itt javasolt kúpos gyökérnyak-takarást is (hogy a föld a cserép szélei felé lejtsen).
Még valami: a levelek furán 'foltosodnak' (ld mellékelt képek, remélem, látszik majd). Kb 2-3 hete nem tápoldatozom a növényt, lehet, hogy ez a baj? Vagy a tetvek jelenléte okozza ezt a változást?