Schenouda Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1934
Dick Francis – Holtbiztos tipp (1980)

Eredeti kiadás: Dead Cert, 1962.
Fordító: Révész Mária
Megjelent: Rakéta Regényújság, 1980. 21-27. szám.

Az amatőr akadálylovas Alan York végignézi, amint a legjobb barátja hatalmasat bukik egy versenyen a “királyság legjobb ugrató lovával”. Felismeri, hogy szó sem lehet véletlen balesetről, de a megkezdett nyomozást bonyolítják a szép lótulajdonosnő iránti érzelmei.

Kezdés:

"Orromat a felhevült ló verítékének a folyóról felszálló hideg köddel összevegyült szaga töltötte meg. Csak az ügető paták suhogó-dobbanó hangját és az időnként egymáshoz verődő patkók éles csengését hallottam. Mögöttem hozzám hasonlóan fehér selyembricseszbe és tarka dresszbe öltözött férfiak széthúzódott csoportja vágtatott, előttem pedig egy magányos lovas – élénkpiros és zöld ruhája élesen vált ki a sápadt ködfüggönyből – éppen az útját sötétben keresztező, nyírfavesszőből készült akadály átugratására készült a lovával.
Minden úgy ment, ahogy az előrelátható volt: Bill Davidson a kilencvenhetedik akadályversenyét készült megnyerni. Pej lova, Admiral, fölényesen bizonyította, hogy még mindig ő az egész királyság legjobb akadályugrója, én pedig, mint már azelőtt is annyiszor, percek óta csodáltam magam előtt kettejük együttesének látványát.
Az előttem vágtató ló erőteljes, vöröses fara összehúzódott és megfeszült, mint a rugó, s Admiral az igazán nagy akrobaták könnyedségével vette az akadályt. Láttam, hogy újabb két hossz előnyhöz jutott velem szemben. A maidenheadi versenypálya alsó végén jártunk, és még több mint fél mérföld volt hátra a céloszlopig. Semmi reményem nem volt rá, hogy Admiralt utolérjem.
A februári köd egyre sűrűbb lett. Legfeljebb a következő akadályig lehetett ellátni, és a bennünket körülvevő néma fehérség mintha bezárta és elszigetelte volna a vágtató lovasok sorát. Csak a sebesség volt valóságos. Minden egyéb – a céloszlop, a nézők tömege, a lelátók és lovászfiúk – láthatatlanul maradt mögöttünk, majd került újból elénk a ködben; a másfél mérföld hosszú, üres pályán szinte nehéz volt elhinni, hogy valóban ott vannak.
Baljós, zárt világ volt ez, amelyben bármi megtörténhetik. És történt is valami.
"

H. tipp

Ez volt Dick Francis első regénye, amivel úgyszólván berobbant a krimi-irodalomba. Dick Francis (1920-2010) sokszoros díjnyertes zsoké volt. Krimijei is rendre a lóversenyek körül forognak. A Holtbiztos tipp-et Shephard és Rennison azon 100 krimi-regény közé sorolták könyvükben, melyet feltétlen el kell olvasni (100 Must-Read Crime Novels, 2007). A könyvből film is készült 1974-ben. Dick Francis az egyedüli a világon, aki háromszor is elnyerte az Amerikai Krimiírók legjobb regénynek járó és évente odaítélt Edgar Allan Poe-díját, az Edgars-t, s éppen ezért nevezték Francist „a krimi világbajnokának”…

Letöltés: http://data.hu/get/2947025/Holtbiztos_tipp.zip

Vagy: Holtbiztos tipp

A pack-ban benne van a regény djvu-ja, és átdolgozása doc formátumba, az eredeti borítója, és a fülszöveg (a könyvet már ajánlottam, de nem adtam hozzá letöltést).

[Kibontáshoz a pass a nicknevem.]

(Ezt se hurcolásszátok más fórumokra, ha kérhetem..., aki nagyon keresi a Google-vel, itt megtalálja.)

Egy link: Dead Cert