Schenouda
2010.09.07
|
|
0 0
1934
|
Dick Francis – Holtbiztos tipp (1980) Eredeti kiadás: Dead Cert, 1962. Fordító: Révész Mária Megjelent: Rakéta Regényújság, 1980. 21-27. szám. Az amatőr akadálylovas Alan York végignézi, amint a legjobb barátja hatalmasat bukik egy versenyen a “királyság legjobb ugrató lovával”. Felismeri, hogy szó sem lehet véletlen balesetről, de a megkezdett nyomozást bonyolítják a szép lótulajdonosnő iránti érzelmei. Kezdés: " Orromat a felhevült ló verítékének a folyóról felszálló hideg köddel összevegyült szaga töltötte meg. Csak az ügető paták suhogó-dobbanó hangját és az időnként egymáshoz verődő patkók éles csengését hallottam. Mögöttem hozzám hasonlóan fehér selyembricseszbe és tarka dresszbe öltözött férfiak széthúzódott csoportja vágtatott, előttem pedig egy magányos lovas – élénkpiros és zöld ruhája élesen vált ki a sápadt ködfüggönyből – éppen az útját sötétben keresztező, nyírfavesszőből készült akadály átugratására készült a lovával. Minden úgy ment, ahogy az előrelátható volt: Bill Davidson a kilencvenhetedik akadályversenyét készült megnyerni. Pej lova, Admiral, fölényesen bizonyította, hogy még mindig ő az egész királyság legjobb akadályugrója, én pedig, mint már azelőtt is annyiszor, percek óta csodáltam magam előtt kettejük együttesének látványát. Az előttem vágtató ló erőteljes, vöröses fara összehúzódott és megfeszült, mint a rugó, s Admiral az igazán nagy akrobaták könnyedségével vette az akadályt. Láttam, hogy újabb két hossz előnyhöz jutott velem szemben. A maidenheadi versenypálya alsó végén jártunk, és még több mint fél mérföld volt hátra a céloszlopig. Semmi reményem nem volt rá, hogy Admiralt utolérjem. A februári köd egyre sűrűbb lett. Legfeljebb a következő akadályig lehetett ellátni, és a bennünket körülvevő néma fehérség mintha bezárta és elszigetelte volna a vágtató lovasok sorát. Csak a sebesség volt valóságos. Minden egyéb – a céloszlop, a nézők tömege, a lelátók és lovászfiúk – láthatatlanul maradt mögöttünk, majd került újból elénk a ködben; a másfél mérföld hosszú, üres pályán szinte nehéz volt elhinni, hogy valóban ott vannak. Baljós, zárt világ volt ez, amelyben bármi megtörténhetik. És történt is valami."  Ez volt Dick Francis első regénye, amivel úgyszólván berobbant a krimi-irodalomba. Dick Francis (1920-2010) sokszoros díjnyertes zsoké volt. Krimijei is rendre a lóversenyek körül forognak. A Holtbiztos tipp-et Shephard és Rennison azon 100 krimi-regény közé sorolták könyvükben, melyet feltétlen el kell olvasni (100 Must-Read Crime Novels, 2007). A könyvből film is készült 1974-ben. Dick Francis az egyedüli a világon, aki háromszor is elnyerte az Amerikai Krimiírók legjobb regénynek járó és évente odaítélt Edgar Allan Poe-díját, az Edgars-t, s éppen ezért nevezték Francist „a krimi világbajnokának”… Letöltés: http://data.hu/get/2947025/Holtbiztos_tipp.zip Vagy: Holtbiztos tippA pack-ban benne van a regény djvu-ja, és átdolgozása doc formátumba, az eredeti borítója, és a fülszöveg (a könyvet már ajánlottam, de nem adtam hozzá letöltést). [Kibontáshoz a pass a nicknevem.] (Ezt se hurcolásszátok más fórumokra, ha kérhetem..., aki nagyon keresi a Google-vel, itt megtalálja.) Egy link: Dead Cert |
|