hilz Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20700
Háát igen, azért a gyengébb minőség inkább összeillesztési kérdés, mint anyagminőségbeli hiányosság. A késesek nagy része német acélt használ, nem tudok arról, hogy magyar bicskás/késes skandináv vagy solingeni anyaggal dolgozna,a korábban említett vásárokban gyakran megtalálható késesek közül, de lehet, hogy mert nem kérdeztem még rá direkten. A nyél általában szaru, csont vagy fa, de semmi extra trópusi, csak egyszerű elérhető fafajták.

Ettől még a finishelés lehetne sokkal jobb van az a 20/80 szabály, ami itt is igaz, azaz a munkaidő 20%a esik a késérték 80%-ra, de sokan a maradék 80%-nyi idejű munkát (pepecselés, csiszolgatás stb már nem akarják elvégezni, mondván "nem rentábilis" a munkának ez a része. Holott ezen múlik, hogy adsz-e egy normál méretű bicskáért esetleg 10eFt-t, vagy már a 6eFt-t is sokallod.

A Szalontai késeknél is vannak illesztési pontatlanságok, a maskarám szerencsére szép példány, ezekszerint kijelenthető, hogy célszerű válogatni a kések között, ahol lehet, végighúzni az újjat a kés minden porcikáján, rendesen szemre kell vételezni. Aztán van ahol szinte minden kés hibátlan, van ahol egyik sem.

Mivel a körmöm gyenge, emiatt újjal "veszem ki" a pengéket, kimondottan a könnyen nyithatóakat és a csukott állapotban is nagy pengefelületet szabadon hagyóakat keresem.

Előzmény: xlsxls (20696)