hilz Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20694
Én rajongok a bicskákért.

Kocsistól van egy egyedi páros késem, Polyáktól egy fejesgörbe. A Polyák a kevésbé pontos kidolgozású, a pengénél lévő bakni és a szarubetét között lehetett volna leheletnyivel pontosabb az illesztés is a Kocsiséhoz hasonlítva. A másik kecskeméti késestől a Bodócstól már egy sokkal egyszerűbb kidolgozottságú fejesgörbém van, de még az is ezerszer jobban néz ki, mint most a Mesterségek Ünnepén látott Belencsák kések, ahol a pengehát felől nézve eltérő vastagságú szarulapok voltak a nyélen, a rugó enyhén görbe volt némelyiken. Biztos van ennek a késnek is piaca, bár a minőségéhez képest szerintem drágán kínálták, izzadságos munkákra lehet ezt vinném, mint mondjuk a Kocsis késemet.

Nagy Zoltánnál a MÜ-n meg láttam egy kinyitva enyhe banán formát felvevő laguiole hatású fantáziakést (?), de a kb 14cm pengehossz kicsit elrettentett, pedig árban verte az extrametál de aubrac késeit, minőségben legalább olyan jónak tünt, kidolgozása számomra szebb volt a szarulemezek szokásos - magyaros (?) - díszítése miatt. Belencsáknál mindenesetre klasszisokkal jobb kidolgozásúak a kései.

A Polyáknál láttam most az eredetivel teljesen megegyező (még méhecske is volt rajta) laguiole kést szarvberakással, nekem nem tetszett, legalábbis az, hogyha echte ilyen kés kell nekem akkor franciát keresnék. Fejesgörbét sem akarnék a világ minden pontjáról beszerezni, remélem nálunk készülnek ebből a legszebbek...

A Tarjányi nálam szent ember, szintén nagyon szépen dolgozik egy sorszámozott késem van tőle, melyre az asszony kb. azonnal rátette a kezét, ahogy meglátta.

Amúgy még a Szalontai kések is jók, a hortobágyi parkolóban is hozzájuk lehet jutni reális áron, és ha a Kovács Anti árulja éppen őket, akkor rá lehet venni a szarulemezek scrimshaw-zására is egy monogram, magyar címer stb erejéig.