sancibácsi Creative Commons License 2010.08.23 0 0 1455
"Nem szentírás az utánégető kamra vagy a contraflow járat sem, sőt a csempeburkolat sem szentségtörés."
Az utánégető kamra az Plussz. Szentnek nem szent :-)) miért lenne, csak úgy simán jó; és simán jobb a kályha a tökéletesebb égés miatt.
A contraflow/ellenáramú járat sem szentírás, persze, de vannak harang rendszerű bell system tömegkályhák!
A járatos/ellenáramú belső felépítésnél, ha az éghető gáz nem kap elég o2-t, ha lehűl a tűztér a tökéletlen égés, keveredés miatt, vagy sok a levegő bevitel: mindezek 'végighaladnak' a járatos (cserép), vagy ellenáramú (tömeg) kályhákon.=> mintegy 'végighűtve' azt. A harang (bell tipe) épülő tömegkályhák tűzterére olyan 'füstgáz hasznosító' felépítmény épűl, amiben a füstgázok rétegződni tudnak. Vagyis a forróbb gázok a harang felső részébe, míg a hidegebbek az alsóbb részébe szállnak (és nem a huzat öblíti végig a kályhát vele). Ennélfogva ezek a hidegebb gázok nem hűtik végig a kályhát; hanem a harang alsó részében haladnak át, bennthagyva a forróbb gázokat.
Végeredményben elmondható, hogy a harang rendszer PLUSSZ a járatos, ellenáramú rendszerekhez képest!
És végül a csempeburkolat:
Az valóban nem szentségtörés, de nagyon drága egyfelől, másrészt ha a magot/külső falat kályhacsempével szeretnénk burkolni: valaki mutasson már képet, vagy magyarázza el, hogyan is kell bélelni, drótozni... A sorrend pont fordított szokott lenni, előbb készül el a mag, aztán a külső héj.
A kettős héj pedig nem kötelező úgy tudom,; viszont kötelező a kettős héj esetén a dilatáció!
Előzmény: Jancsimiska (1454)