Excelsior84 Creative Commons License 2010.08.18 0 0 29169
Siemens113

"Biztos hogy ezt várják el?"
Persze, hogy ezt várják el. Az emberek, a családok, amikor pl. a nyaralást tervezik, tudják, hogy x összeg áll rendelkezésre. És hát finoman fogalmazva a teljesárú jegyek és a nemzetközi jegyek nem annyira versenyképesek. A piacon sokkal olcsóbbat lehet(ne) kapni. Vagyis "én hajlandó vagyok ennyit fizetni, de ezért azt várom, hogy..."
Szociálisnak sem nevezném. Én nem hiszem, hogy abban, hogy a havi 100-200 ezres nyugdíjasok is, meg a 40 ezresek is ingyen utaznak, lenne bármilyen szociális szempont. Ebben inkább az van, hogy tuti bukta lenne a következő választáson a "Gyula-bérlethez" hozzányúlni.
A piaci átállás nem odázható a végtelenségig. van EU-irányelv, csak az államok mentességgel élnek. Társadalmilag könnyebb lenne apránként bevezetni, mint úgy, ahogy itt szokták: mindent egyszerre borítanak az emberekre az utolsó utáni pillanatban.

"Ha 10x ennyi lenne mindenki vígan perkálna."

Szerintem az nagy előrelépés lenne, ha a nyugdíjasoknak kellene 10 %-ot fizetni. Talán ennyibe még a fidesz sem bukna bele. Szlovákiában nem magasabb az életszínvonal, de a vonatjegyárak igen.

Attus Germanicus

"Erről van szó. Lehet irigyelni az ICE-t a Pécsre fél nap alatt lekocogó IC helyett, de akkor tessék irigykedni arra is, hogy ott egy ilyen útért jócskán 10 ezer forint felett van a jegy ára..."

Én irigykedem a fizetésükre. És tessék figyelembe venni, hgy ez az ár félig-meddig piaci körülmények között alakult ki. Ugyanez igaz a Eurostarra is. Gyorsabb Párizsból vagy Brüsszelből London szívébe utazni, mint fapadossal beauvis-ról stanstedre vagy akár Frankfurt am Mainból Berlinbe.

Az is nagyon előremutató lenne, ha belátható időn belül a corvinus és a szegedi gyors/IC-ktől eltekintve az összes IC-t és a kanizsai gyorsokat betennék a Keletibe. Nem kellene nagy tömegpusztítást véghez vinni a Keletiben ehhez, igaz lenne mit.