doneknee Creative Commons License 2010.08.09 0 0 22
Azért tartom előnyösebbnek, ha kifelé megy az ember szárazföldön, mert akkor nemcsak részese lesz az épített és természeti környezet és sok más tényező állandó változásának, hanem érezheti is a távolságot, amit én különösen fontosnak tartok. :)
Nyilván kényelmesebb a Bp - Turku - Helsinki - TLN - Tartu útvonal.


"...Tallinn, innen csak busszal lehet továbbmenni, mivel a létező két vasútvonal mind Oroszországba vezet..."

Nos, a 7db személyforgalmú vasútvonal közül ugyan kettő fut át RUS és EE határán, de ezek közül is csak az egyik határátmenetben zajlik személyforgalom, az is minimális. A teherszállítás élteti e két vonalat.

Tallinn és Tartu közt rengeteg buszjárat közlekedik (átlagosan 30 percenként). A szerintem a legjobb menetrendi kereső a BussiReisid.ee, árakkal, kedvezményekkel:
http://www.bussireisid.ee/index.html?MENU=&KEEL=en
(a találatok időadatai előtti "i" gombra kattintva előjönnek a felhasználható kedvezmények)

Továbbá van több távolsági vonat is, melyeket az Edelaraudtee üzemeltet. Menetrendi kereső itt:
http://www.edel.ee/home

Sajnos a webcímeket kitöröltem a könyvjelzők közül, de ha kéred, akkor megkeresem az észt kompkereső oldalt is. Az a legjobb és legolcsóbb és foglalni is lehet rajta.


"De Oroszországba menni nem sétagalopp amúgy sem, a vízumszerzés az nem egy nap oda és nem 1 ft.."

Észtországban a vízumszerzés időráfordítása 1-2 óra, ha utazási irodában csináltatod. Mivel Tartuban is rengeteg orosz él, így ez itt rutinművelet és ezért rendkívül olcsó is! Egészségbiztosítással együtt 10 napra alig volt több 10 ezernél! Amit te mondasz, az álunk van: kétszer ennyiért sokkal több utánajárással szerezhető itthon.

Előzmény: nighttrain (20)