James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.08 0 0 9209
Wow!

No, akkor csapjunk bele!

Nem kell a 125-ös átmérő 40-es pvc csővel fúrás esetén. Annyival nem növeled meg a kavicsolással a vízadó felületet, hogy több vized legyen. A nagyobb átmérő erősebb szivattyút igényel, hogy mindig tiszta furatod legyen. 110-es kezdőcsőben ha elfér a fúrófejed, fúróéled az elég és tolhatod lefelé.A lényeg az öblítés!
A fej rögzítése a csavarral ok, de elég ha ragasztva van, az sem moccan el ha jól fel van rakva a vasra a pvc.
Mehet a 40-es vissza, de kútfej, azaz szelep nélkül hogyan akarod használni? 40-esbe mit lógatsz be? Lehet, mert van ilyen méretű lábszelep, de nagyon szűk lesz!Iszapzsák mérete ok. és kell is.
Milyen vastag a réteg? Pl. ha 2 méter(mert nekem ez rémlik), akkor minek a 4m szűrő? Fém és műanyag együtt? Felejtős, mert az alföldi vizek elég agresszívek és a réz ahogy korrodál viszi magával a műanyagodat! Magyarul kimarhatja, lyukaszthatja a szűrődet. Sima réz, bronz anyagok pár év alatt 20-30 méteres kutakban semmivé válnak, feketednek, lyukadnak stb.
Lehet piacon oroszoktól, de le is gyártathatsz koronafúrót 18mm-es külső átmérővel már jó a szűrőváz perforáláshoz. Van aki fafúrót használ, én nem szeressem.A hézag a lyukak között akkora mint amekkora lyukat fúrsz. Egy lyuk, egy lyuknyi hézag, egy lyuk stb. Fordítasz és a lyukakat megközölöd, cca 7mm hézagot kapsz így. (remélem érthető, ha nem, nézzél meg egy Hidroszeres szűrőt mintának.) Én ennél a méretnél nem központosítok, szerintem neked sem kell, de ha szeretnél precíz lenni, akkor pálcákból lehet hegeszteni központosítót. Két gyűrű amiben éppen elcsúszik a 40-es cső, a gyűrűket pedig három hajlított pálcával, 120 fokban eltolva összekötöd. felhúzod a csőre és tokozhatod, nem fog lecsúszni. Egy ilyen a szűrő fölé egy alá.
Mindszent -20-22m ha jól emlékszem a rétegre.
Kavicsszűrő: A csináld magad mozgalom híve vagy, ahogy látom, így veszel egy kőporrostát(5mm lyukút), keresel egy sóderrakást, a lényeg, hogy ne legyen öreg, poros dombocska és rostálsz magadnak 2-3 taligányit. Ami átmegy a rostán az a jó. Kimosod a finom port belőle és mehet is a szűrőd mellé másodlagosnak amennyi kell. Tudod kavicstető beállítás, tömedékelés, cső melletti szivárgás kizárása stb. Jó melót! J. a G.
Előzmény: karakok (9200)