KIFLICSUCSOK Creative Commons License 2010.08.08 0 0 16299
Montenegró júli 23. - aug 1.

23-án este indultunk 14-en és laza 21 óra alatt értünk le Canjba. Röszke brutál sz.r jó 3órát toltuk a kocsit a határnál, pedig nem mondanám hogy nagy sor volt.
Szerbeknél sok 40-es tábla és trafi, a rövid autópálya szakaszokért összesen 6-700dínárt kellett fizetni ha jól emléxem. Az utak minősége jó(Mo-hoz képest), mindenhol egyértelműen ki van táblázva, Belgrádon is 1Xűen átértünk. Addig viszonylag gyors, utána kezdődik az idegölő szakasz: Cacak, Uzice stb. Szerb-montenegrói határ fél perc, 10eurós matrica fel aztán viszlát. Szerbiában nem tankoltunk mert drágább az üzemanyag. Akárhol álltunk meg egy kávéra vagy üdítőre, tudtunk euróval fizetni és abból még alkudni is. Nyilván így is megérte nekik.
Montenegróban 1 fokkal kevesebb rendőr és 37 fok fogadott minket. Moraca kanyon hihetetlenül szép, Podgorica hihetetlenül csúnya. Betámadtuk az első nagyobb boltot még a város szélén,ami rémlik: Niksic és Jelen 2l 1,49 szeletelt szalámi 2,2 ásványvíz 1,5l 0,4 , 5literes víz 1euró, tej,müzli,kenyér ugyanannyi mint itthon. Skodari tó szintén elképesztően szép Virpazar környékén. Ahol a Sozina alagúthoz kell felkanyarodni, ott mindennap volt rendőr. Maga az alagút 2,5euró. Canjban a szálláson még aznap elment az áram és a víz mindenki nagy örömére, a tenger pedig hááát az első 5 méteren a hagyott kívánni valót maga után. De ha átverekedte magát az ember a "betét erdőn" onnantól gyönyörű tiszta végig látni az alját, és hát a tengerből nézni a hegyeket az télleg leírhatatlan. Az egész nyaralásra ennyi volt a negatív élmény,másnap délután lett víz és villany, reggelre megtisztították a tengert és a partot a szeméttől és innentől minden k..... jó volt.

Vasárnap megnéztük a Rijeka Crnojevica kanyart, felmentünk a Lovcenre, délután Beciciben fürödtünk. Rijeka Crnojevica 0 ember, csak mi és a folyó, Lovcen nemzeti park belépő 2euró/ fő, a lépcsőtől 30méterre tudtunk parkolni, elviselhető népsűrűség. A mauzóleumba a belépő 3euró/fő, ami az ottani árakhoz képest szerintem lehúzás. Vettünk lefelé egy szép darab sajtot és sonkát 7-7 euróért illetve szőlőpálinkát 3euróért.
Becici: az egyetlen hely ahol fizetni kellett a parkolásért, 2,5euró/nap a tarifa a parton. Kényelmesen elfértünk, annak ellenére hogy vasárnap volt és főszezon, egyáltalán nem volt tömeg.

Másnap áthajóztunk a Kraljicina plazara 2euró/fő oda-vissza. Itt volt a legtisztább a tenger, gyönyörű kis öblök, szerintem kihagyhatatlan. 1 étterem van, itt a wc használat 0,5euró, egy 0,33as csapolt Lasko 2, ernyő+2szék 10euró/nap. Mi a szabad strandon voltunk itt is, tömegnek nyoma sem volt.

Durmitor: az egyetlen nap ahol kavartunk egy kicsit az autóval hogy megtaláljuk a Sedloba vezető szerpentinutat, de egy negyed óra alatt azért sikerült. Bő 3 óra alatt felbaktattunk a Bobotov kukra. Zabjlakban a "tourist office-ban" lehet 5euróért 1:25000-es térképet venni. Mindenhol a hegyen egyértelműen a jelzések, minden elágazásnál fel van festve a kőre hogy mi merre hány méter. Mi nem a kocsihoz értünk vissza, de az 1. személyautó felvett minket, pedig 6an voltunk. Nagyon érdemes a helyiektől sajtot venni 5euró/kg áron adják, isteni!

Ulcinj Velika plaza: tömeg szintén sehol,én a homokos partot preferálom simán veri akármelyik olasz tengerpartot is,brutál jó!3X mentünk vissza, nekünk sokkal jobban bejött mint a canji strand. Van szabad strand és fizetős is, az árak: csak ernyő 2,5/nap ernyő+2szék 5, ernyő+2ágy 6, vip(függönyös franciaágy jellegű) 10/nap.
Kaja: hambi 1,5 ,cevap 4 ,hústál 9 (7db hús+1 szelet máj hasábbal,komoly adag), grillezett tintahal 6, panírozott 6,5 ,scampi 12, pizza:4-6között, sopszka sali 2,sör 1,5euró.

Ahogy beértünk Canjba jobbra a 2. ilyen pljeskavicás, az nagyon tuti mindenkinek ajánlom. A jelszó mixed grill.:)

Hazafelé a Piva kanyonon át mentünk Scepan Poljéba, itt a bosnyák határőr elkérte a nemzetközi zöldkártyát. Sokan írták hogy milyen borzasztó a Scepan Polje-i út, szerintem semmi extra összesen 2X40méteren nincs aszfalt, van előtte 20as tábla, lehet számítani rá. Mi megálltunk raftingolni a Tarán, villás házi reggeli, közel 4óra evezés és 3fogásos ebéd 40euró/fő volt. Érdekesen álltak a felszerelés témához: menjetek hátra a kis házba és válasszatok magatoknak,amit gondoltok :) Mi voltunk az egyetlen csapat aznap a folyón,aki rendesen beöltözött: cipő,neoprén,sisak,mellény. Rajtunk kívül atomrészeg szerb és bosnyákok szelték a habokat, üvöltöttek, kiestek a csónakból annyira készen voltak. Volt aki sima fecskegatyában nyomta a 10fokos folyóban :) A szállás nekünk is Ninánál volt Mostarban aznap, 13euró reggelivel abszolút elégedettek távoztunk. Mostar kihagyhatatlan és éjjel is látni kell! Utolsó reggel még megnéztük Blagajt (Mostartól 10km) aztán a Neretva és Vrbas kanyonokon át autóztunk a Gradiska-i bosnyák-horvát határig. Boszniában olcsóbb a benzin(én 0,98euróért tankoltam), szintén mindenhol lehet euróval fizetni, néha egy kis noszogatás hatására euróban is adnak vissza. A horvát szakaszon 2 féle ház van: vagy teljesen új és még nincs bevakolva vagy teljesen szétlőtt. Mi Barcsnál létünk át a határt hazafelé így holdfénynél láthattuk hogy milyen szép dolog a m6-oson az alagút,ami fölött kb. 5méter föld van.
Általánosságban a bosnyákoknál és a horvátoknál is jobban lehetett haladni mint a szerbeknél, legközelebb én erre mennék, mostari alvással mert azt még 1X mindenképp látnom kell!