Törölt nick Creative Commons License 2010.08.04 0 0 46561
Még egy legutolsó gondolat.

"az állam annyi diplomást taníttat a pénzén, amennyit úgy gondol szüksége lesz rá."

Ezzel nem értek egyet. Mi lesz itt pár év múlva azzal a rengeteg jogásszal, szociológussal, akiket manapság ezerszám ontanak az egyetemek? Nem hinném, hogy mindre szükség lenne.
Miközben mindenhol az jelenik meg, hogy mennyire kevesen mennek természettudományos szakokra. Pár éve pl a HVG-ben megjelent egy cikk, miszerint az adott évben a legjobban fizetett és keresett szakma a vegyész lett. (Vissza lehet nézni, meg lehet keresni.) Csak aztán a világgazdaságban történtek dolgok, amik eléggé visszavetették az amúgy is gyenge lábakon álló magyar ipart. (A politikát már meg sem említem.)


"a "felüli rész" elvégezheti a saját pénzén, és hozzájuthat az áhított dokumentumhoz."

Hála az istennek még jó, hogy a diplomát nem pénzért, hanem tudásért osztogatják. És az államvizsgán sem aszerint osztályoznak, hogy valaki fizetős, vagy nem fizetős módban végezte el a szakot.
Mikor én kezdetem 120 fős volt az évfolyam. Ebből végeztünk 14-en. Had ne soroljam, hogy hány fizetős hallgatót rúgtak ki.


És hogy egy másik hozzászólásra is reagáljak:
Fordítsuk meg a dolgot: még nem hallottam, hogy a szakmunkások olyan hatalmas tandíjat fizettek volna, sőt még külön épületfenntertási költséget is. Akkor csak nem ők is az állam, vagyis a mi pénzünkön tanultak?! :O És ha ez nem elég, még külön a munkájukért is pénzt akarnak. Nahát, nahát!


Off részemről is lezárva.
Ennek a diskurzusnak tényleg máshol lenne a helye, nem itt.
Koncentráljunk inkább a Víz-, gáz-, fűtésszerelésre. Hiszen ezért vagyunk itt. :)
Előzmény: gmkiev (46549)