Gergo73 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 59064

Mik ezek a törvények? 1: Newton alaptörvényei 2: Gravi törvény.

 

Tévedés, ezek nem általános törvények az ÁR-ben, éspedig pontosan azért nem, mert nem érvényesek minden vonatkoztatási rendszerben (magyarán nem teljesül rájuk a posztulátum, amit gyakran idéztél). Pl. Newton alaptörvényei a gyorsuló liftben nem teljesülnek, ettől nem inerciarendszer a gyorsuló lift. Az ÁR általános törvényei olyanok, hogy tényleg minden rendszerben érvényesek, de ezeket csak akkor tudod megismerni és megérteni, ha az ÁR-t rendesen tanulod. Ehhez bizony matematikát is kell rendesen tanulnod, mert az általános törvények puszta megfogalmazása is haladó matematikai fogalmakat használ, és akkor nem beszéltünk arról, hogy ezeket hogy kell alkalmazni, hogy kell velük számolni stb. Pl. az ÁR törvényei közé tartoznak az

Einstein-féle téregyenletek, amik már tényleg minden megfigyelő szemszögéből érvényesek. Az egyenletekben szereplő mennyiségek egy matematikus diplomával rendelkező ember számára is komoly utánaolvasást igényelnek (kivéve ha a terület specialistája), hogy értse őket, nem beszélve a fizikai tartalomról, amit csak egy fizikus tud társítani hozzájuk. Röviden esélyed sincs megérteni azokat az általános törvényeket, amikről itt értekezel.

 

Einstein a laikusok számára írt könyvében azt magyarázzal el nagyon elnagyoltan és nagyon virágnyelven, hogy milyen gondolatkísérletekkel lehet eljutni az általános törvényekhez (pl. az idézett téregyenletekhez), illetve próbálja szemléltetni az elmélethez szükséges matematikai ötleteket és fogalmakat (pl. metrikus tenzor) nagyon leegyszerűsítve és nagyon lebutítva.

 

Előzmény: frenkyguy (59063)