locsemege Creative Commons License 2010.08.03 0 0 346
Azért a számítógép használatához felelősségvállalás is tartozik. Az, hogy a kreatív gyerekeket nem szabad korlátozni, tényszerűen ostobaság. Akkor nyugodtan terjeszthet pedofil képeket, mert szegényt nem szabad korlátozni? Netán erről a gépről feltörheti mások gépét, mert ő kreatív? A jogszabályok a kreatív gyerekekre nem vonatkoznak? A fertőzött gép szórhatja a spam-eket a világba, ami majd az én sávszélességemet is pazarolja? Ne vicceljünk már!

Amit én csinálnék:

1) Tiszta telepítés, erről csinálnék image-et, majd az image-et kétnaponta visszamásolnám a gépek HDD-jére. Elég munkaigényes, a kölök nincs korlátozva, s lényegében szabadon bűnözhet, viszont legalább néha használhatóvá tesszük a gépet.

2) Normális jogosultságkezelés, admin jelszót nem tudják a csemeték, használják a gépet a fiatalok sima, azaz korlátozott felhasználóval. Az a helyzet, engem sem ér lelki károsodás, hogy a firefox process-em nem root jogokkal, hanem locsemege nevében fut, s így írom a hozzászólásomat.

3) Felraksz nekik egy Linuxot normális jogkezeléssel - mondjuk ott ez alapvetés, nem is igen lehet másképp -, aztán a kreatív csemetéknek lenne mit tanulniuk. Bőven. Mire megtanulják az Advanced Bash-Scripting Guide című művet, s kipróbálják tudásukat script-eket írogatva, nem csak ez a nyári szünet telik le, de még a jövő évi is. :)

Mottó:

Tömött villamos, két, egymással szemben lévő szék. Az egyiken egy kedves öreg néni kuporog, a másikon egy nő a gyerekével az ölében.

A kissrác himbálja a lábát, és állandóan belerúg a néni térdébe. Az öregasszony egyre hátrébb húzódik, várja, hogy az anya mikor szól rá a kölyökre. De mivel ez nem történik meg, udvariasan megszólítja az anyát:

- Elnézést hogy zavarom, a kisfia folyamatosan rugdossa a lábamat, és ez az én koromban már nem tréfa, eltelál egy csontot, vagy egy eret, akkor az újságosig vagy a patikáig se tudok lemenni. Legyen szíves szóljon rá.

- Mit akar? - reccsen rá az anya. Én nem fogom egy ilyen vénasszony miatt korlátozni a gyerekemet a testi szabadságában! Foglalkozzon a saját dolgával, ne az én gyerekemmel!

A villamoson mindenki megdöbbenéssel nézi végig a jelenetet, míg egy tipikus rocker (acélbetétes bakancs, tar frizura, feszűlős gatya, bőr kabát, fülében üvölt a Tankcsapda) kiveszi a szájából a rágót, és gyönyörűen beledolgozza a nő hajába, majd lágyan így szól:

- Engem sem korlátoztak gyerekkoromban!


:)
Előzmény: yxc432 (345)