madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2304

Javában dúl a nyár, s én mégis el vagyok havazva... Magyarán el vagyok maradva ezer dologgal.

ugye nide is beigértem a c-betűs kötetből valamit. Mit is? Ha jól emlékszem, akkor a díszpintyeket. Ha tévedtem volna, szóljatok rám!

Minden esetre elkezdem:

 

csőr, rhamphotheca: a madarak és egyes alacsonyabb rendű emlősök szarukávával borított, fogatlan állkapcsi szerve, a →bőr, cutis, sajátos képződménye .

(A kacsacsőrű emlős csőre másodlagos képződmény, csak kevéssé szarusodott, és a fiatalok később szarulemezekkel felváltódó fogakat viselnek.)

A csőr

alsó és felső kávából áll.

A felső káva tövénél az epidermisz sokszor lágy marad, ez a, viaszhártya (ceroma). A szarukávák több darabból alakulnak ki, ami olykor külsőleg is látható, így pl.

négyrészes az albatrosz,

háromrészes a kivi, a pelikán és többek között a kanalasgém felső kávája. (→GÖDÉNYFÉLÉK )

A szaruréteg folyamatosan kopik és megújul.

Ha a kopás nincs arányban a növekedéssel akkor a csőr felső v. az alsó - esetenként mindkét - kávája, főként a papagájoknál (→hullámos papagáj) a normálistól eltérően túlnő, amit sok rágnivaló (rügyes v. édes háncsú ágak pl. fűzfa, ill. szépia v. malterdarab) biztosításával meg lehet előzni.

Ha mégis bekövetkezik, akkor a túlnőtt részt le kell vágni, esetleg körömreszelővel utána igazítani. Mindkét káva túlnövése különösen veszélyes, mert a kávák fájdalmas ferdüléséhez vezet, s okvetlenül szakember beavatkozását igényli.

Olykor a rendellenes túlnövés a beltenyésztettség következménye, ez esetben a madarat (de a szülőegyedeket is!) okvetlenül ki kell zárni a tenyésztésből.

A galamboknál ilyen túlnövés ritkán fordul elő, de az életkor növekedésével párhuzamosan tapasztalható (más madaraknál, elsősorban fácánoknál) a csőr hosszának növekedése, s szerepe lehet az életkor meghatározásában. (→sarkantyú)

Tudnunk kell azt is, hogy a madarak többségénél a csőr hegyén a táplálék kiválogatását szolgáló idegvégződések vannak.

A galambok csőrének színe összefügg a fej tollazatának színével

a fehér fejűeké rózsaszínes árnyalatú fehér;

a fehér fejű, de színes homlokúak felső kávájának gerince sötét;

a színes fejű, de fehér homlokúaké rendszerint rózsás fehér, ritkán színes, ám a végén ez esetben is világos;

a sárgáké és a sárga fakóké világosbarna;

a kékeké palaszürke;

a feketéké fényes fekete;

de a gyöngyszeműek kivételt képeznek, ahol ugyanis a csőr rózsás fehér, esetleg a hegyén jelzett.

A kikelt galambfiókák csőrének színéből lehet következtetni a tollazat későbbi színére:

a vörös csőrkarikásokból vörös,

a sárga csőrkarikásokból sárga,

a szürke csőrjelzésűekből kék,

a fekete csőrűekből fekete tollazatú galamb lesz.

A díszpintyek fiókáinak csőre kirepüléskor fekete színű, s csak 8-10 hetes korukra érik el a fajra jellemző színt.

A csőr színének a papagájok életkorának meghatározásában is van szerepe, a legtöbb faj csőre fiatal korban szintén feketés, s csak az ivarérési kor elérésére nyeri el a fajra, nemre jellemző színt v. árnyalatot.

A csőrvizsgálat nem csak az életkor meghatározását, hanem az egészségi állapot megítélését is segíti.

Ha a fajra, nemre, változatra jellemző színnél sápadtabb a csőr, akkor valószínűleg beteg v. hiányosan, egyoldalúan táplált a madár.

A száj és az orrüreg csontjai egymáshoz ízületekkel v. szalagokkal csatlakoznak. Ez teszi lehetővé a csőr több irányú mozgathatóságát, rendkívül ügyes szerszámként való használatát.

A csőr nagyságát és arányait elsősorban a csőr csontos része határozza meg.

A madarak csőre elsősorban a táplálékszerzés és az ivadékgondozás szolgálatában áll. Sokféle működésének megfelelően - fészeképítés, védő- és támadó eszköz - az alakja rendkívül változatos.

Ha figyelmesen és a dolgot logikusan végiggondolva szemléljük meg egy madár csőrét, akkor abból nagy biztonsággal következtethetünk arra, hogy mivel és hogyan táplálkozik.

Ahol elbizonytalanodunk, ott arra gondolhatunk, hogy a táplálkozásban nincs válogatásra lehetőség és sokoldalú szerszámra van a madárnak szüksége.

Pl. a sarlósfecskék és a lappantyúk csőre oly kicsiny, hogy alig látszik. Viszont a szájnyílás ott csaknem a szemig tart. Ennek oka v. magyarázata, hogy a lágytestű rovarok elfogásához nincs is szükségük nagyobb csőrre.

Külön érdekesség a madarak világában a →sárgaszalagos küllő /és a már valószínűleg kihalt →huja/ csőralakulása. Ti . itt a két ivar a csőr hosszát és alakját tekintve is eltért egymástól.

Csőrformák

csőr1

csörtábla2

 

csőr3