kékszemű Creative Commons License 2010.07.31 0 0 14
Nos, akkor válaszolok a saját kérdésemre: szerencsére kiválóan használhatók a navis Nokia telefonok autós navigáció céljára Görögországba való utazáshoz.

Nekem E52-m van, egy félig gyári tartóból - félig egy gagyi tapadókorongos tartóból összeházasított autós tartó segítségével tettem a fel a műszerfal tetejére. Itt egész úton jól érzékelte a műholdakat, jól hallható és jól látható is volt.

Előre letöltöttem a legfrissebb térképeket a telefonba. Az útvonalat előre megterveztem az OVi Maps segítségével, átnéztem és egyetlen egy kivétellel úgy láttam, hogy teljesen megfelel nekem. Arra sajna nem jöttem rá, hogy hogyan lehetne ezen módosítani úgy, hogy a telefonba is bele tudjam tölteni a módosított útvonalat.

Szerencsére a telefon teljesen pontosan ugyanúgy tervezte meg az Görögországba, mint az OVI Maps, tehát nem ért semmilyen meglepetés. Nagyon jól navigált végig, pontosan mondta a követendő útirányt, azt hogy melyik oldalán menjek az útnak az autópálya letérők előtt. Viszonylag pontosan tudta a sebességhatárokat, sebességkorlátozásokat is, a sajnos elég gyakori útépítések miatti ideiglenes sebességkorlátozásokat persze nem tudta.

Görögországban már előre tudtam, hogy hol fogom felülbírálni az általa javasolt útvonalat, amint letértem az általa javasolt útról, máris újratervezett és onnantól pontosan azt az útvonalat javasolta, amit én is választottam.

Szaloniki után érdekes módon mintegy 50 km-en keresztül nem ismert egy autópálya szakaszt, pedig ránézésre nem az idén adták át az autópályát, de valamiért nem volt rajta a telefon térképén. Azon a szakaszon kicsit idegesítően állandóan más útvonalat javasolt, ezért ott lehalkítottam. Aztán megint meglett az autópálya és rendbe jött a dolog.

Elnavigált rendesen a kompkikötőbe is, aztán Thassos szigetén is nagyon jól jött, ismerte a földutak 90 %-át is. Kerestünk egy nevezetességet (Szirének medencéje) ahová csak földúton lehet elmenni, azt a földutat méter pontosan ismerte, tökéletesen navigált rajta :-))

Szóval akinek navis Nokia telefonja van, annak teljesen felesleges külön autós navigációs kütyüt vásárolnia, a telefonja az autós navikat tökéletesen helyettesíti. A térképek elég jók, ingyenesen és gyorsan frissíthetők, a Nokia szoftver elég jó és mindez teljesen ingyen van a telefonhoz.
Előzmény: kékszemű (11)