Evehid Creative Commons License 2010.07.22 0 0 46231

Sziasztok!

 

Teljesen új vagyok itt a topicban, elég sok hsz-t elolvastam konvektor témában, de nem találtam a kérdéseimre választ.

 

A következőben szeretnék tanácsot kérni: van egy kb. 20 éves, öntöttvas Fég GF40-esünk egy 24 m2-es szobában. Már használtan vettük, át lett nézve nem egészen 5 éve. A cég honlapja szerint kb. 4,3 kW-os, a most gyártottak ennyit tudnak.

A szoba totál szélvédett, K-DK-i, É-on nincs nyílászáró, hálószoba. 65 cm vastag törekes vályogfalak (a vályog kategórián belül jónak mondható hőátbocsátási értékkel), 1.1-es ablakokkal, redőnytok utólag szigetelve, tömítve, padláson 20 cm kőzetgyapot. A felújítások után ez a konvektor túl nagy ide, biztos, h. rossz hatásfokkal megy, jan-ban is max. 3-as fokozaton járt. Ősz-tavasz inkább csak N-1.

 

Lehetne-e szerintetek érdemi gázmegtakarítást elérni azzal, ha új, 2-2,5 kW-osra cserélnénk? Hihető-e, h. a mostaniak lényegesen jobb hatásfokúak, pontosabb szabályozásúak a 20 évesnél (tudom ,teljes terhelésre adják meg)? 

Kell-e hozzá engedély, vagy csak szerelési munka?

Ilyen teljesítménnyel a következőket találtam:  Pelgrim GWH2, Fég Beáta2, Lampart LB20 és Demrad Prometheus C20. Melyiket lehet az extra vastag falunkon kivezetni?

A Demrad árban a legjobb, állítólag török, de a honlapon egy P.R. China végű telephelycím szerepel... ;) Maximális méretcsökkenést a Pelgrimmel érnénk el. Van vkinek tapasztalata vele? Létezik hozzá hosszított parapet?

A meglévő falnyílásba minden bontás nélkül csak a Fég GF25-ös, v. 30-as lenne jó, de ez is 3,3 kW-os és baromi drága. Előre is köszi, és bocs a hosszúért.