madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2249

Kedves Roland15!

Egy kicsit zavarban vagyok. Eddig viszonylag jó barátságban voltam a gilisztákkal, köztük a trágyagilisztával (Eisenia foetida) is. Aktív horgászként nem egyet felkínáltam a kárászoknak és azok szemmel láthatólag nagy élvezettel fogyasztották.

De rákapott a ponty, a keszeg, a törpe harcsa... A vágódurbics meg főleg!

Aztán jött (ha nem tévedek) az Ez is Amerika c. film, amelyből megtudtam, hogy az USA-ban gilisztatorta készítéséhez is felhasználják. A narrátor szerint a benne levő sok-sok B-vitamin miatt nagyon is kedvelt csemege ez a közismert gyűrűsféreg az amerikaiak körében. Na ezzel ugyanúgy lettem, mint a Colával - én a colával szemben előnybe részesítem az enyhén savanykás málnaszörpöt. A gilisztatortát is egyék csak ők!

Végül is én személyes ellenszenvem ellenére nyilvánvaló, hogy egy mérgező féregből nem csinálnak tortát - ha csak nem az anyósnak!

Na, hogy ne húzzam feleslegesen, mint az a lexikonban is szerepel: a szaporodás időszakában előfordulhat egészségre káros anyag a gilisztában, de összességében nem ez a jellemző.

Aki korareggel figyelt már fekete rigót, az nyilván látott a harmatos fűben keresgélő madarat, amint a hidegtől még dermedt gilisztákból 4-et 5-öt is felcsíp, hogy majd csemegeként átnyújtsa a kicsinyeinek.

Magyarán gyanús nekem ez az óvás a gilisztáktól. De - gondoltam - lehet, hogy mégis...

Nem sajnáltam az időt, felforgattam mindent és semmi.

Légy szíves segíts nekem valami megbízható forrás találni, amely konkréttá teszi az aggodalmat. Tényleg érdekel!

De vigyázat, nehogy megtévesszen a keresőre adott találati lista rövid ismertetője, az azokban rejlő figyelmeztetés éppenhogy a giliszták veszélyeztetettségére utal. 

Ami pedig a fészekparazitákat illeti, nos, abban igazad van. Köszönöm szépen a figyelmeztetést!   

Előzmény: Roland15 (2226)