panettone Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3383

A faj a kutya, minden kutya "fajtiszta" bár ez a szó nem jelent semmit mivel a kutyát elég nehéz lenne keresztezni mondjuk őzzel vagy csirkével. A fajtatiszta pedig a spániel a tacskó a dog....HA HITELT ÉRDEMLŐEN TUDOD BIZONYÍTANI HOGY AZ vagyis a TE kutyád ahogyan a mieink is csak spanielalakú mivel tkv nélkül Te sem mondhatod hogy minden felmenője spaniel volt. Én viszont elmondhatom pl Miaról vagy Mácsairól hogy spaniel mivel Nekik van származási lapjuk.....:-)

Azon hogy a szónak, hogy fajtamentés van-e létjogosultsága nyithatsz egy új vitát szerintem a többi fajtamentőnek is lenne érdemi hozzászólása. Ugyanis a fajtamentés nem arról szól amit Te megfogalmaztál, majd akkor követeljük hogy minden fajta élhessen a neki optimális feltételek között ha nem lesz több éhező, altatásra ítélt, utcán "elhagyott" spanielalakú egyed.

Azt meg végépp elképzelhetetlennek látom, hogy importáljuk a vadkacsákat, hogy mehessen mindenki vadászni a spanijával. Márcsak azért sem mert nem hinném, hogy az enyém pl élvezné, de ha kéri valaki a mi kacsánkat kilőheti....

Azt meg végképp felejtsd el, hogy a "munka spaniel" akik aktívan vadásznak akárcsak hajaznak is a standard-re amit Te olyan szépnek és fontosnak vélsz......egy ilyen kutya minden csak nem talpigszőrben spani. Mi szeretjük a lakótelepn élő gazdijelölteket is, nem ragaszkodunk a vadáászházhoz ha valaki kutyát szeretne tőlünk, ugyanis nem az a lényeg, hogy hol hanem hogy hogyan tartjuk a kutyát, nem annyira a luxus mint inkább a biztonság a szeretett a felelőség ami sokat nyom a latba. És nem utolsó sorban a nagy séták, kirándlások a kényeztetés....

 

Gyorsan körbe telefonáljuk akkor a tacskó-, boxer-, dog-, ridgebac-, uszkár-.....fajtamentőket, hogy irány a bíróság és vagy a célkitűzéseiket vagy a nevüket írják át mert ez így nem kóser!

"mivel ez egy életvidám, jóindulatú fajta, nem adnám a nevem morgós, megkeseredett időzített bombákhoz" gondolhatod, hogy mi sem, pontosan ezért ha egy kutyát akárcsak hajszálnyira is ilyennek látunk addig gondozzuk, kivizsgáltatjuk figyeljük tanítjuk amíg hozzáértő és hozzá ragaszkodó gazdit találunk. Nem értem mi a gondod azzal, hogy vanak akik szívesen vállalnak be akár problémás ebet is.

Szerinted csak a mi mentteink ilyenek? Meséljek a hozzánk érkezett telefonokról?

Nézz szét más fajtáknál is milyen idegroncs, örökletes betegségektől terhelt egyedeket tartanak, vagy mentenek mások!

Ilyen a magyar kutyás társadalom spóroltok a vételáron és a fajtamentőkőn veritek el a port!

Én sem akarok rothadó szőrel, törött lábbal, csontsoványan érkező kutyákkal kűzdeni!

De valahogy mégis nem egy mocskos, féreg EMBER hagyja idáig jutni a kutyáját, hogy aztán vagy megszakad a szívem vagy beállok a sorba és segítek, még akkor is ha közben ilyen hülyeségeken lovagulunk is hogy vadásszon a talpigszőrben spániel!

 

Ezt azokkal kellene megvitatnod akik százszám ontják az ilyen kutyákat a piacra....kezdhetnéd a hobbiszaporító barátaiddal akiknél a Te kutyád született, mert nem hiszem, hogy felelősségel megtervezett, szűréseken átesett kan és szuka volt az alany akik a kutyád szülei voltak.

 

Örülök, hogy biztos vagy benne, hogy a TE "spanieledet" nem kell majd menteni....soha, senkinek! De ezen az alapon biztosítást se fizess mert tuti se neked, se a kocsidnak, se a házadnak soha nem lesz baja. Így legyen! Kerestünk mi már a kertből kilopott kutyát! És az sem biztos, hogy ha egy hajléktalan találja meg hamarabb nem adja el a nyakörvét 200,- ért és az sem hogy ha Marika néni fogja be akkor az Ő állatorvosának van chip leolvasója.......sajnálom túl sokat láttam, hallottam ahhoz hogy bárki kutyáját biztonságban érezzem.

Remélem, hogy tényleg 20 évesen a Te lábadnál fog csendben jobblétre szenderülni. Magamnak se kívánnék többet.

 

Előzmény: dridy (3382)