madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2166
 

 

birminghami (börmingemi - Birmingham roller) pergő: Birmingham környékén, az angol tipplerekkel egyidőben keletkezett házigalamb a keringők fajtacsoportjában. Erényei folytán gyorsan elterjedt a világon.

http://www.youtube.com/watch?v=WGwDOzpTcgs  

Az USA-beli tenyésztők legnépszerűbb fajtája, s ebben szerepe van kiváló röpképességének, ill. a ragyogó forgótechnikájának. birminghami pergő az USA-banMagas intelligenciájú, jól idomítható. A röpládából bárhol feleresztve bemutatják a produkciójukat, s a ládába visszatérnek.

Hazánkban a legnépszerűbb röppergő fajta, híveinek a száma napról-napra bővül.

Két válfaja ismeretes a röptípusú, ill. a kiállítási. Az utóbbiak vastag nyakúak, széles homlokúak.

Ettől a különbségtől eltekintve az enyhén vérerezett gyöngyszemek írisze mindkét változatnál élénkvörös, ill. az egyszínű fehéreknél és a túlnyomóan fehérrel tarkázottaknál elfogadott a bükkönyszem. A finomszövetű, egysoros szemgyűrű viaszos.  

A fej itt minden irányban legömbölyített, törésmentes vonalakkal, enyhén domborodó homlokkal jellemezhető.

A birminghami galamb parlagi nagyságú, közel vízszintes testtartású galamb, dús, testhez simuló tollazattal..

birminghami rollerJerry Higgins az udvaon, e célra kialakított ládákban tartja a galambjait

A szárny - jól kirajzolódó szárnybúbokkal a testhez feszesen simul, a hátat takarja, s nem lóghat. Csúcsuk a farok két szélén fekszik.  A zárt evezők csúcsa a farok szélén pihen.

A láb mérsékelten tág állású, élénk vörös. Elfogadott lábtollasan is, ill. kedveltek a nyakfoltosok. Az utóbbiak leginkább a kiállítási típus körében jelentkeznek. A lábtollasoknál a tollak a lábat a világos szaruszínű karmokig takarják. A szélső ujjakon a tollak hossza 2 cm és ívben hátrafelé hajlóak.

Meg kell jegyezni, hogy a karmok elfogadott színárnyalatát a tollazat színe befolyásolja, minél sötétebb a tollazat, a karom is lehet annál sötétebb árnyalatú, viszont a világosabb árnyalat kívánatosabb!birminghami roller

A mell közepes szélességű, enyhén emelt és kismértékben előre domborodik.

A hát vállban széles. Törés nélkül, lejtéssel csatlakozik a keskeny farok vonalához.

A farok keskeny, lapos, 12 kormánytoll alkotja és ezek nem érintik a talajt.

A csőr enyhén lefelé irányul és a végén kissé hajlított. 18-20 mm nagyságú (tojóknál 1-2 mm-rel rövidebb). A világos szaruszínűek előnyt élveznek. Az orrdudor fehéren porozott, sima felületű.

Meg kell említeni, hogy a röptetésre trenírozott állomány zömében szabálytalan tarka.

A színváltozatai: minden galambszínben és a legkülönfélébb rajzolattal [csappal (ilyenkor 7-10 elsőrendű evező fehér, fehér farokkal, színes farokkal (amikor is fehér a galamb színes farokkal), fehér tükörrel, szarkarajzzal, babosan, deresen stb.] elfogadott.

Barátrajzúról akkor beszélünk, ha fehér a fej a szem alatt 2 cm-el futó vonalig, továbbá fehér 7-10 evezőtoll és a hát felső része a  kormánytollakkal illetve a has, a comb és az alsó farkfedők, miközben a tollazat többi része színes.

Elfogadott →szíves változatban is, amikor SZÍNES

    a nyak hátul és a nyak eleje alul, ill.

    a mell a has vonaláig és a

    a hát a szárny felső részére kiterjedően.

Viszont FEHÉR itt

    a fej és

    a nyak a tarkó alatt 1,5 cm-rel kezdődően, továbbá

    a szárnypajzsok a váll kivételével és

    az evezők, a derék, a has, a lágyék, ill.

    a farok.

Hódosoknál (melyek a szívesek között mutatkoznak) a felső csőrkáva tövétől a fejtető közepéig egy un. homlokfolt található, s ez felfelé kiszélesedik, a fejtető közepéig ér, viszont a szem fölött helyet ad egy fehér csíknak és a vége ívben kerekedő.

Ismeretes →→almond változatban, amikor a világos sárgás alapszín babos (barna kék, fekete) díszítettsége kiterjed a testi tollazat egészére. A fiatal almondok natalis tollazatában az elsőrendű evezők és a kormánytollak rendszerint fehérek, amelyek csak a tollváltás idején cserélődnek kék v. fekete tollakra. A babosság is a korosodással válik mind kifejezettebbé.

Különösen kedveltek a fehér nyakfoltos galambok, melyeken a színes folt a nyak hátsó részének közepétől mutatkozik a vállbúbok felé fokozatosan szélesedik, szimmetrikus és harang formájú. Maximum a hát tollazatáig érhet.

Máskülönben a nyak függőleges tartású, a fej felé fokozatosan keskenyedik, hátsó vonala enyhén ívelt, toroktájon kikerekedő.Birminghami dúc

A fajta sikerességére talán a legméltóbb példa, hogy az USA-ban csak Austinban, a Birmingham Rollers Clubnak több, mint 10 000 tagja van. Számos tartási változatát alkalmazzák. Az austini, kerekesszékes Jerry Higgins (lásd fenn!) pl. az udvarában, külön-külön dobozokban tartja a családokat.

Gyűrűméret 7 mm (IV-es), tollaslábúaknál 8 mm (III-as)

Fotók: http://www.austinrollers.org/ és Orsó Pál - http://www.orsopergomodena.mlap.hu/birminghami szálló csapat