tucano Creative Commons License 2010.06.17 0 0 69860
"Mert amikor CRO COP Mirko Filipovic a közönség ovációja kiséretében a küzdőtéren páros lábbal ugrik a földön fekvő ellenfele arcába azt a félelem és az agresszió vezérli."

Olyan ember biztosan nincs, aki ne félne (egy picit)bunyó előtt, közben és után, de biztosan nem ez és az agresszió vezérli, mert akkor tutira vesztene.
Nekem annyira nem nagy kedvencem Crop Cop, de inkább a dicsőségvágy, a tudás, a tapasztalat, a tökéletes stratégiai felkészülés vezérli nem a félelem és az agresszió.

Nem kell szeretni az MMA-t, csak szerintem ha közhelyekkel jellemzed, akkor közhelyesen gondolkodsz.
"Harcművészetnek, budonak pedig végképp nem nevezném."
Harcművészetnek nyugodtan nevezheted, hidd el nem találsz olyan kritériumot a hm-ek nagy közös halmazábráján, amelynek nem felel meg, annak ellenére, hogy valójában egy szabályrendszer, de erről később.
Ha visszaolvasol, akkor itt találsz néhány vitát a budoról. Nem minden harcművész fogadja el a budot, egyetlen végső igazságnak. De az tuti, hogy az MMA Japánban nagyon népszerű és budo gyakorlók milliói járnak el ilyen versenyekre. Sztem nincs olyan harcművészeti ág, amelynek jeles mestere ne vett volna részt olyan párbajban, amikor nagy érdeklődés mellett leszámolt valamelyik konkurens iskola bajnokával. Persze lehetőleg fegyverrel, kinyírva a másikat. Ez része a budo történetének, nem becsülném le a fontosságát és a szerepét.

"Ezek az emberviadalok a tiltott utcai harc legalizált formái. "
Nem. Az MMA egy szabályrendszer, amelynek keretében fontos kompromisszumok születtek. Azaz az emberi élet és épség tiszteletben tartásával olyan mérkőzéseket lehet rendezni, amelyeken az elérhető legszélesebb technikai repertoár alkalmazásával összemérik tudásukat az emberek. Se több, se kevesebb. A szabályrendszer köré iskolák szerveződtek és az MMA kezd önálló életre kelni, sőt egy kicsit elszakadni azoktól a harcművészetektől, amelyek küzdelmi szabályrendszereinek szintéziséből származik. De ez teljesen soha sem sikerülhet, mert a hm sulikból jönnek a legények és leányzók, akik az MMA keretein belül versenyeznek.

Szeretni persze nem kell.
Előzmény: Törölt nick (69859)