IWAS Creative Commons License 2010.06.11 0 0 1815

Pannonhalmi Tricollis 2007. A hátcímkén azt olvashatjuk, hogy "Gyümölcsösség, bársonyosság és elegancia találkozik a három dűlőnkből származó vörösborunkban, amely Merlot, Pinot noir és Cabernet franc fahordós érlelést követő házasításával készült." Alc. 13,5%. Ár: 1,65 eFt (Tesco, akció; eredeti ára 2 eFt). Korábban szándékosan nem vettem olyan bort, amelyben a bordói és a burgundi fajtákat házasítják, de most félretéve az előítéletemet, úgy gondoltam, hogy ezt kipróbálom. Meg aztán GV is arra buzdított, hogy "try new things". :-) Préselt parafadugója van, de a megszokottnál igényesebb (a két végén egy-egy 3-4 mm-es HQ parafa résszel). Tiszta, közepesen fürge mozgású. Nagyon szép narancsrubin szín (amolyan érett pinot-s). Illatában eleinte jól érezhető a hordó vaníliája (de szerencsére nem letaglózó erővel), fekete- és pirosbogyós gyümölcsök, végül egy kevés prémesség is felfedezhető benne. Ízében áfonya, szeder, érett meggy, sőt minerális jegyek is. Közepes test mellett jó minőségű savak és tanninok. Viszonylag hosszú utóíz áfonyával, málnával és szőlőhéjjal. Vakon francia bornak tippeltem volna, mert azoknál szokott a komplexitás és az elegancia ilyen formában találkozni. IWAS-score 4/5-5/5 (ha kicsit nagyobb lenne az extraktja [vagy még kedvezőbb az ára :-)], akkor egyértelműen 5/5 lenne).