sancibácsi Creative Commons License 2010.06.07 0 0 1405
Én is találkoztam már régen a képpel, oldalnézetet nem láttam róla (csak egy könyv ajánló). Ha érdekel, pl. itt megtalálhatod:
http://www.grannysstore.com/Do-It-Yourself/masonry_stoves.htm
Ha érdekel a kályháról a véleményem: nem rossz, de azért ennél sokkal jobb kályhák/megoldások léteznek. Ezzel az a gondom, hogy:
-1.ha a tűzteret a kép szerint füstgáz újrahasznosítósra akarnád megépíteni, akkor ehhez nagyon pontos méretezésre lenne szükség(ehhez egy ilyen sematikus ábra nagyon kevés).
-2.mivel a fekvő járatok határoló falait acéllal kell alátámasztani; kérdéses az élettartama, mikor kell elbontani, és újjáépíteni,
-3.és a legfontosabb: ez egy fekvő járatos kályha. A járatok hosszát itt is méretezni kell előbb, (ha nem akarod, hogy a kályhában hűljön ki a füstgáz, és kondenzálódjon). Ráadásúl a hatásfoka sem olyan jó mint a harang rendszerű kályháknak.
A harang rendszerű kályhák is épülnek nagyon jó hatásfokú tűztérrel, ezenkívül nem fekvő járatokkal egészül ki, hanem 'harangok' hasznosítják a füstgáz hőjét. A leglényegesebb különbség, hogy a járatos kályhák hidegebb-melegebb elégett-kevésbé elégett gázokat egyaránt közösen végig öblítik a járatokban. A harang rendszerűnél viszont a forróbb gázok a harang felsőbb részeibe vándorolnak, míg a hidegebb füstgázok, ill. az égéshez szükséges 'légfelesleg' égésben részt nem vevő gázok a harang alján távoznak, és nem hűtik a járatokat.
Pl lásd itt:
http://stove.ru/index.php?lng=0&rs=3
Előzmény: ganzos (1404)