Törölt nick Creative Commons License 2010.06.04 0 0 2433
Pont tegnap próbáltam ki, hogy az esti tejet egy részét összeöntöttem a reggeliből ugyanannyival. Ugyanúgy készítettem, mint a reggeli tej egyedül maradt részét, joghurtkultúrával, amiből megintcsak egész jó lett. Ám az összeöntöttből készült az átgyúrás idejére olyan lett, mint a szivacs, míg a friss tömör maradt. Azt is kipróbáltam, hogy külön a tegnap esti tejből mi lesz: az még szivacsabb lett. :D Mostanában már azt szoktam csinálni, hogy két óra állás után melegítem vissza a tejet, az még nem lesz lyukacsos. (Elszaporodik benne valami baktérium, míg este áll?) Csak ez éjjel necces... Tényleg, a firss tejet pasztörizálva annak megmarad ez a "védekező mechanizmusa"? (És ez mi, kinyírja a hozzáadott bacikat? Meddig tart ez a hatás?)

Érdekes, a kultúránál mindenhol 10-15 percet olvastam és láttam. :| Majd kipróbálom 30-cal is, lehet, csak az volt a baj.

Oltót csak kétszer raktam bele 2,1 ml-t, aztán rájöttem, hogy a kecsketejbe kevesebb kell, különben gumis lesz. Még 1,9-től is egy egész kicsit, én 1,7-et szoktam tenni 10 literbe, az jött ki jó állagúra. Az alvadék amúgy mindig jól néz ki, szépen márványosan törik, bár amikor vajas volt, kicsit már látszott valami szemcsésedés. Egyébként aki készített már sikeresen vajkultúrás sajtot, az leírhatná, hogyan kell kinéznie a lecsepegés után a sajtnak, állagra, törésre... :D Jó volna egyszer megnézni valakit, hogyan készíti, onnantól már biztosan menne.

Félkeményet szeretnék, igen, úgy két hónapot szoktak állni a hűtőben a sajtok. De idővel megpróbálom valahogy kitakarítani és újravakolni a raktár alatti betonfalú pincét is, csak most még tele van patkány által bekotort földdel, meg penésszel. (Tényleg, tudna valaki mondani nekem erről valamit, hogyan kell előkészíteni egy sajtérlelő pincét? Gondolom, a mostani rossz penészt valahogy le kéne irtani előbb.) Amúgy nyáron 18-20 fok van benne, a teteje van talajszinten, és fölötte van egy dupla pozdorjafalú zárt tér is, pont jó volna.

Mindenhol a sófürdőt olvasom, gondolom, nem véletlenül. Ha a sót belegyúrjuk, akkor tönkremegy az állaga? (A joghurtos sajt még gyúrás után is elég szépen összeáll.) Hogyan lehet egyenletesen sózni, főleg pl. egy lyuk nélküli sajtot, ha csak áll benne? Hogyan lehet beállítani a sószintet? Régen néhányszor próbáltuk, és valahogy a külseje mindig sósabb lett, mint a belseje, ráadásul míg a belseje sótlan volt, a külseje meg ehetetlen. És tartok tőle, hogy édesanyám nem menne bele, mert a sajtokat legalább 1 l víz lepi el - edénytől függően akár több is -, az akkor meg rögtön negyed kiló só, egyszerhasználatosan. Kétaponta egy kiló só fogyna, havi 15 kiló, 3000 Ft. A tengeri só pedig drága, nem bírnánk finanszírozni a sajtjainkat, ha nem adjuk el. :D Úgy már kicsit más volna ingyen elosztogatni a tágabb családban...

Préselés nélkül hogyan lesz formasajt? Nekem eddig csak préssel sikerült. :)

Ahj, bocs a sok kérdésért meg a fárasztásért, de ez van, ha egy olyan akarja megtanulni ezt, akinek leginkább egészen más tevékenységekre volna kedve, és még csak nem is ért hozzá. :) Bonyolultabb dolog, mint megfőzni egy ételt, de én még főzni sem tudok, mert mindent elrontok valahogy. (Egyszer kukoricadarát akartam készíteni, de elfelejtettem beletenni a darát, és meggyulladt az olaj, három méteres lángokkal égett a kezemben. :D Következő alkalommal olajat felejtettem el tenni bele. Csak ennyire vagyok súlyos.)
Előzmény: elefada (2412)