Törölt nick Creative Commons License 2010.06.03 0 0 2265
Idézek :-)))))

az, hogy mi külön nyelv, egy clusterezési probléma. Csak közmegegyezés kérdése tud lenni, mint ahogy az állatok fajokra osztása is -- lévén a nyelvészek/biológusok minden igyekezete ellenére nem lehet úgynevezett egzakt ekvivalenciarelációt megadni egy biztos és működő eligazodásra... (A matekosok kedvéért, általában a tranzitivitással van a baj).
Ennek eredménye, hogy valóban elsősorban aktuálpolitikai kérdés, hogy mi nyelv, és mi tájszólás. A valenciánok ragaszkodnak ahhoz, hogy ők nem katalánok, és így a nyelvük sem egy enyhe katalán tájszólás, ők önállóan akarják utálni a spanyolokat, és nem a katalánokkal együtt, hogyne, hogy aztán azok telepedjenek rájuk.
Így aztán a valencián a katalán mellett külön hivatalos nyelve az EUnak, és így a dokumentumok mindkét nyelven megjelennek.
Igaz, ezen dokumentumok közötti egyetlen különbség az, hogy az elejére az egyiknek az van írva, hogy ez katalánul van, a másikra meg az, hogy valenciánul, mert az írott változatban aztán tényleg semmi különbség nincs...