madarbarat Creative Commons License 2010.05.19 0 0 2047

Kedves Andrea 196707!

Őszintén megvallva az ilyen kérdésektől félek a legjobban. Tudom vannak, akik kapásból válaszolják a tutit, de én sajnos nem vagyok ilyen nagytudású mágus. Elveszem a sok-sok lehetőség között vagy csak túlbonyolítom a dolgokat? Még az is meglehet...

Tegnap voltam Molnár Laci barátomnál, aki büszkén mutatta meg a fürjtenyészetét (kínai törpe és japán, meg a sok-sok kelésben levő fácántojását) és a csibék sokasságát.

Gyönyörű kicsik tömegét láttam a melegtőlámpa alatt, de nem hallgathatom el, hogy bizony voltak megkopasztottak is közöttük. Laci látva a fintort az arcomon rögtön mondta: "Túl sokan vannak, a stressz, a sűrűség miatt b.sztatják egymást. Ha nem volna ilyen őszies az idő már át tudtam volna őket tenni...".

Nos, kétségtelen, hogy a kopaszságnak gyakran oka a stresz miatti "csonkítás", "öncsonkítás". Utóbbiról tudna mesélni Filotás Balázs, aki egy ilyen öncsonkító nemespapagájt kezelt ki a vele való szeretetteljes foglalkozással. 

De hát az Önök esetében nyilván nem erről van szó. akkor mi lehet?

Főként kanáriknál figyelték meg, hogy a kalciumhiány miatt a tojó kopaszítoja a kicsinyeit - ezt se lehet kizárni.

De azt hiszem, jobban járunk, ha a kurta emlékezet helyet fellapozzuk a lexikont. én a kopaszság szócikknél kezdeneém a keresét:

 

kopaszság, calvities (lat.): 1. a haj v. szőrzet, netán tollazat (kopasznyakú tyúk) kisebb területre kiterjedő, nem kóros hiánya. Ilyen, a fajra jellemző kopaszság mutatkozik az egyiptomi v. szent íbisz fején is!

 Az embernél valószínűleg egy génpár által meghatározott. A gén a férfiban dominánsként a nőben recesszívként viselkedik;

Kopasznyakú tyúk 1,0, amikor kívánatos a kopaszság 

2. előfordul gombás megbetegedések következményeként is, amelyek gyógyítása orvosi beavatkozást igényel (→kosz; →mycosis);

 3. más esetben pl. madaraknál anyagcserezavar miatt, a napfény ill. vitaminhiány következtében hullik ki a tollazat v. a természetes vedléssel nem tart lépést az új tollak fejlődése.

Utóbbi esetben a hőmérséklet megemelése, a napoztatás (kvarclámpa) és a vitaminokban gazdag, kellő állati fehérje tartalmú takarmányozás elősegíti a gyógyulást;

4. vannak fajok, amelyeknél a gyors vedlés miatt időleges kopaszság alakul ki, mint pl. a pásztormejnónál, melyet David Bakewell dokumentált:

http://www.orientalbirdimages.org/photographers.php?p=380&action=birderimages&Birder_ID=359&pagesize=1

5. bekövetkezhet külső okokra is, ami nem →betegség következménye. Különösen a zsúfolt elhelyezéstől szenvedő és unatkozó díszpintyeknél fordul elő, hogy egymás tollait kihúzigálják.

Az orvoslás evidens.

Nehezebb a helyzet, ha a szülőmadarak károsítják a fiókákat ekként. Az ilyen jellegű rossz szokás miatt mérlegelni kell a selejtezést. Lásd: www.openrescue.org

Mindig a konkrét előidéző okot kell megszüntetni, akkor is, ha a kopaszság hátterében valamilyen anyagcserezavar, ill. hiányos (Ca) táplálás áll.

Próbát tehetünk a Gallimicin nevű készítménnyel, amelyet direkten a csirkék kopaszodásának terápiájára fejlesztettek ki.

6. Előfordul, hogy pszichés okok következtében alakul ki. Egyik kedves ismerősöm elújságolta, hogy egy fiatal hölgy nekiajándékozott egy drága, ritka papagájt. A madár ráadásul mintegy 50-es szókinccsel rendelkezik - egyetlen szépséghibája, hogy a csőrével elérhető összes tollát szétrágja, kihúzza, minek következtében jóformán teljesen kopasz.

kopaszság (fotó: Filotás Balázs)

Az okokat firtatva kiderült, hogy a házi kedvenc klb. okokból jó egy esztendeje nélkülözi a gazdi szeretetét. Nem jut a hölgynek ideje rá, mitől a papagáj búskomorságba esett... Állatorvos megvizsgálta, kezelte, végül rájöttek, hogy valahány lehetséges okok közül marad a magánnyal együtt járó depresszió. A hölgy odaajándékozta papagájtenyésztő barátomnak, a barátom elkezdett vele foglalkozni, s ahogy érezte a madár a törődést, a szeretet áradását, újra kezdett kedvessé, érdeklődővé, vidámmá válni, egyre kevesebbet foglalkozott a tollazatával, s 2 hónap után a "kopaszsága" jelentős mértékben javult. Lásd fotó!(→napfény; →napfürdőzés; →kosz)

 

koplalás
: →éhezés. (→sarlósfecske)

 

koplalási nap
: a szabad természetben a madarak számára

 

 

És most ugorjunk! Előfordul, hogy az úgynevezett szuperszexualitás következményeként a szülők kopaszítják kicsinyeiket, pontosabban a gyorsabb távozásra késztetés (üldözés) során kihúzzák a kicsik tollait.

Ez általában akkor következik be, ha a madár étrendjében túltang az állati fehérje. Kanáriknál ilyenkor javasolják a tojássárgájá csökkentését a lágyeleségben.

Ha tehát tudnám, hogy mivel etetitek a fiókát nevelő nimfákat, akkor ezt a lehetőséget können el tudnánk vetni vagy éppenséggel azt mondhatnánk, hogy valószínűleg megtaláltuk a fő vagy az egyik okot.

A kapott információkból erre tudok következtetni, és azt tanácsolom, hogy emeljétek a táplálékban a kálcium mennyiségét, az állati fehérjét pedig (már ha adtok ilyen jellegű lágyeleséget a szülőknek) csökkentsétek!

És kérném szépen, hogy bármire is juttok, tájékoztassatok bennünket.

 

Előzmény: Andrea196707 (2041)