naox Creative Commons License 2010.05.17 0 0 807
engedely:
na ehehz vegkepp nem ertek, de magyar torvenyek szerint mindenfele banyaszat, ideertve meg a kutfurast is engedelykoteles, a banyakapitanysag adja ki, kb 20-30 milla es banyamernok biztos, hogy kell hozza. mas kerdes, hogy ellenorizni aligha fogjak. Szal ha a terulet tulajdonosa megengedi, akkor ugy kb. OK.
" fövenyből Dunából, Drávából kimosott aranypor 22 karátos biztos megvan."
ez azon mulik, hogy vegul hogyan dusitod. Ha nem akarsz higannyal szorakozni (ne akarj..), akkor azert joval kevesebb.
"A következő kérdésem az, hogy milyen módon lehet eladni a sáraranyat?"
behozod hozzank, megvesszuk. Mivel kell egy analizis, ugy 3 nap mulva tudunk fizetni. Vetelar az oldalunkon kozzetett ar, a vp-i ar 89%-a, minusz az olvasztas+analizis ktge, ez jelenleg 5000HUF.
"A teljes bevétel magánszemélynek szja köteles gondolom, jól megadóztatják. "
nem tudom. Ha siman eladod, mint magantulajdont, akkor 800kHUFig adomentes, de mivel nem legalis forrasbol szarmazik, uzletszeruen nem tudnad legalisan eladni.
"Érdemes-e házilag sziníteni a sáraranyat?"
szinaranyra szamolva olyan 150eur/kg-ert szinitenek. Ennel hazilag csak dragabb tudsz lennii, plusz sok macera, plusz a szinaranyert sem kapsz tobbet, mint a nyersert. Olyan havi 2-300kiloig nem igazan eri meg szinitessel foglalkozni.

A szinitesnel a kiralyvizes oldas nem mukodik akkor, ha az arany sok ezustot tartalmaz. Ilyenkor "kvartalni" szoktak, azaz negyszeres mennyisegu rezzel oszeolvasztjak, vizbe ontik, ahol finom cseppekkent fagy meg, fozik saletromsavval, ilyenkor a Cu+Ag kioldodik, es kb. szinarany marad vissza, amit aztan kiralyvizes oldassal tisztitanak tovabb.
De nem eri meg szarakodni, ossze kell olvasztani, es elektroraffinalni. Egyszeruen atelektrolizalod AuCl3-oldaton, az aranynal kevesbe nemes cuccok oldatban maradnak, kb. szinarany valik le.
Előzmény: Uldin (806)