Uldin Creative Commons License 2010.05.17 0 0 806

Sziasztok!

 

Az aranymosás fórumról keveredtem ide.

 

Aranymosás Magyaro-on
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9069748

 

Visszaolvastam a  fórumot, látom Naox az aranyos témában is otthon vagy. Mint Polihisztorhoz, sárarany témával kapcsolatban, ha megengeded, lenne pár kérdésem.

 

Magyarországon régi hagyománya van az aranymosásnak, igaz manapság csak hétvégén, hobby szinten gyakorolják néhányan ezt a szakmát. Aki, ért is hozzá, napi néhány g. aranyat tud kitermelni a fövenyből.

 

Az lenne az egyik kérdésem, az aranymosás jogi szabályozásáról van-e valamilyen információd?

 

Régen a MNB adott ki aranymosóknak engedélyt a tevékenységükhöz, azzal a feltétellel, hogy az aranyat csak a MNB-nak lehetett hivatalosan eladni. Manapság a MNB ezzel nem foglalkozik. A helyi önkormányzatoktól lehet engedélyt kérni adott partszakaszra gépi aranymosásra, állítólag a kézi mosásra ezt az engedélyt sem kell megkérni. De jogszabályra sehol nem hivatkoztak, vagy én nem vettem észre.

 

Ez ügyben nézegettem a MBFH Magyar bányászati és földhivatal oldalát, de nem találtam használható infót erről. Vagy csak nem vettem észre a lényeget?

http://www.mbfh.hu/home/html/index.asp?msid=1&sid=0&hkl=146&lng=1

 

A fövenyből Dunából, Drávából kimosott aranypor 22 karátos biztos megvan.

 

A következő kérdésem az, hogy milyen módon lehet eladni a sáraranyat?

 

Mivel szabadidős aranymosásból származik, bejövő számla, certifikát, bemérési jegyzőkönyv nincs róla. A teljes bevétel magánszemélynek szja köteles gondolom, jól megadóztatják. Hogy megy ez a dolog hivatalosan?

 

A következő kérdés: Érdemes-e házilag sziníteni a sáraranyat?

Bocs, a sok kérdésért, ma én vagyok nemtudomka.

 

A mosott aranypor szennyezett a porzóval, főként magnetittel és gránitporral és egyebekkel. Kézi szérkével nem lehet tökéletesen elválasztani az aranyport a porzótól. Régen higanyt használtak a tisztításhoz beolvasztás előtt. Nyilván ez nem járható út, mert a higany mérgező és rendkívül környezetszennyező anyag, senkinek eszébe se jusson a használata.

 

Van-e valami 5leted ez ügyben?

 

Egy egyszerű módszer, ami szintén nem házi történet, egy labor elszívófülkével nem árt ehhez sem:

 

Királyvízben kell feloldani a mosott anyagot, utána ülepíteni, vízzel átmosni, szűrni, utána megint ülepíteni, majd a tiszta lét bepárolni, utána sósavval visszaoldani, vassal, vas(II) oldattal kiredukálni a léből az aranyat, aztán vizes mosás után lehet olvasztgatni.

 

Esetleg tudsz ennél jobb módszert?

 

Itt írnak pár szót nem túl részletesen az elektrolízises tisztításról:

http://lexikon.katolikus.hu/A/arany.html

 

Elektrolízissel érdemes bajlódni?

Esetleg tudnál pontos módszert ajánlani?

 

100g alatt nem foglakoztok adásvétellel?

 

Most, más kérdés nem jut eszembe szerencsére....

Előzmény: naox (805)