asciimo Creative Commons License 2010.05.06 0 0 13758
már lecsengett a Mátrabérces beszámolók ideje, de én csak tegnap az esőben - amikor a Gerecse sarát lemosta a cipőmről a viz - zártam le magamaban az idei Gerecsét, ezért irok csak most.

Gerecse 50

amikor a célban beültem a kocsiban, Ispi mondata visszhangzott bennem:
Kaptam a Gerecsétől egy pofont. (Ő Mátrabérccel mondta)

De kezdjük az elején. Tavaly azt mondtam, újra célba vehetem a 6 órát. Célba is vettem. De mivel elég sokat edzettem, és az edzőkörökön sorra mentem a PB-ket, így aztán itt is azt szerettem volna. Eddig a 2008-as év volt a legjobbam, 5:46-os idővel. Ennek a részidőit irtam fel a karomra, és reggel 5:42kor már ott nyüzsögtem a rajtban. Jó hüvös volt, de 6:00kor nekiindultunk. Nem volt nagy tömeg, a városban hagytunk le jó pár embert, a János forrás utánra már elfogyott a nép. Még a városban hagytam el egy futópárost, egyikünk piros pöttyös fejkendő. Mint kiderült a páros egyik tagja 29-edjére indult a Gerecse50-en. János forrás előtt balról is érkezik egy futó, no comment. Percre pontosan terv szerint vagyok itt. Egy embert meggyőzök arról hogy a P+-en jöjjön. A P jelzésen megint utólérem piros pöttyös párost, úgy látszik 29 év nem volt elég hogy rátaláljon a helyes utvonalra. Kollégáim előznek kocogva, amig én gyalogolok felfelé, de felérve a Sárgán a murvára már én is futni kezdek. Úgy érzem szuper tempót jöttünk, de ennek ellenére a Baji Vh-nál megint csak percre pontosan 2 évvel ezelőtti eredmény. Nem baj, a végén kell
majd hozni, gondolom... Lefelé minden oké, nincs nagy sár, egész tűrhető. Ahogy elérjük a műutat mindenki kimegy, senki sem fordul be a villanyvezeték alatt a P/P+ jelzésre. Piros pöttyösék is lehagynak ujra, mert itt volt egy kis dagonya, nehezen lehetett lépni. Tardos felé lefelé egy futó megy el olyan gyors tempóval, mintha csak állnék, kérdésemre Ő is elmondja, hogy tizenakárhanyadjára van, de neki is jobb az aszfalt, mert csak igy tudja összehasonlitani az eddigi évek eredményeit. Ezt én is hasonlóan gondoltam a BUÉK-on, de idén Lupus-szal való beszélgetés ráébresztett, hogy ez egy nagy butaság. Nem szégyen beismerni a tévedést 7-10-14 vagy akárhány év után sem.

Szóval gurulás Tardosig, megintcsak percre pontos érkezés a tervhez képest. Felfelé gyaloglásra váltok, piros pöttyös páros itt bemegy egy félkész házba
és pulovert cserél :) Itt már volt egy kavics a cipőmben, és felfelé a K+ -en megtalált egy holtpont, amit nehezen tudtam csak lerázni. 2 ember is elment mellettem, nem volt kedvem futni, de még menni se. Legszivesebben visszamentem volna Tardosra. De tényleg. Vánszorogtam felfelé, Pusztamarótra már futva értem, de itt már nem volt meg az időterv. 2 éve itt egy másik sráccal együtt mentünk, és huzott fel jó
tempóval, talán ez hiányzott, egyedül hamarabb lelassultam. Héregig eseménytelen út, ott depózás, felvettem a botokat, és szerintem jó tempóban mentem fel Bányahegyre. Sajnos az órám nem ezt súgta. Ez aztán rányomta a bélyegét a Vértestolnáig tartó útra, pedig itt kellett volna igazán belehúzni. Igazából ment rendesen, jobban is mint 2 éve, de valahogy nem éreztem magam 100%-osan. Utólért b_feri, elrejtettem a botokat, és a műútról láttam hogy Cserpák Józsi
se a kéken jött le. De Ő állitólag először van itt, tehát megbocsátható. Ettem 1 kenyeret, majd b_ferit próbáltam nem elengedni. Egész jól ment, csak Koldus után a Kisréti vh. előtti nagy kanyarban bucsuztam el a sárga polójától. Ettem a géleket, ez adott erőt, a Koldus utáni részidők az autópályáig rendben voltak aránylag.. Kisrétnél állitólag 10. helyen voltam.
De a Turulra fel ott álltam egyedül 3 srác huzott el mellettem, majd Molnár Péter, esélyem nem volt a tempójukat tartani, igy aztán belekocogva, de alapvetően gyalog mentem fel. A bűvös 5:46 a Turul előtt 300 méterrel "ütött agyon". Lefelé még futottam egy jót, majd 6:03-mal csekkoltam a célban.

Miért éreztem mindezt pofonnak?
Mert ha megyek egy 6:03-at úgy hogy elszurom a frissitést, valahol benne hagyok 10 percet, akkor rendben van. De itt úgy éreztem, mindent beleadtam, nem futottam el az elejét, tehát a kondiciom ilyen szar és kész. vértesi terepmaraton után mondogattam hogy nem ismertem az utat, nem fekszik nekem a lassú elnyúló emelkedő. Itt ezt se mondhatom. Amellett a célban a piros pöttyös páros kupát vehetett át, mert már 29-edjére voltak. Annyira szivesen képzeltem magam elé 2011-et, azt amikor Csanya-lupus átveszi a Gerecse50 rendezését, és az emberek csoportosan esnek pofára a célban mert nincs meg egy becsületpecsétjük :)
Ráadásul egy kavics ment a cipőbe 20 kilométernél, és vérholyagot csinált. Ugyanis
a 2 évvel ezelőtti öreg cipőmben indultam - gondolván hogy nagy sár lesz, és a vadi uj 1 hetes cipőmet ne tegye rögtön tönkre a sár - és ebben az öreg cipőmben a sarkamnál van egy kicsike méledés. Namármost a kavics pont itt volt sokáig, és jó kis vérholyagot csinált: 3 napig nem birtam ráállni. Igen ám, de a G50 utáni hetet kivettem szabinak, hogy lemegyek a Börzsönybe Kemencére "edzőtáborba" jó sokat edzeni. Ennek lőttek a vérholyag, meg a motiválatlanság miatt. Sokat gondolkodtam, de hamar rájöttem mi a baj. 2 éve Januárban kezdtem a felkészülést most meg 2 honappal hamarabb már novemberben.Futottam a PB-ket most, mégis a legfőbb főpróbán, a Gerecsén messze kerültem a PB-től. Miért? miért? Hát mert 2 éve a normál heti edzésben voltak 20 kilométeres kocogások, most meg egy 4,3 kilométeres edzőkörön nyomultam, meg intervalloztam, meg repülőztem meg minden. Ez jót tett a rövidtávú eredményeimnek, de a felkészülésből nagyon hiányoztak a közepes hosszú (30-40 kilométeres) edzések. Jövöre megint pihenek, de nem akarok teljesen leállni mint tavaly. Csak nekiállok csendben épitkezni, mint egy szunnyadó alkaida sejt. És akkor majd megmutatom. Most még hátravan a Kinizsi. Lélekben nem adtam fel a terveimet, megpróbálom a 14:59-es PB-t. Nagyon szeretném. De ha nem sikerül nem fogok összetörni, az már megvolt idén.

asciimo