Keresés

Részletes keresés

Tommen214 Creative Commons License 2024.02.20 0 0 103322

Sziasztok!

Klímát szeretnék telepíteni társasházba, és egy régóta ezzel foglalkozó cégtől kértem árajánlatot, volt egy ingyenes felmérés és kérdeztem, hogy milyen engedélyek kellenek ahhoz,
hogy én ide klímát rakathassak, és annyi volt a válaszuk, hogy közös képviselővel beszéljek, ezen kívül nem kell senkivel egyeztetni..

Közös képviselő egy jogi irat részletét továbbította, amiben leírják, hogy hogyan kell rögzíteni a kültéri/beltéri egységet, szerelést csak megfelelő szakvizsgával rendelkező személy csinálhatja,kondenzvizet belül kell gyüjteni stb..Kérdeztem, hogy kell-e ezen kívül mástól engedély, de azt nem írta, hogy kellene egyeztetnem önkormányzattal/lakóktól engedélyt kérnem a telepítés miatt.

Szerintetek kell egyeztetni, vagy elég, hogyha tud róla a közös képviselő?


1 valaki Creative Commons License 2024.02.01 0 0 103145

A helyi építési szabályzatot jellene megnézni.

Jó lenne a szomszédtól írásbeli engedély.

Olyan márkát rakass, ami csendes, ergo kínai kiesett.

Ha fűteni kell, főleg.

Előzmény: Törölt nick (103144)
Visatone Creative Commons License 2023.05.12 0 0 101184

Miért nem lelkiismeretes, aki nem veszi ki a mókuskereket?

Simán tisztítható eredeti állapotára, bent a helyén..

 

A garanciális karbantartásról azért szoktam le, mert összesen egy, azaz egy alkalommal vette ki a szerelő a mókuskereket, hogy tisztességesen letisztítsa (váltott vegyszeres vízben lemossa egy vödörben). Azt a simogatást és fújdogálást, amit karbantartás címén produkáltak tizenezerért, én is meg tudom csinálni.

 

Simán tisztítható eredeti állapotára, bent a helyén..

Megfelelő vegyszer, és technika.

 

Hogyne, persze, csak nem garanciális karbantartásnál. Nálam a garanciális szerelő az alábbi eszközökkel volt felszerelve:

- létra

- rongy

- ecset

- spré.

Erős fantáziám van, de nem tudom elképzelni, hogy ezekkel hogyan lehet a helyén kitisztítani a mókuskereket.

 

Ugye tudod, hogy jogszabály szerint számla is igazolja a kartbantartást?

 

Én úgy tudtam, hogy kell hozzá a szerelő engedély száma is, amit meg kell mutatnia az ügyfélnek is. Ha tévedek, akkor én kérek elnézést...

 

 

 

 

 

Előzmény: 1 valaki (101181)
jimmbesz Creative Commons License 2022.12.05 0 0 100193

2000ben épült 

igen van rá engedély,a belméret igy alakult

Előzmény: trebront (100148)
attila1142 Creative Commons License 2022.10.11 0 0 99296

Szia , igen, igen, egy lépéssel előre gondolkodom és a kéménybélelés helyett -ami az esetemben már messze nem érné meg- megfelelő klíma irányában gondolkodom. Ezért is “kattogok” rajta ennyire , mert jól szeretném kiválasztani. A komplex felhasználási mód/későbbi elsődleges fűtés miatt van az, nem a legalsó szegmensben keresgéltem. A társasházi engedély egyébként már meg is van, üres “hátsó“ franciaudvarra néz az ablak és már jó páran használnak is a házból így klímát.

Előzmény: trebront (99294)
szilvatövis Creative Commons License 2022.09.05 0 2 98776

Én most rendeltem meg a neten, de kikupálódtam itt a fórumon. Elsőnek engedély ellenőriz. Másodiknak telefon két kérdésel. Vákuumozás? 3m cső? Válasz két igen, mehet a telepítés.

Van a neten hirdető, aki a vállalkozása nevét sem volt hajlandó elárulni. Majd utólag...

Előzmény: laca151 (98761)
memorix Creative Commons License 2022.08.14 0 0 98447

- Hőszigetelj szerintem (Ahoz nem kell áram. Késöbb sem kell ismételten megvenni az áramot. Kb 30cm érdemes gondolkodni és valami szálasban ami olcsóbb. A közetgyapot jellemzően drága. Az egészet magad is kivitelezheted.)

- Ha klimát veszel akkor fűtésre optimalizált készülékben érdemes gondolkodni (A+++), a klimánál érdemes H tarifát bevezetni, ahoz szintén kell engedély , csövezés, stb, több mint 1 MFt bánhatja az egészet... 

Előzmény: gyattila (98446)
Jenne60 Creative Commons License 2022.02.14 -4 0 96988

Ez nagyon szépen hangzik, de sajnos nem teljesen így van.

Pécsen három Hulladékudvar van, ebből egy van amelyik átvehetné, ahova vinni is lehetne de ott nem lehet most leadni. Nincs meg hozzá az engedély vagy mi fene, lejárt és egyelőre leállt a veszélyes hulladék átvételi engedélyeztetés is mert majd módosulni fognak a szabályok.

Jelenleg ami átvehető ott elektromosból: egyéb elektronikai hulladékkorlátozás nélkül valamint hűtő, fagyasztó, mosógép, szárítógép, centrifuga 3 db/év/ügyfél

Klímások mondták, már azok akik el vinnék,  hogy Ők összegyűjtik és időnként megrendelnek egy-egy elszállítást, amikor már tele van a raktáruk a leszerelt klímákkal.

Elmentem megkérdezni a hulladékudvarba, közel van, autóval 2 km talán, de valóban így van, nem vesznek át jelenleg klímát. Mosógépet, TV-t, centrifugát, hajszárítót, villanytűzhelyet, mikrosütőt...meg hasonló elektromos háztartási cuccokat  azt igen, de klímát azt jelenleg nem.

De mindegy is, elengedtem a klíma vonalat. Én bírom a meleget, asszony meg szenvedjen...:)

Egyébként ma volt az utolsó klímás felmérni, Ők meg a Midea-t javasolták, azon belül a Midea Xtreme Save-t 165.900 Ft netto áron. .

Előzmény: lala1961 (96983)
simico Creative Commons License 2021.11.17 0 0 96152

Azért azt a korlátot mindenképpen alaposan meg kell nézni, nézetni egy szakemberrel is, mert ha 30-40 éves akkor jó eséllyel szét van már rohadva a rögzítési pontoknál (is). A 70-80 körül épült paneleknél nem véletlenül megy az elmúlt években a korlátcsere, illetve lettek nagy részüknél már évekkel ezelőtt eltávolítva a virágláda tartók (miután néhány lepottyant az utcára). Én nem számolnék a kültéri egység erkélykorlátra szerelésével, csak mint legutolsó vészmegoldás. Egyébként meg ehhez ugyanúgy engedély kell(het), mert ugyanúgy módosítod a ház homlokzati arculatát mintha a falra szerelnéd.

Előzmény: sátortábor (96141)
1 valaki Creative Commons License 2020.11.11 -1 0 91969

Ez a műanyag cső, olyan mint a Lokring.

Jó, gyors, nem kell láng hozzá, és tűzgyujtási engedély sok helyen.

De a Hajdú hőszivattyú gyárban is használják/ használták. Ereszt is sok, kolléga volt a gyárban, ott mondták. Persze nem tudni, mennyire tartották be a gyári technológiát, vagy miért is ereszt belőle pár.

Skodagti Creative Commons License 2020.07.10 0 0 91041

Sziasztok! Ablakklímára esett a választásom, társasházban, így nem kell engedély se semmi ha jól tudom. Akinek van tapasztalata ablakklímával, mire kell ügyelni a beszerelésnél? Tippek tanácsok? Köszönöm

arnyekxxx Creative Commons License 2019.09.21 -1 0 88294

üvegházhatást romboló gázt szerintem nagy tételben lehetne árusitani minden engedély nélkül, akár állami támogatással is.

Előzmény: 1 valaki (88290)
LandCruiser Creative Commons License 2019.09.20 0 0 88288

Az is érdekes, hogy pl. lánghegesztéshez oxigén acetilén palackot mindeféle ilyen irányú vizsga és engedély nélkül cserélnek, még lejárt palackot is, plusz 3.000 forint hitelesítésért, hivatalosan, viszont klímagázt nem adnak, sőt, azt mondták a telepen, hogy a klímagáz az egyetlen amihez engedély kell. Ez csak azért érdekes, mert pl. pb. gázzal is lehet kárt csinálni, de oxigén-acetilén keverékkel mocskos nagy kárt lehet okozni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.20 0 1 87868

Az felmerült valakiben hogy a kutakhoz terv meg engedély is kell a legutóbbi szabályok szerint, nem csak úgy fúrkálunk a kertben mint a részeg vakond?

Merthogy az is pénzbe kerül, ha meg nincs papír akkor lesz bírság.

Előzmény: Törölt nick (87867)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.12 0 0 86448

Nem tudom, van-e erre kiakalult gyakorlat, precedens, ezek a dolgok mennyire "tartási engedély" kötelesek, egyáltalán mit valósít meg akinél találnak.

A kamu van benne, vagy sosem kapsz semmit, az inkább elképzelhető, bár ebben az országban ki tudja.

 

Hallottam már olyat is, hogy annyira drága legálisan a hközeg, a működő gépekből kilopják,... elsőre hajmeresztő hülyeségnek hangzik, de belegondolva,.... ahol az autónak alámásznak kivágni a katalizátort,...

... semmi nem lehetetlen.

 

Előzmény: 1 valaki (86444)
fejes.i Creative Commons License 2018.07.08 0 0 82086

A jelenlegi szabályozást írom le, nem tudom, hogy volt korábban, sem azt, hogy lesz később. De jelenleg ez él.

 

1. Kell szakképzettség. Az teljes körűen két OKJ tanfolyam. Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés- szerelő (OKJ 35 582 03), de ennek előképzettségi feltétele a - Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakmai előképzettség (OKJ 34 582 05) /vagy épületgépész technikus/

 

2. Külön "engedély" kell a tevékenység végzéséhez illetve a klímagáz kezeléséhez.

A fluor tartalmú gázok kezelését is magában foglaló tevékenységeket a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek és a hozzájuk szükséges szakképzettség.  Ennek 4. melléklete a HR és MR szektor klímagázt tartalmazó alkalmazást szerelő, karbantartó, szervizelő és szivárgásvizsgáló, valamint klímagázkezelést végző természetes személy képesítési igazolásainak jele, megnevezése és az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek való megfelelése.

Külön szabályozást kapott a fluor tartalmú gázok kezelésével kapcsolatos képesítés, amire a végzettségtől függetlenül szükség van. Ezt a 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek, amelyekhez speciális képesítést kell szerezni (F-Gáz vizsga). A képesítés megszerzéséhez szükséges előfeltételeket írja le a 2. melléklet.

Magát a vizsgát a Klímavédelmi Hatóságnál lehet megtenni. google... már működik Magyarországon is. Lehet, hogy járnak Szlovákiába most is, nem tudom, de a rendszer már működik.

 

3. Ha mindent szabályosan akarsz, akkor kell egy ADR vizsga (veszélyes anyag szállítás) és tűzvédelmi szakvizsga. Ezek gyorsan megvannak.

 

Ha mindezen túl vagy, akkor akár egyéni vállalkozást is indíthatsz. Ha céghez mennél, akkor más a helyzet, a cégek egy része nem foglalkozik azzal, hogy van-e adr vizsgád vagy akár F-gáz, mert az van valaki másnak a cégnél és amíg nincs baj, addig nincs baj.

 

A hazai munkaerőpiac is (mint sok minden más) személyes kapcsolatokra épül.Egyrészt ezért van kevés álláshirdetés. Másrészt a cégek olyan munkaerőt szeretnének, aki max 25 éves, volt már katona, de szült legalább 3x és már nem fog, 5 év szakmai tapasztalata  és minden végzettsége megvan...

 

Előzmény: Kisfiatal (82084)
pimre Creative Commons License 2018.06.20 0 0 81851

Sziasztok!

 

Klímával kapcsolatos előírásokkal kapcsolatban kérdezek: Azt látom, hogy az építési engedély köteles listáról (tavaly?) kikerült a klíma: (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet), viszont nem tudom, hogy melyik jogszabály foglalkozik azzal, hogy ki szerelhet fel Split kültéri egységet. Arról több helyen olvasok, hogy ez csak szakember lehet, csak a forrást nem találom.

 

Az apropót most az adja, hogy a társasházunk 2. emeleti udvari félkörfolyosós erkélyének szélső lakásánál felszereltek egy kültéri egységet úgy, hogy a kondenzvíz kivezető csövét az erkély vége mellett helyezték el, így a kondenzvíz két emelet magasságból az udvari gyalogjárdára csöpög. (Remélem érthetően írtam le a helyzetet)

Ez most ne is lenne gond, hiszen 1-2 óra alatt felszárad, de télen ebből jég lesz, meg egyébként is szokatlan megoldás.

 

Informális úton megtudta a szomszéd, hogy a felszerelést ne szakember végezte, ha baráti alapon segített valaki nem hozzáértő.

 

Azért kérdezem, hogy ha esetleg nem sikerülne közös megegyezéssel megoldani a dolgot, akkor van-e hivatkozási alapja a háznak jogi megoldásra?

Zeki_ Creative Commons License 2018.05.08 -1 0 81254

Szia!

 

Telepítéssel együtt 180-250 ezer Ft között.

Hogy kell-e engedély, az a társasház szabályzatában van írva.  Ha műemléki, akkor sehogy.

Előzmény: RontóPál (81248)
RontóPál Creative Commons License 2018.05.07 0 0 81248

Sziasztok!

 

Érdekelne, hogy egy 45 nm-es lakásba - háló, nappali, a többi nem érdekes - kb. mekkora költséggel lehetne telepíteni egy modern klímát úgy, hogy első sorban a kb. 25 nm-es nappalit klimatizálja? Érdekelne a kivitelezés átfutási ideje, természetesen előzetes felméréssel együtt. Azt is szeretném tudni, hogy a kültérihez általában kell-e társasházi vagy egyéb engedély?

 

Kösz:

RP

klimakiraly Creative Commons License 2018.01.06 0 0 79275

még nem tudja mennyit rendelsz addig Ő sem tudja.

 

Ha eladsz havi 400 szettet akkor tuti jó árat kapsz. Ha csak havi 1-et akkor meg nem ... de gondolom 1 konténerrel minimum rendelni kell hogy elindítsa a gyártást.

 

Ha olyan olcsó a radiátor kiépítése akkor klíma miért drága. Mennyi is egy radiátor költsége darabáron.

 

Gázbekötés, kémény engedély ... csövezés felszerelés ... 100-150ezer / darab?

Előzmény: Törölt nick (79274)
kokler? Creative Commons License 2017.09.02 0 0 77479

Itt szakemberek beszélgetnek, akik pontosan tudják, hogy mennyibe kerül az "engedély" és nem örülnek ha a beosztottjuk a tőlük lopott  talált anyaggal fusiznak.

Előzmény: Ágnes1980 (77478)
popaz Creative Commons License 2017.05.23 0 0 76092

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, a teljes helyzet a következő:

  • A lakás galériás, a beltéri egységet mindenképp itt szeretnénk elhelyezni, mert ez a háló is egyben, így monoblokk nem járható (homlokzattal ellenkező helyen helyezkedik el)
  • Még várok a közös képviselő visszajelzésére, de a házban lakók infói alapján eddig még senkinek sem sikerült beszerelni homlokzatra (részleteket nem tudok, talán engedély?)
  • klimakiraly: Csövet már elhelyeztük felújításkor, a falakon átjutás , illetve az elrejtés miatt sajnos a kanyarok 90-es légtechnikai idomok és nem ívek

 

Van egy lichthóf, de a fölöttem lakó éjjel nappal nyitva hagyja az ablakát, már azon is kiakadt, hogy a páraleszívó oda megy.

Még a függőfolyóson gondolkodtam, erre is visszajelzést várok, 2/3 nehézkes a házban.

 

Többen jeleztétek, hogy mindig van megoldás, mire gondoltatok ez alatt? 

 

 

mauzi Creative Commons License 2017.05.09 0 0 76009

> Budapest, belváros, polgári ház, utca frontra lenne szerelve a kültéri egység, kell hozza engedély szerintetek?

 

a.) Mivel a homlokzat a társasház osztatlan közös tulajdona, így első körben a tulajdonosok hozzájárulása is kell. Belső (nem utcafronti) homlokzatok esetén ebből általában nincs probléma, a lakóközösség hozzá szokott járulni.

 

b.) Az utcafront esetén a helyi szabályozás építési engedélyhez kötheti, vagy adott esetben teljesen meg is tilthatja. Pl. a IX. kerületben velünk az összes, sok éve fennlévő klímát utólag leszedették, kérésre sem lehet engedélyeztetni. Azt mondta az önkormányzat, hogy nem lehet kint, látható helyen kültéri, és pont.

 

Előzmény: Taky0227 (75984)
Taky0227 Creative Commons License 2017.05.05 0 0 75984

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, Budapest, belváros, polgári ház, utca frontra lenne szerelve a kültéri egység, kell hozza engedély szerintetek? Vagy mi a menete ennek tud valaki egyértelmű választ adni?

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.10 0 0 74037

Mi az, hogy nincs engedélyeztetés.

Tetőbe felvinni a gázt csőengedély, a készülék ugyanúgy kényényseprőengedély. Szinte olyan, mint ha újat építenél. Sőt gázoldalról ugyanaz.

Előzmény: Törölt nick (74025)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.08 0 0 74008

Én értem a példádat.

Nálam annyival árnyaltabb a helyzet, hogy be van kötve a gáz, működik is a radiátoros rendszer jól.

Azonban az új szabályok szerint -mivel már csak kondenzációs kazánt rakhatok be ha a régi elromlik- számításaim szerint jobban megéri elfelejteni a gázt és hőszivattyút telepítenem.

Pincéből kellene 8+méter kéményt bélelni vagy oldalra valahogy megoldani. Engedély, terv, gázóra le/fel kéményseprő okoskodás, engedély, stb, stb...

Vagy/és klímákkal megoldanom a fűtést.

Ha most kellene kiépítenem az egészet esélye sem lenne a gázos rendszernek. 8-9 méter kémény csak magában elviszi egy közepesen jó klíma árát.

Előzmény: peterch (74004)
universaltool Creative Commons License 2016.10.07 0 0 73471

Köszönöm! Erre gondoltam! Ezek remélem engedély nélkül telepíthetőek.

Előzmény: Zeki_ (73469)
Lacika71 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 72976

Azért vannak olcsóbb megoldások is gázfűtésre a hétvégi házban,és nem kell vezetékes gáz sem hozzá.

Lehet venni nem túl drágán,gyakorlatilag szinte ajándékba,parapetes gázkonvektort.

Ki kell cserélni benne a fúvókákat és máris megy palackos gázról,ennyi.

Nekem öntöttvas Román konvektorom van,aminek 3 őrlángja van.

Ha csak ezek mennek kellemesen temperálja a helyiséget és közel egy hónapig tart így egy palack.

És mivel nem vezetékes gázos még engedély sem nagyon kell hozzá.

De ha elviszed szakboltba akkor át is alakítják ilyenre és be is állítják,jobb néha szakemberre bízni a dolgokat...

Viszont,ha nagyon hideg van indításkor könnyen lefagy a palack sajnos.

Előzmény: akos kpb (72974)
2016 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 71646

Az említett dolgok az említett országban mindenfajta engedély nélkül vásárolhatók. Ezért mondtam példának. A klíma nyilván más kategória, de az illető konkrétan mindenre gondolt, ami azért nem úgy van, eu ide vagy oda.

Előzmény: Pomber Béla (71645)
nedüpal Creative Commons License 2016.06.07 -1 0 70710

A hivatásos kutfurók se járnek el hivatalosan, csak furják sorba a kutakat...se engedély semmi--- tisztelet a kivétel, de nem szaporitom már a szót mert semmi értelme

Előzmény: GeriSoft07 (70709)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!