Keresés

Részletes keresés

ike58 Creative Commons License 2016.03.29 -1 1 68974

Sajnálom, hogy kötekedésnek veszed pedig nem ez volt a szándék. Fel szerettem volna hívni figyelmedet hogy helytelenül cselekedtél.  Az hogy erről a fórumról keresett meg valaki az még nem engedély arra  hogy képet rakjál fel a házáról. Nem gondoltam volna rólad régi klímás szakemberről, hogy ennyire nem vagy tisztában azzal, hogy milyen titoktartási kötelmeid vannak. Lehet, hogy ez jogszabályban sehol sincs leírva, de az hogy te hol jártál, melyik házba akarnak klímát az csak rád és a megrendelőre tartozik. A szomszédokra, a fél utcára meg a fórum olvasóira biztosan nem. Alap dolog hogy nem rakunk fel olyan képet amiről a helyszín jól beazonosítható. "majd szólnak ha kifogásolják" na akkor már régen rossz. Talán még nem késő megkérni a moderátort hogy törölje. Utána nyugodtan beírhatod ugyanezt képek nélkül. Szerintem.

Előzmény: windy12 (68973)
Ordas Creative Commons License 2016.03.27 0 0 68926

 

Erre csak ezt a IX. kerület, Ráday utcás példát tudom írni. OK, hogy így nem kell engedély (vagy lehet sunyizni), na de aki ezt felszerelte, vagy karban tartja... egyáltalán érezhető a hűtés hatása?

Előzmény: G.J... (68922)
Zeki_ Creative Commons License 2016.03.10 0 2 68556

Hmm....

Párkányban, a Duna szlovákiai oldalán tömegesen vizsgáznak a magyar klímaszerelők, miután az itthoni hatóságok több mint egy éve bedöntötték a hazai rendszert. A párkányi vizsga ráadásul olcsóbb is, szélesebb körű jogosítványt is ad. Mivel az engedély EU-kompatibilis, a vizsgán átment vállalkozó már regisztrált vele a magyar rendszerbe, csak épp Szlovákia gazdagodik. Tanmese a magyar hatósági teszetoszaságról.

http://hvg.hu/kkv/20160310_klima_klimavedelmi_hatosag_vizsgaztatas_oktatasi_kozpontok_parkany_klimaszerelo_klimaszerelok

Már bocsánat Creative Commons License 2015.08.14 0 0 65887

Ami klímám van, azt rendesen, számlára.

 

Hozzáteszem, veri a habot sok klímás, hogy "így engedély kell, meg úgy ellenőrzik", de ez valójában a javukat szolgálja, mert elkezdi rostálni a piacot, ugyanis a kóklerek ki fognak potyogni, s végre elkérhettek rendes pénzt a munkátokért.

 

Még az is lesz (emlékezz szavaimra), hogy a nyári szezonban 100-120 lesz egy klíma installáció, ugyanez ősszel, télen a fele. De így meg is lesznek fizetve (nem zsebbe, lejelentve) a dolgozóitok. Nem kell szaré-hugyé dolgozni, emelni kell az árakat.

Előzmény: Dr. Klíma (65886)
klimakiraly Creative Commons License 2015.07.20 0 0 65220
  1. nem
  2. ja
  3. Engedély nem kell, csak takarásban kell lenni a klímának. Persze ha változik a homlokzat kinézete akkor kell az építési engedély.
  4. biztos kézzel fogjuk ... ha minden szabályt betartanál akkor még jurtában laknánk ... mondjuk szerintem azt se tudnád felépíteni ha ott állna melletted minden hatóság ... elkezdeni se tudnád.

(Mondjuk a múlt héten voltam egy gépnél ami 4,5mm-es faforgács csavarral lett felszerelve 6.-ik emeletre ... arra Én is azt mondtam hogy köszönöm de ezt most nem bántanám.)

 

http://engermagyarorszag.hu/?page=reisser&id=reisser_194555

Előzmény: Ordas (65217)
Ordas Creative Commons License 2015.07.19 0 0 65217

Ezek a masinák nem rohadt hangosak belül? Mint egy mobilsplit...

 

Gondolom műemlék épületek miatt találták ki.

 

Ha már klímások:

panel házra kell vmi engedély (önkori, lakásszövetkezet), hogy vki ki tegyen klímát?

 

Másik kérdésem: 9. emeletre (nem erkély) hogyan tesztek klímát? És hogy biztosítjátok, hogy nem dobjátok le szerelés közben?

Előzmény: klimakiraly (65216)
windy12 (X) 2015.06.03 0 0 64092

A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:

 

Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
a) megváltoztatni,
b) átalakítani,
c) elbontani,
d) kicserélni,
e) megerősíteni vagy
f) újjáépíteni.

htp12 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 60992

Nekem az egyik klímám pont a hálószoba ablak alatt van a kilencediken. Még egyszer sem szólt az alsó szomszéd, hogy zavarná, pedig egy egyszerű Greem van, ami még on-off is. Egy öreglány jött fel anno, hogy kértem-e rá engedélyt, de nyomtattam egy lapot, hogy rohadtul nem kell engedély hozzá :D Erre 1 hónappal rá ő is vett egy klímát.

A házszabályban benne van, hogy a lakóközösség valahány százalékának bele kell egyeznie, de ugyebár minden lakónak van valami nem szabályos dolga, amibe bele lehet kötni és senki nem tesz egymásnak keresztbe. Most meg kb. a 60 lakásból 20- nak van klímája. Én a helyedben, /ha nem műemlékvédelem alatt áll az épület/ simán felszereltetnék egy csendes klímát.

Előzmény: KAti (60986)
lautnermark Creative Commons License 2014.06.07 0 0 59883

Az emailben feltett kérdésedre a válaszom:

 

"Ezt is tegyük be a nyilvános index fórumra?:)


Mintha azt írtad volna Dr Klíma tett ajánlatot  2 e ft-al többétr:)"

 

Igen, be merem ide tenni. Mit akartál ezzel? Kicsinyes próbálkozás volt.

 

Ha Feri hozzájárul, akkor kiírom, hogy mennyi volt a "letolt gatyás"  ajánlata. Azért kérem a hozzájárulását, mivel láthatod, hogy a Te ajánlatodat sem tettem engedély nélkül közszemlére.

Előzmény: dejódió (59873)
ilias Creative Commons License 2014.05.14 0 0 59318
Találtam egy pár cikket arról, hogy a klímaszerelés építési engedély köteles. Ez mennyire igaz? Nekünk egy utcafrontos családiházunk van. Hová rakathatom szabályosan a kültérit? Ez igazából azért érdekes a számunkra, mert hamarosan bővítjük a házat és valószínüsíthető a hatóság megjelenése is egy párszor.
Köszi.
GeriSoft07 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 58730

Sokan nem merik ám megtenni, hogy amikor kritikussá válik a szemükben a folyamat, akkor leállítsák.

Nekem elkezdte volna a gép bármely alkatrészét tördelni, kivezetem, és kifizettetem vele a klímát. Ugyanezt a vésésre szemre. Lejtést is szemre állította be a cseppvízen?

 

Érdekes, céges viszonylatban símán megy. Egyik okos kollégám elkezdett volna egy cégnél leflexelni egy csavart, elővette, de szerencsére szóltak neki, hogy ha bekapcsolja, akkor többet nem jön be :) mert tűzgyújtási engedély, paraván, poroltó, stb

 

De most épp konkurrencia után megyünk a LEGO gyárba szerelni, mert a kolléga a másik cégtől bement szerelni a sisakot, szemüveget, láthatósági mellényt, munkavédelmi cipőt igénylő gyárba a kis kézi ládikával, cégembléma nélküli ruhában, mellény nélkül, sportcipőben, karkötőben, mellközépig érő lógó szakálltinccsel, copfal(!) szemüveg, sapka, sisak, fülvédő nélkül, hogy jött gépet szerelni (mozgó gépek, lógo szakállal meg karkötővel...)

Konkrétan a munkavédelmis két biztonságissal közrefogta, kikísérték, és az összes lego gyárból ki van tiltva nem a munkás, az egész cég!

DEKLIMA Creative Commons License 2013.10.01 0 0 57544

Nálam is van kiszedve válaszfal. Nem kell engedély sem hozzá. Anno voltak kinn nem is tudom honnan mikor feljelentettek h kiszedjük...

Habár az asszem 4-es fürdőszobát és wc-t körülvevő falat szedtük ki.

Előzmény: Törölt nick (57543)
htp12 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 57064

Hát, ha ezt a szabályt szó szerint  betartatnák, akkor a klímák 90%-a eltűnne Szegedről. :)

 

A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:

 

Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
a) megváltoztatni,
b) átalakítani,
c) elbontani,
d) kicserélni,
e) megerősíteni vagy
f) újjáépíteni.

 

És mihez kell engedély?

 

Egyértelműen szükséges építési engedély a szerkezetet, homlokzatot érintő átalakításokhoz. Ilyen például a főfalban történő nyílásbontás, legyen szó akár ablakról, akár konvektor vagy légkondicionáló kivezetéséről. Ugyanez vonatkozik bármely olyan jellegű átalakításra, amely a homlokzaton változást eredményez.

 

Két szabály, ami kicsit ellentmondó, mert nincs a kivételek között az első szabályozásnál.

 

 

 

Előzmény: klimakiraly (57062)
A_hamis_Trebitsch Creative Commons License 2013.08.11 0 0 56703

Ha a hálózatod 16 amperes, akkor az ELMÜ (vagy a helyi szolgáltató) 5.000 Ft körüli összegért kicseréli 25 amperesre, és azzal már simán elmegy akár az összes háztartási gép egyszerre. Sajna viszont a csere beletelik jó pár napba. Amire viszont ügyelni kell, hogy a lakásban is korszerű biztosító tábla legyen, és ne valami x évtizedes szétégett roncs. Óracserénél érdemes erre is külteni pár ezret, mert nagy bajokat lehet megelőzni.

 

Ami a házat illeti, az nem a te gondod: ha megnő a fogyasztás, és emiatt hálózatot kell korszerűsíteni, azt az ELMÜ-nek (vagy a helyi szolgáltatónak) kell megoldania.

 

Az  _erkélyre_ elhelyezett kültérihez nem kell a lakók beleegyezése; a friss szigetelésnek ehhez semmi köze. A te lakásod falát ott fúrod meg, ahol akarod. Engedély akkor kell a kültérihez, ha olyan utcafrontról van szó, amibe beleköthet a helyi önkormányzat. Mindenesetre én még nem hallottam arról, hogy klímát leszereltettek volna; egy magára valamit is adó klímás nem vállal olyan telepítést, amiről tudja, hogy gond lehet belőle. A lakóközösség pedig csak akkor számít, ha a kültéri olyan közel van a szomszédhoz, hogy zavarhatja őt a hangja.

 

Én végigjártam ezt az utat, tehát tapasztalatból beszélek...

Előzmény: dalma100 (56695)
dejódió Creative Commons License 2013.04.28 0 0 53343

Van is jobb.... 60 nm  nettó  egyben hűtendő....   szerintem egy Fujitsu Nocria vagy hasonló igen széles szabályzású és nagyon halk gépben kellene gondolkodni. Ha mér mindenképp egy gép.

Nem akarlak elkeserteni de nem fog egyik gép sem párátlanitani télen(kivéve a Daikin Ururu illetve az Eu-ban nem forgalmazott Nocria) többzónás elpárologtató és annak vezérlése kell ehhez.

Persze a jobb inverteresek elhűtögetnek sőt párátlantanak -10C külső hőmérsékletig, de  más a szisztéma melegben és más a szisztéma fűtésben.Arra való a nem túl hatékony, de arra kitalált párátlantó berendezés.Mellesleg érthetetlen abból miért csak on-off van holott a technika az adagolós inverteres technikát is tudná simán.

Sajnos a bemutatótermi megtekintés is lehet félrevezető és minden nappali megtekintés, ha jön a süketcsendes éjszaka amikor a szomszéd nyitott ablaknál alszik.

 

Az engedély sokféle megoldást eredményezhet, szerintem az általad felvázolt esetben nem kell. Kérdés a szomszédhoz milyen közel van a kültéri mert ezen áll vagy bukik legtöbb esetben a dolog.

 

A Whirlpoolnál biztos ban jobb mert nem gyárt a Mideánál is de vannak már all dc-s gépei.

Ugyanis ha jól gyanitom ez a szomszédról szóló történet lesz.

Akkor meg all dc-s japán sajnos.

 

Előzmény: eszterindex (53340)
eszterindex Creative Commons License 2013.04.28 0 0 53340

Sziasztok!

 

Segítsetek légy szíves!:)

Klímát szeretnék venni tetőtéri lakásba, de nem tudom pontosan melyik lenne jó. A lakás kb. nettó 60, bruttó 80 nm, betonfödémes, fényvédő rolós minden tetőtéri ablakon, redőny nincs. Tavaly nyáron a legnagyobb kánikulában 32-33 C fok volt a legmagasabb hőmérséklet a lakásban. A nap körbesüti a lakást a nap folyamán, nincsenek oldalsó szomszédok.

 

Tavaly szakértő 3,5 kW inverteres klímát ajánlott. Whirpoolt és Midea-t, mert ők ezeket forgalmazzák. Ha jól látom lenne ennél jobb is.

Fontos, hogy ne legyen hangos, főleg szomszédok miatt, ne tudják leszereltetni.

Szintén fontos lenne, hogy párátlanítson is télen.

 

Szerintetek melyik lenne a legjobb klíma, vagy melyekben érdemes gondolkozni?

Illetve még egy kérdés: kell engedély önkormányzattól, vagy szomszédoktól a felszereléshez? A klíma a teraszon, a "földön" lenne. Vagy ne itt legyen, inkább feljebb?:)

 

 

Köszönöm

Eszter

njani258 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 53236

Most megprbálok egy kicsit én is okos lenni.

A kültéri egység takartan való felszerelését azt hiszem az OTÉK írja elő (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet):

92. §
(2) A homlokzaton – e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő építményen – mesterséges szellőzéshez kivezetést létesíteni, továbbá helyiségszellőztető vagy klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás és a működés hatása.......

 

A engedélyről a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet tartalmaz előírást:

1. melléklet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelethez58

Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek:

23. Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

a)    megváltoztatni,

b)    átalakítani,

c)    elbontani,

d)    kicserélni,

e)    megerősíteni vagy

f)    újjáépíteni.

Előzmény: htp12 (53233)
htp12 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 53227

Köszi a korrekt válaszokat. 2 öreglány akadékoskodik. Már el is terveztem, hogyan csillapítom le őket.

 

A-terv

Becsöngetnek, köszönnek. Én persze jóneveltem visszaköszönök és megkérdem miben segíthetek. Ők megkérdik, hogy van-e engedély én meg mondom, hogy van. Megkérdem tisztelettudóan, hogy segjthetek-e még valamiben és ha nincs több kérdés, akkor szépen becsukom az ajtóm.

 

B terv

Megnéztem a házszabályt meg az alapító okiratot és semmilyen utalás nincs klímaberendezésre. Behívom őket és elolvastatom hangosan azt a 30 oldalt, hogy hol látnak engedélyeztetési kötelezettséget és megmutatom az ide vonatkoztató jogszabályt. Majd nyomatékosan megkérem őket a távozásra és előrevetítem nekik, ha tovább kavarnak, akkor feljelentem őket zaklatásért.

 

C terv

 

Veszek nekik valamit a sex shopban, hogy mással legyenek elfoglalva.

 

 

Előzmény: klimakiraly (53224)
windy12 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 53213

Épület homlokzatán klímaberendezés kültéri egységének elhelyezése nem építési-engedély köteles. A kültéri egységet takarásban kell elhelyezni.

 

Nagyjából ez a központi rendelkezés szövege (biztosan nem szószerint, de a lényeg ez). A társasház önálló szabálya ettől eltérhet, de vitás esetben mindig a központi szabályozás a mérvadó.

Előzmény: htp12 (53212)
htp12 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 53209

Nagyon halk. A hálószoba ablak alá van szerelve és nem hallok semmit belőle,pedig ott az ágy "mellette". Csak sok a nyugdíjas akadékoskodó, unatkozó öregasszony és megkérdezték, hogy van-e engedély. A röhej, hogy én a kilencediken lakom ők meg a harmadikon.

 

Köszönöm a választ!

Előzmény: Dr. Klíma (53208)
htp12 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 53206

Sziasztok!

 

Panel homlokzatra felszerelt klímához vagy a szomszédok belegyezésén kívűl kell engedély? Olvasgattam annyi jogszabályt, de az egyik azt írja, hogy kell a másik, hogy nem. Gondolom ti tisztában vagytok vele.

Köszi a válaszokat!

joman Creative Commons License 2013.02.04 0 0 52306

Igen nem kanyarodik, kivéve ha rásegítünk. Sima ventilátorral vagy majd valami légterelő beiktatásával megoldanám ezt a dolgot. Tudom nem teljesen jó így, de a szobákba nem akarok a gyerek miatt, hol egyikben van hol másikban, a folyosón nem nagyon szokott huzamosabb ideig lenni. A terasz az beépített, így oda nem tehető. Tehát a homlokzatra kell tenni. Az nem teljesen szabályos? Mindenhol így van errefelé, ez mivel jár? Kell engedély, ilyesmi?

 

Tehát a kérdés, hogy mekkora teljesítményű lenne elegendő, ha elvezetném a levegőt a szobákba. A többiekre is válaszolva, egy akármilyen sima klíma is megtenné? Nem akarok nagyon sokat költeni rá, de nagyon 'gagyit' sem akarok, mégha csak hűteni lesz és csak a nagy nyári melegben ami max 3-4 hét szokott lenni.

Előzmény: klimakiraly (52295)
dejódió Creative Commons License 2013.02.02 0 0 52277

Én úgy tudom azon a környéken kell engedély, onnan 350-400m re látható egy előkertben elrejtett LG kültéri pl. az is ilyen okok miatt került ahova került:)

Előzmény: emissios (52275)
emissios Creative Commons License 2013.02.02 0 0 52275

Kedves Dejodió,

 

8 lakásos társasház. A nappaliba szeretném, éjszakára nincs szükség rá, mert a hálószoba nem meleg. Csak nagy melegben kellene, pl mikor kint 30-35 fok van, bent legyen 6-8 fokkal kevesebb.

Nincs még konkrét használt gép, de egy ideje figyelem, és időnként árulnak 1-3 éves klímát, költözés, lakáseladás miatt, aminek jóval alacsonyabb az ára, de azt már tudom, hogy szakemberrel kell leszereltetni.

Csak azt nem tudom, hogy egy 20 m2-es szobához, mekkora teljesítményű kell, és hogy csak oldalfalra lehet, vagy homlokzatra is, kell-e engedély stb, amiket kérdeztem.

köszönettel

Előzmény: dejódió (52260)
emissios Creative Commons License 2013.02.01 0 0 52257

Kedves Hozzáértők!

 

Segítséget szeretnék kérni. Egy 20 m2-es szoba hűtésére szeretnék légkondit felszereltetni, mert déli fekvésű + legfelső szint és nagyon meleg nyáron.

Kérdéseim:

- csak oldalfalra lehet a kültéri egységet rakni, vagy a ház homlokzatára is?

- kell valami engedély hozzá?

- milyen légkondit tudnátok ajánlani?

- merjek használtan venni, mert sajnos pénzem az kevés van?

- hol vannak esetleg akciók, ahol olcsóbban meg tudnám venni az újat?

- tudtok ajánlani szakembert, aki felszereli szakszerűen, esetleg, ha használtan      veszek, azt meg leszereli?

Előre is köszönöm a válaszokat

Dr. Klíma Creative Commons License 2013.01.28 0 0 52183

Ott igen, de oda is kell tervrajz, engedély..

Előzmény: Zeki_ (52182)
dejódió Creative Commons License 2012.10.31 0 0 50995

 

 

OFF

Arra meg ha padlfűtés lesz tudunk javasolni nem hűtőközeges de ogyanúgy cop4- 5-tel hasító  (-25c fokban is igaz +15C fokban is ugyanennyi) szerkentyűt.   Semmi köze a hőszivattyúhoz, de árammal megy.

a 0.7-25kw között szabályozható egység várhatóan 1,2 millió FT sajna. DE gáz kiváltására  kiváló ha kedvezményes a tarifa. Lagalábbis jelenlegi infoim szerint. 1 vagy 3 fázis mindegy neki. Egészen 100 kw(1-100 kw közt szabályozható) változatban lesz. az kb 3,8 millió Ft.

Ha számolunk 20 FT/kwh energiaszerződött árra pl a közüzemek irodaházak esetén és azzal, hogy a gázzal ellentétben nem kell semmilyen engedély kémény ellenőrzés vegzatúra  és 4-es jósági fokkal akkor  jónak hangzik. Mérete a 25 kw-os egység kb egy kisklíma kültérije.

90 fokos vízig tud, de csak fűteni lehet vele.

 

Remélem a hírek igazak, általam 100%-ban megbízható személytől jöttek, de ez a  kutas és agyéb  ngy beruházásigényű nem levegős hőszivattyúkra csapás lenne:) A klímárea levegő-víz hsz-ra a kis befektetési igény miatt akár vegyesüzemben is lenne igény, van amikor a levegő-víz hsz jobb hatásfokú, meg hűteni is kell. napkollektor, fotovoltaika is mehet mellé.

ON

Előzmény: Törölt nick (50990)
klimakiraly Creative Commons License 2012.10.10 0 0 50713

OFF

 

Svájc elektromos fűtés by Google

 

A szerkezet temperálás az jó dolog (padló-, fal-, mennyezetfűtés) De ezek mint a nevük is mutatja csak az adott szerkezeti rész melegentartására lettek tervezve. (A padló fűtése/melegentartása lenne a jó név)(mondjuk fix 24fokCelsius)(Nem padlóval fűtés!) Magyarországon hibásan ezt légfűtésre is használják. Ilyentájt az időm jelentős részét azzal töltöm hogy az ilyen hibásan tervezett kivitelezett rendszereket próbálom elindítani elektronikákkal gatyába rázni.

 

Zeki: Az elektromos fűtésnél nem igen van drágább megoldás, talán a gázolajkályha de ez se biztos. Hisz az Kanadában USA-ban nagyon sokan olajjal fűtenek. Hoz a tartály kocsi 1m3-t és nagyon sokáig elég, nem kell semmi engedély mint itthon a Földgázhoz ... 500.000 alatt nem úszód meg hogy rácsatlakozz a Földgáz hálózatra, olajtartály kocsi tuti jön mindennap szegedre hisz.....

 

ON

 

Zuglói lakos Creative Commons License 2012.07.13 0 0 47775

Egyébként utánajártam:

"A klíma berendezések felszerelése hatósági engedély nélkül végezhető. A Társasházon belüli szerelési előírásokat az érintett tulajdonosok határozzák meg" [...]

Ergo nem kell semmilyen engedély, maximum a közös képviselőtől. Megkéred szépen, hogy felszerelhesd azt annyi.

 

Azt pedig senki ne próbálja elhitetni velem, hogy a kültéri egységet csak akkor szerelhetem fel, ha 174 lakó aláírását megkapom... és akkor mi van a szemközti lakókkal? :) :) :)

Előzmény: Caipi (47773)
Tony41 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 46953

Sziasztok!

 

Mit gondoltok, magasról a kondenzvíz elvezetését a homlokzaton néhány méteren futó és esőcsatornába vezető, vagy kifelé nyúló csővel oldjuk-e meg inkább (így fűre menne a víz, nem járdára)? Melyik a szabályos(abb), kell-e engedély? Az első annyira nem szép megoldás.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!