Keresés

Részletes keresés

hello40 Creative Commons License 4 napja 0 1 33668

Ma Noémi Szofit hozta el, aki most először volt az udvaron velünk, tehát ő is először mindent szemügyre vett. :-))

Aztán megmutatta, mi mindent tud:

ül                                   fekszik                      várja a következő instrukciót       kukucs!                            csapj bele!

várja a jutifalatot        lábra pacsi - ugye jól csinálom?       

hello26 Creative Commons License 2025.06.06 0 0 33667

Nem tudom, a budapesti Vakok Intézete kap-e állami támogatást a vakvezető kutyák tenyésztéséhez és kiképzéséhez, de azt pontosan tudom, hogy Baráthegyiék is kizárólag az 1 %-okból és a csekken vagy kártyán - meg már pl. a visszavaltott göngyölegeknél QR kóddal fizetett civil támogatásokból léteznek, 1 Ft állami segítséget sem kapnak.

De szerencsére sokan vagyunk, állandó támogatók, akár szerény havi összegekkel, de sok kicsi sokra megy, ezért a pesti utcákon is nagyon gyakran találkozom Baráthegyis feliratú hámmal dolgozó vakvezető kutyákkal.

Nagyon jó érzés tudni, hogy az én forintjaim is segítettêk a kiképzését.

Előzmény: Csimpolya (33666)
Csimpolya Creative Commons License 2025.06.06 0 0 33666

Tegnap olvastam Peter Mayle: Huszonöt év Provence-ban című könyvét. Túlnyomórészt a Pronvence-i táj, az emberek és az ételek dícséretvel foglakozik. Viszont van egy fejezet. amiben egy sajátos vakvezető kutya iskoláról ír. Ebben speciálisan gyerekek számára képzik a segítő kutyákat. Ez talán nem újdonság, de az igen, hogy ez afféle bentlakásos iskola. A már kiképzett kutyák és a jövendő gazdáik pár héten keresztül együtt laknak, és próbálnak alkalmazkodni egymáshoz. A kiképzők pedig figyelik, kinek-kinek milyen kutya tulajdonságai felelnek meg.

Azon azért kicsit meglepődtem, hogy ez is a magánszemélyek, illetve néhány cég támogatásából ék, de hát van ilyen!

hello40 Creative Commons License 2025.06.05 0 0 33665

Tegnap Gaia volt velünk. Bea büszkén mesélte, hogy a sikeres segítő vizsga után a tanítását nem hagyta abba - múlt héten személyfelkutatásból is kiváló szintű vizsgát tett!

Nagyon okos, aktív, minden tevékenységre kész, tele energiával - még csak most múlt 2 éves, úgyhogy eredményes jövő áll előtte.

A foglalkozás végén az ölünkbe ülve köszönt el mindenkitől:

hello40 Creative Commons License 2025.05.29 0 0 33664

Ennek örülök, mert túl azon, hogy jólesik beszámolni ezekről a szívmelengető élményeimről. mindig remélem, hogy egyrészt lesz, aki elolvassa, de meg, hogy neki is tetszik, amit ezek a tüneményes kutyusok - mikor melyik - a társaságunkban produkálnak.

Előzmény: Csimpolya (33662)
hello40 Creative Commons License 2025.05.29 0 0 33663

Felfedezik a virágokat a kölykök
Malina kölykei háromhetesek lettek: kinyílt a szemük, kibújtak az első fogacskák, és tegnap először mászkáltak virágok között.
Itt írunk róluk: 
https://barathegyisegitokutya.hu/malina-kolykei-3-hetesek-ismerkednek-a-szazszorszepekkel

Csimpolya Creative Commons License 2025.05.29 0 0 33662

Nekem is derűsebb kedvem lett, miután elolvastam! 

Előzmény: hello40 (33661)
hello40 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 33661

Ma Köles volt velünk - nem vittem fényképezőgépet, de már nyári frizurája van, aranyos vele. Vidáman szaladgált az udvaron - jó idő lévén, ma már kinn voltunk.Fújt a szél, de szépen sütött a Nap, kellemes volt.

Ő eddig még csak az udvar melletti járdán közlekedett be a klubba, minden újdonság volt neki kinn (rajtunk kívül), nem győzte felderíteni a helyszínt, az új illatokat, alig tudott betelni velük - csak utána tudta Bea rávenni, hogy tegye, amit kér tőle.

Már érti és csinálja, hogyha szólunk neki, hozza oda a kezünkbe adva a kis kosarát vagy a kajás szütyőt - utóbbit pláne készséggel teszi, mert jutalmul azonnal kap is belőle 1-2 falatot. Pacsit adni még tanul, de nagyon lelkesen gyakorolja. A mindig mosolygós pofija és az állandóan járó, bozontos kis farka mindenkit jókedvre derít, ha csak ránéz is.

Bea ráteszi a pórázt, és elvihetjük sétálni: a többieknek húzni-vonnia kell, velem a baloldalamon, ahogy szabályos, lazán tartott pórázon, készségesen jön mellettem. Szerintem érzi, hogy nagyon szeretem, ettől. :-)) Persze nagyon meg is dicsértem érte.

hello40 Creative Commons License 2025.05.22 0 0 33660

Ánizs az egyetlen vakvezető kutya, aki kórházban dolgozik: története bejárta az országot. A hétvégén
megtartottuk tavaszi piknikünket Tahitótfaluban. Megmutatjuk, hogy ki az igazi stréber. Azúr kölykei már látnak és hallanak.

Büszkék vagyunk Ánizsra és Zsuzsára!
Elég, ha valaki ránéz Ánizsra, egyből jobb lesz a kedve tőle. Zsuzsa és Ánizs az egyetlen vakvezető kutyás páros Magyarországon, amelyik kórházban dolgozik.

Cikkünket itt olvashatod el: https://barathegyisegitokutya.hu/anizs-az-egyetlen-vakvezeto-kutya-aki-korhazban-dolgozik

Videó a pécsi klinikán: https://youtu.be/fzRdLhOGhC4

hello40 Creative Commons License 2025.05.21 0 0 33659

Ma Gaia volt velünk: jókedvűen és rekord sebességgel kereste és találta meg az általunk eldugott játékait.

Bea meséli: Gaiát nem lehet jóllakatni, imádja a hasát, de persze le is rohangálja, amit megeszik.

Ez látszik is az alakján:

Köles (a fehér pulija) más karakter: amíg múlt héten ő külföldön volt, Kölest a tenyésztőhöz vitte, ahonnan származott, és aki nagy szeretettel gondoskodott róla. Olyannyira, hogy mikor hazahozta, és letette elé a szokásos vacsiját, Köles olyan képpel nézett fel rá, mint aki azt kérdezi: más kaja nincs? :-))

Csimpolya Creative Commons License 2025.05.16 0 0 33658

Köszönöm, derűssé tetted a reggelemet!

Előzmény: hello40 (33657)
hello40 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 33657

Tegnap a klubban, mint előre tudtuk, elmaradt a kutyás program, helyette hozom:

Új hírek Baráthegyiéktől - a linkeket megnyitva a fotó is látható róluk!

Ügyesen "cirkálnak" a kéthetes labi kölykök
Egyre aktívabbak Azúr kölykei, a videóból kiderül, milyen mókásan igyekeznek mind nagyobb területet bekúszni: 

https://youtube.com/shorts/-bT_RUpGlng

Egyhetesen vakkant Malina két "Lottija"
Malina kölykei egyhetesek lettek, esznek, mászkálnak, sőt az egyik még ugatni is tud!
Itt írtunk róluk:
https://barathegyisegitokutya.hu/vakkantanak-malina-egyhetes-kolykei

hello40 Creative Commons License 2025.05.15 0 1 33656

Ez nagyon tetszik: jó érzékkel választottak kedvencüknek egészséges kajákat!!! Jó ízléssel is, ráadásul: én is nagyon szeretem mind a 3-at! :-))

Előzmény: hoppaaa (33655)
hoppaaa Creative Commons License 2025.05.15 0 0 33655

Kicsippentette a brokkolit a kezemből. Az első két malamutom imádta a banánt, szemben a mandarinnal. Amak mandarin rajongó volt, de csak egy bizonyos zamatúé, a banánt egyáltalán nem ette meg.

Előzmény: hello40 (33651)
hello40 Creative Commons License 2025.05.11 0 0 33654

Előzmény: Csimpolya (33653)
Csimpolya Creative Commons License 2025.05.10 0 0 33653

Aranyos! Viszont nagyon jó, hogy a tévét vitte el, és nem a kutyát!

Előzmény: hello40 (33652)
hello40 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 33652

hello40 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 33651

Vajon hogy alakul ki egy kutyában, mi a nagy kedvenc csemegéje?

Mert egy gyereknél az anyja ad neki különböző ételeket, aztán kiderül, mert mondja, mi ízlik neki legjobban.

Te is így jöttél rá, mit szeret legjobban a kutyád?

Előzmény: hoppaaa (33649)
Csimpolya Creative Commons License 2025.05.08 0 0 33650

Ez aztán meglepő! Jó régen ugyan, de láttam olyan pulit, aki ügyesen begyűjtötte a lehullott diót, szétharapta, és jóízűen megette a dióbelet.

Előzmény: hoppaaa (33649)
hoppaaa Creative Commons License 2025.05.08 0 0 33649

Annak idején, súlyhúzó versenyen banánnal hívtam be a malamutomat. Megnyerte. A többiek a husival, stb fasorban sem voltak. Amak főtt brokkoliért bármit megtett.

Előzmény: hello40 (33648)
hello40 Creative Commons License 2025.05.07 0 0 33648

Érdekes, hogy melyik kutyának mi a legnagyobb jutalom. Általában nagy kedvenc a labda, nemcsak imádnak vele játszani, hanem egy teljesített feladat után is: ha eldobjuk nekik, lelkesen visszahozzák, akárhányszor, amíg ki nem fáradnak belé. Szofi például, ha megkaparintja, nem engedi el azonnal, hanem elkezdi a szájában úgy rázni, mint egy kivégzendő prédát! :-(( Irtó aranyos, amilyen vehemenciával csinálja!

A klubban a jutalomfalatok a sláger, ami érthető, mert éhesek: csak a foglalkozás végeztével kapják meg az ebédjüket. Bea szerint kell ez a motiváció, jóllakottan nem lennének hajlandók a trükkök bemutatására - ahogy az embereknek sincs kedvük tele hassal intenzív mozgásra.

De persze a dicséretet, a simogatást is jutalomnak tekintik, értik, már csak a hangsúlyból is, ahogy mondjuk nekik!

Előzmény: Csimpolya (33646)
hello40 Creative Commons License 2025.05.07 0 0 33647

Ma Bea volt a klubban, nem tudom,  melyik kutyájával, ugyanis nem értem át - máskor a reggel 9-kor kezdődő informatikai tanfolyamról startolok át a 11:10-re klubba (ha jön azonnal a busz, ez 12 percnyi távolság). Ma viszont az évzáró teszt volt a foglalkozásunk programja: a 34 kérdésből csak 1 rossz választ írtam. Mentségemre szolgáljon, hogy sose foglalkoztam az internet sávszélességével, tehát fogalmam sem volt róla. Viszont a kiértékelés elhúzódott délig. Utána felhívtam a klubot, hogy miért nem mentem, egyúttal megtudtam, hogy jövő héten sem Bea, sem Noémi nem tud jönni, tehát elmarad a kutyás program. :-((

Előzmény: Csimpolya (33646)
Csimpolya Creative Commons License 2025.05.06 0 0 33646

Skót juhász barátunk ennél meredekebb dolgokat is tudhat, csak azt nem mutatják be nyilvánosan. Ő is azt tekintette jutalomnak, ha játszhatott a labdájával, no meg a gazdi dícsérete.

A bemutatott kutyák tényleg elbűvölőek!

Előzmény: hello40 (33645)
hello40 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 33645

De jó, hogy ilyen program is volt ott, hadd lássák sokan, milyen sokféle dolgot tudnak a kutyák megtanulni és teljesíteni.

A dogtánc kivételével a felsoroltakat - a kiképzők ezeket hivatalosan trükköknek nevezik - a szerdánként a klubba hozott, már vizsgázott segítő kutyák is mind tudják, és szívesen produkálják is.

A 3 kölyök, akik a Tanuló címkés hámban érkeznek felváltva: a 2 éves fekete puli, Gaia, az idén április 28-án 1 éves fehér puli Köles - ők Bea kutyái, és Noémi április 24-én volt 1 éves Szofi kutyusa, aki 2 híres fajta szándékosan tenyésztett keveréke, egy tündéri, mindig mosolygós pofi, ők most tanulják ezeket a trükköket, a mi közreműködésünkkel. Csuda édesek, amilyen buzgón teljesítik a feladatokat, illetve amilyen boldogan, színtiszta játékként felfogva keresik meg az általunk eldugott játékaikat!

Mutatom mind a hármuk legutóbbi fotóit, amiket a születésnapjukon csináltam róluk:

Számomra természetesen mindegyikőjüknek vittem szülinapi meglepetés-nasit: 1-1 kis doboz májkrémet, amit élvezettel tüntettek el, kinyalogatva, vagy a dobozából egészben kikapva! :-))

Előzmény: Csimpolya (33644)
Csimpolya Creative Commons License 2025.05.02 0 1 33644

Mint oly sokszor, idén is ellátogattam a csepeli retro majálisra. Itt volt olyan is, hogy rendőrségi kiállítás. Az egyik program volt a kutyabemutató, amit egy szépséges, felemás szemű skót juhász, meg a vezetője mutatott be. Az, hogy ülj, feküdj, maradj, az magától értődő volt, de tudott ám mást is! Például hátrafelé menni, vagy parancsszóra ugatni, illetve ezt abbahagyni. Megkeresett egy eldobott fémpénzt, és vissza is hozta a gazdájának. Aztán valami olyasmit mutattak be, ami legjobban a dog-dancingra hasonlított. Az én generációm helyesléssel fogadta az egykori Kántor filmsorozatra való hivatkozást, főleg a: Kérek engedélyt örülni! kifejezést. Ennek elhangzása után a kutya ügyesen felugrott a vezetője karjába, bér a „tyutyukám” kifejezés elmaradt.  A jó hír az, hogy a kutya kilenc éves, idén nyugdíjba megy, ls a kiképzője lesz a végleges gazdája.

Némi meglepetéssel hallottam, hogy vannak yorkshire-terrier rendőrkutyák is, de ha meggondolom, hogy például egy autó belsejébe milyen könnyen beférnek, már nem csodálkoztam annyira.

Szerettem volna elmenni a városligeti falkasétára, csak nem sikerült. Talán legközelebb!

Csimpolya Creative Commons License 2025.04.28 0 0 33643

Úgy láttam, május elsején újra lesz falkaséta a Városligetben.

Csimpolya Creative Commons License 2025.04.11 0 0 33642

Igazán kifejező portré!

Előzmény: hello40 (33641)
hello40 Creative Commons License 2025.04.10 0 0 33641

Az egyik gyönyörű kölyök portréja:

hello40 Creative Commons License 2025.04.10 0 0 33640

Exkluzív hírlevelünk Mindenkinek!
Kíváncsi vagy, hogyan kezdik meg a játékos tanulást a legkisebb Baráthegyi kölykök? Arra is, hogy mi történik a nagyokkal? Hírleveleinkben követjük őket, és olyan tartalmakat is közzéteszünk róluk, amelyek sehol máshol nem érhetők el. Hívd meg a nagy kalandra ismerőseidet, küldd el nekik a hírlevélfeliratkozás linkjét: https://forms.gle/VPSLYVtjQUuYVdccA

hello40 Creative Commons License 2025.04.10 0 0 33639

Iszonyat sok mindennel el vagyok itt maradva, a hétvégén igyekszem legalább elkezdeni a pótlásokat, de addig is:

Baráti puszi
Fanta egy hónapja nem találkozott Darázzsal, akivel a kölyökcsere alatt sok időt töltöttek együtt. Boldogan köszöntötték egymást, a közös fotó elcsattanása után pedig rögtön belevetették magukat a játékba! A kölyökcserék alkalmával kutyáink 2 hétre nevelőt váltanak, és ezalatt sok hasznos tapasztalatot gyűjtenek.

Természetesen Baráthegyiéktől.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!