Keresés

Részletes keresés

XNC Creative Commons License 2018.01.22 0 0 10

Az Intel elismerte, hogy kékhalált okozhatnak a javítások


A Haswell és a Broadwell processzorokra építő rendszerek indulnak újra a leggyakrabban.
Brian Krzanich, az Intel ügyvezetője az elmúlt napokban többször hangoztatta, hogy az
Intel elkötelezett az átláthatóság mellett, és igyekszik minél teljesebben jelenteni azt,
hogy miként halad a Google Project Zero csapata által felfedezett biztonsági rések
javításával.

Az események folytatásaként most beismerte az Intel, hogy valóban rendszer-újraindulásokat
okozhatnak a firmware-frissítések. Az óriás több ügyféltől is kapott ilyen panaszt, és úgy
néz ki, hogy a kékhalál a leginkább a Broadwell és a Haswell szériás processzorokra építő
rendszereket érinti.

XNC Creative Commons License 2018.01.22 0 0 9

Innen letölthető 1 kis progi, amivel ellenőrizhetjük, hogy védett-e a gépünk vagy sem:

 

https://www.grc.com/inspectre.htm

Előzmény: pajaci (0)
lxt Creative Commons License 2018.01.19 0 0 8

Ez egy ilyen blog:-)

 

Az Intel, AMD, ARM stb CPU-k nem hibásak: működésük rendeltetésszerű. Még csak nem is a (vasat) CPU-t kiszolgáló, annak részeként értelmezett mikrokódokkal, hanem az egység működését szabályozottan összehangoló firmware kódokkal volt/van gond.

Röviden: eredeti, gyári állapota szerint kijátszható a memória hozzáférés 'védelme', ami firmware, azaz szoftveres hiba – az más kérdés, hogy innen nézve, az egész (hardveres) architektúra kifogásolható.

 

Az derült ki, hogy kb. 10 éve minden tervező-és gyártó (nem kevés kitűnő mérnök) figyelmét elkerülte néhány trükkje (módja) a teljes memória (illetéktelen és korlátlan) elérésének, aminek okán hibásnak titulálták a termékeket. Kellemetlen ugyan, de úrrá lesznek a problémán; habár, a vasra optimalizált eredeti firmware kódok átírása - vélhetően még a majdani, végleges formájukban is -, némi teljesítmény csökkenést fognak okozni… de még ez se biztos.:-)

 

Mindazonáltal, amíg az ember által tervezett hardverek és szoftverek kijátszhatóak, feltörhetőek lesznek (tehát mindig), mindig lesznek, akik felismerik és kihasználják a lehetőséget – ez meg az ő sikerük.

Szerintem, ez a fejlődés útja.:-)

Előzmény: kisbetu (7)
kisbetu Creative Commons License 2018.01.19 0 0 7

Ez most egy ilyen blog?

Vagy lesz 20 forintos kérdés is?

Előzmény: XNC (6)
XNC Creative Commons License 2018.01.19 0 0 6

"Az Intel korábbi közleménye szerint ez a Haswell és a Broadwell architektúrára épülő lapkákat érintette, de egy friss közleményben elismerték, hogy a probléma további vizsgálata után sikerült reprodukálni azt, és kideríttették, hogy mi okozza a jelenséget. Ezzel együtt fény derült arra is, hogy a váratlan újraindulások nem csak a Haswell és a Broadwell fejlesztésekre korlátozódnak, hanem érintett a Sandy Bridge, az Ivy Bridge, a Skylake és a Kaby Lake is."

XNC Creative Commons License 2018.01.19 0 0 5

Már többet tudni az újraindulásról:

 

 

"A felhasználók viszont észrevették, hogy az új BIOS-ok mellett instabillá váltak a gépek, ezen belül is érezhetően megnőtt a váratlan újraindulások száma. Ez a frissebb Windows operációs rendszereken alapvetően fagyást jelent, csak bizonyos beállításokkal a Windows újraindítja magát, így nem kell manuálisan a resethez nyúlni."

XNC Creative Commons License 2018.01.17 0 0 4

Azt én sem tudom...

Előzmény: pajaci (0)
XNC Creative Commons License 2018.01.17 0 0 3

Hiba a hibajavításban:

 

 

"a cég azt javasolja egyes partnerei számára: halasszák el az általa a probléma javítására kiadott foltok telepítését, mert az nem várt problémákat okozhat.


Az Intel által kiadott tájékoztatás szerint elsősorban a Haswell és Broadwell processzorokra épülő csúcsszerverek gazdáinak érdemes megfontolniuk a javítás mellőzését egyelőre, miután ezek esetében többen is véletlenszerű újraindulásról számoltak be a foltok feltelepítését követően."

forgione1 Creative Commons License 2018.01.16 0 0 2

Már 10 éve ezzel a hibával gyártják és tudtak is róla, csak most bukott ki.

Előzmény: XNC (-)
seymour_ Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1

Az nem bug, hanem fícsör!

Előzmény: XNC (-)
pajaci Creative Commons License 2018.01.16 -1 0 0

Belinkelhetnéd az erre kiadott programot.

Előzmény: XNC (-)
XNC Creative Commons License 2018.01.16 0 0 topiknyitó

Biztonsági rést fedeztek fel az Intel Management Engine-ben, amely a processzorgyártó valamennyi 2015-ben vagy később gyártott chipjében, így a 6., 7. és 8. generációs Core i processzorokban is megtalálható, de érintettek a Pentium, Celeron, Atom és Xeon chipek is.

A hiba lehetővé teszi, hogy hackerek egyedi kódot töltsenek fel, és azt úgy futtassák, hogy arról sem a felhasználónak sem a gépen futó operációs rendszernek nem lesz tudomása. Emellett a hiba segítségével a felhasználói jogosultsági szintet is meg lehet emelni. Az Intel kiadott egy programot, amivel bárki ellenőrizni tudja, hogy számítógépe érintett-e az ügyben, a javítás azonban, ha lesz is, még várat magára.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy egyelőre senki sem tudja, hogy mennyire komoly az ügy: most úgy fest, hogy a hiba csak akkor használható ki, ha a hacker előbb bejut a hálózatra, és azon keresztül támad, de könnyen lehet, hogy később más módokat is felfedeznek az érintett gépek megfertőzésére.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!