Keresés

Részletes keresés

diamandula Creative Commons License 1 napja 0 0 1218


„Az addictive (túlzott függőségű) egyéniségek jellemzője a leegyszerűsített minden-vagy-semmi, jó-vagy-rossz gondolkodásmód." írja

"Sokféle út, egyféle utazás" című könyvében C. D. Davis PH. D., majd így folytatja:

„Valamiben 100 százalékosan hinni valójában gyermekded állapot, amely szorongásos neurózist és más pszichológia zavarokat idézhet elő a személyes fejlődés rovására."
Az addictive személyiség „gyógyulást" remélve sokszor egyik szenvedélyből kikászálódva egy másik rabja lesz.


pk1 Creative Commons License 2 napja 0 0 1217

Azt mondod: "Isten létezését fölösleges bizonyítani"

 

Azt mondom: "Isten létezését lehetetlen bizonyítani"

 

E két állítás nem zárja ki egymást.

Előzmény: vitumergula (1216)
vitumergula Creative Commons License 2 napja 0 0 1216

Nem, nem ebben a topikban foglalkoztam vele, hanem a másikban.

 

Mondjuk azt már a legelején elmondtam ott is, hogy Isten létezését fölösleges bizonyítani, és sokkal inkább az szorul bizonyításra, ami Rajta, vagyis Istenen kívül lenni látszik. 

Előzmény: diamandula (1215)
diamandula Creative Commons License 2 napja 0 0 1215

"Valaminek a létezését éppolyan fölösleges bizonyítani, mint valaminek a nemlétezését."

 

Akkor Te miért és mivel foglalkoztál ebben a topikban a 437 azaz négyszázharminchét darab hsz-edben?????????????

 

Avagy a 437 db. hsz-ed tapasztalatai alapján jutottál erre a szenzációs meggyőződésre?????????

Előzmény: vitumergula (1214)
vitumergula Creative Commons License 2 napja 0 0 1214

Valaminek a létezését éppolyan fölösleges bizonyítani, mint valaminek a nemlétezését.

Előzmény: diamandula (1213)
diamandula Creative Commons License 2 napja 0 0 1213

Valaminek a nemlétezését még materiális tárgyak esetén is igen bajos bizonyítani, hiszen az egész univerzumot tűvé kellene tenni a bizonyítás érdekében, ami gyakorlatilag lehetetlen.
Egy feltételezett nem materiális (tehát metafizikai- a fizikain túli), sőt, transzcendens (tehát eleve megtapasztalhatatlan) "létező" esetében pedig ez nemcsak fizikai, hanem logikai lehetetlenség is. Ezért hát mindig a "létezést" kell bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni, és nem a "nemlétezést"

diamandula Creative Commons License 2017.12.16 0 0 1212

A hit (biológiai alapja)

(Részlet)

 

A biológiai fejlődés sok százezer éves, a társadalmi csak néhány tízezer, ami a vallást illeti. De mi történik ma, hogyan adódik tovább a vallásos hit?
Mivel a vallás az általános hit egy döntő része, röviden kitérek rá, de tulajdonképpen nem a cikk fő témája.
Alig, hogy a gyermek el kezd beszélni, a családból valaki (legtöbbször a nagymama!) által megismerheti az "angyalkát", az "őrzőangyalkát". Képet is tud mutatni róla, egy női alak szárnnyal, hosszú fehér ruhában. Annak idején a nagymamának is így mesélték el és ez a mesealak így adódott tovább sok száz, vagy ezer emberöltőn keresztül. Ugyan ez a helyzet és következmény a  lóból, emberből, tehénből összerakott "ördög" megismerésével is . A főnökre is sor kerül egy jóságos, öreg szakállas férfi képében. Most már csak e lények lakhelyekhelyeinek ismertetése van hátra (menyország, pokol, a tisztítóhely azóta megszűnt), valamint és ez nagyon fontos a keresztények számára: a "Kisjézus", aki karácsonykor a karácsonyfát és az ajándékokat hozza.
Az "ártatlan", vagyis könnyen és maradandóan befolyásolható gyermeki tudatvilág, akkor szenvedi az első "repedést", amikor véletlenül, vagy természetszerűleg az iskolai korban lelepleződik a kegyes csalás, hogy nem a "Kisjézus" hozta az ajándékot.
Nagy tragédia nem történik, mert a tudás öröme (az igazság megismerése) ellensúlyozza a csalódottságot. Különben is a gyermeknek fantázia, a mesevilág az elsődleges abban a korban. Az iskolai vallásoktatás azután megteszi a magáét, hogy a "mesevilág" a felnőttkorban is hatása alatt tartsa a tudatot. Ennek ellenére a fiatalkorban szétválnak az emberek uniformizált istenképei egymástól és természetesen annyi felé és annyi féle, ahány személyről szó van.

Az emberiség a történelme folyamán annyi mindent kitalált , megtanult, továbbadott, hogy az információk áradata önti el a mai ember agyát. Nagyon nehéz az eligazodás, hogy mit kell, szabad, lehet elhinni és mit nem. Még a "tudományos" adatok is megváltozhatnak néha. Régen az emberi gének számát 75 ezer körülire becsülték, manapság 35 ezerről van tudomásunk. Elhiszem, mert nem tudom megszámolni őket. Azt sem tudom megcáfolni, hogy a világ minden embere közötti összes különbségért a gének 0,1%-a felelős.
Az viszont könnyen belátható, hogy nincs két 100%-osan egyenlő ember. Tehát az agy működésében, például a neurotranszmitterek termelésében, mennyiségében stb. is különbségek lehetnek, ill. vannak.
Ismeretes, hogy vannak hiszékeny és kevésbbé hiszékeny, szkeptikus és nagyon gyanakvó emberek is. Minden anyag, vagy anyagi folyamat eredménye, mint pl. a hit is. Ebből az is következhet, hogy az agy bizonyos neurotranszmitterek ellátásában lévő különbség határozza meg, hogy valaki könnyen elhisz valamit, vagy kritikus szemlélő. Nem véletlen, hogy akik pl. "földönkívüliek" látogatását elhiszik, ugyanúgy hihetnek, szellemek idézésében, jóslásokban, asztrológiában, torinói lepelben, lélekvándorlásban, lochnesszi szörnyben, Bermuda-háromszögben, angyalban, ördögben stb., stb....
Mindezzel csak azt akartam kifejezni, hogy reménytelen dolog bárkit is bármiben meggyőzni-akarni, mert biológiai (az agybani) működésünk az alapja és meghatározója a külvilághoz való viszonyunknak. Mindezt egészséges emberekkel kapcsolatban értettem, de az előző mondat a kóros elváltozások esetén is érvényes.

 

http://file1.npage.de/001876/61/html/delta03.html

Perzsian Creative Commons License 2017.12.12 0 0 1211

"Ezen gondolkodtál már?"

 

Ő igen, mert ő képes rá.

Előzmény: Törölt nick (1196)
BudegaBodega Creative Commons License 2017.12.12 0 1 1210

Érdemi vita itt sincs látom. Harcoltok egy tudo9mánytagadó biblia makogóval. Ennyi erővel páviánokkal is fórumozhatnátok, az eredmény ugyanaz lenne.

Paleokrites Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1209

és ezt tartják fenn minden áron, csakhogy olyan elveket hintsenek igazságként, amitől maga Jézus is forogna a sírjában, nem hogy a mennyben tajtékozna, de ez van, emberek elméiből fakadt illuzionista krisztusával szemfényt vesztenek.... :)

Előzmény: Alapigazság (1208)
Alapigazság Creative Commons License 2017.12.09 0 0 1208

"Úgy tudom Jézust az anyja szülte meg,"

 

Valamint a féltestvérét : Jakabot hiszen csak az anya a közös......

 

Fura egy vérvonal ez a " szent " család !

Előzmény: Paleokrites (1201)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1207
Előzmény: -verkli- (1206)
-verkli- Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1206
Előzmény: Törölt nick (1205)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1205

x

Előzmény: Kód 001 (1203)
Paleokrites Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1204

" Jézus nem istenként halt meg,

 

Ember és Isten. "

 

Mesélj, ezt hogyan vitte végbe?

 

Ha Jézus istenség lenne, kétlem, akkor nem emberi formában lenne, nem emberként halt volna meg állítólag a kereszten, keresztüldöfték, vér és víz jött ki belőle és állítólag harmadnapra, az sem volt annyi, feltámadt emberi testben, tudod, hitetlen Tomi belenyúlt a sebébe.... :)

 

Ha viszont Istenként hal meg az ember, vagy Istenként hal meg az Isten, hogy is mondjam, az örökélet jellemzői mellett ez kész bohózat, tragikomédia lenne, nem csak kész átverés!

 

Isten egyszer kijelentette, nem ember ő, így Jézus sem lehetett Isten, emberi forma meg főleg nem, ha Isten, emberként is Isten, az istenek meg nem tudnak az örökké élés miatt meghalni, esze ágában sincs feldobni a pacskert Istennek holmi mondva kreált bűntelenítő megváltástervnek kikiáltott nonszensz irodalomért!

 

Isten nem az egyházak, így a keresztény vallás vazallus szolgálója, mindenese és végrehajtója az egy tanítói hivatal akaratának!

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1202)
Kód 001 Creative Commons License 2017.12.08 -1 0 1203

Észre sem veszed már te szegény,. mit motyogsz itt össze -vissza.

 

Isten tehát önmagától váltotta meg önmagát és önmagával beszélget . Isten skizofrén????

 

Hát  ennyire gügye vagy?

 

 

Előzmény: Törölt nick (1200)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1202

Jézus nem istenként halt meg,

 

Ember és Isten.

Előzmény: Paleokrites (1201)
Paleokrites Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1201

Jaja, ahogy mondod, Istenek nem halnak meg teremtményeiért, vagy te ismersz ilyet?

 

Úgy tudom Jézust az anyja szülte meg, biológiai teste volt, tehát teéjesen ember, vére, nedvei voltak pisilt, kakált evett és ivott, no meg szellentett, beszélt, járt és döntögette a pénzváltó asztalokat, nem riadt vissza bűnt elkövetni amiért felelősséget sem vállalt!

 

Körülmetélték, felnövekedett, tehát nem látom, hogy anyagtalanságából, képzeletből halt volna meg, majd feltámadt testileg, nem csodálatos, meghal testileg, feltámad testileg, ember volt, ember maradt, érdekes, nem?

 

Tehát ne csúsztass, Jézus nem istenként halt meg, Istenek amúgy sem halnak meg, ezt a kamudrámát ne ad be senkinek!

Előzmény: Törölt nick (1200)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1200

Zsolt 49,8 Senki sem válthatja meg atyjafiát, nem adhat érte váltságdíjat Istennek. "

 

Ember nem, sőt még angyal sem, csak Isten. (Zsid.1f)

Előzmény: Paleokrites (1199)
Paleokrites Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1199

14, Zsoltár mondja nem én. "

 

Tudod sok minden meg van írva.... az általad is isteni szavaknak tekintett emberi firkálmányokban..., többek között az alábbi is!

 

Zsolt 49,8 Senki sem válthatja meg atyjafiát, nem adhat érte váltságdíjat Istennek. "

 

Tehát Jézus sem válthatta meg az embereket sem a bűneiből, sem a halálaiból!

 

Mégis sokan hazudnak éppen olyan biblikumokkal, amiket Isten nem mondott?

 

Pascal hitt."

 

Jaja, hogyne hitt volna, hisz maga mondta, hasznosabb hinni, hogy van Isten, mert ha kiderül, hogy mégsincs, akkor is hívőként jó erkölcsöss keresztényként élhetett, de ha kiderül, hogy van, akkor meg hasznára vált!

 

Csakhogy nem hitre írattak meg a könyvek a biblia szerint, tehát a hit csipán a hitekedéseket igazolja és a vallásos beidegződéseket szektai formulákban, de ez nem jelent semmiféle üdvösséget! :)

 

Azt mondaná miért nem hittél a próféták szavában? (Luk. 16:19: http://biblia.hit.hu/bible/21/LUK/16/29#v29 "

 

Lukács, Pál, Márk, és sokan nem voltak próféták, de, ha eljön ide egy próféta, akit Isten küldött személyesen hozzám, akkor ugye az más, mint 2000 éves szövegekre bökdösni és igazolni az önkéntes istenemberek bökdösésbéli magyarázatainak értelmezett koholmányait..., nemde?

 

Tehát ne gyere hamis utalásokkal, mert az ilyenekre mondta Jézus, ne higgy azoknak, akik azt mondják, itt meg amott a krisztus és ezt meg azt mondta, stb..., tudod hamis krisztusokkal rekesztik mára az óceánokat is a keresztény vallásokban! :)

 

Olyan is van a bibliába, hogy a hazugok nem öröklik....., tudod, ismered, nem, no meg azt is, hogy aki eddig hazudott, hazudozzon továbbra is, na ezek kizárva vannak, ahogyan minden keresztény felekezet is! :)

Előzmény: Törölt nick (1194)
Kód 001 Creative Commons License 2017.12.08 -1 0 1198

Én valószínűleg többet gondolkodtam rajta, mint te.

 

A Valóság nem azonos sem a grimm mesékkel, sem a görög mondákkal , sem a Télapóval - bár valamennyien a Valóság részei, lévén, léteznek az emberek hagyományaiban.

 

De a Biblia történetei nem különbek a egyik mondánál sem.

 

Isten nem afféle uralkodó, aki a felhők tetején ül aranytrónusán és onnan ítél emberi mértékkel.

 

Egy kis közel keleti nomád nép eredetmítosza nem fogható fel másnak, mint az ami: egy eredetmítosz, amely lényegét tekintve nem több a hopi indiánok történeteinél.

 

Az univerzum, a világ sokkal fantasztikusabb kaland és lehetőség, mint amit ez a buta kis fekete könyv magában foglal, s amit ti oly áhítattal cucliztok.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1196)
Alapigazság Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1197

Például azon " gondolkodni " hogy igenis lehet a vizen járni ?

 

Vagy azon, hogy van egy " másik világ " amiről nem tudsz semmit ?

Előzmény: Törölt nick (1196)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1196

Nem válaszoltál:

 

Mi van, ha igaz és mégsem mese? Ezen gondolkodtál már?"

 

Előzmény: Kód 001 (1195)
Kód 001 Creative Commons License 2017.12.08 -1 0 1195

"Mi van, ha igaz és mégsem mese? Ezen gondolkodtál már?"

 

 

Az értelmesebbje, aki nem rekedt meg egy gyermek együgyű szintjén, másképpen fejlődik.

 

Egy idő múlva elgondolkodik rajta: mi van, ha 

 

mégsem igaz, 

 

és mese?

 

És akkor örvendeznek az egek.

 

Haleluja!

Előzmény: Törölt nick (1194)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1194

Tehát úgy gondolod, hogy te azért hiszel, mert okos vagy, mert hiszel egy irodalmi adaptációt istenekként, míg mindenki bolond aki nem hiszi azt amit te?

 .

14, Zsoltár mondja nem én.

 

Mivel vagy különb Pascalnál, 

 

Pascal hitt.

 

Ábrahám hitt az Úrnak és tulajdoníttaték az őnéki igazságul...

 

Igen.....

 

Én nem hiszek az egyházban, a kereszténységben, sem egyetlen vallásban sem, de ha az Úr megjelenne és megszólítana, elmondaná mi a teendőm, mire figyeljek, akkor azt mondom OK.

 

Azt mondaná miért nem hittél a próféták szavában? (Luk. 16:19:http://biblia.hit.hu/bible/21/LUK/16/29#v29

 

 

 és a sok újszövetség butító példázataiban, amiben Jézust tették meg mesemondóvá! :)

 

 

Mi van, ha igaz és mégsem mese? Ezen gondolkodtál már?

Előzmény: Paleokrites (1193)
Paleokrites Creative Commons License 2017.12.08 0 0 1193

Tehát úgy gondolod, hogy te azért hiszel, mert okos vagy, mert hiszel egy irodalmi adaptációt istenekként, míg mindenki bolond aki nem hiszi azt amit te?

 

Mond, hasznos hinni egy istenféleségben, mert istenség és tőle vársz valami csodálatos túlélést, egészséget, vezetést, és szenvedélyes hitéletet, amiben megnyugtathatod lelkedet, hogy "jó lóra" tettél?

 

Mivel vagy különb Pascalnál, avagy azoktól akik nem hisznek? Ebben a hitedben, míg mások másban hitekednek, avagy éppen hit nélkül éldegélnek?

 

Mond mennyire tiszteled az embert, mint ember, avagy szelektív hulladékként kezeled, mint hívő, keresztény, felekezeted hitmunkása, avagy attól idegen?

 

Ábrahám hitt az Úrnak és tulajdoníttaték az őnéki igazságul...

 

Én nem hiszek az egyházban, a kereszténységben, sem egyetlen vallásban sem, de ha az Úr megjelenne és megszólítana, elmondaná mi a teendőm, mire figyeljek, akkor azt mondom OK...., így viszont azt látom egyre több a szélhámos önkéntes vallásazonos szekta, akik hitetnek, lélekkufár zombikká válva a józan észre sem hallgatnak, de elmondanám, hogyha jönne az Úr és mondaná, menj ki a te helyedről, mert az nem Tőle van, akkor kiátkoznátok, leateistáznátok, megvádolnátok, ahogyan akár küldötteit is, mert te úgy gondolod nem vagy balga, inkább hiszel egy istenségben... és a sok újszövetség butító példázataiban, amiben Jézust tették meg mesemondóvá! :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1192)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 1192

Akkor miért higgyünk benne?

 

Mert veled ellentétben nem vagyunk balgák(erősebben: bolondok)

Előzmény: BudegaBodega (1191)
BudegaBodega Creative Commons License 2017.12.07 0 0 1191

Köszi, hogy idézed is a biblia szövegét: "Nincs Isten.".

 

Akkor miért higgyünk benne?

Előzmény: Törölt nick (1190)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 1190

Azt mondja a balgatag az ő szívében: Nincs Isten.

 

Ne alacsonyítsd le magad annyira.........

Előzmény: BudegaBodega (1189)
BudegaBodega Creative Commons License 2017.12.07 0 0 1189

A bibliában az van leírva, hogy nincs isten, ezért nem hiszek benne.

Előzmény: Törölt nick (1174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!