Keresés

Részletes keresés

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.10 0 0 2

Már a Fidelio is beszámolt a bachtrack friss listájáról, és abban vettem észre, hogy tegnap sir-almasan felületes voltam, amikor Sir András Schiffet nem azonosítottam Schiff Andrással.

Elnézést! Mentségemre, hogy a tördelés miatt elöször Frank Petert olvastam F. P. Zimmermann helyett.

 

Még egy kiegészítés: a Magyar Állami Operaház 2015-ben a 10. helyen szerepelt az előadások számának összesítésében.

 

Akit érdekelnek ezek a statisztikák:

 

Érdemes a korábbi évekkel való összehasonlítást is megnézni!

Van még magyar a listákon.

Gergiev mindenhol stb.

.

https://bachtrack.com/concert-opera-league-tables-2010

.

.

https://bachtrack.com/concert-opera-league-tables-2011

.

.

https://bachtrack.com/concert-opera-league-tables-2012

.

.

https://bachtrack.com/2013-stats

.

Classical music statistics: Lis(z)tmania

https://bachtrack.com/top-ten-statistics-classical-music-2014

.

Beethoven topples Handel in the 2015 stats                   (nem topless :)

https://bachtrack.com/classical-music-statistics-2015

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.09 0 0 1

A 2016-os évről a legtöbbet (143-szor) kar-mesterkedő és forgószélnek titulált Valerij Gergiev neve fémjelzi az összesítések közlését, - a helyes szöveg :-)

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.09 0 0 0

Barráti helyett Baráti az egyik említett zenész, elnézést!

 

 

A nyitó beírás időkorlátja miatt hatványoztam meg Kristóf nevének egyik betűjét, és itt folytatom kapcsolódó gondolataimmal.

Karácsony és Új év, boldogság és bolondozás, összegzések az elmúlt évre, tervek a következőre.

Charles Dickens kedves kisértethistóriájának (A Christmas Carol, azaz Karácsonyi ének) első strófájában a még akkor is megszállottan dolgozó főszereplőt Scrogge urat) unokaöccse is köszönti, de ő neki sem örül.

Bah, mondja a karácsonyi jókívánságra, humbugnak, bolondságnak nevezve az egészet, majd újból csak így reagál a Boldog új évet kívánó fiatal távozásakor.

 

Nekünk a Bach mást jelent, bár a komoly bachtrack az év zárásával egy kis csócsálni valót tálal olvasóinak az újévi pezsgő mellé. Kis színes, kis bulvár, hiszen adatsorai év közben csak ritkán kerülnek szóba, legfeljebb újságírók egészítik ki ismertetőiket az érintett muzsikusok esetében, akik persze nem egymással versenyzők, hanem sokszor éppen közösen fellépő komoly művészek, akiknek szerepléseit sosem az inspirálja, hogy ezzel majd előrébb lesznek a tárgybani "rang"sorokban.

 

Persze örülünk, ha három kiváló hangszeres zenészünk külön és együtt is sok-sok meghívást kap, mert jó szereplésük a hallgatókat is műveli, és újabb felkéréseket is jelenthet ez számukra, ahol ugyancsak meg kell állni a helyüket. Impresszáriójuk is joggal örülhet, főleg ha három éven beül kétszer is olvashatja zenészei nevét e listákon, hiszen jó munkájuk közösen fejlődik, és azért valamilyen minőségi háttere mindenképp van a (listákon való) szereplésüknek. Talán még a gázsijuk is nőhet :)

 

A 2015-ös évről a legtöbbet (143-szor) kar-mesterkedő és forgószélnek titulált Valerij Gergiev neve fémjelzi az összesítések közlését, majd megismerkedhetünk az évente nem azonos listázási szempontokkal, köztük a három muzsikus és a Magyar Állami Operaház kiemelkedő adataival, miszerint 2016-ban:

- a legtöbbet foglalkoztatott csellista Várdai István volt, és

- Várjon Dénesnél csak ketten, míg

- Baráti Kristófnál öten léptek fel többször,

- a Magyar Állami Opreaház pedig a legtöbb előadást (305-öt) mondta magáénak, Gergiev Marinszkij (Mária-) Színházát megelőzve.

 

E nagy nevek együtt is többször szerepeltek, pl. Baráti Kristóf Gergievvel és zenekarával, bár ezekből egyet sem hallhattam, viszont a három zseniális muszikus és VÁR-BA-VÁR-trió hazai fellépései az év legemlékezetesebb koncertjei közé tartoztak.

 

A többit erről a linkről!

A nevek, számok egyértelműek, jöhet a pezsgő (2017-es év)!

 

 

 

 

 

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.09 0 0 topiknyitó

A 2008 óta működtetett bachtrack.com az évek során a legjelentősebb komolyzenei portállá nőtt a különféle éves összeállítások terén. Legfrisebb beszámolója már 32 ezer eseményt kezelt a koncertek, opera- és táncelőadások tekintetében.

Foglalkoztunk már e listákkal, különösen 2015 és 2016 elején, amikor először a 2014. évben legtöbbször fellépett hegedűs, csellista és zongorista muzsikusainkat (Barráti Kristófot, Várdai Istvánt és Várjon Dénest üdvözölhettük a vonatkozó listák elején vagy élmezőnyében, majd a következő évben a Magyar Állami Operaház kaphatott kiemelt figyelmet.

Mivel a tavalyi évről készített statisztikákban szintén kiemelt helyen szerepeltek, külön topikot nyitok a témának. Különösen a három muzsikusnak és közös impresszáriójuknak, Körner Tamásnak lehet öröm ez a különben azért nem annyira jelentős érdekesség, amit illik a maga értékén kezelni!

Volt is sok félreértés e listák miatt, így az egymással azért nem versenyző zenészek értékének, minősítésének egy kissé hangulatos, az alig elmúlt szilveszterhez kapcsolható formájával ismerkedhetünk, és hallgassuk csak továbbra is remek játékukat a tárgybani adatoktól eltekintve!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!