Keresés

Részletes keresés

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 9

Várjon lemaradt, várjon, megpróbálom másként:

 

http://zeneakademia.hu/documents/10608/1800305/04-Bell-Isserlis-Varjon-foto-Zeneakademia-Mohai-Balazs.jpg/8480e42a-5f65-42a2-8dc4-09eb8711cb31?t=1396960417237

 

A kép a 2014. áprilisi zeneakadémiai kamnarakoncerten kszült.

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 8

Körner Tamás itt még csak 68 éves sincs, hiszen a 2015. év elejei hasonló beszélgetés során készítették az MNO részére.

.

.

A második oldalon lévő remek fiatal művészek és öregen is fiatal hangszereik együtt közel 727 évesek. a Müpa üvegtermében készült csellós kép mellé van egy másik is a gépemen:

  (Ez az enyém, másnak nem adom!)

.

 

Várjon Dénes viszont lemaradt a négyesből, (emiatt pótlom Mohai Balázs gépéből), amint éppen varázslatot végez, vagyis bűvöli a zongorát...

.

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (5)
[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 7

... sőt: a minőség értékmérője is, mindenkinél...

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 6

...komolyzenei hangverseny adatait dolgozta fel, ahol az első tízben lenni egyben a minőségi értékmérője is. - bocsánat

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 5

Lassan Körner 70 és fél, majd 71 stb.-re kellene változtatni a téma címét...

 

Tegnap olvastam a DEMOKRATA igen érdekes beszélgetését Körner Tamással, de egyelőre nem tudom bemásolni. Van már JPEG-képem, PDF dokumentumom, csak a tudásom nem elég a kezelésükhöz. Az indafotóból szoktam átemelni, de oda nem sikerült eddig feltenni.

 

A címei:

MIT ÉR A ZENÉSZ, HA MAGYAR?

Komolyzenei világkarrier

.

Várdai István, Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Schiff András - voltak tavaly a legkeresettebb magyar zenészek a világon. A Bachtrack brit komolyzenei adatbázis ezúttal harminckétezer komoylzenei hamgverseny adatait dolgozta fel, ahol az első tízben lenni egyben a minőségi értéknérője is.

.

.

Ezek a felvezető gondolatok, a többi két oldalon, egy két évvel korábbi fényképpel...

 

 

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.12.17 0 0 4

Eszembe jutott, hogy az Arcképek című Bartók Rádió-sorozatban hetente beszélget valaki valakivel, amit sajnos csak a cím átvitt értelméban élvezhetünk, mert képileg is megismerni egy különleges embert, jobb lenne.

A péntek esti adásokat aztán a rákövetkező hétfőn 1/2  10-kor megimétlik, és mindezt a Hangtárban vagy a Médiaklikk felületén három hétig, illetve 60 napig még meghallgathatjuk az adott adásnap után.

.

Legutóbb Körner Tamással beszélgetett Becze Szilvia, volt oboista, műsorvezető riporter.

Élveztem az őszinte az igen kifejező és tanulságos beszélgetést!

.

Tehát a december 16-i adás: http - www - mediaklikk - hu/műsor/arckép/

.

A végén elhangzó Goldmark-szimfónia részlete szép zene, alább az egész mű, ahol a leírás elemezve követi például a bevonulási nászinduló gyönyörű változatait és a téma eredetijét (ld. lejjebb!), a közelgő karácsonyhoz is kapcsolódóan.

.

.

.

.

.

.

 

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.11.11 0 0 3

Tegnapelőtt hiányoltam, hogy talán nem lesz felvétel a fogalommá vált nevű Körner Tamás előtt tisztelgő nagyszerű koncertről, mert elfelejtkeztem a fotósról. Most került szemem elé az

.

.

írása, amelyben két megható kép kiséretében Fittler Katalin számolt be a nagyszabású eseményről. A képekről is az impresszáltak mély tisztelete sugárzik, ahogy az interpretációknak is különlegesen szeretettel teli hangsugárzása volt. Az egyik fotót kiemelem:

.

 

 

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.11.09 0 0 2

A lenti esemény megvolt, Körner Tamás elérte a hetevenet, ha a pontos dátumot nem is tudjuk, de nem ez a lényeg. Jó előre meg kellett vegye a jegyeket, aki biztosan együtt akart ünnepelni Tamás mostani és korábbi közvetlen zenész kapcsolataival, közönségével,

Az ünnepelt már a kezdés előtt egy órával az előcsarnokban fogadta a lassan érkező vendégeket, majd a meghívottak, Tamás családtagjai és a megtelt Vigadó-nagyterem többi ünneplője érezhető szeretettel és feszültséggel várta a kiváló muzsikusok, a világ(ító)sztárok köszöntőjét.

 

Előtte még Marschall Miklós a Budapesti Fesztiválzenekar Kuratóriumának nevében szólt tömören és velősen Körner Tamás múltjáról, jelenéről és reményteljes további munkájáról a hazai zenekultúra terjesztésével kapcsolatban. Ennek lényege: Körner szereti, érti a komolyzenét, szereti munkatársait, évtizedekig a BFZ-t, most éppen a világklasszis impresszáltjait, és ez viszont is így van, mert Tamás szeretetre méltó egyéniség, aki kiterjedt és megalapozott kapcsolataiban mindig tudja, hova kell forduljon e zenészek pályájának professzionális menedzselésében.

 

A műsor elején a három szólista ajánlotta játékát az ünnepeltnek is, akiknek együttes vagy szóló előadásai már évek óta megtöltik a hazai és külföldi koncerttermeket és egyéb helyszíneket. Várdai István kezdte. Ligeti György több mint 60 éves, csellóra írt  szólószonátája ma már repertoárdarab, amit itthon is előadnak néha, többször lemezre is vették, de azért ritkábban hallható mű, én nem/sem ismertem. Talán Várdai ismerten elmélyült értelmezéseinek példájaként nagyon megfogott a közel 10 perces kéttételes (dialógus és capriccio) varázslatos zene, aminek hangjai most is a fülembe csengenek (hiszen közben ezt is többször hallgatom különböző felvételeken), és fogom máskor is keresni. Várdai és hangszere ebben a darabban is elragadtatta hallgatóságát, köszönhetően persze az élvezetes (kortárs) műnek is. A Dialogo népballadás siratóját és a szeszélyesen pattogó II. tételt nagy élvezettel hallgattuk.

.

Várjon Dénes is remek darabot választott: Schubert halála évében írt Esz-dúr zongoradarabja (a D 946 alatti 3 zongoradarab középső, allegretto tétele) a felszabadult bécsi klasszikus szólózongorázás jellemző példája, a 31 éves zseniális szerző és az őt értő 47 éves mai nagyság értő találkozása volt. Bánatosan és zaklatottan, majd kedélyesen, a darab felétől pedig egyedülálló fantáziálással, majd a kezdő témával zárva a remek előadást. Csodálatos volt, jelezve, hogy a zeneköltő mindent megvalósított rövid életében, és ezt a poétikus hajlamú előadó érzékletesen adta most is vissza. Várjon nagyon érti Schubertet, ahogy Schumannt és Beethovent is, hogy csak néhány példát említsek még.

.

A harmadik szólista, Baráti Kristóf is egy rövid anyaggal jött, az egyedülálló Bach-chaconne-nal a d-moll partitából. Sokszor hallottuk már tőle a remekmű részeként, de így önállóan is, és most is a mennyekbe kalauzolt bámulatosan biztos, tiszta és mélyen kifejező játékával, így amikor a végén visszazökkent a pódiumra, másodpercekig várt a hallgatóság a méltó tapssal. Számtalan régi és új előadó, nagyság előadásában hallottam már ezt a Bach-művet is, de ilyen minőségben még nem. Illett az alkalomhoz ez is.

.

A következő szám is 10 perc közeli hosszúságú volt. Az a Schubert Adagio (D 897, Esz-dúr) következett, amit Notturno néven is ismerünk, m ert a legbájosabbb éjjeli zenék egyike. Feltehetően ez is az utolsó alkotó év termése, egy zongoratrióhoz készült. Ebben az évben (május 10-én) már hallottuk tőlük ezt az álomzenét, amikor szintén megállapítottuk, hogy ez a trió a kamarázás csúcsteljesítményeit feszegeti, játékuk tökéletes volt.

.

A szünetben pezsgős fogadással köszöntötték a hallgatókat, és látszódott, hogy a sok-sok régi ismerős (zene)hallgatói hálózata micsoda erős szövedék a magyar zeneéletben: boldog emberek beszélgettek, és persze az elhangzottakról és Körnerről is.

.

A második részben egy negyedik Körner-impresszált, Hamar Zsolt dirigálta a Budapesti Fesztiválzenekart Beethoven Hármasversenyében a már hallott három fiatal szólójával. Játszották ők már együtt ezt a művet, 2014. április 10-én a Pécsi Filharmonikusokkal a Kodály Központban. Nagyon hatásos volt az itthon kevésszer játszott mű, a közel húsz ilyen felállású hármasverseny legismertebbje. Igazán magasan szárnyaló beszélgetés folyt a zene nyelvén a három szólista és a zenekar között. A BFZ most is feszes és kiváló együttesként játszott, végig hibátlan volt az egyensúly, a szólisták pedig itt is azon az egész magas színvonalon, amivel kezdtem.

.

Az egész előadás alatt látnom kellett az ünnepelt együttélését a muzsikával. Körner Tamás előttünk 4 sorral ült, éppen a látómezőm balszélén, így végigkövethettem testbeszédét, hiszen valamennyi darabot jól ismerte, és az előadásuk hatása alól nem vonhatta ki magát: szinte dirigált, néha majdnem felugrott a gyönyörűségtől, és ő tapsolt talán a legjobban, ünnepelve a zenészeket, a zeneszerzők méltó megszólaltatóit, pedig őt ünnepelték a tőlük megszokott legmagasabb színvonalon.

.

A lenyűgöző és felzaklató, magával ragadó koncert alatt végig érezni lehetett a kiemelten értő közönségben a világklasszisok keltette feszültséget, azt az aurát, ami csak kivételes alkalmakkor éri el ezt a szintet. Az alkalom pedig ennek a remek embernek a köszöntése volt, amit aztán ő is megköszönt a pódiumon.

.

Nem láttam mikrofonokat, így talán csak videón lesz meg a szezon talán leghatásosabb, felejthetetlennek tűnő előadásának anyaga.

.

Zenei mintaként néhány jó felvétel, ha lehet az előadókkal:

 

.

.

.

A 12 éve játszott chaconne második része is elérhető Kristóffal a linkről...

.

.

A Notturnót már megidéztem korábban, így most egy másik felvételt is ajánlok:

.

.

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (-)
[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.07.23 0 0 1

Díner (és nem Diener) Tamás is 1946-os születésű , tehát ő is 70 éves idén :-)

 

Pl.: http://www.aba-novak.hu/diner.php

https://www.vasarnapihirek.hu/izles/fotomesek_diner_tamas_lenyugozo_jazzfotoi

Előzmény: Városliget Fényőre (0)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2016.07.20 0 0 0

És a most 60 éves Diener Tamás zenei fotós is ott lesz!

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.07.18 0 0 topiknyitó

Az ismert és sikeres impresszárió idén tölti be 70. évét. Az ünnepi alkalomhoz illően neves impresszáltjai is köszöntik egy rendkívüli koncerten a Pesti Vigadóban, november 8-án.

A műsor az alábbi, bár én főleg op. 70-es műveket ajánlottam volna: pl. Beethoven z3-as (op. 70/1); Chopin op. 70/2 (f-moll keringő); Schumann Adagio és Allegro (op. 70, csellóra és zongorára); No meg a Hármasverseny (op. 70-14 :-)

 

http.Vigado.hu/programok/-/program/10184/Körner Tamás 70 éves

Körner Tamás fő műve: http://classicalconcerts.hu/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!