Keresés

Részletes keresés

parsifal hendrix Creative Commons License 2016.02.12 0 0 8

A múltból néhány operaházi felvillanás:

Carmencita 2OO3:

 

Sziasztok! Pusztán kíváncsiságból tenném fel a fenti kérdést. Személy szerint nagy rajongója vagyok a műfajnak, de az utóbbi időben kissé nehézkes a bejutás. Nektek milyen tapasztalaitok vannak erről? Könnyen kaptok jegyet vagy elhappolják a jegyárusítás kezdőnapján a VIP vendégek és a külföldi turista csoportok? És persze: mely darabok tartoznak a kedvenceitek közé itt Pesten?:

 

Atunde:

Szia! Természetesen lehet jegyet kapni. Ezen az oldalon is lehet vásárolni, még csak fel sem kell állnod a székedből: http://online.jegymester.hu/ Többnyire az előadás napján is tudok jegyet venni. Ha még nem láttad, a Pikk Dámát ajánlom nagyon. Még csak 3x láttam...

 

Törölt Nick:

Szezon előtt egy hónappal tényleg elég nehézkes bejutni az operába, de egy belépőkártya, vagy egy ott dolgozó ismerős sokat lendíthet a helyzeten. :) -!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ez nem tudom ki lehet, a stílus az Kozlovsky, de őt nem törölték.

 

Bulvár Kund

Én sajnos minden nap... -!!!!!!!!

 

 

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.02.08 0 0 7

Az Erkel Színház mostani Turandot szereposztása könnyen megtalálható, nem kell elképzelni, de egy évekkel ezelőtti - neked nem tetsző - előadásra hivatkozni kissé visszás, még akkor is, ha éppen a lent említett főszereplővel hallottad :-(

 

Jee Hye Han

 

 

Persze vannak más előadók is ebben a szerepben, és ezek a szopránok már csak ilyenek, de hogy tudjuk is miről énekelnek...

 

 

Turandot

In questa reggia, or son mill'anni e mille,un grido disperato risonò.E quel grido, traverso stirpe e stirpequi nell'anima mia si rifugiò!Principessa Lou-Ling,ava dolce e serena che regnavinel tuo cupo silenzio in gioia pura,e sfidasti inflessibile e sicural'aspro dominio,oggi rivivi in me!

La Folla

Fu quando il Re dei Tartarile sette sue bandiere dispiegò.

Turandot

Pure nel tempo che ciascun ricorda,fu sgomento e terrore e rombo d'armi.Il regno vinto! Il regno vinto!E Lou-Ling, la mia ava, trascinatada un uomo come te, come testraniero, là nella notte atrocedove si spense la sua fresca voce!

La Folla

Da secoli ella dormenella sua tomba enorme.

Turandot

O Principi, che a lunghe carovaned'ogni parte del mondoqui venite a gettar la vostra sorte,io vendico su voi, su voiquella purezza, quel grido e quella morte!Quel grido e quella morte!Mai nessun, nessun m'avrà!L'orror di chi l'uccisevivi nel cuor mi sta.No, no! Mai nessun m'avrà!Ah, rinasce in me l'orgogliodi tanta purità!Straniero! Non tentar la fortuna!Gli enigmi sono tre, la morte una!

Calaf

No, no! Gli enigmi sono tre,una è la vita!

Turandot

No, no! . . .. . . Gli enigmi sono tre, la morte è una!

Calaf

Gli enigmi sono tre, una è la vita!

La Folla

Al Principe stranierooffri la prova ardita,o Turandot! Turandot!

 

stb.

 

 

Előzmény: Boszorka (6)
Boszorka Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6

Lehet, bár elképzelni se tudom ki énekelhette. Lukács Gyöngyit hallottam néhány éve, aki nem énekelt hanem sikitozott.:-(

Előzmény: KabaókiJeneő (5)
KabaókiJeneő Creative Commons License 2016.02.08 0 0 5

Az Erkelben a Turandot viszont kiváló volt.

Előzmény: Boszorka (3)
Boszorka Creative Commons License 2016.02.07 0 0 4

Erre lehet mondani, hogy kevesebb több lett volna. Az operában igazán nem a mennyiség a lényeg hanem a minőség.

Előzmény: [fidelio] mindegy (-)
Boszorka Creative Commons License 2016.02.07 0 0 3

Sajnos az operaház már olyan lejtmenetben van ahonnan nem lesz könnyű vissza fordulni. Tavaly egy olyan siralmas Toscat láttam/hallottam, hogy el se tudtam volna képzelni. Valami minmál kórus énekelt és a második felvonásban "elhunyt" szereplők nem várták meg az előadás végét. Közel 70 éve, nagyon korán kezdtem, vagyok lelkes operabarát, de ilyet még nem éltem meg.

Most volt egyébként a bécsi operabál, szokásos felhajtás és Placido Domingo is szerepelt. Már nagyon itt lenne az ideje, hogy abba hagyja a dolgot. Egyszerüen kiábrándító volt.

Előzmény: Marvinka (2)
Marvinka Creative Commons License 2016.02.07 0 0 2

az operának nem szabad elhallgatnia

parsifal hendrix Creative Commons License 2016.02.06 0 0 1

Vagy ahogy a "bennfentesek" (bentlakók) mondják: Magyar Állami Viperaház. Ma pakolgattam a fiókomban (elveszett megint a személyim), és kezembe akadt egy kis papír darabka: Vaksin silabizálom: Budapesti Operabarátok Egyesülete 2OO7/2OO8

Hmm. Sok minden történt azóta. Például újra eltávolodtam az operaháztól. Szemforgató köcsögség. Úgy látom (lehet, hogy rosszul, mert tényleg nem foglalkozom velük), de most nem Operabál van, hanem átkeresztelték Shakespeare bulira és többek között meghívták a Simpson családból José Domingót is. A felcsúti soros ösztöndíjas meg véresre tapsolja tenyerét, csak azt sajnálja, hogy Puskás Öcsi nem lehet ott. De szerintem jövőre már Kivetítőn mutogatják a góljait és a Puskás sört  is meg lehet kóstólni a meghívott Sexpír milliárdosoknak -természetesen ingyen. Kár, hogy nem mehetek el rá.   

https://www.youtube.com/watch?v=WV5chE1Zu5s 

Wagner: Parsifal - Nagypénteki varázs - Polgár László, Molnár András

 

https://www.youtube.com/watch?v=XfGKTInE7OA

 

Ilona Tokody (Mimi) Puccini: La Boheme  

 

 

ásítósmacska Creative Commons License 2016.02.05 0 0 0

0pera.

 

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (-)
[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.02.05 0 0 topiknyitó

2015 elején is megjelentette a bachtrack a nála nyilvántartásba vett klasszikuszenei  eseményekkel kapcsolatos statisztikáját, amelyben három kiváló magyar hangszeres művész is szerepelt (Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes), akik azóta már együtt is sok-sok sikereskoncertet adtak és remélhetően fognak még a továbbiakban is. Erről akkor sokat írtak akkor a magyar médiában, így a Fidelióban is.

 

https://bachtrack.com/top-ten-statistics-classical-music-2014

 

 

A 2015. évre is elkészítették statisztikájukat, amelyben most másokat vizsgáltak és ezek között besorolták a világ operatársulatainak elfoglaltságát is, vagyis az általuk tartott előadások számát hasonlították össze.

 

Utóbbi szerint a világ 10. legfoglalkoztatottabb operatársulata a Magyar Állami Operaház volt 2015-ben.

 

https://bachtrack.com/classical-music-statistics-2015

 

 

Az adatbázisukba került (bejelentett) közel 28.000 esemény között 17.100 koncert (16.500 zeneművel), 7.500 operaelőadás és 3.200 táncelőadás volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!