Szeretnék a feleségemnek születésnapjára venni egy befőzőautomatát. Érdemes ilyet venni? Megéri az árát? Nagyon vegyesek a vélemények különböző fórumokon, nehezen döntök. Remélem ez a topik segít a döntésben.
Savanyúságot még nem dunsztoltunk géppel csak lekvárokat,padlizsánt, és ajvárt készítettünk, azok nagyon finomak lettek.Sokáig elállnak azzal nincs gond viszont felbontás után pár nappal el kell fogyasztani őket,mert megromlanak. Az ajvár különösen nem bírja ha 1 hét után is a hűtőben áll.
Kérem tisztelettel nagyon bejött ez az automata. Az utóbbi időben ettem paradicsomlevest (isteni!) ajvárt meg padlizsánkrémet. Már hónapok óta elkészültek tartósítószer nélkül és nem romlottak meg egyáltalán. Nagyon finomak és valóban gyorsabb elkészíteni ezeket mint a hagyományos módszerrel. Persze áramot fogyaszt,egy kicsit sokat szerintem,de így is bőven megéri. Time is money ahogy a művelt német mondja.:))
Ott a leírásban.:)) Ő mondta egyébként, mert a zakuszkánál nehéz volt a főzés. És ez beindította nálam a vezérhangyát. Egyébként azt mondják egyenletes dunsztolást biztosít, programozható. Ahogy egyre többet olvasok, rájövök,hogy ez nem egy marhaság csak meg kell találni az ár/érték arányt. Olyat kell venni ami sok mindenre jo pl.ez:
viszont a férfiak szeretnek mindent minnél szebb gépekkel megoldani :-)
meg aztán jön a karácsony, és milyen szép win-win ha az asszonynak lesz egy gépe ami megkönnyíti a fárasztó házatartási melót, nekem meg egy új kütyüm amivel játszhatok.
és ha férfi az miért baj? nekem is akkora a szakállam, hogy amikor kivételesen én mentem az oviba a gyerekért, megállt előttem egy kislány és ámulva megkérdezte én vagyok-e a télapó.
Megneztem hogy hol szoktal beszelgetni es meglepve latom hogy ferfi vagy. A feleseged keri ezt a befozot? Hat ha annyira kell neki es megkonnyiti a munkajat akkor vedd meg neki de szerintem a hagyomanyos pont olyan jo es ingyen van.
Egy sem romlott meg. Ezert nem ertem hogy minek az a vizet forralo micsoda amikor hagyomanyosan fazekban ugyanilyen. Ahogy az elottem iro irta a krumplisuto sem igen mas mint egy labas csak eppen kevesebbet lehet benne sutni.
Persze,hogy kicsi,de a paradicsomot sem egyszerre szedem le, tekintve,hogy nem egyletesen érik. Eddig is több turnusban történt a befőzés, géppel is ugyanaz lenne a helyzet. Közben találtam silver crest márkájút. Az olcsóbb, igaz valamivel kisebb.
én meg arra értettem amit írtam, hogy a te mennyiségeidhez, az 50 üveg paradicsomhoz ez kicsi! háromszorra fér bele. és ha veszel belőle kettőt, nem kizárt hogy leveri a biztosítékot ha egyszerre bekapcsolod őket.
olyan ez mint a fritőz pl. baromi jól lehet vele szalmakrumplit csinálni. csakhogy amíg ketten voltunk nem szórakoztunk otthon ilyenekkel, meg két emberre tök macera hogy sok olaj kell bele, meg utánna eltakarítani, helyet foglal, nem éri meg arra az évi pár alkalomra. most hogy 5en vagyunk meg nevetségesen kicsi egy fritőz, tíztől folyamatosan mennie kellene hogy annyi krumplit megsüssek amennyit három gyerek megeszik.
Nem tudom mit kell vacakolni az automataval foleg ha a villanyaram draga.
Van egy nagy fazekam, annak az akjara tettem egy kicsi torloruhat, vizet ra, bele 4 db uveget ami belefert. A paradicsomokat forro vizbe dobtam, lehejaztam, botmixerrel osszetortem, egyet rottyant es bele az uvegekbe, lazarni es ment a fazekba vagy 5 percig forrastol szamitva, tartosito szer nelkul csak egy picike sot tettem bele. Persze, utana kivettem, leforditva allt 5 percig es ment egy takarokkal belelt dobozba masnapig...
Eloszor fozok be ilyesmit mert eddig nem volt kertem, lett vagy 30 uveggel es mindezt ugy hogy vacsora fozes mellett felkezzel csinaltam meg, naponta 4 uveggel. Egy nagy semmi volt,sosem vennek automatat es szannek ilyesmire egy extra napot vagy tobbet befozocskezni.
Eddig meg egy darab sem romlott meg. A masfele befottek sem.
Igen, a kerte értettem természetesen a bővítést. 4 fős családnál azért fogy a kenhető dolog meg a paradicsomos dolgok rendesen. 1800w-ot fogyaszt ez igaz,de valamit be kell áldozni. Ha tényleg ennyire hatékony akkor megéri megvenni. Egyébként innen vettem az idézetet:
elolvastam, de nem találom. azt írtad hogy 50 üveg paradicsomlevelet tettél el, a gépbe meg 18 fér. a gép előnye hogy nem kell kiszedni, benne lehet hagyni dunsztolódni. ezt ha összerakom az jön ki hogy az 50 üveg paradicsomod három nap.
én úgy olvastam hogy a bővítést a kertre értetted, de akkor tévedtem.
Bocsáss meg, de az, hogy mi a reklámoldal, manapság nem fogod tudni eldönteni.....
Mond az neked valamit, hogy "gerilla-reklám"...?
Na ez is lehet az!
Az összes (vitatott hatású) "csodaszer" weboldalán elégedett fogyasztói tapasztalatok címszó alatt lehet olvasni a tömény reklámot. Kezdő marketingesek 5 perc alatt megírnak 8 db "velem is csodát tett a szer" típusú ajnározást. :-D
Akkor olvasd el még egyszer kérlek: ha beválik akkor lehet bővíteni a dolgot. Amúgy nem passzírozni szoktunk hanem botturmixot használni. Sokkal gyorsabb.:))
"de amit leír itt, az a befőzés úgy mint befőtt készítés. nem lekvár."
Külön lekvárföző edényt kell hozzávenni, ha jól értem.
de amit leír itt, az a befőzés úgy mint befőtt készítés. nem lekvár.
szerintem azt az egyet vizsgáld meg, hogy a te mennyiségeidhez nem túl kicsi-e. mennyi idő egy menet? hány menetben tudod megcsinálni a paradicsomodat? senki nem akar egy hétig paradicsomot passzírozni.
az ilyen szuper háztartási eszközökkel gyakran az a gond, hogy aki keveset csinál, annka minek, aki sokat, annak meg kicsi.
"Én már 8 éve használom a befőzőautomatát és a leghasznosabb háztartási gépem!!!!! Szerintem akkora a különbség mintha kézzel mosná vagy géppel. Nyersen az üvegekbe teszed a gyümölcsöket,cukrot rá, vizet,fémtető majd a befőzőautomata.Nem kell szirupot főznöd, de akár cukor nélkül is lehet !!! Az automatába az üvegek köré víz, majd a táblázat segítségével beállított hőfok és idő alapján a gép elvégzi a dunsztolást.Ha lejárt a program, vagy benne hagyod kihűlni az üvegeket, vagy mehet a helyére a befőtt. Nem kell száraz dunsztba rakni!!!Évekig eláll, nem barnul meg (nem citrom savazom).Egyszerre 18 db hétdecis üveg belefér. Nem csak a gyorsasága miatt a kedvencem, talán ami még ennél is fontosabb TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL minden egészséges és finom!!!!! Nagyon finomak a zöldségek,borsó,zöldbab,savanyúságok."
Csak arra gondoltam,hogy olyanok írnak ide akiknek van, és akkor pro/kontra meg lehetne beszélni a dolgokat. Az eddigi forumknál csak olyanokat találtam akik istenítették, meg egymásnak írogattak. Egy blogot találtam még közben:
Én is ugyanezen az állásponton voltam még pár hete is, soha nem szettem semmi vitamint, kiegyensúlyozottan, szerintem egészségesen táplálkozom és egy orvosi vizsgálat után megváltoztatta az orvos a véleményem.
Idövel nem képes az ember olyan mértékben felvenni a vitaminokat az élelmiszerekböl, mint amennyire szüksége lenne. Pl. a D-Vitamint (hormon) egyáltalán nem, de a B vitaminokat sem, ha kevés húst eszel pláne nem.
Nem tudom mit vártál az elsö hsz-ed után, mert most elöször árultál el pár konkrétumot, de szerintem így sem tudja levenni senki a döntés terhét a válladról.
Mindenesetre én úgy döntenék, hogy mit akarok csinálni és arra mi a legmegfelelöbb módszer és nem fordítva ... majd ha beválik csinálok még ezt azt ...
Nem végeztem számításokat,de vannak olyan befőzések, amik lehet,hogy egyszerűbbé tennék a történetet. Zakuszka, padlizsánkrém, ajvár elrakásánál jól jönne. De még a többinél is. idén pl. 50 üveg paradicsomlevelet, 20 üveg padlizsánt,15 körte, meg egy csomó epret tettünk el. Most lehet, hogy ez kevésnek tűnik,de ha lenne gép akkor lehet, hogy mást is kipróbálnánk. Sőt, a konyhakert bővítése sem lenne elképzelhetetlen ha beválik a gép. Figyelembe kell venni azt is,hogy egyre drágább a sok kenhető étel, szóval hosszú távon lehet,hogy jó lenne.
Soha életemben nem szedtem semmiféle turbóvitaminos izéhozét, és 50 fölött sem érzem hiányát.
Lehet, ezért vagyok szkeptikus az agyonvitaminozást illetően.
Igyekszem természetes formában bejuttatni a vitamnokat - rengeteg zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani. NEm számolom, hogy miben mennyi van, nem dőlök be a vitaminlobby marketingjének.
mijér is lett volna? valahogy ki akartam fejezni, hogy nem azért főzök lekvárt mert egészségesen akarok táplálkozni, hanem mert finom. az ízre optimalizálok.
ha tápértékre optimalizálnék, akkor arra vannak módszerek. azért írtam a soylentet, mert véleményem szerint ebben az irányban az az abszolút véglet, pláne hogy beszámolók szerint ízre is eléggé végletes.