Keresés

Részletes keresés

Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.25 0 0 6764

Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.23 0 1 6763
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.21 -3 0 6762

Halad. 

A féreglyukon át a szingularitásba.  ;)

Elminster Aumar Creative Commons License 2025.04.21 0 3 6761

"A fizika és a csillagászat azért nem halad előre"

Halad az!

Csak te erről semmit se tudsz.

Előzmény: kvark kapitány (6760)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.21 -4 0 6760

A fizika és a csillagászat azért nem halad előre, mert a gravitációs mezővel nem mernek foglalkozni.

Ez beismerése lenne annak, hogy a "téridő" elméletek sz@rt sem érnek. 

Így a megfélemlített "tudósok" továbbra is a téridővel és a fotonokkal kénytelenek beérni. 

Előzmény: kvark kapitány (6759)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.20 -3 1 6759

Vajon mi lehet az, ami nem látható, mégis nagyon fontos?

Ez bizony a gravitációs mező. 

Előzmény: kvark kapitány (6758)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.19 -3 0 6758

Vajon mi lehet az, ami nem látható, mégis nagyon fontos?

Előzmény: JimmyG (6757)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.19 -2 0 6757

Nem a kitalált feketekyukakra, "sötét" anyagra és "sötét" energiára gondolok. 

Ezek nem léteznek.

De van valami az univerzumban, ami létezik, nagyon is lényeges, de nem látható. 

Előzmény: kvark kapitány (6755)
Run like hell Creative Commons License 2025.04.19 0 4 6756

A csillagászok csak azzal foglalkoznak, ami látható az égen.

A hülyék legalábbis ezt hiszik.

Előzmény: kvark kapitány (6755)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 6755

A csillagászok csak azzal foglalkoznak, ami látható az égen. 

De a lényeg nem látható. (nem a sötét hülyeségekre gondolok)

construct Creative Commons License 2025.04.19 0 1 6754

"az mindent szemétnek lát."

Úgy képzeled, hogy a te szuperfizikai makogásod maga a "minden"?

Előzmény: kvark kapitány (6752)
Run like hell Creative Commons License 2025.04.18 0 3 6753

Aki reménytelenül ostoba, az hülyeségeket beszél.

Előzmény: kvark kapitány (6752)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 6752

Akinek sötét a lelke, az mindent sötétnek lát. 

Akinek szemét a lelke, az mindent szemétnek lát. 

Construkt Creative Commons License 2025.04.18 0 1 6751

"még nem is ismered az elméletemet"

A szemétről messziről látszik, hogy szemét, nem kell ehhez közelről megszaglászni.

Előzmény: kvark kapitány (6745)
Construkt Creative Commons License 2025.04.18 0 2 6750

Hiába dörgölődzöl hozzá, egyszerűen viccet csinált belőled.

Előzmény: kvark kapitány (6746)
Construkt Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6749

"Mi az "a te majdnem-kész-csak-még-hiányzik-a-lényege elmélet?"

Gúny!

De látom, nem mered megérteni.

Nagyon bele vagy merevedve a nagyszerűséged álmába.

kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6748

Nem vagy te senki.

Aki a relativitást akarja oktatni, de maga sem tud róla alapvető dolgokat, az még matematikusnak sem jó. 

Pedig nagyon erőlteted a matekot, hátha ebben csillogtathatod a nagy eszedet.

De még ez sem megy. 

Aki semmi információ alapján von le következtetést, az számomra senki.  

Előzmény: NevemTeve (6747)
NevemTeve Creative Commons License 2025.04.18 0 2 6747

Egyrészt látnok vagyok, másrészt észrevettem, hogy rezisztenciád van a matematika ellen. Ebből vontam le a megalapozott következtetést, hogy az elméleted filozofálásból, idézetekből és esetleg (haladó esetben) rajzokból áll. 

kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 6746

off

Beleolvastam abba, amit a devizahitelesekről írtál. 

Teljesen egyetértek veled. 

Értelmes embernek látszol.

Előzmény: poligofrén (6744)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 6745

Jól átgondoltad te ezt?

Mi az "a te majdnem-kész-csak-még-hiányzik-a-lényege elmélet?

Mert én ilyenről nem tudok.

Az én elméletem készen van, és nem hiányzik a lényege sem. 

De Einstein erről nemigen tudhatott, mivel hamarabb meghalt, mint ahogyan én megszülettem. 

Azért érdekes, hogy még nem is ismered az elméletemet, de már tudod, hogy nem jó.

Talán mindentudó látnok vagy?

Előzmény: NevemTeve (6741)
poligofrén Creative Commons License 2025.04.18 0 2 6744

OFF

"... Szükségünk van még egy könnyelmű fiatalemberre, akit Eddy Rancingnak hívnak, álmodozó és inkorrekt úr. A miss Westonék lakásával szomszédos manzárdszobát bérli, foglalkozására nézve egy találmányon dolgozik, amelyet motorkerékpárra kell szerelni, és milliókat jövedelmez. A találmánynak még csak a lényege hiányzik. Az ifjú körülbelül két félév jogtudományt hallgatott az egyetemen, gyámja és nagybátyja, Mr. Arthur Rancing jóvoltából. Most már hosszabb ideje, elsejétől negyedikéig, gondosan elkártyázza Mr. Arthur Rancing gyám és nagybácsi pénzküldeményeit. ..."

ON

Előzmény: NevemTeve (6741)
construct Creative Commons License 2025.04.18 0 1 6743

Elvileg az ismert áltrel körébe tartozik annak magyarázata is, hogy az Univerzum távoli anyagai miképp befolyásolnak valami lokális jelenséget, mondjuk pl. egy csillag körül keringő műhold  pályáját. (Ezek persze roppant kicsi hatások.) Én nem foglalkoztam ilyesmivel, de a tárgyalás módszere elég világos, bár roppant matematikai nehézségekkel jár.  Az alapegyenletek különböző léptékekben és különböző közelítésekkel kiszámolt megoldásait kell egymással kombinálni. Mert ugye egy csillag nem a végtelen semmiben lebeg. Tehát a csillag körüli  szűkebb tartományban érvényes Schwarzschild vagy Kerr téridőt kell nagy távolságban összesimítani egy kozmológiai léptékű téridővel, mondjuk a LambdaCDM modellel, de legalább a de Sitter  téridővel. Láttam ilyen próbálkozásokat: pl. "de Sitter–Schwarzschild metric" vagy "Kerr–Newman–de–Sitter metric", címekkel, de ezek túlnőnek az én szellemi horizontomon.

Előzmény: mmormota (6739)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6742

ööö... aham... :)

Előzmény: construct (6738)
NevemTeve Creative Commons License 2025.04.18 0 4 6741

Tudsz-e hozni olyan késői Einstein-idézetet, ami szerint ő jónak találta a te majdnem-kész-csak-még-hiányzik-a-lényege elméletedet? Mert ha nem, akkor sajnos nem jó a majdnem-kész-csak-még-hiányzik-a-lényege elméleted.

Előzmény: kvark kapitány (6740)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6740

"Az sem kizárható, hogy a gyorsulás nem abszolút, hanem valamilyen kölcsönhatás az Univerzum többi anyagával."

A gyorsulás éppen azért abszolút, mert kölcsönhatás eredménye az Univerzum többi anyagával. 

Már csak a kölcsönhatási mechanizmusra kellene rájönnöd. Akkor arra is rájönnél, hogy miért azonos a gravitáló tömeg a tehetetlen tömeggel. De ez a te elprogramozott agyaddal nem fog menni. 

Előbb reszetelni kellene. 

"Ez persze az altrelen túlmutató elméletet jelentene."

Ebbe beletrafáltál.  

Öreg korára már Einstein  is megsejtette az irányt. 

A téridőt elfelejteni, és a fizikai mezőkre alapozni. 

Előzmény: mmormota (6739)
mmormota Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6739

Az sem kizárható, hogy a gyorsulás nem abszolút, hanem valamilyen kölcsönhatás az Univerzum többi anyagával. Ez persze az altrelen túlmutató elméletet jelentene.

Előzmény: construct (6738)
construct Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6738

A körpályán mozgás ugyanarról a tőről fakad, mint a forgómozgás.

Ugyanis egy kiterjedt (nem pontszerű) forgó test minden egyes pontja körpályán mozog.

A relativitáselmélet szerint:

"minden mozgás relatív – beleértve a forgást is. És a világegyetem tömegeloszlása hatással van arra, hogy mit érzékelünk 'abszolút' mozgásnak."

Milyen lenne Newton vödrében a vízfelszín, ha a világban nem létezne rajta kívül más tömeg?

Valójában nem volna az se lapos, se parabolikus, hiszen akkor nem létezhetne a Föld se, ami a vödör aljára vonzaná a vizet. Sőt nem létezhetne a vödör se. Egyedül a vízmolekulák léteznének, vagy víz helyett mondjuk bármi más anyag egymáshoz nem kötött szemcséi, amelyekre kizárólag a közöttük lévő gravitáció hatna. S akkor azok hasonló gömbszerű alakzatot vennének fel, mint a kozmikus porból összeálló égitestek. Vagy lapult geodid formát, ha az a víz vagy bármi anyagcsomó forogna.

Ám ehhez nem volna elég egy vödörnyi víz, az nem állna össze ilyen kompakt alakban, hisz annak gravitációja roppant csekély ehhez. Egyszerűen szétporladna, mint ahogy látjuk a súlytalanságban kiöntött pohár víz esetén is. Legfeljebb apró cseppekbe tömörödne, de azokat nem a gravitáció tartja össze, hanem a molekuláris erők. Az ilyen gravitációmentes jelenségek körében a speciális relativitás érvényes, vagyis a Minkowski téridő egyenes trajektóriái mutatják az inerciális pályákat. Ebben az esetben ez a görbületlen téridő az abszolút vonatkoztatási alap. Amiben az egyenletes sebességű egyenesvonalú mozgások egyenes trajektóriái mind egyenértékűek, vagyis abszolút értelemben megkülönböztethetetlenek. De abszolút megkülönböztethetőek a tömegpontok gyorsuló, vagy görbevonalú mozgásai, tehát azok, amelyek görbült téridő trajektóriákat mutatnak a görbületlen téridőben.

Ha nem csak egy vödör víz van a világban, hanem mondjuk egy bolygónyi, akkor már nem lehet eltekinteni a gravitációtól, vagyis már nem elég jó a speciális relativitásban alkalmazott közelítés, a görbületlen téridővel. Egy ekkora anyagcsomóra már az általános relativitás alapegyenletéből levezethető görbült Kerr téridő ad jó közelítést. Az is csak abban a tartományban, ahol a szemcsék még nem érintkeznek egymással, hanem szabadon mozognak, például mint a Föld körül keringő műholdak is, mindenféle erőmentes de görbült inerciális pályákon. Ezektől az erőmentes mozgásoktól viszont jól megkülönböztethetők azok a másféle görbült trajektóriájú mozgások, amelyek egyes szemcsék kölcsönhatásai hoznak létre. Ám az a Kerr téridő, ami ennek a megkülönböztetésnek az alapja, csak egy konkrét anyagcsomó, mondjuk a Föld vagy mondjuk a Nap, vagy esetleg egy galaxismag környezetében érvényes. A trajektóriagörbületek efféle besorolása mindig csak valami adott téridő vonatkozásában érvényes, egy másik anyageloszlás másik téridejében már nem.

A görbült téridőknek  létezik aztán még egy egészen sajátos tulajdonsága is, a frame dragging, vagyis hogy a forgó anyagcsomók némileg vonszolják maguk körül a téridejüket is. A közeltérben erősebben, a távolban kevésbé. Ez a jelenség tovább bonyolítja a kérdést, hogy egy adott téridőhöz képest mi számít erőmentes mozgásnak, és mi nem.

Előzmény: Tatás Tata (6727)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6737

Pont nem erre válaszolt.

Előzmény: NevemTeve (6736)
NevemTeve Creative Commons License 2025.04.18 0 1 6736

Most melyik részt nem értetted abból, hogy Newton egy 1740-es írásában pontosan erre a kérdésre válaszolt?

Előzmény: kvark kapitány (6735)
kvark kapitány Creative Commons License 2025.04.18 0 0 6735

"...a tehetetlenségi erők ugyanolyanok lennének, ugyanúgy lehetne kimérni őket."

És mire alapozod ezt?

Mert Newton itt nem segít.

Előzmény: NevemTeve (6734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!