Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 1 napja -2 0 7783

A történet folytatása.

Moldován Árpád Zsolt: Németként lép szülei nyomdokába a brassói Szabó Mátyás (2016)

"Szerdán az iráni Ali Pakdaman ellen lép pástra a riói olimpián Szabó Mátyás kardozó. A német színekben induló erdélyi fiú hihetetlen pedigrével rendelkezik: édesanyja Szabó-Lázár Réka 1994-es vívó-vb-n aranyat nyert tőrvívásban, a román válogatottal kétszeres olimpiai ezüstérmes, édesapja Szabó Vilmos az 1984-es los angelesi olimpián bronzérmet nyert Románia kardcsapatával. A kis Matyi csak 2 éves volt, amikor a család 1993-ban Németországba költözött, ezért - a biztonság kedvéért - amikor megkerestük a riói olimpiai faluban, magyarul és németül is jeleztük neki, hogy interjút szeretnénk készíteni a Maszol számára.

Üdvözöllek Kolozsvárról. Beszélsz magyarul? Újságíró vagyok, szeretnék veled egy rövid interjút készíteni.

Egy kicsit még tudok magyarul. (ezt olyan ízes háromszéki/barcasági kiejtéssel mondja, amit a 22 németországi év sem tudott lekoptatni – szerk. megj) [1]

Nagyon keveset tudunk itt rólad Erdélyben, nagyon kevesen tudják, hogy egy Brassóban született magyar fiú német színekben ott van Rióban. Sőt Európát képviselted a nyitóünnepséget megelőző fáklya stafétában az olimpiai faluban. Hogy jutottál ki Rióba?

Jól vívtam és szerencsém is volt. Moszkvában második voltam tavaly a világkupán, az Európa-bajnokságon pedig bejutottam az első nyolc közé, ami elég is volt a kvóta teljesítéséhez.

Szüleid mindketten vívtak, édesapád most az edződ is. Mikor érezted először azt, hogy te is vívni akarsz?

Kisfiúként teniszeztem és fociztam is, de nem voltam nagyon jó. Mivel a szüleim a vívóteremben töltötték idejük legnagyobb részét én is odakerültem. Egyre jobban ment, elkezdtek az eredmények is jönni, és akkor már ott ragadtam.

Ifiként román színekben versenyeztél, most a német válogatottnak vagy oszlopos tagja. Magyarként. Ezt hogy éled meg?

Nehéz egy kicsit, mert persze Romániában születtem, magyar is vagyok, és német színekben indulok. Ha kérdeznek, hogy honnan is vagyok, akkor én németnek mondom magam, mert ott nőttem fel, Németországban éltem le eddig életem legnagyobb részét. Tehát én németnek érzem magam, persze egy kicsit magyarnak is, de nagyjából németnek.

Erdélyben mikor jártál utoljára? Rokonaid még vannak itt?

Rég nem voltam Erdélyben. Amikor kisebb voltam, akkor minden nyáron mentünk és mindig hosszú időre. Sajnos mostanában nem tudok menni, mert mindig nyáron van a világbajnokság és nagyon kevés időm van. Ha nem idén, akkor jövőben tervezek odarepülni. Legtöbb rokonunk ott él, nagymamám is.

Milyen együtt dolgozni édesapáddal?

Nehéz volt, ameddig egy fedél alatt éltünk. Egy pár éve elköltöztem otthonról, és azóta tényleg nagyon-nagyon jó. Mint minden családban mi is veszekedünk, néha kiabálunk is, de öt perc után megbeszéljük és minden jó. Ő a legjobb, nem is akarok más edzőt. [...]

Izgatottan várom, hogy milyen lesz az első olimpiám."

http://www.maszol.ro/index.php/sport/68055-rio-2016-nemetkent-lep-szulei-nyomdokaba-a-brassoi-szabo-matyas

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 1 napja -2 0 7782

"Európa-bajnok, férfi kard, csapat:

MAGYARORSZÁG (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
2. Olaszország (Enrico Berré, Luca Curatoli, Aldo Montano, Luigi Samele)
3. Németország (Max Hartung, Richard Hübers, Mátyás Szabó, Benedikt Wagner)"

http://nepszava.hu/cikk/1162812-europa-bajnok-a-magyar-vivocsapat

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja -2 0 7781

És most erre a reggeli próbálkozásra van egy hozzáértő (Béla szan) visszaigazolása is.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7780)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja -2 0 7780

A japán szöveg „megfejtése”: az első hat katakana jel felismerése, átmásolása nem okozott különösebb gondot. フエンツンク゛és a Google fordítója már adta is a választ: fencing (vívás) Maeda wikis szócikke alapján ismertem a neve kandzsis változatát, így ez sem okozott nagyobb problémát. (Az utolsó két jel.)

 

Aztán itt kezdődtek a gondok: fel kellett ismerni a kandzsi jeleket! Ebben segített a find kanji by radical honlap. Az első siker a 左 jel volt, fordítása bal. Tehát a kép bal oldalán Maeda látható, ami nem egy hű, de nagy felfedezés, viszont egy eredeti japán felirat is igazolja, hogy a képen tényleg ő szerepel.

 

A következő jel a 道 volt, szerintem ezt minden hm-es simán felismeri: dó. Megkínlódtam a 剣 jellel, sehogy sem sikerült kikeresni a listáról. Aztán megnéztem a bokken szócikket, és bingó: kard! Együtt: kendó vagy kardforgatás.

 

Ezen a ponton végleg elakadtam, az istennek sem sikerült megfejteni a homályosan látszó 対 jel alapvonását, ami után ki lehetett volna keresni a kandzsi listáról. Némi pihenés után jött az isteni szikra: van egy európai vívás szavunk, mellette pedig a japán ellenpárja, mi van, ha a kettő között ott lappang a versus szó kandzsi jele? És bingó: a 対 tényleg az!


A második képen látható japán szöveg: フエンツンク゛_対_ 剣道 _左_前田. (Csak az olvashatóság miatt raktam be pár szóközt.)

 

Hevenyészett fordítása: (európai) vívás japán vívás(kendó) ellen, bal (oldalt) Maeda.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja -2 0 7779

Teljesen jól gondolod.

Szándékosan nem adtam meg a másik felét, mert ott egy angol szöveg található, nem szerettem volna, ha bármiben is befolyásolja a fordítót.

Köszönöm szépen a segítséget!

Közben tegnap magam is próbálkoztam, mert kíváncsi voltam arra, mit tartalmaz a japán szöveg.

Előzmény: Bela_Vak (7777)
Bela_Vak Creative Commons License 3 napja 0 0 7778

OK, ez a kep: https://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%95%B0%E7%A8%AE%E8%A9%A6%E5%90%88

(megjegyzem a szocikk pont vegyes merkozesrol/parbajokrol szol)

 

Előzmény: Bela_Vak (7777)
Bela_Vak Creative Commons License 3 napja 0 0 7777

Jol gondolom, hogy ez egy kepkivagas?

"Vivas vs kendo" az elso fele, a masodik meg "bal Maeda". Szoval gondolom a fotonak van egy masik fele, ahol egy ellenfel van karddal vagy torrel vagy valami hasonloval 

 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7776)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 4 napja -2 0 7776

Bela_Vak,

A legfrisebb blogbejegyzés 2. képen van egy rövid japán nyelvű rész.
Le tudnád fordítani?

Előre is köszönöm!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 4 napja -2 0 7775

Korábban már említettem egy esetet, amikor egy magasan képzett kendós (7 danos) próbálta ki a vívás egy hasonlóan képzett európai vívóval szemben. (Wojciech Zabłocki, kétszeres olimpiai ezüstérmes kardvívásban.) Erre 1976-ban került sor.

http://szablyavivas.blogspot.com/2016/12/kendo.html

Most egy valamivel korábbi esettel foglalkoztam egy blogbejegyzésben. Magáról a vívásról nem sok mindent lehet tudni, maga az időpont is némileg bizonytalan. Annyi biztos, a fénykép valamikor az 1910-es évek elején készült Közép- vagy Dél-Amerikában. Érdekes mementója annak, hogy a vívók mindig szívesen kipróbálták tudásukat más kultúrák vívóival szemben.

http://szablyavivas.blogspot.com/2018/06/west-vs-east.html

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 7774

Szívesen!

Előzmény: Szebényi Tibor (7773)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2018.06.13 0 0 7773

Á, köszi!

Ebbe a terembe jártam én is.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7772)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 7772

Feltöltöttem a korábban emlegetett, aranyszablyás képeket. ("Busóálarc" is van.)

http://szablyavivas.blogspot.com/2018/06/aranyszablya.html

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.13 -2 0 7771

Kár lenne kivágni.

1. Jól dokumentálja a tanulási folyamatot.
2. Vizuálisan pedig kimondottan telitalálat: a szpáhi aga csiszolja a várnép íjásztudását.

Előzmény: Szebényi Tibor (7770)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2018.06.12 0 0 7770

"az íj lövés után pörgése ("Ó, ez biztos valamelyik Ilyen-olyan kitab..." vagy furisija...")"

 

Azt pont kivágnám szívem szerint a videóból. Akkoriban kísérleteztem az íj kipörgetésével, de az inkább a japán íjászatra jellemző dolog, gyorsan el is hagytam. A közép-ázsiai, közel-keleti íjászatban előre buktatják az íjat lövéskor, ezt egybehangzóan írják az arab/mameluk íjászkönyvek.

https://drive.google.com/file/d/1hKY8jvF9kxYcDjhl_Xg8291rrE-fghH0/view?usp=sharing

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7768)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 7769

Újra megnéztem a 2011-ben elmentett képeket. Tényleg érdemes lesz feltenni őket a blogra, mert védőfelszerelés tekintetében - határozottan - szembetűnő a különbség. Egy hasonló trend látható a Szablya Iskolájánál is. Érdekes lenne tudni a változás okát, indokait.

Pár tavalyi hozzászólás.

"2010-ben Hidán Csaba edzésein gyakorlatilag teljes védőfelszerelés volt és fa szablyák. Mindenféle furán kinéző, de jól védő nemezvértek, rohamsisakra applikált fejvédelem, stb. Az egyetlen nagy hiányosság az volt, hogy jó pár nemez fejvédő (én csak busóálarcnak csúfoltam :) ) a szemet teljesen szabadon hagyta, mert Csaba nem szerette, ha bármi korlátozza a látását. Ennek meg is lett az eredménye.

Ezt leszámítva a korhoz képest "teljes HEMA" védőfelszerelésre törekedtek, gondolom anyagi okai voltak, hogy miért nem volt rendes fejvéd.

Az edzés is frappánsan volt felépítve. Az első páros gyakorlatok kötöttek voltak, védőcucc nélkül, aztán sorban kellett felvenni a dolgokat. Először kesztyűt, aztán alkarvédőt, hogy még mindig kötött páros gyakorlatban, de oda lehessen vágni rendesen, csak aztán jött a szabadvívás. Akinek nem volt, vagy nem jutott kesztyű, fejvédő, az nem is vívhatott szabadon.

Ott jégkorongos kesztyűt használtam, bőr alkarvédőt, "kincstári" nemez vértet, és egy saját készítésű, kendo ihletésű brutál fejvédet." [6081.]

"Elmentettem pár képet 2011-ben. Elég nagyok, majd némileg tömörítve megpróbálom feltölteni.
Most csak rövid leírás következne.

1. kép: Csoportkép. 7 fő; 1 busóálarc, 1 olimpiai fejvéd (régebbi), 1 ökölvívó fejvéd (alsó résszel) Csabán. Most már értem, hogy mit látok a képen. Eddig azt gondoltam, ez valami szerepjátékos cukk, és csak poénból vette fel az illető. Kiderült: ez egy nemez fejvédő alias busóálarc :-)

2. kép
Páros vívás, 3 pár: olimpiai fejvéd vs ? (nem látszik, csak a vívó girbe-görbe "szablyája"), ökölvívó fejvéd vs ökölvívó fejvéd, busóálarc vs piros motoros sisak (arc előtt semmi)." [6085.]

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 7768

Tényleg nem mutattad!

A régi Militia fórumon valahogy nem volt téma a Vívás topikban.

Kimondottan örültem, amikor megláttalak szpahiként. Jó látni az igényes felszerelést, ez az operatőrnek is megtetszett, mert készített egy-két közeli felvételt. A vágás is jó. Kimondottan hiteles a lovas visszatekintése, az íj lövés után pörgése ("Ó, ez biztos valamelyik Ilyen-olyan kitab..." vagy furisija...").

Szóval, egy kellemesen megkomponált, igényes videó.

Előzmény: Szebényi Tibor (7765)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.12 -2 0 7767

Ilyen szuronyvívó fejvédről már volt szó a topikban. Konkrétan Németh Árpád gyűjteményében néztük meg az egyik topiktárssal. Viszont ezen a képen az is látszik, hogy volt hozza egy plusz sapka is.

http://img.etsystatic.com/il/f07515/287884965/il_340x270.287884965.jpg

Szebényi Tibor Creative Commons License 2018.06.11 0 0 7766

Igen, 2010-ben biztos nem volt ennyi "rendes" fejvéd az Aranyszablyánál, mint amennyit az újabb videóikon látunk.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7764)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2018.06.11 0 0 7765

Nem mondod, hogy neked még nem mutattam Oscar-díj gyanús szerepemet?! :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7763)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 7764

Határozottan arra emlékszem, hogy régebben se az Aranyszablya, se a Szablya Iskolája vívói nem használtak fejvédet, legalábbis olyan szinten, mint az a Kenva-féle videócsokorból látható.

Egy korábbi rövid összegzés (6078.):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145465470&t=9221230

Előzmény: Annatar (7762)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 7763

Egy török végvár mindennapjai c. videó (YT, 2012).

(Majdnem véletlen találat.)

Nagyon tetszett!
És kedves ismerőseket is láthatott az ember.

"A film a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megbízásából készült a siroki vár felújítására nyert pályázat keretén belül.

Szakértők: B.Szabó János, Sudár Balázs
Operatőr: Kelemen László, Bujdosó Balázs
Vágó: Véner Miklós [...]

Közreműködők: Egri Históriás egyesület, Szebényi Tibor, Sudár Balázs
Zene: Musica Historica – Csörsz Rumen István"

Annatar Creative Commons License 2018.06.11 0 0 7762

Szia, 

 

az azért a videó jellegéből is fakadhat, hogy hordanak-e fejvédet. Engem elsősorban az lepett meg, hogy mennyire más tud lenni a pengevezetés és használat úgy is, hogy elvileg ugyanolyan (nagyon hasonló) fegyverről van szó.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (7760)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 7761

Jó látni, hogy a blog nézettsége lássan, de biztosan araszolgat a 30 ezer felé. Ez főleg azért érdekes, mert van egy másik, vívással foglalkozó magyar blog, amely kiteszi a nézettségi adatokat, és szintén 2012-ben indult. Jó, hogy van viszonyítási alap.

A Google már egy ideje rendszeresen az első oldalon hozza a blogot.

(Különböző gépeken ellenőrizve.)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 7760

Annatar,

Tényleg érdekes volt így együtt megnézni a videókat. Meg összehasonlítani az adott vívóiskola korábbi videóival.

Pl. jól látszik, hogy a Szablya Iskolájában - szabadvívás közben - használnak a fejvéd 2017-ben, miközben egy 2010-es videón még semmi nyoma. (Van egy hosszabb - 1:28-as - szabadvívós videó, Hunicron töltötte fel.)

Az Aranyszablya 2014-es felvételén is mindenkinél van fejvéd a csoportkép készítésekor. Ez nem mindig volt így. Szóval, ezek mind érdekes apró részletek.

Előzmény: Annatar (7757)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.08 -2 0 7759

Egy gyors lista arról, hogy mi látható a videókon.

1. Aranyszablya
2. Bajvívó Magyarok (GoNow plüsivel is)
3. A Végek Művészete (2017 edzőtábor)

4. A Végek Művészete vs Litkei Máté
5. Szablya Iskolája (2017, szabadvívás, pontozás a képernyőn)
6. Ősi Tűz bemutatója

Egy jó válogatás azokról azokról a szablyavívókról, akik:

- jó régen kezdték el a vívást: Aranyszablya (~1996), Ősi Tűz (önállóan ~1999),

  Szablya Iskolája (2009), Bajvívó Magyarok (min. 2009),
- sok versenyt rendeznek,
- sokat szabadvívnak mindenféle eszközökkel,
- szívesen megismerik más társaságok rendszerét.

Ami a "lényegeset" illeti:

- nem mindegy, hogy bemutató vagy szabadvívás,
- baráti vívogatás vagy minőségibbnek szánt szabadvívás,
- milyen eszközzel.

Igazából mindegyik videót izgalmas lenne elemezni, ismertetve a körülményeket, szabályokat stb.
Egyes esetekben ez megtörtént, pl. Litkei Máté blogján.

Előzmény: kenva (7754)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.08 -2 0 7758

Lehet, hogy félreértettem.

Lee Kam Wing-ről is volt szó. (A Wing keresőszó az összes változatot megtalálja.)

Előzmény: kenva (7755)
Annatar Creative Commons License 2018.06.07 0 0 7757

Ez nagyon érdekes így együtt, a videók nagy részét láttam már, de nem ennyire gyorsan egymás után. Érdekes, hogy milyen nagy különbségek vannak a mozgásban már első blikkre is. (és nyilván ha még értenék is hozzá akkor jóval többet látnék :) )

Előzmény: kenva (7754)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2018.06.07 -2 0 7756

Szia!

 

Persze, hogy tudunk :-), írtunk is róla bőségesen.

 

Rengeteg infót, friss oktatófilmeket is találsz róla az itteni keresővel. (Elég, ha beírod: Hidán).
További adatok vannak a szómszéd topikban, Harcművészetek.

 

Úgy tudom, Hidán Csaba nem nagyon használja a mester - még kevésbé a nagymester - titulust.
A leggyakrabban harcművészet oktatóként szerepel.

 

Valami konkrét dolog érdekel?

Előzmény: kenva (7755)
kenva Creative Commons License 2018.06.07 0 0 7755

A Hidán féle nagymesterről tudtok valamit?

kenva Creative Commons License 2018.06.07 0 0 7754

Hali!

Teljesség igénye nélkül.Gondolom mindenki látta ezeket.Érdekes, ki mit talál a filmek alapján "lényegesnek" a vívásban.A szereplőkre gondolok

 

https://www.youtube.com/watch?v=8O9SPsRUTGQ

https://www.youtube.com/watch?v=x541b41c_ks

https://www.youtube.com/watch?v=Z_sQnebCyIo

 

https://www.youtube.com/watch?v=wOEuJ2JQA1k

https://www.youtube.com/watch?v=TWa4FsjJN

_0https://www.youtube.com/watch?v=bXFkz1_ndNQ

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!