Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
Hálálós szerencsétlenséget okozott a felelőtlen játék. Nagykanizsán a Kun Béla utcai iskola tornatermében két diák játékból folytatta az órán gyakorolt vívást, de ezúttal nem vettek fel védősisakot. H László, 17 éves gimnáziumi tanuló tőrével szemen szúrta Pasgualetti Dénes tizenhét éves gimnáziumi tanulót, aki súlyos sérülése következtében a kórházba szállítás után meghalt. A rendőrség H. László ellen az eljárást megindította és a tragikus szerencsétlenség ügyében a vizsgálatot tovább folytatja." (Egy MTI hír, amit számos akkori újság átvett.)
Kelet-Magyarország, 1967. március 25. (A legkönnyebb fellelhetőség: Hungaricana)
Ehhez kapcsolatos sztorizgatás, de most Münchenből.
"Egy vasárnapon fiatal honfitársaim öszkarczolt képpel, sebes orral állítottak be hozzám ebédre. Diese jungen Leute haben gepaukt! Mondja hozzám Hedvig, ki sebhelyeiket mindjárt észrevette. Mit csináltak Önök, kérdém tölök, hogy úgy néznek ki, mintha macskával játszottak volna?44 Hát bizony, kérem alássan, megmutattuk a bajornak, hogy hogyan kell forgatni a fütyköst, hogy oda találjon, hova az ember gondolja/4 De hát mi a manón vesztetek össze? Hát biz azon, hogy nem akartak bennünket ezek a bajor studentek süvegölni/4 Hogyan, nem viszonozták Önök kököszöntését ?44 No bizony, kérem alássan, még csak az kellene, hogy a magyar köszönjön először a bajornak! De hát mi lett a kimenetele kalandjoknak?44 Az, uram, hogy jól eldöngettük őket. Eleinte a studentek azt akarták, hogy rendesen menjen a párbaj a paukolás szabályai szerint. Ráálltunk. Két bursch állt velünk szemközt, meg három fuchs. Hát a Pista csak kezdi ám a student fegyverrel ellenét lépésről lépésre viszszanyomni. Midőn már egész a falig visszaszorította, a paukmeister rákiáltott, hogy Halt!" Pista engedett; de midőn a második nekiállásnál ellenfele az ő orrát kissé megtalálta legyinteni, tüzbe jött, és újra neki szorította a falnak, de már ekkor nem adott pardont a németnek, hanem jól elegyebugyáltá. A studentek látván, mi történik, valamennyien ráestek Pistára és agybafőbe kezdték kalimbálni. Mi sem voltunk hát restek; elhajigáltuk a gyiklesőt, és fokosainkkal nekirontottunk a bajor hadnak. No hiszen elláttuk őket! Süvegeinek is azóta bennünket! Ugyan hányán voltak kegyelmetek ?.u kérdém a hős ifjútól. Hát mi hárman voltunk, azok meg, mint mondom öten, két bursch és három fuchs. Brav, brav, sehr brav! kiálta Hedvig, mialatt puha fehér kacsóival tapsola. Megmagyaráztam neki ugyanis, hogy három magyar öt bajort hogyan eldöngetett."
"Szegeden is megesett, begy olyanok estek lovagiasságba, akiknek soha kard nem volt a közükben. Mit tesz ilyenkor a felebarát? Elmegy paukolni. Azt jelenti ez a ravasz szó, bogy megtanul néhány fogást, ne álljon Isten ártatlanjaként az éles karddal szemben. Viszont mindig akadtak önkéntes paukolótanárok, akik olyan alaposan tanították a felüket, hogy azok fasírozott húsként kerültek ki a viadalból.
Edoardóhoz is eljártak bajba esettek, hogy a párbaj előtt néhány óra alatt képezze ki őket mesterekké. Aztán megtörtént, hogy véletlenül sértetlenek maradtak. Ezek szoktak életük végéig szörnyű tudásukról regélni. De nem ez volt Edoardó legnagyobb teljesítménye. A párbajok többnyire az ő vívótermében folytak le. Maszkban, kezében karddal a vezetősegéd, de Armentanó is, mint a törvény őre. Előhozták a kardokat, megállapították, hogy beretvaélesek, a hátuk is az vagy húsz centiméterre, aztán jött az utolsó izgalom, a lysoformmal való lemosás, Edoardó volt az egészben a legtevékenyebb. Folyton rendelkezett, mozgott, fordult, beszélt, mint valami bűvész, végül a kardokat az ellenfelek kezébe nyomta, azok összecsaptak. Az első menet után szétválasztották őket, valamelyikük nagy szemet meresztett. Ereztem, hogy húst értem, de hol a vér? Aztán meg mitől tompult el egyszerre a kardom? Mitől? Hát mit mesterkedett volna Cagliostro Edoardó, ha nem azért, hogy a nagy feszültségben ügyesen kicserélje az éles kardokat tompákra? Épp úgy felhangzott sokszor összecsapás közben az ťÁllj!Ť kiáltás. Később senki nem tudta megállapítani, hogy kitől eredt Kitől ám! Armentanó sasszeme észrevette ugyanis, hogy itt baj lesz, látta a lendületből, a védekezés hiányosságából hát közbelépett. Sőt felfogott egészen veszedelmes csapásokat is."
"igen, van olyan csapatuk, akik saját állításuk szerint mindenkinél előbb kezdték, mindenkinél jobban tudják és nem barátai a HEMÁnak, ráadásul ez a szervezet elég jóban is van a sajtóval, ha jól tudom, és sok tagjuk van. (fogalmam sincs, mi a nevük, az egyik nemzetközi HEMA csoportban volt róluk videó régebben, és oda írták a lengyel kollégák kommentben, hogy kik is ezek) Csak ők úgy tűnik vannak annyian, hogy a HEMÁra is sokan maradnak az érdeklődők közül."
Feltételezem, ez a "fogalmam sincs" valami erős irónia volt?? ;-P
* Pontosan ismert a társaság. A topikban is vannak olyanok, akik jártak oda, vívtak velük stb. stb.
* Pontosan tudható, hogy nem ők kezdték, mivel a hazai szablyavívás "újraindítása" Hidán Csabához kapcsolódik,
valamikor 1994-ben.
* Egyáltalán nem derült ki, hogy az ő vívásuk miben jobb. Mivel semmilyen (!) vívóversenyre nem járnak, így nem is fog
kiderülni. A semmilyen = se OBSZ, se HEMA, se sportvívás, se semmi. Elképzelhető, hogy van valami saját belső
versenyük, de ott nem szoktak megjelenni külsősök, hiszen az elmúlt 10+ évben egyetlen ilyen beszámolóról sem
Ha ezt kombináljuk azzal, amit Tibor írt: "A Bajvívó Magyarok versenye is tök jó volt, de náluk is érzek HEMA ellenességet. Most télen, mikor Sümegen a Radetzky akadémián tartottam előadást, az egyikük a védőfelszerelés hátrányairól kezdett érvelni", akkor inkább az a valószínű, hogy egy külsőst látunk a képen.
"Nem tudom, hogy ott is van-e sok ilyen irányzat, akik felszívják a szablya iránt érdeklődőket, de "HEMA ellenesek". "
igen, van olyan csapatuk, akik saját állításuk szerint mindenkinél előbb kezdték, mindenkinél jobban tudják és nem barátai a HEMÁnak, ráadásul ez a szervezet elég jóban is van a sajtóval, ha jól tudom, és sok tagjuk van. (fogalmam sincs, mi a nevük, az egyik nemzetközi HEMA csoportban volt róluk videó régebben, és oda írták a lengyel kollégák kommentben, hogy kik is ezek)
Csak ők úgy tűnik vannak annyian, hogy a HEMÁra is sokan maradnak az érdeklődők közül.
A csapatok HEMA ellenessége egyébként elszomorít. Biztos van olyan HEMA vívó, aki acsarogva érvel, hogy az övé jobb meg igazibb, de találkozni még nem találkoztam ilyennel, én úgy látom (és őszintén remélem h jól látom), hogy a nyitottság inkább jellemző. Szerintem a számát sem tudom azoknak, akik párhuzamosan másik ilyen-olyan (főként hagyőr) csapatból átjárnak HEMA oktatásokra is.
Versenyszervezés:
Két utat látok szablyaverseny tekintetében:
1. (rövid táv) Valamelyik szomszédos országgal (mármint ottani csapatokkal) rendezünk közösen versenyt. Mivel kis ország vagyunk, és körülöttünk is javarészt kis országok vannak, ebben szerintem bőven lenne ráció.
2. (ez a hosszabb távú) Kialakítunk végre egy rendezvényszervezői részt az MHS-ben (azért abban, mert így lenne azért szervezeti keret, és kevésbé lenne személyhez kötve), és egyrészt kialakítunk egy "hogyan-rendezzek-versenyt" dokumentációt (akár archívumot) és esetleg még némi képzést is tartunk. (ezt azért írtam fejedelmi többesben, mert teljesen más hobbi miatt, de van 20+ év rendezvényszervezői tapasztalatom, aminek ha nem is egy-az-egyben, de szerintem vehetnénk némi hasznát) Ez a tudás amúgy már létezik (hiszen van aki már több versenyt is szervezett), csak teljesen véletlenszerűen elérhető, és többnyire nincs leírva. Egy nagyobb versenyt szerintem 4-5 ember* viszonylag kis időráfordítással meg tud szervezni (ha megfelelnek olyan kritériumoknak pl h elérhetőek maradnak a teljes szervezési szakaszban), persze ehhez kell még asszisztencia** és helyszíni segítség*** (meg persze bírók, nyilván).
Ennek amúgy lehet olyan hozadéka is, hogy más rendezvényeket (bemutatók, nyílt napok, népszerűsítő dolgok) is könnyebben tudunk összehozni.
*= ez soknak tűnik, de jól körülhatárolt és dedikált feladatkörrel ennyi ember egészen kevés idejét vinné el. (én most ilyeséfélének látom a dedikált feladatköröket: marketing-kapcsolattartás, helyszínbérlés-pénzügyek, egyéb kapcsolattartás (mentős, kaja, szponzorok), a bírók+asszsztencia összefogása és irányítása előzetesen és a helyszínen)
**= pontszámolók, ehhez kell némi előképzés
***= ők hozzák a székeket meg rajzolják fel a pástokat, mérik a fegyvereket, tartják a telefont a videobíráskodáshoz, ehhez elég ha a rendezvény előtt tíz percben elmondják nekik, mit hogyan.
Ez nyilván egy ideális vázlat, és valszínűleg nemigen lesz egy versenyre ennyi ember, de minél kevesebb emberre toljuk össze a feladatokat, annál jobban kimerülnek és annál kevésbé akarnak legközelebb is versenyt szervezni.
Igen, sajnos csak ketten vagyunk teljes szablyás felszereléssel.
Kb. 10 éve sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel, és elmentem mindenkihez, akihez lehetett. Itt a lista, milyen versenyeken voltam, a csapatnevek miatt másolom ide:
I. Balassi Kupa (Baranta, 2008. 02. 14.) ......................................................................... 9. hely
IX. Szegedi Vár-vívás (Magyar András, 2015.03.21.) .................................................. 2. hely
IV. Csobánci Bajviadal (Bajvívó Magyarok, 2015.07.12.) ............................................ 3. hely
III. Pintér Tamás Oroszlán Emlékverseny (Ősi Tűz, 2015.12.20.) ............................ 5. hely
I. Kapuvári Szablyavívó Gálaverseny (Végek Művészete, 2016.06.19.) ............... 3. hely
I. Győri Vaskakas Vívónap (Végek Művészete, 2016.11.06.) .................................... 3. hely
HEMAjális Győr (Végek Művészete, 2017.04.30.) ........................................................ 4. hely
II. Kapuvári Szablyaverseny (Végek Művészete, 2017.06.19.) ................................. 2. hely
V. Pintér Tamás Oroszlán Emlékverseny (Ősi Tűz, 2017.11.26.) ............................... 1. hely (2f)
II. Történelmi Vásár (Végek Művészete, 2017.12.09.) .................................................. 2. hely
IX. Budapesti MHS Torna (HEMA, 2019.04.13.) ............................................................. legjobb 8 között
III. Debreceni MHS Torna (HEMA, 2019.08.17.) .............................................................. 1. hely
X. Budapesti MHS Torna (HEMA, 2019.11.16.) ................................................................. legjobb 8 között
IV. Történelmi Vásár (HEMA, 2019. 12. 01.)...................................................................... 1. hely
A Baranta szerintem köszöni, jól el van, ahogy van a vívással.
Az Ősi Tűz tagjai kifejezetten HEMA-ellenesnek tűntek (mivel ők maguk szerint korábban kezdték), és a teljes védőcuccos rendszert sem preferálták, de már nem szerveznek versenyeket.
Hidán Csaba Aranyszablya Iskolája nem szervezett még versenyt, és vannak ott jó vívók, egyre jobb felszereléssel. Szerintem bennük is van egy adag "én előbb kezdtem" életérzés, ezért sem közelednek a Hemához.
A Végek Művészete (Schunder László) tök jó kezdeményezés volt plüsivel, de ő abbahagyta.
A Bajvívó Magyarok versenye is tök jó volt, de náluk is érzek HEMA ellenességet. Most télen, mikor Sümegen a Radetzky akadémián tartottam előadást, az egyikük a védőfelszerelés hátrányairól kezdett érvelni.
Az MSZVI megtiltotta, hogy a színeikben versenyezzek (2012-2016 között jártam oda), illetve nem is örültek annak, hogy eljárok versenyekre.
2019-ben kerültem fel a HEMA Ratingsre, az MHS tök jó versenyeket rendezett, ahol szablya is volt. A szablya sajnos lassan elkopott, és most nincs olyan személy ott, aki tolná a szablya szekerét.
Én vidékiként messze vagyok ehhez. A Georgikon Szablya Kör is ezért maradt kicsi, önmagunkban semmit sem tudunk szervezni. Most meg már sajnos annyira nem is izgat a dolog.
Jó kérdés, hogy a lengyeleknél miért virágzik, és miért tudták szinte teljesen "kisajátítani kulturálisan" a szablyát. Nem tudom, hogy ott is van-e sok ilyen irányzat, akik felszívják a szablya iránt érdeklődőket, de "HEMA ellenesek".
Vagy nálunk a kiemelkedő vívósport miatt jobban elviszi az érdeklődőket a sportvívás? Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is sokan járnak a sportvívó edzésekre, igen aktív vívóélet zajlik.
Vagy nézzük pl. az utánpótlást, a legtöbb gyerek szerintem a Bajvívó Magyaroknál (Történelmi Hadi Akadémia) ismerkedik meg a vívással. Gondolom, a barantásoknál is vannak. HEMA-kompatibilis csapat gyerekedzéséről nem is tudok. Nálam idén felfutott a gyerekedzés, persze az is max. 8 fő.
Tudomásom szerint volt egy időben szablya náluk, de abba amradt, viszont a mostani messer verseny után a kérdőivben szerepelt egy kérdés, hogy mit szeretnénk jövőre látni és ott is már szerepelt a választhatók között a szablya. Lehet pont ők kezdik újra a hagyományt
"Én személy szerint nagyon örülnék, ha bármilyen csapatból - a hagyományőrzőket most nem is említettük, pedig vannak ott is jópáran akik szablyáznak - jönnének az emberek HEMA versenyre..."
Persze!
Csak az a kérdés, hogy a hagyományőrzőknek mennyire van HEMA felszerelésük.
Pl. érdekes volt látni a Bajvívó Magyarok múltkori fényképezkedését a Dózsa Gyögry úti pompás vívóteremben: