Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
Igen, nekem is elnyerték a kis csúnya kardomat :D Nagyon jó volt az esemény és igen érdekes kombinációk is küzdöttek. Jómagam a szablya vs hosszúkard kombót képviseltem. Szerencsére nem elősször csináltam, így meg tudtam lepni ellenfelemet. Illetve kipróbáltam az arming swordot is, igen kézrevaló darab.
"A KombatSzombat nem csak küzdelem. Ez a HEMA játékmódja, ahol a taktika, a döntés és a mentális fókusz számít
igazán. És hogy miért működik úgy, mint egy stratégiai játék?
1️. Mert van tétje. Nem nagy, nem félelmetes, de pont elég ahhoz, hogy a fejed azt mondja: „Oké, Most tényleg figyelj.”
2️. A döntéseidnek azonnal következménye van.
Ha jól reagálsz → sértetlen maradsz. Ha nem → megtanulod, min kell javítani. Ez azonnali instant visszajelzés.
3️. Nem erőből nyersz, hanem technikából. A karddal nincs adok–kapok. A győzelem az, ha nem találnak el.
4️. Minden menet más helyzet. Új fegyver, új ellenfél, új ritmus, mint egy csatatér, ami minden körben változik.
5️. És persze baromi menő.
A kard, a fókusz, a tempó, a kihívás… Minden egyes pillanat olyan, mintha egy élő taktikai játékban lennél. Ezért szeretjük. Ezért fejlődsz tőle. Ezért ad igazi élményt.
KombatSzombat: technika, tét, játék HEMA módra." (Blood & Iron, FB)
Csak hogy kontextusba helyezzem én is. Rakom össze az éves beszámolót a csapatnak és szembejött velem a Miskolci kiruccanásunk és így jutott eszembe ez a poszt :D
Örülök ha így érzitek és jönnek még nagy meglepetések tőlünk ígérem :)
Azért helyezzük némileg kontextusba azt a "csalódást"! :-)
(Abban a konkrét hsz-ben el is magyarázom.)
Egyfelől láttam az érdekes történéseket:
"Már itt is HEMA-felszerelésben vívtak Előd és a társa. Aztán ellátogattak a bécsi Klingenspiel HEMA-iskola egyik edzésére.
Néztem a képeket és azt gondoltam: Hű, ez igen! Lassan versenyeken is elindulnak. Ez valamelyik FB-os videójukban is elhangzik." Plusz elmentetek a pozsonyi csapathoz is.
Másfelől:
"Aztán nem indultak sehol, még a pozsonyi Balassi Kupán sem, pedig ez tényleg a szomszédban volt, ismerték a barantásokat, a szabályokat és a vívóeszközt. Majd a Zrínyi Kupán sem indultak... :-( Közben egy kedves vívóismerős beszámolt arról, hogy felvették vele a kapcsolatot és úgy tervezik, ellátogatnak hozzá, de ebből sem lett semmi 2024-ben. Kár."
De ez 2024-ben volt, aztán jött a 2025-ös Nagy Áttörés:
* részvétel a Balassi Kupán;
* a számos (5? db) HEMA-verseny;
* a kiváló eredmények, a látványos kapaszkodás a világranglistán.
Szóval, ez tényleg nagyon meggyőző volt! Gratulálok ezekhez az eredményekhez.
És ti vagytok a 2025-ös év Meglepetés csapata! :-)))
A sok fegyvernem között helyet kapott a szablya is. A szomabthelyi Blood and Iron csapata igyekszik minden hónapban hozni egy ilyen sparring napot innentől és nagyon érdemes elmenni mindenkinek, akit érdekel a magyar HEMA világa. NAgyszerű hangulat volt, szép vívások és remek hangulat. Egy kis játék is helyet kapott, ahol 2 pontig lévő párbajra lehetett hívni egymást valamilyen nyeremény fejébe. Vittem nyereménynek egy ,,kardot" (egy kis csúnyaság amit az egyik bolhapiacos sózott rám ingyen :D ) és el is nyerték tőlem.
Nem azért, mert szórakoztató, hanem mert ritkán látok ilyet, hogy egy viszonylag nagy nevű harcművész nyíltan kiáll, és kamerák előtt nyom sparringot, amiben ad is, de kap is rendesen. Mindenféle maszlag és mellébeszélés nélkül, konstruktívan megbeszélve. Respect, Scott Rodell!
Bár a kommenteknél magyarázza, hogy miért nem viselt fejvédet, de az egyéni szempontokon felül a küzdelem egyensúlya érdekében szerintem viselhetett volna. Oké, hogy "warrior spirit", de a normális ellenfél így nagyon vissza fogja fogni az arcszúrást.
Egy igazi érdekesség ez a francia kardvívó, olyan ugráló-pattogó nyuszi, de nem is ez a legérdekesebb benne, hanem az
hogy mindkét (!!!) kezével vív. Alapvetően balkezes, de a linkelt csapatverseny videójában is lehet látni, ahogy hol bal kézzel, hol meg jobb kézzel asszózik.
"All Akado Gekken Blades are 9260 spring steel and tempered to spring back to shape without taking a set and the blades have an edge that tapers from a maximum of 3mm down to ~2mm. The blades have a rounded tip with a large central hi (groove) to offset the weight from the thicker edge."
"Katana: Blade Length 74cm (~29") / Total length 105cm (~41")"
"Ez az asszó inspirált ebben az évben a legjobban!
Úgy érzem harcművészként Patrice mozgása ami a személyiségemhez a legjobban illik, ám ebben az életben már el nem érhetem ezt a szintet, de mindent megteszek hogy “cosplayezzem” azt a HEMA-ban :)"
Megkerestem egy másik asszójukat (Patrice vs Szilágyi):
Genova 2025 European Championships SEMIFINAL | Szilagyi v JP Patrice | Men Sabre Individual 2025
Hát igen, van előnye annak ha egy nemzetközi verseny rendszert használnak a szervezők.
Ez a fura nekem, hogy mi olyan nehéz rajta? Anno a Füleki Farkasokkal 260 versenyzős versenynél, ahol lőlapra írtak mindent is már délután fent volt a hivatalos odalon. A technika megengedi, ez csak akarat kérdése.