Keresés

Részletes keresés

Angyal K. Creative Commons License 2021.06.28 0 0 154

Mi lett az eredménye?

 

Előzmény: Solya1988 (152)
PuzzleMira Creative Commons License 2021.06.25 0 2 153

Halihó!

Indítottam egy Facebook oldalt, ahol leírom a tapsztalataim. Jó lesz majd visszanézni. :)

Kalauz Napló néven találja meg, aki kíváncsi rá. Írhat is, akinek tanácsra van szüksége.

 

Ui:Keletis vagyok, tehát minden, ami a keletiből indul. :) de egyébként most nyárra átvezényeltek a délibe. 

Solya1988 Creative Commons License 2021.06.15 0 0 152

Sziasztok

Én holnap vizsgázom és abszolút nem tudom mire számítsak. Vannak témák amik sajnos teljes homályban vannak. Ennyi idő alatt, ilyen mennyiségű anyagot szerintem képtelenség megtanulni. Ráadásul nekem senkim sem vasutas, úgyhogy segítségem sincs. 

PuzzleMira Creative Commons License 2021.06.10 0 0 151

Köszönöm szépen!

Sokat segített ez a fórum :) 

Előzmény: Angyal K. (150)
Angyal K. Creative Commons License 2021.06.09 0 0 150

Gratulálok! Nagyon sok esemény és balesetmentes szolgálatot kívánok, türelmet és kitartást a higgadt és asszertív konfliktus kezeléshez!

Melyik vonalra, vonalakra kerülsz?

Előzmény: PuzzleMira (149)
PuzzleMira Creative Commons License 2021.06.09 0 3 149

Sziasztok!

Elvégeztem a tanfolyamot, és hétfőn (június 14) lesz az első szolgálatom.

Nagyon nehéz a tanfolyam. Lélek és türelem próbáló. De minden percét élveztem. 

Angyal K. Creative Commons License 2020.10.12 0 0 148

Sok különbség nem lehet a Jegyvizsgáló, jegyellenőr teszt és a pénztáros teszt között, valószínűleg a "kereskedelmi" utasítás van benne vastagabban és a "matek", mivel a pénztárosnak nem igen van forgalmi feladata.

Én úgy gondolnám, hogy lesz egy komplexebb feladat, vagy ezzel egyenértékű, hogy egy család tagjai elmondják hová szeretnek utazni, mikor ki mennyi éves,  stb. és egy táblázat alapján számold ki nekik, hogy mennyibe fog kerülni az egész "pereputty" utazási költsége, illetve a jegyek érvényessége alapján, mikorra kell nekik hazakeveredniük. :-)

Én ilyet tudok elképzelni.

 

Esetleg olyat még, hogy (tényleg csak példaként írom), Debrecenbe melyik lehet a legolcsóbb és/vagy legrövidebb útvonal Budapestről amire ki kell adni neki a jegyet.

Előzmény: Kovács Krisztina Éva (147)
Kovács Krisztina Éva Creative Commons License 2020.10.12 0 0 147

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy jegypénztáros pozíció kapcsán van valakinek tapasztalata írásos teszttel kapcsolatban?

Előre is köszönöm!

Angyal K. Creative Commons License 2020.09.10 0 1 146

Most hol volt az tesztírás és az interjú?

Tavaly a személyügyes csoport átköltözött a Keleti pu "Bagolyvár" épületrészéből a Nyugatiba, de Keleti Pályaudvarral szemben a Kerepesi út túloldalán lévő MÁV igazgatóság épületében is szoktak kiválasztási napot szervezni.

 

Igen jól láttad a részletekben rejlő de fontos szempontokat.

A kiválasztási napra meg szoktak hívni olyan "kollégát" aki régóta abban a munkakörben dolgozik és lehet vele beszélgetni a folyosón még javítják a tesztet.

Az itt zajló beszélgetések is lehetnek bizonyos értelemben az interjú részét képző megnyilvánulások, nem szerencsés egy-egy elejtett mondat arról, hogy "bánja a t..öm, ha nem vesznek fel, úgy is beadtam még vagy tíz helyre az életrajzom"

 

Régebben írták itt, hogy a pszichológus az nem pszichológus hanem pszichopata...

Számos pszichiátriai terület létezik és ezeken a területeken más-más képzettségű pszichológusok dolgoznak.

Itt nem az a pszichológus dolgozik aki a "beteg lelkeket gyógyítja".

Úgynevezett munka pszichológus akinek pont az a dolga,hogy a munkakörben be-nem illeszthető területeidet feltárja, ami közel sem egyet jelentenek hibákkal, csak azok a tulajdonságok kizárnak a munkakörből.

 

Amúgy meg egy kedves hölgy az egyik, akivel akár órákat is lehetne beszélni.

 

Én végül is nem éltem a lehetőséggel, mert közben számos körülmény változott az életemben, sok pozitív dolog történt a jelenlegi munkahelyemen is és a magánéletemben. Így a vasút és az utazás továbbra is hobbim, egy szóval nem titkolom, hogy a mai napig elfogult vagyok a vasúttal és a munkakörben dolgozókkal kapcsolatban még akkor is ha lenne miben fejlődni a cégnek.

 

Feledhetetlen korszaka volt ez az életemnek és jó rá visszaemlékezni.

Előzmény: PuzzleMira (145)
PuzzleMira Creative Commons License 2020.09.10 0 3 145

Sziasztok!

Gondoltam leírom a tapasztalatom, hátha segít valakinek. 2020 augusztus elején adtam be a jelentkezésem, és rá pár napra már csörgött is a telefonom, a megadott határidő előtt.

 

I. Tesztírás

 

Augusztus végén volt a tesztírás, ahol, körülbelül 10-en voltunk. Kellemetlen volt, mert bár időben elindultam, nem találtam meg az épületet. Készségesen útba igazítottak, de mire oda értem, lemaradtam a bevezetésről, így rögtön jött a teszt. Az első pár kérdés egyszerű volt, volt egy csomó oldalon keresztül szabályok, és azok alapján határozd meg az aznapi dátumhoz mettől meddig jó a havi, félhavi, stb. bérlet, jegy ( ami km-től is függött, hogy menettérti-e, stb). Itt egy példa. 

 

A 30 napos bérlet az érvényesség első napját követő hónap azonos napját megelőző nap 24.00 órájáig érvényes.

 

A bérlet ettől:      eddig:       lesz érvényes.  

 

Persze a dőlt rész el lesz rejtve egy csomó szöveg alatt, de csak értőolvasás szükséges hozzá. 

 

Ezután nehezedik, de ugyan így forrásból kell dolgozni, de specifikusabb lesz. Különböző hangjelzéseket írnak le, ismertetik, hogy mikor kell használni, és mi a jele. Majd kérdések jönnek, hogy érted-e azt, amit olvastál. A legvégén vaktérkép, Csak megye és székhely, illetve szomszédos országok. 

 

Miután megírtuk a tesztet, megkellet várni, hogy kijavítsák. Ez számomra gyötrelmes volt. :D  Itt három embertől sajnos rögtön búcsúztunk. 

 

2. Interjú

 

Ez a tesztírás után volt rögtön, az, aki íratta a tesztet, és egy nagyobb rangban lévő MÁV-os férfi tartotta. Egyesével mentünk be, itt a szokásos kérdések voltak, miért jöttem ide, miért pont vezető jegyvizsgáló stb. Viszont, elárulok egy titkot. A jegyvizsgáló egy szabálykövető embernek kell lenni. Azért van a vonaton, hogy betartassa a szabályokat. Mikor beléptem az interjúnak helyet adó szobába, a hátizsákomat leakartam rakni a székem mellé a földre, de rám szóltak, hogy tegyem az asztalra. Ez bizony egy teszt, vajon megteszem-e, vagy érvelek-e azon, hogy a táskám nem való asztalra?  

Miután végeztem, mondták, hogy telefonon értesítenek. 

 

 

3. Orvosi

 

Labor: vér és vizelet

EKG

Fül-Orr-Gégészet

Szemészet

Hallás vizsgálat

Pszichológia

 

Az első ötben nem tudok segíteni, vagy megfelelő az egészséged vagy nem. A pszichológiáról pedig annyit, hogy meglehet bukni. Nem egy ember bukott meg, és ha egyszer megbuksz, nem mehetsz még egyszer. Egyszerű a dolgod, kövesd az utasításokat, és ne csinálj semmit magadtól. Pl. a táska az interjún. Itt is meg van ez a teszt, gyanítom, hogy pszichológus tanácsolta nekik. Egy srác késett, és bekopogott, mikor több helyre is ki volt írva, hogy ne kopogj. Ne késs. Hárman mentünk időben a hétből, sokkal másabban álltak hozzánk, mint a többiekhez. Szívás? Igen, de ha beakarsz jutni, akkor légy nyugodt, kipihent, alázatos, mosolyogj, és tarts be a szabályokat. Ne érts félre, nincs sok, és nem spártai a hangulat, sőt, én nagyon élveztem, de észben kell tartanod, hogy miket kért. 

 

Ezután a leletekkel el kell menni a dokihoz, és ő kiértékeli. A súlyod még tényező lehet, hiába van minden leleten csillagos ötös. Ha mindez megvan, bent vagy.

 

Sok sikert!

Angyal K. Creative Commons License 2020.02.25 0 1 144

Sziasztok!

 

A felvételi teszt nem "otthonról hozott" ismeretekre alapul, hanem azt próbálja kiszűrni, hogy a potenciális jelentkező képes-e az igen tömör utasítások logikája mentén gondolkodni és erről beszámolni.

 

A forgalmi és kereskedelmi utasítások kiollózott részleteit kell megismerni a teszt írás során és abból egy "dolgozatot" készíteni, az utasítások gyűjteménye a teszt írás során végig ott marad és megtekinthető, szükséges is a számítási feladatok elvégzéshez.

 

Igen van vak-térkép, vannak 3 válaszos tesztek és van számítási feladat, van kérdés-válasz része is a tesztnek.

 

A számítási feladat mindig más és összetett,

 

csak egy példa:

- van egy kilométer, kedvezmény és ártáblázat, ehhez kapcsolódó szabályok, pl. melyik jegy típus meddig érvényes.

- van egy induló és cél állomás, ezek közötti km távolság.

- Van egy 4-5 tagú család, nagyi, gyerekek, 26 év alatti személy, stb.

 

Két választ kell megadni, mennyibe kerül az egész család menettérti jegye erre az útra, és a jegytípusok alapján legkésőbb mikor indulhatnak vissza.

Erre nincs "elmegy válasz" vagy jó vagy nem, ha ez nem sikerül akkor nincs folytatás, nincs interjú (ami nem motivációs beszélgetés, mert épp nem motiválnak, neked kell meggyőzni a kiválasztási csoport tagjait, hogy miért szeretnék vasutas lenni)

 

Akinek nem megy a matek, vagy nem tud összefüggésekben gondolkodni sajnos értheti csalódás.

Egy átlagos, józan gondolkodású szakmunkás, kereskedő, érettségivel rendelkező, aki eddig önálló munkát végzett és szükséges volt napi számítási feladatok elvégzésre a munkája során, az simán megcsinálja a tesztet.

 

 

 

Előzmény: Specnaz096 (143)
Specnaz096 Creative Commons License 2020.02.10 0 0 143

Sziasztok!

Előző kérdezőnek válaszolnék, Mazsola!

A felvételi 2 oldalas tesztből áll, van benne igen vaktérkép, amin Magyarország megyéit kell megjelölni, és Magyarország körülötti országokat. 

Van benne számítás is, de egy megadott táblázat alapján kell kiszámolni, mennyibe kerül 2 főnek 90%-os menettérti jegy. 

Vannak még benne forgalmi kérdések is, de ha figyelmesen elolvassa az ember nem okoz gondot. 

Igazából az egész értőolvasáson múlik. 

Aztán ha a teszt megvan, ezt még aznap kijavítják, majd ha sikeres, akkor lesz egy motivációs beszélgetés egy HR-s kollégával és a Máv-Start valamelyik igazgatójával, vagy főnökével. 

Ha bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan szívesen segítek!:)

Mazsola0419 Creative Commons License 2020.02.08 0 0 142

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a vjv felvételi teszt az két lépcsőböl áll-e? Miből áll a felvételi? Gondolom vaktérkép, szöveges feladat azt miből veszik? Számítás is van benne? Mennyi és milyen számítások? Tudtok-e nekem segíteni a férjem gondolkozik rajta, hogy jelentkezzen jegyvizsgálónak csak fél tőle. Köszönöm ha segítetek. 😊

dana12 Creative Commons License 2019.11.26 0 1 139

Sziasztok! Aki még olvassa ezt a fórumot annak szól...nem tudok nagyon mit hozzáfűzni az előttem szólókhoz. Jv-nek tanulok és az első forgalmi vizsga előtt állok. Ma és holnap próbaszóbelizik a csoport forgalomból. Azt kell, hogy mondjam az oktatás minősége és mennyisége sem elegendő a hatósági vizsgafelkészüléshez...egyes szegmenseit nagyon gyatrán adták le (pl. fékutasítás, műszaki kocsiszolg.). Döbbenet volt számomra az is, hogy az oktató (aki nagyon lelkes, és mindenkinek jót akar) saját magát fedezi azzal, hogy többnyire eredményes dolgozatokat írat, holott sokszor ezek valójában szinte semennyire sem takarnak valós tudást (legalábbis forgalomból nem)...A kereskedelmi résznél is vannak bizony eltérések a vizsgakövetelmény és a leadott tananyag kapcsán. Nem húznám tovább a mondanivalómat, mindössze megjegyezném: nem tudsz naponta órákat tanulni, mert nem is lehet! (8 óra oktatás bőven lefáraszt, nem beszélve az utazást, bejárást, hazamenetelt.) A másik: tantermen belül még fogalmad sincs mi vár majd az adott telepállomáson, kivéve persze, hogyha kb. majd' minden családtagod vasutas. Egyébként fontosnak tartanám azt, hogy hozzám hasonló, vasutas felmenők és múlt nélküli emberkékkel közölnék a felvételin, hogy iszonyú nehéz megfelelő gyakorlatok nélkül szó szerint "bemagolni" az utasításokat.

Batyic Creative Commons License 2019.09.15 0 0 140

Szia  én még majd szeptember 18-kán megyek .  tesztírással és interjúval kapcsolatosan. Vezető jegyvizsgáló, vasúti jegyellenőr/fedélzeti jegyellenőr munkaköre. Mire számíthatok, mire készüljek. 

Előzmény: David1907 (130)
maszat úr Creative Commons License 2019.08.31 0 1 139

Sziasztok!
Leírnám a tapasztalatokat,mivel én is elvégeztem a tanfolyamot.Elöttem régebben leírták a kiválasztási folyamatot,azt nem részletezném.A tanfolyam 4,5 hónapja kemény,és nem könnyü,de egy átlagos képességü ember nyugodtan belekezdhet,el tudja végezni!A kereskedelmi része szerintem könnyebb,és hiába mondják azt,hogy az a fontosabb,ez nem így van!A forgalom is nagyon fontos!De viszont ennek a nyelvezete a nehéz,ezt meg kell szokni,azután már könnyebb.Sok dolgozatot kell írni,ez szerintem nagyon jó,mert mindig készülni kell.A lényeg,hogy napi szinten tanulni kell!Napi két óra legalább.A kereskedelmi vizsga sem könnyü,és tényleg meg lehet bukni azon is,és a hatóságin is.Nagyon szigorú a vizsga!Ha tanultál és tudod amit kell akkor nincs gond,ezért kell képben lenni,és készülni.Itt nem fognak átengedni,ha nem tudsz!A legjobb szóról szóra megtanulni,de meg is kell érteni.Erre vannak az oktatók,a megértésre.A tanulás otthon.Van lemorzsolódás 10-20%.Teljesíthetö,és nem kell azzal foglalkozni,aki azt mondja,hogy nem!A lényeg,hogy folyamatosan kell tanulni!De tényleg komolyan kell venni!Biztosan állítom,hogy meg lehet csinálni!

Henriel Creative Commons License 2019.08.06 0 0 138

Szia, én is. :)

Előzmény: Angyal K. (132)
Angyal K. Creative Commons License 2019.06.22 0 0 137

"Interjún kérdezték is, hogy szerintem nehéz-e a teszt nyelvezete?"

 

Erre én azt válaszoltam, hogy a "vasutas nyelv" is olyan mint amikor idegen nyelvet tanul az ember, az első órák csak szövegértésre mennek.

Gyakran utazom vonaton és a amikor szolgáltba utazó, vagy szolgálatból haza utazó vasutasokkal utazom együtt, tisztán értem miről beszélnek egymásnak, de ezen a nyelven én megszólalni nem tudok. :-)

 

Előzmény: Henriel (135)
Henriel Creative Commons License 2019.06.19 0 0 136

Szia! csak néhányat..nálam legalábbis, és volt más műszeres vizsgálat is mellé.

Előzmény: M41 2180 (121)
Henriel Creative Commons License 2019.06.19 0 0 135

Szia Dávid :) köszi, hogy írtál, lassan vizsgázol vagy már lehet túl is vagy rajta...anno a reptéren szintén volt hatósági, saját nyelvezet. Interjún kérdezték is, hogy szerintem nehéz-e a teszt nyelvezete ?! Diplomatikusan azt feleltem: "tanulható, s egy idő után rááll az ember agya"

 

Én is a szeptemberi tanfolyamon fogok kezdeni a júniusi helyett. Valahol nagyon várom, mert izgalmasnak ígérkezik, ugyanúgy mint anno a reptér. Egyébként a reptéren korábban már a második hatósági után azt mondták, hogy nem mehetsz többet.

 

Biztosan kérdezek még...ha nem gond neked, és köszönöm még egyszer, hogy viszontválaszt küldtél.

 

(Ha úgy neked jobb, megadom az e-mail címem: henriel567@gmail.com)

 

Üdv: Hen

Előzmény: David1907 (130)
Angyal K. Creative Commons License 2019.06.14 0 0 134
Szia, Ok, köszönöm!
Előzmény: David1907 (133)
David1907 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 133
Szia.

3 vagy 4 nappal a tanfolyam kezdés előtt.
Előzmény: Angyal K. (132)
Angyal K. Creative Commons License 2019.06.13 0 0 132

Sziasztok!

 

Én a 09.09-én induló tanfolyamon kezdek (ha addig nem lesz változás a tanfolyam kezdési időpontjában)

Azt tudja valaki, hogy a tanfolyam előtt mikor kell menni munkaszerződést szerződést aláírni?

Előre is köszönöm!

Elaril Creative Commons License 2019.06.09 -1 1 131

Az nem számít, hanyadjára van meg. Kint már nem fog érdekelni senkit. Hajrá :) Én is jövőhét után vizsgázom de én már nem jvnek hanem vjvnek. Nekem se lesz meg elsőre, a 4. becélzom :D (bár nekem nem akkora a tét, ha nem sikerül maradok JV.

Az anyag nehéz, a tempó halálos kábé. Itt tényleg nincs magánélet, csak tanulás de az ezerrel. Azért teljesíthető. Főleg mostmár úgy tudom az alap jv tesztes. (Nem tudom előny vagy hátrány, van aki szerint előny mások szerint így szigorúbb).

 

Nem csak nálatok nem veszik komolyan, az a baj szerintem , hogy a mai napig él az, hogy hülye vasutas. Főleg hogy megint nem kell érettségi a JV szakmához.... Amikor én jelentkeztem és jártam még otthon is azt kaptam hogy áh ne aggódj hiszen csak kallernak mész nem egyetemre. Ahhhha. Egyetemet végzett csoport társaim mesélték egyetemen nem kellett ennyit tanulniuk. (Felvételi teszt tanár embereknek magas volt és kibuktak rajta)

 

Sok sok kalappal a vizsgádra :-)

Előzmény: David1907 (130)
David1907 Creative Commons License 2019.06.06 0 1 130

Szia :)

 

Eleinte úgy gondoltam, hogy ezt a sok anyagot lehetetlen megcsinálni. Viszont annak aki ide jön felkel készülnie, hogy az itt töltött idő alatt más programja nem nagyon lehet, ha sikeresen szeretne teljesíteni a képzésen. 

Én úgy gondolom, és én is azt csinálom, hogy otthon 1-2 órát rászánok még az anyag átolvasására és hétvégén pedig többször átnézem az adott részeket amiket tanultunk. 

Nem hiába mondják, tényleg tanulni kell. Teljesen új nyelvezet. 

A csoportban sokan nem veszik komolyan a tanulást ezért vegyes a dolog, de mindenki felnőtt ember eltudja dönteni, hogy mit is szeretne. 

A tanfolyam alatt megszerzed a forgalom ismereteket és ezek mellett a kereskedelmi órákon a díjszabási ismereteket is. Megtanulod a kedvezményeket és a szabályokat.

Erre mind van kb. 4-5 hónapod. 

Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre. Én két hét múlva vizsgázok hatóságiból, bár szerintem nem lesz meg elsőnek. (összesen négy alkalommal lehet vizsgázni, utána eltanácsolnak sajnos) 

Előzmény: Henriel (114)
haha 1970 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 129

Igen,ezzel el is buktam hogy a forgalomban dolgozhassak!

Előzmény: M41 2180 (126)
M41 2180 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 128

Köszi a választ, a könyvvel még csak elboldogulnék de azért a műszertől félek. 

Előzmény: Angyal K. (123)
M41 2180 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 127

Amúgy nagyon sok múlik a körülményeken. Mennyire vagy kipihent, milyen a fény: mesterséges azon belül lámpa vagy neon. Természetes fényben kell csinálni a vizsgálatot elvileg. 

Előzmény: haha 1970 (125)
M41 2180 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 126

Akkor ott vége is lett az orvosinak? 

Előzmény: haha 1970 (125)
haha 1970 Creative Commons License 2019.05.26 0 1 125

Konkrétan egy számot sem tudtam kiolvasni belöle, pedig így normál esetben meg tudom mondani a szineket! Akkor nagyon bosszantott, arra gondoltam hogy lehet hogy a számokat nem ismerem, mert ilyen nincs hogy végig volt lapozva a könyv és egyet azaz eggyet sem tudtam kiolvasni!

Ezért tartom veszélyes könyvnek!

Előzmény: M41 2180 (124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!