Keresés

Részletes keresés

dol-inka Creative Commons License 2015.09.30 0 0 15

Sok-sok lehet..

Előzmény: Lédiell (13)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.13 0 0 14

Nem, ez egy gazdaságpolitikai topic, itt senkinek nem kell a konkrét problémáját megoldani.

(Nekem pláne nincs, én már vettem lakást.)

Előzmény: Lédiell (13)
Lédiell Creative Commons License 2014.09.13 0 0 13

Egyáltalán van valami konkrét problémád, amit nem tudsz megoldani? 

Előzmény: Beer Monster (11)
Lédiell Creative Commons License 2014.09.13 0 0 12

Miért? Eddig mire volt lehetőség, amire mostantól nincs?

Előzmény: Beer Monster (11)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.13 0 0 11

Mostantól akkor csak erre lesz lehetőség?

Előzmény: Lédiell (10)
Lédiell Creative Commons License 2014.09.13 0 0 10

Albérlet? Ismerősék, amíg építkeztek, kibéreltek egy házat, kb. 1,5 évig ott laktak. 

Előzmény: Beer Monster (8)
Lédiell Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9

Nem értem a problémádat. Megveszed az új lakást önerőből, hitelből akármiből. Felújítod, ahogy akarod. Közben a másikat meg eladod. A világon semmi sem tiltja, hogy annak az árából előtörleszd az elindított hiteledet. 

 

A jövedelem 50 százaléka egy két keresős háztartásban átlagos havi 150 ezer forint nettős jövedelmekkel számolva, havi 150 ezer forintos törlesztőrészletre elég. Ennyiből kaphatnak ketten (adós + adóstárs) 20 éves futamidőre legalább 20 millió forintos hitelt. Nem hinném, hogy ez nem elég manapság egy lakásra. 

Előzmény: Beer Monster (5)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.12 0 0 8

Ráadásul ezt a fél évet nem mindenki tudja ilyen agglegény-módon kihúzni; gyerekekkel, vagy vidéki, külföldi munkával, de esetleg otthoni vállalkozással sem, ez nem vállalható. Azoknak sem opció, akik más városba költöznek, egyik városból a másikba ingázni lakást keresve. De akkor sem várhat a lakáskeresés fél évet, ha új munkahely miatt költözik egy család másik településre.

 

Ilyenkor nélkülözhetetlen az a viszonylagos rugalmasság és gyorsaság, amit a hitelfelvétel lehetősége és a kvázi készpénzes vásárlás jelent ahhoz képest, hogy a lakáseladást kellene sürgősen nyélbe ütni.

Előzmény: nyman (6)
nyman Creative Commons License 2014.09.12 0 0 7

jo, tudom, most kinalati piac van, igy a vevok vannak jobban nyeregbe.

 

Anno mondjuk, amikor a lenti peldaban levo lakasomat eladtam, az egy evtizede volt, es akkor eppen keresleti piac volt meg. Kis tulzassal meg nem akartam koltozni, de ugy voltam vele, hogy pofatlanul magas aron meghirdetem. Ha nem kell senkinek, akkor kisnyul, ha meg igen, akkor jol jartam. Gyakorlatilag a hirdetes feladasa utan ket heten belul eladtam, igy lehet nem is volt olyan pofatlanul magas az ar. A vevo szombaton nezte meg, vasarnap hivott az ugyvedje az adatokert, hetfon delelott mar alairtuk a szerzodest a lenti feltetelekkel a meghirdetett ar alatt nem sokkal. :) 

 

En meg mindig nem tudom, miert kellene hitelbol megvenni vmit. Persze biztos en gondolkozom hulye, hogy csak azt veszem meg, amire meg van a penzem. A kp-vel meg mondjuk nagyobb dolgok eseteben, mint pl. lakas, auto, adott esetben jobbak is az alkupoziciok. Na jo, van, ugy, hogy autonal a hiteles ar alacsonyabb, mert valamennyit fogni akar a kereskedo. Bar magambol kiindulva, ilyenkor ott hagyom a p.csaba, azt adja el masnak.

Előzmény: Beer Monster (5)
nyman Creative Commons License 2014.09.12 0 0 6

Azt mondjuk alairom, hogy valamennyire eletszeru az az eset, hogy bekoltozes elott fel kell ujitani a lakast, amibe csak akkor tud a zember birtokon belulre kerulni, ha kifizette az utolso reszletet, azt pedig akkor tud ha eladta az elozo lakasat, amibol ki kell jonni.

 

Ha viszont par honapra alberletbe megy, akkor az lehet, hogy nem kerul tobbe, mint a hitel ezen reszevel jaro macera. Igaz, 2x kell koltozni is.

 

 

Persze ez megint megallapodas kerdese, adott esetben a zember visszaberelheti sajat lakasat, vagy vmilyen engedmenyt ad.

 

En adtam el ugy lakast, februarban, hogy a vetelar 90%-at kifizettek, es szeptember vegen koltoztem ki. Az eladas utan kezdtem lakaskeresesbe. Nagy nyomas sem volt, honapokig nezelodhettem, alkudozhattam, stb. Amit vegul megvettem, az eros felujitasra szorult, es volt egy masfel honapnyi atmeneti idoszak, amikor egy haveromhoz tudtunk koltozni. Mivel a lakas a kikoltozes idopontjaban megvolt, csak a felujitas nem ert veget, a cuccok egy reszet az uj helyre tudtuk vinni.

 

Ezt a ca. feleves idoszakot a vetelar alkunal az elado valamennyire ervenyesitette, o nem akart gyorsan bekoltozni, sot, eppen kulfoldon volt, aminek a reszerol meg annyi elonye volt, hogy, az illetekalap is alacsonyabb lett.

 

De ha olyan vevo jon, aki mar a kovetkezo heten koltozni akar, azt meg en ervenyesitettem volna az arban.

Előzmény: ásítósmacska (2)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.12 0 0 5

Ha felveszel hitelt, abból még az előtt meg tudod venni, felújítani és berendezni az új lakást, hogy ki kéne költöznöd a régiből.

Nem minden vevőd lenne ám hajlandó azt megvárni, hogy a frissen megvett lakásában maradj, amíg az új lakásodat újítod fel. De ha meg is várja, akkor ő kell, hogy már az előtt fizessen, hogy eladná a saját lakását, hiszen neki is kell addig valahol laknia.

Előzmény: nyman (4)
nyman Creative Commons License 2014.09.12 0 0 4

Minek kell hitelt felvenni?

 

Foleg ha mar van egy, es esetleg jobba, nagyobba akarsz koltozni?

 

Bankhitelt egyetlen egyszer sem vettem fel ingatlanra. Csak 1x cegest, kamatmentesre, de jellemzoen azert, mert kar lett volna kihagyni.

 

Nem szamoltam ki, de szerintem az elmult tiz evben vasarolt ingatlanok kozul az egyik lakasom kb. abbol van, amit a bankoknak nem fizettem ki.

 

Előzmény: Beer Monster (3)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.12 0 0 3

Ez nem erre vonatkozik, hanem a hitelfelvétel ellehetetlenülésére.

Előzmény: ásítósmacska (2)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.12 0 0 2

Mivel a google neked nem barátod, segítek: a lakás eladás - vétel szerződéseknél elég sokmindenben meg lehet állapodni, többek között a kifizetés ütemezésében is.

 

 

Előzmény: Beer Monster (-)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.12 0 0 1

kicsit g0nd0lk0dj még... :)

 

 

Előzmény: Beer Monster (-)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.11 0 0 0

Seh0gy.

Előzmény: Beer Monster (-)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.11 0 0 topiknyitó

Most olvastam egy hírt, ami szerint januártól megtiltják a jövedelem 50%-ánál magasabb törlesztőjű hitel felvételét.

 

Jól értem, hogy ezzel a teljes lakáscsere ellehetetlenül, amikor az emberek a meglévő lakásukból közvetlenül költöznek az új lakásba, aminek a hitelét pedig a régi lakás eladásából előtörlesztik?! Ha ez erre az esetre is vonatkozik, akkor gyakorlatilag csak szálloda közbeiktatásával lehet lakást váltani, hacsak nincsen valakinek a teljes lakás értékét elérő készpénztartaléka - de akkor meg minek venne fel hitelt. Innentől kezdve hogyan vesz új lakást az ember még a régi eladása előtt, és hogyan vesz fel olyan hitelt, amit előtörleszteni szeretne?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!