Keresés

Részletes keresés

krizsi_l Creative Commons License 2015.02.11 0 0 83

Úgy beszéltük meg, hogy a tetródást te szervezed :)

Én maradok a beszűkült képességű triódáknál :)

Előzmény: dys-cus (76)
btamas70 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 82

120ohm ill. 15W felettiek vannak. Valahol még kell lennie 5-10 wattos Remix KRS fajtának is, de egyrészt nem találom:), másrészt úgy emlékszem, abból se volt nekem 30 ohm alatti.

Előzmény: dys-cus (81)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 81

Most jut eszembe: A mély-közép váltójába lévő ellenálló 5 Wattos. Nincs 10 Ohm, 10 Wattos ilyen ellenállód?

Előzmény: btamas70 (77)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 80

Figyusz Te nagydarab Bigi! Ezt kapd ki. Spacc hozzámképest duplabéna csiga, aki megnyerte a lassúsági világbajnokságot.

http://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=62&t=108

Előzmény: big-dewil (62)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 79

Lehet egyszer élek a lehetőséggel. Kellene egy EL84 es PP-t, semmiesetre sem monoSE-t készítenem. Abba kell ilyesmi.

Előzmény: btamas70 (77)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 78

Ma volt egy kis időm, s egy-két órát megint kütyüztem a hangfallal. Úgy tűnt, hogy egyre több lett az elmúlt pár napban a középhangok aránya. Ezt kellett megszüntetnem. A mély-közép sugárzóba be kellett építeni egy BS filtert, ami végül is beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Viszont ennek alkalmazásával 2kHz környékén meg lett egy beszakadás, amit megint csak orvosolni kellett. Talán sikerült. A keresztváltó variációk mérései a diagrammon láthatóak. Megjegyzem, hogy a keresztváltó fő elemeihez nem nyúltam, csak járulékos filtert tettem be, vettem ki. A jelenlegi keresztváltó a fényképen látható.
Ezt hívom én fejlesztésnek, s keresztváltó készítésnek. Egyre jobban belém ivódik az, hogy ámítógépes szimulációval ezt nem lehet megvalósítani. Még számítógépessel sem. Lehet találgatni, hogy melyik átviteli görbét használom jelenleg a kütyüben.

btamas70 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 77

X-váltóba való érték amúgy sincs nekem... PP közös katódelőfeszítéshez viszont van sokféle (Mundorf szintű is).

Előzmény: dys-cus (74)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 76

Tkp a közbülső végkifejlet már megvan: A szomszéd azt mondta, hogy igazán elköltözhetnék már, az asszony a villanyszámláért aggódik állandóan, én meg már megsüketülök. Mind ez a bejáratás miatt van.  :o)

A hangról annyit, hogy mivel hozzászoktam a jó mély basszushoz, ezért ennek egy picit hiányolok az aljából, de hátha mexokom, illetve 1-2 hónap múlva magától is lejjebbre megy. A bass tartomány amolyan igazi vintage papírmembrános. Lágy, de az erősítőm jól fogja, ami van az mindent elsöprő. Nincs rajta semmi szőr, többlet, a papír kónusz valami lágy fekete varjúhájjal van csillapítva, ami jól hallatszik. Tkp azt mondhatom, hogy ha lábdobhoz hasonlítom, hogy ez egy valódi bőrdob, míg pl az eredeti ESS woofer inkább vmilyen műanyag dob, de mindenféleképpen olyan SE hangja van, de nem mono, hanem nagy térrel. 
Szépen hozza az emberi hangtartományt, a zongorát, a pengetősöket. A szöveg artikulált, a gitárnak meg van a teste. A minap sikerült hozzájutnom a Bogányi féle zongora demó hanganyagához. Azt meghallgatva a rendszeren átjött, hogy a zongora tényleg sokáig kicsengő, jó dallamjátszó képességgel bír, mint ahogyan azt a tervezője elmondta. Elton John nem lenne vele boldog. :o)  A felső szekció a már ismert tulajdonságokkal bír: rendkívül kis torzítás, nagy térleképzés, hihetetlen üveghangok, jól kiegészíti a mélyközép sugárzót a felharmonikusok, és a főhangok terén is. Az átmenet a két sugárzó között folyamatos, ebből a szempontból kiváló. A Woofernél talán mintha érezni lehetne egy kis különállást, de annak váltója még a finomhangoláson nem esett át. 
Összességében dinamikus hangú, nagy terekkel, (a Cseszki csörgődobos felvétel körbejár teljesen, nem szakad meg a pályája még a hátunk mögött sem.) Az annyira fontos középtartomány nagyon jó, amit a mégjobb magas tartomány jól kiegészít, ezzel elősegítve bármely hangszer tökéletes lekövetését. A nagybőgő megszólalása hiteles (Broomberg felvétel) az orgona lábpedáljai jók, nem maszatosak. A termet megjeleníti, viszont nem szereti a manapság oly divatos énekesnő bekapja... a mikrofont megoldásokat, mert az AMT kíméletlenül hozza a nyálfröcsögést, az odvas fogak fütyülését, a túlvezérelt sz, s hangokat. A teret kitölti, megszólalásakor az első taktusnál tudni, hogy ez egy komoly hangdoboz, ez egy Aldebaran, s nem afféle vékonybasszusú kis bookself doboz, ami mono SE-khez dukál. :o) Van lendülete. 
Amit fent leírtam, az 5 ember véleményéből állt össze, köztük az enyém is. Ennyire szubjektív, vagy objektív.
A félegyházi talira biztosan átviszem, de lehet a Krizsi féle tetródásra is. :o))) Persze csak ha kiváncsiak vagytok rá.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 75

Előkerült még egynéhány kép, ésadat az Aldebaranról.
A Woofer térfogata cca.40l, a közép sugárzóé pedig 15l. A doboz teljes magassága 870mm, szélessége 280mm. A hangfal teljes magassága 910mm. Anyaga 19mm-es MDF lap.
A hangfal érzékenysége cca. 89dB, ami becsült adat.
Teljesítménye 100W. Az átvitele a szobában mérve friss állapotában 35Hz-22kHz +-3dB a szobában mérve. Az alsó freki szvsz még megy lejjebb a járódással. Addig nem vágok reflex nyílást, még hosszú meghallgatások után ki nem derül, hogy esetleg nem elég a mélyátvitel.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 74

Már megvannak, és be is építődtek. De azért köszi.

Előzmény: btamas70 (73)
btamas70 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 73

"Az ellenállások Mundorf gyártmányúak. "

 

Régi márkás huzalellenállások között is akadnak hasonlóan jó vagy jobb hangúak - akár lényegesen olcsóbban:)

Előzmény: dys-cus (65)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 72

Tulajdonképpen ki is jelenthetem, hogy az Aldebaran project 90%-osan befejeződött. Megkapta a keresztnév táblát arany alapon fekete betűkkel, elkészítettem hozzá a bikábelt a berilliumozott rugós banándugókkal, ugyanis a két és félutas hangdoboznak külön terminálja van a fél útra, és az összes többire. A woofer egy Gale OFC XL315-ös kábelen kapja a jelet, a másik kettő hanxóró pedig szintén OFC, de lapos Neotech kábelen kommunikál. Ez utóbbi vezeték cca. 10%-al hoszabb, mint a másik, úgy ahogy a Hifi íratlan nagykönyvében benne foglaltatik. Kissé szkeptikus vagyok a kábelek saját hangjával. Tudom, hogy van, tehát senki ne értsen félre, de mindig azt hallom, hogy egy drágább kábelt bedugtak egy rendszerbe, akkor az tuti egyből űberf@szább lett. Megkérdem miért? Nem előzőleg volt természetesebb a hangja? Itt a helyi erők valami méregdrága Audioquest kígyónevű kábeleket használnak őrült pénzekért. Engem mindegyik lenézett a sima kis OFC kábelem miatt. Most már majd jól leugatom őket, hogy ők nem bikabélt alkalmaznak, mert ez az egyetlen járható út a HiFi világában. :o)
Ami visszamaradt az Aldebaran építésből, az a tüskék polírozása, (saját faragás) és a szabadtéri finomítás. Lássatok egy fényképet a 90%-os Aldebaran-ról.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 71

Elkezdődött az Xover végleges(?) beállítása. Véglegesnek azért nem végleges, mivel hideg van. A szobában a basszusmérés kicsit hazudós. Süketszoba nem lévén, így szabadtérben szoktam az ilyen munkát végezni, de az most női munka. Ráadásul a hanxórók is lemerevednek, ha kiviszem őket a szabadba. A mérés hamis lenne.
A fényképen azt látjátok, mikor a mély-közép, és a közép-magas hangszórók váltóját mérem be. A korábbi hangváltót már módosítani kellett, mivel egy horpadás keletkezett a váltási freki környezetében. Mivel a fázisok az előírásnak megfelelően lettek bekötve, ezért módosítani kellett a váltó felépítését. Ez annyit jelentett, hogy a közép aluláteresztő váltójából kiiktattam az 1,8 Ohmos ellenállást, ami a későbbiek során bekerült a woofer váltójába. Az ellenálló eltávolításával egyenes lett az átvitel.
Mint mondtam, a woofer váltója ideiglenes. Naggyából 180Hz-n van az Xpontja, 12dB-s, és a számított értékekkel(!) készült el. (18mH-100uF) A hanxórót becsavarozva, és a váltóval összekötve közeltéri mérésen kb jó is volt. Igen megörültem. A felső 2 utas rendszert beléptetve a hangvisszaadásba, hallani lehetett, hogy valami nem stimmel. Eltüntek a magasak kb 9kHz-tól kezdve. Egyszerűen nem értettem, s most sem értem, hogy egy 180Hz-s váltó miért vág 9kHz-től. Forgattam fázist, 100Xor átnéztem a kapcsolást, a hiba megmaradt. Ha a woofer váltót kiiktattam, akkor helyre billent az egyensúly, de a 20 centis mélynyomó összecseszte a hangképet. A váltóját ezért újra kellett nem tervezni, hanem kísérletezni. Elővettem a 0,8mH-14mH között változtatható értékű induktivitásom, s nekiálltam a komplett rendszert beiktatva a vasmagot tologatni, mérni, tologatni. A végül kijött az a váltó verzió, ami a képen szerepel. Ez is 180Hz-n vág, de csak akkor, ha a mérő miki az AMT magasságában, azaz a hallgatási pozícióban van. Mindenesetre majd ha javul az idő, akkor azonnal mérek, és ha kell módosítok.
Mérést pont ezért nem is teszek fel, mert biztosan nem a valós helyzetet mutatja a fenti okok miatt sem, meg az miatt sem, hogy a hanxórók még nincsenek bejáródva.Ez is hozhat még be módosítást.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 70

Közben fogyasztom a ragasztót, s a "tojásos" szivacsot. Valaki bélelt már hangfalat ilyen szivaccsal? érdekelnének a tapasztalatai. Milyen az auditív hatása. Azt hallottam, hogy a műanyag nem jó a hangfalba, mert káros tereket hoz létre. A nagyok ezért is használnak gyapjút a kitömésre.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 69

Ugyanez felülről így néz ki. A drót OCC rézvezeték, az Lpad Monacor, és 20Wattos, ha jól emléxem. A két kiálló csavar az AMT-t rögzíti a szükséges helyre. A szerelés nehézkes, mivel a bazi nagy mágnesek mindig kikapják az ember kezéből az anyát. Nincs valakinek réz annyja M6-os méretben, és 4 darabos mennyiségben?

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 68

A magas sugárzó Lpadja és korrekciója a fedőlap aljára került. Így jól lehet majd tekergetni az Lpadot.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 67

Sokat gondolkodtam az Xover elhelyezésén. A választásom a könnyebb szerelhetőség miatt a hátlapra esett.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 66

Így néz ki a doboz , belülről. Tudom, hasonlatos egy manó WC-hez, de nem az. (Dzogcsen hol vagy? :o))) Sok munka van még rajta: csiszolgatás, lakkozás, hátlapok felfúrása, hanxórók felfúrása.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.10 0 0 65

Itt meg a keresztváltó néhány komponense látható. Felhívnám a figyelmet a vasmagos woofer tekercsre. DCR-je 0,32 Ohm, induktivitása ebben az állapotban 18mH környékén van. A komplettírozás során a menetszámot majd biztosan csökkenteni kell még. A kondikat sok meghallgatás és barátaim tapasztalatai alapján választottam. Az Obligátók sajna nagyon drágák, de csak ők lesznek a jelútba téve. Hangjuk síma, transzparens, a dinamika csúcsokat jól közvetítik, hangzásuk meleg. Felveszik a versenyt a Mundorf ezüst kondenzátoraival, vagy a Jantzen felsőkategóriás alkatrészeivel, de azoknál olcsóbb. Az Audyn Q4 kondik a gyártó középkategóriás kondenzátorai, megbízhatóak, sokat bírnak. Rezonanciától mentesek, ár-érték arányuk rendkívül jó. Minőségüket a ClarityCap és a középkategóriás Mundorfok közé teszem, hangjuk ezeknek is sima. Helyük a mélyvágó szűrőkben, notch filterben, valamint a Zobel körökben lessz. Az ellenállások Mundorf gyártmányúak. Gondolkodtam MOX ellenállásokon, de azok terhelhetősége gyenge, a fémoxidos kivitel miután korlátozott képességű vezető, a mikro részleteket, dinamikát korlátozza. Meg egyébként is az Lpad is ellenállás huzalból készült. Ha a tranyós végfokok emitterellenállásához jó a huzal ellenállás, akkor ide is jó lessz, ámbátor a csövesem nem tartalmaz ilyen felépítésű alkatrészt.

dys-cus Creative Commons License 2015.02.03 0 0 64

Én a hétvégén már hallgatni akarom.

Előzmény: big-dewil (62)
dys-cus Creative Commons License 2015.02.03 0 0 63

5Wattos huzal ellenállás. Engem speciel abszplult nem izgat, ha 0,2 Ohmmal eltér a görbe az ideálistól. Szerintem, aki benne van a gyakorlatban, az mindenki így van vele. Ennél fontosabb a hangfal görbélyének lefutása. És az nagyon jó.

Előzmény: btamas70 (61)
big-dewil Creative Commons License 2015.01.30 0 0 62

Spaccnál is wan egy füleserölködöm. Ö 4 éwe csinálja. Ugy hogy elkezdted, az smafu. Maj akko xolj, ha kéx wan. Akko ixunk. )))

Előzmény: dys-cus (60)
btamas70 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 61

"A piros vonal az egy 10 Ohmos ellenállat mérése."

 

Lineárisabb átvitelű ellenállatod nem volt?:P

30Hz alatt mintha kicsit lefelé konyulna az a piros vonal))

Előzmény: dys-cus (57)
dys-cus Creative Commons License 2015.01.30 0 0 60

Nyasgem neked te ló. Nem veszed észre a szarkazmust. 

Mellesleg meg elkezdtem csinálni a cuccod.

Előzmény: big-dewil (59)
big-dewil Creative Commons License 2015.01.30 0 0 59

Nálad helyesebben irok waze! max sok a w-m és az x-em, de a többi jo.

Különben is miért jobb neked az, ha árulkodhacc? ugy hogy nyasgem. ppp

Előzmény: dys-cus (55)
dys-cus Creative Commons License 2015.01.30 0 0 58

Mint látható, meglehetősen "csövesbarát" a görbe lefutása. Nem tudom, hogy a Krizsi féle Kaláka hangsugi van-e ilyen. Igaz, hogy nálam az AMT-nek önmagában nincs is impedanciája, hanem csak ellenállása. Így könnyebb a helyzetem ebből a szempontból.

dys-cus Creative Commons License 2015.01.30 0 0 57

Hi!

Annyira nem fogja bántani az erősítőt, mivel annak kimenője 6,3 Ohmra van tekerintve, a hangfal impedancia görbéje pedig a képen látható. A piros vonal az egy 10 Ohmos ellenállat mérése. A függőleges osztást 10-el kell szorozni.

Előzmény: Fényhang (53)
dys-cus Creative Commons License 2015.01.30 0 0 56

A színtől rendkívül módon függ a hangminőség, van aki a másik fórumon a filctollas rajzolgatást forszírozza, mint a krétakör. :o)

Előzmény: Jolida (54)
dys-cus Creative Commons License 2015.01.30 0 0 55

Ha má Bigire hivatkozol, akkor az ő hejesírásával is foglalkozzá má.

Előzmény: Jolida (54)
Jolida Creative Commons License 2015.01.25 0 0 54

OFF

A "lessz" még a mostani dübörgő gazdasági helyzetben is csak összesen egy "s" betűt tartalmaz. :-)

ON

 

Alu membrán.

Nálam eddig még senki sem panaszkodott fémes hangra (még Bigi sem).

Talán azért, mert fekete színűek a hangszóró membránok. :-)))

Előzmény: dys-cus (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!