Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 4 órája 0 0 22882

Az idei év szerintem abszolút alkalmatlan arra, hogy segítse egy-egy ismertelen fajta, érési idő alapján történő beazonosítását.

Érik minden nagyon. 2éve telepített borszolo ültetvényben lett egy meglepetés tőke. Átlagos ízű már ehető, darazsak is eszik. Nem tudom mi lehet.

 

(Cabernet Sauvignon első színes bogyói megjelentek, amit valamelyik évben oktober közepén szüreteltünk.)

laca5 Creative Commons License 13 órája 0 1 22881

Eszembe jutott és megnéztem a magját. Sötétbarna, érett. Random levettem 2 bogyót. Az Eszter és a Sfinks előtt! 07.23.

Azt hozzá kell tenni, hogy nagyon alul van terhelve de az ízzel együtt ebben az érési időben ez nagy meglepetés lett.

Előzmény: van_Persil (22880)
van_Persil Creative Commons License 14 órája 0 0 22880

Nálam szinesedik a piros saszla és a GMC, feketedik a hamburgi, fekete az eszter, a vénusz, úgyhogy akár az is lehet, hogy az árkádia hamarosan érett lesz (valamikor volt belöle legalább 5 töke, de túl ízetlennek és nagyon repedösnek tartottam, ezért likvidáltam)

Előzmény: laca5 (22879)
laca5 Creative Commons License 15 órája 0 0 22879

Mit gondoltok, az Árkádia elképzelhető, hogy már most vagy egy héten belül érett legyen? Jelentősen alul van terhelve, alig hozott pár fürtöt és egy le is tört. Mi lehet a legkorábbi érése szabad ég alatt?

Azt is hozzátenném, hogy amellett, hogy érzékeny, reped, rothadékony, de valami nagyon jó íze van a Csabagyöngyével egyszerre kóstolva. 

van_Persil Creative Commons License 1 napja -3 1 22878

Nem engem kérdeztél (mert nálam csak oltványként van összesen kb 10 töke belöle), meg nem is válasz a kérdésedre, de azért ahhhoz kapcsolódik:

A gond az, hogy ezeket a fajtákat nem filoxéra-toleranciára szelektálják, hiába interspecifikusak ill. még nincsenek annyi ideje Magyarországon, hogy lehessen érdemi tapasztalat velük kötött talajon ezügyben, már csak azért sem, mert azért a legtöbben oltványként telepítik.

Előzmény: zsorsz (22877)
zsorsz Creative Commons License 2 napja 0 0 22877

Valakinek tapasztalata, a vénusz saját gyökéren mennyire filoxéra toleráns. Idén termett előszö és nagyon finom, szaporítanám de nem akarok oltással pcsölni.

Falusi1 Creative Commons License 2 napja 0 1 22876

Köszönöm a pontosítást, nekem emlékezetből erre futotta.

Előzmény: Belohin (22874)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 1 22875

ha egy sötét szobában éjjel lekapcsoljuk a lámpát, hová tűnik a világosság?

Eltűnik?

 

A fényt elnyelik a tárgyak, mert minden tárgy a fénynek csak egy részét veri vissza (a tükör is), ezért a fényforrás lekapcsolásakor azonnal sötét lesz. Ugyanez igaz a hangra is, csak annak persze sokkal kisebb a sebessége.

Előzmény: szervezkedő (22868)
Belohin Creative Commons License 3 napja 0 0 22874

Pontosan így van:

"Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes."

Legalábbis Arany János szerint.

Előzmény: Falusi1 (22869)
van_Persil Creative Commons License 3 napja -16 0 22873

Azért csak óvatosan a löszer+gázpalack kombóra kereséssel, mert esetleg a szomszédaid azt hiszik majd, hogy garázsvásárt tartasz, mert az alaptörvényünket örzö hivatalnokok vezényszavára a rendre ügyelök szépen kipakoltak mindent a garázsodból...

Előzmény: szervezkedő (22871)
szervezkedő Creative Commons License 3 napja 0 0 22872

Ez egy nagyon bölcs idézet!

(Azért a fülembe tetted volna a bogarat (vagy a "hangot") ha nincs ott a kérdés után az idézet!)

 

:-D)))))

Előzmény: Falusi1 (22869)
szervezkedő Creative Commons License 3 napja 0 0 22871

Ha van autópálya matricád, ha van megfelelő műszaki allapotu+ vizsgás saját autód és rendelkezel érvényes vezetői engedéllyel, akkor megteremtetted az alapokat.

:-))))

 

Nagyon leragadt a csapat a növényvédelem témánál egy olyan időszakban amikor már arról kellene ötletelni hol a legolcsobb a lőszer a puskába, a gázpalack az ágyúba, a vadvédő háló, mik a nagybani szőlőárak stb stb stb, mert csak halllllllkan jegyezném meg: ÉRIK A SZŐLŐ, de nagyon! 

 

A darázs már eszi, egy kis csapat seregély reggel nálam már beköszönt. Mellette szépen nő a fű és több napos eső előtt/közben vagyunk.

Előzmény: IsKol (22870)
IsKol Creative Commons License 3 napja 0 1 22870

"Az alapok is hiányoznak valószínűleg, mert adott kérdésekhez, már induláskor teljesen másként állsz."

 

Az megvan...

 

Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:

– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!
– EGY? Hát mindenki szembe jön velem!!!

 

;-)

Előzmény: szervezkedő (22868)
Falusi1 Creative Commons License 3 napja 0 1 22869

Sok igazság van abban amit írsz. Hová tűnik a fény? Ugyanez érvényes a hangra is.

Elnézést, hogy késő esti órán ilyeneket írok.

Elégedjünk meg azzal, hogy "Sok dolgok vagynak földön s égen, melyet bölcs elmétek felfogni képtelen." (Lehet, hogy nem pontos az idézet.)

Előzmény: szervezkedő (22868)
szervezkedő Creative Commons License 4 napja 0 1 22868

Az a baj hogy olyan dologban foglalsz állást amihez nem értesz.

Az alpok is hianyoznak valószínűleg, mert adott kérdésekhez, már induláskor teljesen másként állsz.

 

 

Most pl olyan kérdéseket boncolgatsz, ami még egy növényorvos számára sem közvetlen értelmezhető, mert kutatói, komoly biokémiai ismereteket igényelne.

 

Minden szakmának meg kell hogy legyen a maga ertelmisege, a maga kutatói - fejlesztési csoportja és a képzett végrehajtó,. kivitelező gardája. Minden csoport végzi a saját feladatát. Lehet akár átjárhatóság, de mindenkinek a sajat szerepéhez kötött feladatot kell jól elvégeznie.

!DE!

A közösségi média megteremtett nagyon sok területen egy egy réteget, akiknek lelkesedése ébred valami okból egy téma iránt, de alpkepzettsege nincs. Képezni magát nem képzi, de véleménye van és annak hangot is ad, legtöbbször a Facebookon!!!!! Ez egy szakmában sem értelmezhető. Feladatuk, szerepük nincs az egészben.

Ez nem csak a városban élő, szociálisan az emberektől eltavolodott, a mindennapokat a szűk családi és az unalmas munkahelyi környezetben élőkre igaz kizárólag, hanem már kint a szőlőhegyen is tapasztalható jelenség.

 

Iskol olvatarssal kb 2eve megnéztünk egy olyan 6-7 éves Generosa ültetvényt, amit ha látna Hajdú Edit, elsírná magát. A tulajdonosa szinte majdnem mindent jól csinált a telepítéstől kezdve. Az egyik "leghangosabb" termelő a környéken. A közösségi felületeken aktív, megmondja a tuti, mindig van véleménye, ötlete, de én akkor jöttem rá, majd valoban kiderült, semmiféle agrár végzettsége nincs.

 

Elmondása szerint ő nagyon sokat tanul a Facebookon és a YouTube videókon keresztül.

Ez nem baj, de nem illik a tutit megmondani, ha valmihez nem ertek. Az emberek egy része ismertségre, népszerűségre vágyik, de ezt nem professzionális képességgel, vagy tudással elért eredménnyel hanem alternatív úton szeretné elérni.

 

Évtizedekkel ezelőtt hallottam először a kérdést felvetni: ha egy sötét szobában éjjel lekapcsoljuk a lámpát, hová tűnik a világosság?

Eltűnik?

Vagy ott marad, csak nem látjuk a sötétség miatt?

 

Vannak dolgok amivel felesleges foglalkozni, hiába van időnk, hiába unatkozunk, hiába értünk hozzá vagy nem.

 

Az idő véges! Kár elpazarolni ilyenekre!

Szerintem!

Előzmény: acerola (22861)
szervezkedő Creative Commons License 4 napja 0 0 22867

"... nem vagyok szakértő vagy kémikus, a tovabbiak csak a velemenyemet tükrözik...."

 

"...csak ezzel permeteztem, a fürtök nagy része lerohadt..."

 

"... részéről rendben van. Erő szőlőre tökéletes..."

 

Kisarkitva, a katyvaszbol kiemelve/idézve harom gondolatot és egyszerű falusi nyelvre leforditva:

 

1., Nem értek húzza, de van véleményem! 

2., Szar!

3., Tuti jó!

 

Gyakorlatilag összegezve kb ez a Facebookon található infók kb 75át reprezentálja!!!!!

 

:-))))

Előzmény: van_Persil (22859)
IsKol Creative Commons License 4 napja 0 0 22866

Nekem az alap, egy  svájci kísérlet ami szerint 20 mm eső alatt az akkori réz-kiváltó szerek nagyon jól működtek de a fölött csak a réz, kis dózisban soxor...

 

Persze azóta, a "gomba a gomba ellen" egy új utat nyitott és úgy néz ki ez lesz a jövő...

Előzmény: van_Persil (22864)
acerola Creative Commons License 4 napja 0 0 22865

Tovább olvastam, és ez a hipóra bomlás tényleg nem jellemző csak lúgos PH-nál. Akkor a bomlás, lehet hogy csak annyit eredményez, hogy eltűnik idővel a hatóanyag? Lehet hogy van_Persil kollégának van igaza és kár volt belemenni. De mondjuk párbeszéd nélkül, nehezebben derül ki.

Előzmény: acerola (22863)
van_Persil Creative Commons License 4 napja -16 0 22864

Oolyan lombtrágya, amivel lemosózhatsz is! Túinoan!

Ráadásul, mivel növénykondicionáló, nincs rá é.v.i. se, szemben a 21-28 napos rézkészítményekkel (vagy van, csak nem publikálják az áusítók?).

Persze, az nem derül ki a leírásából, hogy a 25% az pontosan mit jelent? 1 kg löttyben van 25 deka elemi réz? Vagy mennyi az elemi réz benne (rem.:4 kg/ha/év elemi réz a megengedett kijuttatott mennyiség bármilyen müvelésmód mellett)

Az tény, hogy a réz megkeményíti a börszöveteket, ezzel ellenállóbbá téve a növények felületét. De ez így engedélyokirat híján elég zavaros nekem.

 

Jut eszembe az éves rézdózisról: a Borászati Füzetekben van valami cikk egy spanyol borvidékröl, akik átálltak bióra, majd amikor elérték az éves réz-maximumot, nem permeteztek tovább, inkább hagyták veszni a termést. elötte sosem volt peronosz-gondjuk a hagyományos müvelés mellett, azöta majd megbolondulnak, mert nem bírnak vele (valahol Barcelonától délre)

Előzmény: IsKol (22862)
acerola Creative Commons License 5 napja 0 0 22863

Igen egyrészt lehet, hogy túlreagálom, mert kiakadt a csúszatás és bullshit méterem a leírástól. Másrészt ha tényleg igaz amit találtam, hipóra majd a hipó nátrium klorátra bomlik, akkor már aggasztó. A Chloroxot például stabilizálják, hogy ne bomoljon le pár hét alatt. De a greeway-nál nem tudunk semmi információt. A nátrium klorátról csak azt találtam, hogy gyomírtó. Szóval az idősebb szer lehet hogy másképp hat mint ami frissen jött le a gyártósorrol.

Előzmény: IsKol (22862)
IsKol Creative Commons License 5 napja 0 0 22862

Én (mivel hasonló növ. kondicionálót használok) nem látom ennyire tragikusnak. Egy nem túl stabil fertőtlenítő szer amely a kivirágzott peronoszt, a lisztharmatot, jégtől sebzett bogyót/növényt és a többi felületen lévő gombát jelentősen csökkenti majd felszívódás nélkül lebomlik.

 

Az említett szer is hasonló, csak nincs róla elérhető publikáció és úgy terjed, mint a herpesz...

 

Viszont, ami engem még nem győzött meg az egy másik anyag amit, Cuprum MZ 38-nak hívnak és a leírás szerint tartalmaz rézoxikloridot. Ez, hogy lehet lombtrágya?

 

 

 

Előzmény: acerola (22861)
acerola Creative Commons License 5 napja 0 0 22861

Egy éve vívódom én is rajta. Próbáltam úgy fogalmazni, hogy ne lehessen belekötni. A pécsi kiállításon találkoztam valakivel, aki tömény greenway-ben mosta meg a szőlőket (amiket kínált), mert az nem ártalmas. Nem akarok vele többet foglalkozni, de magamban sem akartam tartani a kétejeimet. Mi van, ha tényleg emberek ezrei mérgezik magukat (és egymást)?

Előzmény: van_Persil (22859)
van_Persil Creative Commons License 5 napja -16 0 22860

Emiatt szívták meg azok, akik a kálium-foszfonátot bióban akarták használni, mert okosabbak akartak lenni az Okosoknál és permetszerként kértek rá engedélyt, ami miatt aztán nem használható bióban, de ha növénykondicionálóként akarták volna, akkor lehetett volna...

Előzmény: IsKol (22858)
van_Persil Creative Commons License 5 napja -16 0 22859

Én a helyedben nem biztos, hogy posztoltam volna ezt a f@szbúkra, és itt nem arról van szó, hogy igazad van-e vagy sem, hanem arról, hogy egy cég anyagi lehetöségei sokkal böségesebbek akkor, ha esetleg perre mennek ellened hitelrontásért vagy valami hasonlóért.

Előzmény: acerola (22857)
IsKol Creative Commons License 5 napja 0 0 22858

Ha növénykondicionálóként akarták besorolni akkor nincs szükség engedélyeztetési eljárásra csak regisztrációra.

Előzmény: acerola (22857)
acerola Creative Commons License 5 napja 0 1 22857

Megfogalmaztam a kételyeimet a Greenway-jel szemben. Szerintetek? https://www.facebook.com/groups/szoloink/?multi_permalinks=854029593285727

laca5 Creative Commons License 5 napja 0 1 22856

Idén elég sok ilyen korán megfáradt alsó, idős levelet látok. Nem könnyű az év, korán indult, aztán le is hűlt, majd brutális, száraz meleg. Úgy látom mostanra sok alsó levél feladta. A fekete pöttyös lehet fekete rothadás is de hogy ha nincs sok szerintem nem annyira lényeges hogy miért halt el.

Előzmény: plevente1 (22853)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja -1 1 22855

Ez így egy találós kérdés!

 

Általános ilyenkor már tapasztalható öngól ebben az időszakban, a nagy lomb/terhelés kicsi gyökérzet. Vagy nem I. osztályú szaporitoanyag, normális gyokerzettel, hanem valami matyizás. Lehet tápanyag probléma. Akár még egy kis perzseles nyoma is lehet a levél szélein. Jel hogy valami nem jó. Ha csak egy két levél ilyen, akkor ez uzenet neked, ha teszel valamit még van remény. Ha aok levél ilyen, akkor az nagy szart.mutat, valami nagyon elcsúszott!

Ha elkezded öntözni, a gyökérzet felül erősödik, örökké mehet azután rá a víz. Stb stb stb.

Szerintem!

Előzmény: plevente1 (22853)
van_Persil Creative Commons License 6 napja -16 0 22854

Elek napkor lehet enni a csabagyöngyét. Ezt is megértük, és én ennek nem örülök... nagyon nem...

plevente1 Creative Commons License 6 napja 0 0 22853

Kepek lemaradtak...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!