Keresés

Részletes keresés

bajkálifóka Creative Commons License 15 órája 0 1 18809


A tudomány azon igyekezett, hogy az embereket felnőtteknek szóló információval lássa el: megmagyarázza, hogy mi ez a vírus, hogyan működik, milyen törvényszerűségek alapján terjed a járvány, mi várhat ránk. Aztán ahogyan a politika erőterébe kerültek ezek az információk, eltorzultak, elgörbült az egész tájékoztatás. A média pedig nálunk nem alkalmas arra, hogy kiegyenesítse.

Előzmény: idooogeep (18806)
idooogeep Creative Commons License 16 órája 0 0 18808

Szia!  Hogy tovább folytatódjon a történet, hoztam egy a minapi újságcikkből egy érdekességet, mely  az amerikai kígyókhoz csatlakozik.  Nos itt nem kígyó a főszereplő, hanem egy sárgafülű teknős.
Viszont jól példázza ez is az emberi hülyeséget, hogy sokan nem tudják végiggondolni, hogy amit tesznek annak mi lehet  a következménye.
A lényeg: valami a szombathelyi csónakázó és halastóba  szabadon engedett  egy sárgafülű ékszerteknőst.Itt jön  a csatlakozás Amerikához. Ez az állat  az Egyesdült Államokban., Virginia és Florida területén őshonos.
Viszont hazánkban is jól érzi magát.,  kifejlett állapotban  két és fél kilogrammot is elérhet, és akár 40 évig is elélhet..
Ami aggasztó. Természetes ellensége nincs,  és a hazánkban őshonos mocsári teknős akár fertőző betegséget is elkaphat. Ez viszont még  a jövő zenéje.
JÓ lenne, ha az emberek megértenék, ha megunt állatokat.  pl. nyulak , halak, kígyók, békák stb. nem  engednék szabadjára, mert mint láttuk az ilyen dolgok akár hatalmas károkat is tudnak okozni, sőt  akár egész fajok kipusztulásával is végződhetnek.

Előzmény: erobika (18793)
Morningstar17 Creative Commons License 28 órája 0 0 18807

Szia!

 

Sajnos ez a COVID 19 vakcinázás világszerte elég gyalázatosan volt kezelve, és nem csak nálunk. A furcsa számomra az, hogy azok az államok mentek a legmesszebre a COVID terrorban, amelyeket korábban sokan a legszabadabbaknak gondoltunk. Pl. Ausztrália, Kanada, vagy itt a szomszédban Ausztria, ahol pl. még a boltok többségéből is kitiltották az oltatlanokat.

 

Egy egész világ omlott össze bennem. Vagy inkább egy nagy illúzió. Kiderült, hogy kizárólagosan a pénz uralja a "szabadabb" világot is, teljes egészében.

 

Ez igen komolyan elgondolkodtatott. Ha ezt meg lehetett csinálni büntetlenül, akkor mit nem?

 

És ha a kanadai kamionosok nincsenek ...., jobb nem belegondolni meddig mentek volna el. 

 

Azaz mégis, a kanadai kamionosokkal megcsinálták azt is, hogy zárolták a bankszámlájukat, ami előre vetíti, miért akarják világszerte megszüntetni a készpénz használatát. 

 

 

 

Előzmény: idooogeep (18806)
idooogeep Creative Commons License 1 napja 0 0 18806

A naplóban nagyon régen nem esett szó a Covidról.  Egy kis hiánypótlás:

 

The Rocketeer  10 perce    0 0 277369

Hosszú, de nagyon ajánlom - a WHO szerződésről is szó esik többek közt.

 

https://magyarjelen.hu/tudjak-e-az-emberek-milyen-nyilatkozatot-irattak-ala-veluk-mielott-beoltattak-oket-a-covid-vakcinakkal/

 

 

"Magyarországon egészséges emberek millióit bélyegezték meg, amiért nem voltak hajlandóak felvenni egy kísérleti vakcinát, melyért felelősséget senki sem vállalt. Sok munkavállalót a megélhetésével zsaroltak, aki még ennek ellenére sem állt kötélnek, azt egy év fizetés nélküli kényszerszabadságra küldték. Voltak közülük, akik még csak másodállást sem vállalhattak. Az egyik legkiemelkedőbb példája a Fidesz-kormány oltásterrorjának az oltatlan katonák esete. Ők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és jogi útra vitték ügyüket. Ennek jelenlegi állásáról, és a mindenkit érinthető jövőbeni veszélyekkel kapcsolatban egyikük, Pálóczi Zoltán nyilatkozott a lapunknak."...

 

 

..." Végezetül: mi a véleménye a május végi aláírásra tervezett WHO-megállapodással kapcsolatban?

 

– Szerintem egy államfő nem engedheti meg, hogy a belügyeinkbe ilyen durván beleavatkozzanak – még pandémia idején sem. A magyar állampolgárok nem egy nemzetközi szervezetre szavaztak, hanem egy magyar pártra. Orbán Viktor miniszterelnök állítólag nem tűri, hogy mások beleavatkozzanak a magyarok dolgába, állítólag pont ezért hozta létre a Szuverenitásvédelmi Hatóságot.  Eltűrné azt, hogy valaki más mondja meg neki a saját országában, hogy mit tegyen és mit ne? Úgy, hogy több európai ország, köztük Szlovákia már közölte, hogy nem megy bele a WHO-megállapodásba? Ha Magyarország belép a WHO-megállapodásba, az azért fog megtörténni, mert ő is azt akarja. Nélküle ez nem valósulhatna meg. De kell hozzá a nép is, ugyanis az is hozzájárul ehhez.

 

Ha mi, magyarok, hagyjuk, hogy ez a ratifikáció megtörténjen, bármilyen negatív hatás is fog minket érni ebből kifolyólag a későbbiekben, azt fogjuk kapni, amit megérdemlünk.

 

– Elég keményen fogalmaz a magyar emberekkel szemben…

– Magyar vagyok. Nekem is fáj, de a tények makacs dolgok: a többségünk totálisan kép nélkül van a covid-témában – és sok minden másban is. Sokan nem beszélnek külföldi nyelveket, nem ellenőrzik több forrásból a híreket, csak az állami televíziót nézik. És más források alatt nem kell rögtön összeesküvés-elméletgyártó web-oldalakra gondolni, a nyugati fősodratú médiában elhangzott vakcina-témákról sem tájékoztatják a magyarokat itthon.

 

Például azt sem hozták le itthon, hogy a német egészségügyi miniszter élő adásban ismerte el, hogy hiba volt az mRNS-oltásokat alkalmazni, és külön klinikákat hoznak létre az oltáskárosultak kezeléséhez. Aztán 2024 januárjában hirtelen Magyarországon is mindenki megvilágosodott: szinte mindenhol a covid-elleni ’vakcinák’ káros mellékhatásairól cikkeztek. Nos, úgy néz ki, mégis csak vannak. Pedig annak idején mindenki azt mondta, hogy biztos, hogy biztonságos. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az oltatlanok megfognak halni. Ezek szerint kb. 3 millió magyarnak már nem kellene élnie.

 

És ezt mindenki elfelejtette? Senki nem emlékezteti a miniszterelnököt erre? Egyébként meg hiába ment kb. egy hónapig a híráradat: nem történt semmi, most meg megint csönd van. Készült egy „Már csak két hét” című magyar dokumentumfilm, amely rávilágított a covid-időszak alatti kétes ügyekre. Történt valami? Nem.

 

Nyugaton már több országban vizsgáló-bizottságok alakultak, hogy feltárják azt a rengeteg jogsértést, illetve bűncselekményt, ami a pandémia alatt történt. Nálunk van ilyen? Nincs.

2024. február 26-án Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője, a Parlamentben egyenesen Orbán Viktor miniszterelnöknek rótta föl, hogy míg külföldön a covid-elleni ’oltások’ káros mellékhatásai miatt nyomozásokat indítottak, nálunk nem történik semmi. Reakció: semmi. Pedig az Egyesült Államok Kongresszusában működik covid tényfeltáró albizottság, sőt nemrég létrehoztak egyet a német parlamentben is, Szlovákiában kormánybiztos vizsgálódik covid-ügyben, az Európai Parlamentben már több átfogó covid tényfeltáró konferenciát rendeztek, ahogy a britben, a románban, a horvátban és a japánban is. De a miniszterelnök még csak válaszra sem méltatja ezeket a kérdéseket. Nem is fog addig foglalkozni vele, amíg a közvélemény rá nem kényszeríti. Arról a közvéleményről beszélek, ami jelenleg Magyar Péterrel van elfoglalva. Egyébként őt is megkérdezhetnék, ha már ennyi bennfentes dolgot tud és ki akarja őket teregetni: mit tud a kormány oltásokkal kapcsolatos dolgairól? Ki, vagy kik voltak a döntéshozók?  Kik voltak a tanácsadók? Ki találta ki az önkéntes felelősségvállalást tartalmazó Hozzájárulási Nyilatkozatot? És még lehetne sorolni. Ezek sokkal fontosabb kérdések annál, hogy kik hogyan intézték a családi életüket. Ugyanis ezek az ország összes állampolgárát érintik, ha oltott, ha oltatlan."

idooogeep Creative Commons License 1 napja 0 0 18805

Tóth Árpád: EGY PISZTOLY CSATTANT EL

 

EGY PISZTOLY CSATTANT EL
 
Egy pisztoly csattant el. Vagy idebent
A szívem ugrott egyet? Furcsa csend.
 
Egy vad fény lobbant el. Vagy csak az élet
Ájult tova? Mily különös sötét lett.
 
Ennyi az egész? S ha ennyi, mi hát?
Alig volt - érzed - s alig lesz tovább.
 
Két érthetetlen közt a józan csendben
Ülsz, mint egy üres és hideg teremben.
 
Káosz volt, s káosz lesz, bús, kósza, vad,
Nem lenne jobb, ha megölnéd magad?
 
Ó, élet édes tánca, illanása...
Egy vad fény lobja. Egy pisztoly csattanása.
 
1927

Előzmény: bajkálifóka (18803)
idooogeep Creative Commons License 1 napja 0 0 18804

Köszönöm!

Én is minden erre járónak szép estét,   szép tavaszi hetet kívánok.  Bár Mester előrejelzései szerint nem biztos, hogy időjárási szempontból szépnek lesz nevezhető:-(

Előzmény: bajkálifóka (18803)
bajkálifóka Creative Commons License 1 napja 0 0 18803

Szép napot kivánok Mindannyiotoknak!

******

 

Virginás András

Káosz


Még fel sem ébredtem, s rám üvölt a világ,
zavart őrületben született intrikák
szelik át a várost ilyen kora reggel:
mi ez a nagy káosz? - Úgy látom, öregszel!

A vonal megszakad, s nem szól bele senki,
tán hibás az adat, rá lehetne kenni,
vigye el a balhét, mondj rá kígyót-békát,
több vagy, mint nyolcvanhét, megérzed a súlyát.

Oda-vissza nyüzsgés, lábadra taposnak,
zamata kesernyés, mint a régi bornak,
de te ezt is tűröd, felnyársalod szemmel,
nem ez a nagy nyűgöd: mit az élet rendel.

Mikor nemmel kéne, válaszolsz igennel,
múlik az érvénye, s tele van tünettel.
Az ember megsínyli, s van, aki hazudja.
Valóságos rumli, ezt mindenki tudja.

2018

idooogeep Creative Commons License 1 napja 0 0 18802

Szia!  Nem tölt el vigasszal, hogy nem csak én vagyok egyedül. Mester bölcs tanítása: a Káosz csak káoszt szül, ebből kifolyólag vége talán sosem lesz. Most olyan korban élünk ha valami jól megy, akkor igyekszik az ember még jobbat kitalálni, és több esetben az eddig jól működő valamit is elrontja.  Már itt is nem egyszer fordul elő ilyen  téma. Szerintem ezek közé tartozik az is, hogy egyre nehezebb képet küldeni, és sajnos van aki nem is tud. Pedig nem is olyan régen még zökkenő mentesen zajlott ez a dolog is, csak valaki, valahol belenyúlt a rendszerbe.

 

Szépé napot kívánok!

Előzmény: bimboka48 (18801)
bimboka48 Creative Commons License 4 napja 0 0 18801

Summázva  nálam ugyanez a helyzet csak az Vodafone a mobil ott meg teljes káosz  egy hónap alatt több értékü számla a fenyegetések száma is kb. holott általuk elfogadva SMS-ben, A banki számlámon is megjelent az átutalás még szerencse, hogy az általuk küldött  könyvelési hülyeségeket nem fogadtam el és  panaszként küldtem  egy e-mailt melyre válaszolni kegyeskedtek és elismerték, hogy rendszerhiba történt elnézést és türelmemet kérték és folyamatban van a rendezés. Kérdem én mint laikus bár éveken keresztül könyvelőként dolgoztam igaz akkortájt még kézi és nem gépi módszerekkel dolgoztunk. Dühítő rettenetesen. No nem mérgelődöm tovább kíváncsi leszek ebben a KÁOSZBAN mikor lesz végre rend!?

 

       Szebb napot kívánok Neked!

Előzmény: idooogeep (18800)
idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18800

A hatodik hívás végre sikeres volt. Alábbiakból az is kiderül, miért lett az összes vonaluk egyszerre túlterhelt:-)



Megérkeztek a havi mobiltelefon számláim.  A nagy infláció csökkenés és az idei 6 % nyugdíjemelés találkozója valahogy nem akart összejönni. 

Mai naptól kezdve a számla  8,7 %-val fog növekedni.  (Infláció követő korrekció)

Hajrá,  továbbra is nyomjátok a propagandát, hogy  csökken az infláció!

idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18799

Helyzet változatlan, nem elérhetők

Előzmény: idooogeep (18798)
idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18798

A legújabb fejlemény: Tájékoztatjuk, hogy megemelkedett a várakozási idő:-)

idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18797

Annyira megnőtt a Telekom hívásszáma, hogy  a szolgáltató jelenleg nem elérhető:-)

idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18796

Elnézést, de ma jobbat nem találtam. De ezt legalább meg sem kell nyitnom, viszont a vérnyomásom 20 egységgel emelkedett. Most kaptam meg a telefonszámláimat, a múlt havihoz képest darabonként 500-500 forinttal emelkedtek.
Ez nyilván a nyugdíjasok jólétét- és mindenki más egyebekét- hivatott elősegíteni:-)

Előzmény: idooogeep (18795)
idooogeep Creative Commons License 4 napja 0 0 18795


A nyugdíjasok emelést kapnakA nyugdíjemelés 2 millió nyugdíjasnak segít megbirkózni az inflációvalA nyugdíjak emelése

Ilyen elavult reklámcélú hírdetést vagy mi a lfszt nem kellene  mindennap feltenni.  Vagy ezzel is az orbán kormányt muszáj fényezni, engem meg hülyíteni?

idooogeep Creative Commons License 5 napja 0 0 18794

Igen, az emberi hülyeség itt elég kemény fejszébe vágta a fáját. A kígyókat nem lesz olyan könnyű kiirtani mint Amerikából a bölényeket,  vagy a röp képtelen madarakat és egyéb állatokat. Ők maguk gondoskodnak az utánpótlásról, és rendkívül jó helyre eregették el őket az emberek.

Az éghajlat remek, kaja bőven van (egyelőre), terepviszonyok pont nekik valók. Az hogy évente 2-300 darabot sikerül elpusztítani, nekik semmit nem jelent. Még nagyon sok dollár fog gazdát cserélni, míg kimondhatják, hogy számuk jelentősen csökkent.

Régen kb. 2 évvel visszamenve az időben rengeteg jó dolgot találtam szinte naponta böngészőben, amik  érdekesek, vagy nekem teljesen újak voltak és érdemesnek találtam őket feltenni. Most egy idő óta szinte semmit nem találok,  csak a  politika és bulvár foglal el szinte minden helyet. Pedig most is naponta végignézem az ajánlatot, de szinte egyetlent sem találok továbbadásra érdemesnek. Nem tudom más hogy van vele, lehet, hogy bennem van a hiba.
Azért előbb utóbb majd csak be jön valami érdekesség.

Előzmény: erobika (18793)
erobika Creative Commons License 6 napja 0 0 18793

Igen érdekes és elgondolkodtató írás. Íróasztal mellett ilyet kitalálni sem lehetne. Hatalmas kár, emberi butaság, felelőtlenség, üzlet, erőfeszítések, stb., ... mennyi minden megtalálható ebben az egyetlen témában. Köszi, hogy feltetted.

Előzmény: idooogeep (18786)
idooogeep Creative Commons License 2024.04.07 0 0 18792

Kellemes hétvégét, szép hetet kívánok minden erre tévedőnek.-)

Don Pedro Gonzales Creative Commons License 2024.04.06 0 0 18791

Most legalább személyes tapasztalatot is szereztünk, milyen érzés lehet, amikor egy élőlény bőrfelületének  mondjuk  30-40 százaléka megég.  Ezért hibázott Mester amikor hagyta az embereknek a tűzet felfedezni.

idooogeep Creative Commons License 2024.04.06 0 0 18790

Személyes eszközök Tartalomjegyzék

                                          ’Oumuamua

Az 'Oumuamua az első ismert olyan objektum, amely a csillagközi térből a Naprendszerbe érkezett. Sokan idegen anyahajónak tekintik.[1] A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által adott azonosítója 1I/2017 U1.

Felfedezése

Az objektumot (melyet később aszteroidának gondoltak) Rob Weryk, a Hawaii Csillagászati Intézet Egyetemének munkatársa fedezte fel 2017 október 19-én[2] egy Mauin lévő csillagvizsgálóban a Pan-STARRS távcső segítségével.

Jellemzői

Méretei: körülbelül 400 × 40 méter, felszíne vöröses színű.

Nagy sebességű, erősen elnyújtott, excentrikus (1,20), hiperbolikus pályán halad. A sebességét és pályáját vizsgáló kutatók szerint egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett.

Alakja szokatlanul elnyújtott, hengeres, ami a Naprendszerbeli aszteroidák esetén legfeljebb 3 : 1, az 'Oumuamua esetén ez a hossz : vastagság arány 10 : 1. Felszíne a kozmikus sugárzás miatt vöröses árnyalatú, ami azt jelenti, hogy nincs rajta porréteg, anyaga feltehetően nagy sűrűségű szikla vagy fém. Tengely körüli forgásának periódusa 7,3 óra.

A pálya nagy excentricitása arra utal, hogy az objektum nem kötődik a Naprendszerhez, ezt megerősíti a hiperbolikus sebessége is. Legnagyobb sebessége a Nap közelében volt, amit 2017. szeptember 9-én ért el, ennek értéke 87,71 km/s (315 756 km/h). Inklinációja 123° az ekliptikához viszonyítva.[3]

A hiperbolikus sebesség miatt az 'Oumuamua nem marad a Naprendszerben, hanem 2020 körül elhagyta azt a Pegazus csillagkép irányában.

Felszínét félméteres vastagságban szerves anyag borítja, ami az évmilliókon át (vagy tovább) tartó kozmikus sugárzás miatt alakult ki. Ez megvédi a vízben gazdag, üstökös-szerű belsejét a megolvadástól, illetve ezért nincs üstökös-szerű csóvája. A Nap közelében a felszín hőmérséklete elérte a 300 °C-ot.[4]

Magyar kutatók korábbi tanulmánya szerint (ami 2009-ben az Astrophysical Journalben jelent meg) az aszteroidák alakja a nagy számú mikrometeorral való apró, véletlenszerű ütközések következtében lecsiszolódik, és a hosszan tartó folyamat következtében korábbi alakjukon egy vagy több él jön létre, majd formájuk hosszúkássá válik. A Naprendszerben lévő aszteroidák esetén a hosszúkás forma kialakulásához nincs elég idő, mivel eközben más objektumokkal ütközhetnek, vagy a bolygók gravitációs hatása miatt széteshetnek. A csillagközi tér ritkább, kevesebb végzetes dolog akad egy ottani kisbolygó útjába, miközben mikroütközések folyamatosan érik. Az 'Oumuamua több százmillió éves utazása alatt szivarformára kopott a sok milliárd apró ütközéstől.[5]

Ugyanazon magyar kutatók[6] 2017-ben megjelent tanulmánya az 'Oumuamua elnyújtott alakjának magyarázatával foglalkozik.[7]

Az 'Oumuamuát eleinte üstökösként azonosították, később azonban úgy vélték, hogy inkább aszteroida lehet, az üstökösökre jellemző csóva hiánya miatt. A pályaadatok folyamatos vizsgálata azonban eltérést mutatott egy kizárólag gravitációs pályán haladó objektumhoz képest (az objektum nem lassult eléggé). Miután más, a pályát befolyásoló tényezőket kizártak (sugárzási nyomás, hőhatás, napszél), a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pálya apró ingadozásainak oka az objektumból kiáramló gázok hatása, ami azt jelenti, hogy nem aszteroidáról van szó, hanem üstökösről, aminek legnagyobb mérete pár száz méter lehet.[8]

Nevének jelentéseAz 'Oumuamua név[9] jelentése hawaii nyelven: „elsőként érkező távoli üzenet”. 

idooogeep Creative Commons License 2024.04.05 0 0 18789

Csillagfényes szép éjszakát mindenkinek!

zaniko1 Creative Commons License 2024.04.05 0 0 18788

 

Ez mi????

 

 

Előzmény: idooogeep (18787)
idooogeep Creative Commons License 2024.04.05 -1 0 18787

idooogeep Creative Commons License 2024.04.04 0 0 18786


KülföldTömegével irtják a házi kedvenceket Floridában, a mészárlásuk egy nagy buliKovács István

2024. április 4. 14:56

Vágólapra másolvaLink másolása

Radikális módszerrel próbálják irtani a floridai Everglades mocsárvidékébe betelepült óriáskígyókat: fejvadászokat bíztak meg a gyilkolásukkal. Mellé bevetettek helyi farmereket, mesterséges intelligenciát, de kevés az esély, hogy az invazív burmai pitonoktól valaha megszabaduljanak Floridában. Elszaporodásuk az emberi felelőtlenség egyik mintapéldája, aminek, mint általában mindig, most is azok az állatok isszák meg a levét, amik csak élni szeretnének. 

Ha az emberi hülyeségnek szoborcsoportot állítanának, lehetséges, hogy helyet kapnának rajta azok a hobbikígyótartók, akik miatt több faj is kipusztult a világ egyik legszebb és a vadvilágát tekintve leggazdagabb területéről, a floridai Everglades Nemzeti Parkban. A '90-es években a burmai pitonok házi kedvencnek kerültek az Egyesült Államokban, 1996 és 2006 között csaknem százezer példányt adtak el belőlük. Ezek közül sokat szabadon engedtek, más állat pedig megszökött a terráriumból. Ez utóbbira egyébként Magyarországon is volt példa, erről korábban a Híradó is beszámolt.

ADVERTISING


Budapesten egy szökött pitonnak nincs sok esélye a túlélésre. Nem így Floridában, ahol a burmai pitonok kitűnő klímát és egy igazi terülj-terülj asztalt találtak az Everglades Nemzeti Parkban. Mostanra rendkívüli módon elszaporodtak és folyamatosan pusztítják a hely ökoszisztémáját. Olyan szintű gyilkolást végeztek, hogy szinte eltűntek az emlősállatok a területről. Már egy 2012-es tanulmányban is arra jutottak, hogy a mosómedvék 99,3 százalékkal, az oposszumok 98,9 százalékkal, a hiúzok populációja pedig 87,5 százalékkal csökkent 1997 óta. A nyulak és a rókák gyakorlatilag eltűntek ez idő alatt. Pár éve nagy riadalmat keltett egy videó, amin az volt látható, hogy egy piton megöl egy aligátort, ami a csúcsragadozó (volt) azon a környéken.


A megoldás egyszerűnek tűnhet: a pitonokat el kell tüntetni a területről. Csakhogy az állatok időközben már hatalmas területen terjedtek el, több mint 2500 négyzetkilométeren garázdálkodnak és a számukat több tízezerre teszik, de az is lehet, hogy 100 ezer is van belőlük, mivel durvábban szaporodnak, mint a nyulak. Tavaly például egy példány 96 tojást rakott, amiből 83 kikelt. Az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) szerint nagyon csekély az esély arra, hogy kiirtsák a burmai pitonokat Floridából. Reális célként azt fogalmazták meg, hogy a számuk ne nőjön és ne foglaljanak el maguknak nagyobb életteret az eddiginél.

A fészek a jackpot

Mike Kirkland, a dél-floridai vízgazdálkodási hatóság vezető állatbiológusa kidolgozott egy a pitoneltávolító programot, ami segítségével irtják a kígyókat. A BBC szerint ennek egyik része, hogy fejvadászokat alkalmaznak, akik havi fizetésért és fejpénzért cserébe birokra kelnek a kígyókkal. Mintegy 50-en vannak és 2017 óta 8565 kígyót segítettek át az örök vadászmezőkre. A többségük 1,2 méter alatti volt, de 17 olyan példányt is elfogtak, amelyek hossza 5 méter körül volt.

Az egyik rendkívül sikeres fejvadász, Amy Siewe – akit csak „python huntress”-ként emlegetnek – mesélt arról a BBC-nek, hogy mennyit lehet keresni kígyóvadászként. Elmondta, egyrészt óradíjat – 13 és 18 dollár (4700 és 6500 forint) közötti összeget – és minden egyes pitonért vérdíjat kapott. 

Ezen felül 50 dollár (18 ezer forint) minden 1,2 méter alatti példányért. Ezen felül 30 centinként jár még 9 ezer forint. A jackpot ebben a munkában, ha valaki fészket talál, az 200 dollár, vagyis 72 ezer forint bónuszt jelent. 

Magyarul: nagyon is jól lehet keresni ezzel a szakmával. 


Siewe nyáron éjjel vadászik pitonokra. A teherautója platóján ülve próbálja kiszúrni, ahogy megcsillan a fényben egy kígyó, hogy aztán utána eredjen. „Ha visszamennek a bozótosba, lehetetlen megtalálni őket, mert olyan jól álcázzák magukat. Szóval nem szabad tétovázni” – mondta a BBC-nek.

A vadászok párban dolgoznak, fontos, hogy a segítője leragassza a kígyó száját. A nagy pitonoknak, mint amilyeneket Siewe is elkap, nagy, éles fogaik vannak, amelyekkel mély sebeket ejthetnek, amik könnyen elfertőződhetnek. Ugyanakkor mivel nem mérgeskígyók, így nem halálos a marásuk. Ők máshogyan ölnek, rátekerednek a zsákmányukra és megfojtják őket.

Turistalátványosság az állatok leölése

A veszély ellenére Siewe szereti a munkáját: „Tudom, hogy minden egyes kígyó, amit kifogok, változást hoz”. Van egy álma is: egyszer elkapni egy 6 méteres példányt. A nő már egy ideje nem az államnak dolgozik, mert rájött arra, hogy sokkal többet kereshet azzal, ha turistákat visz pitonvadászatra és jelentkezőkből nincs hiány.

A legsikeresebb kígyóvadász egy másik hölgy, Donna Kalil, aki már 850 állatot fogott be. Siewe és Kalil is szeretik a kígyókat. „Számomra a legnehezebb, hogy megöljük őket” – mondta Kalil. – Ez a legrosszabb. De hozzáteszi, tudja, hogy munkája változást jelent. „Egy állatot meg kell ölni, hogy több mint ezret megmentsen”.

Az óriáskígyók elszaporodására minden évben egy nagy versennyel hívják fel a figyelmet. A szabályok pofonegyszerűek: 30 ezer dollárt kap, aki elkapja a leghosszabb pitont. Az évek során egy nagyszabású bulivá nőtte ki magát a 10 napos kígyóhajtás, az ország, sőt a világ minden részéről érkeznek a vadászok.

Python Challenge legutóbbi győztesei közé tartozik egy siket tanár, aki puszta kézzel fogott meg egy közel 16 láb, vagyis csaknem 5 méter hosszú kígyót, egy apa-fia páros, akik 41 állatot kaptak el, és egy 19 éves fiatalember, aki azt mondta, hogy a 10 ezer dolláros nyereményét arra fogja fordítani, hogy jobb kígyófigyelő lámpákat vásároljon a teherautójára.


A pitonvadászat egyébként nagyon nehéz műfaj, mert az állatok nagyon óvatosak és hihetetlenül jól el tudnak rejtőzni. Na meg az sem mindegy, hogy az egyéb állatokkal is vigyázni kell, számos mérgeskígyó és aligátor is él az Everglades mocsárban.

Redneck a buli. Fotó: Getty Images/Joe Raedle

Persze tudományos módszerekkel is próbálják a szaporodásuknak útját állni. Ilyen, amikor elkapnak egy hím pitont és rádióadót ültetnek bele, majd szabadon engedik. Az ő feladatuk innentől kezdve az, hogy elvezesse a szakértőket a nőstényekhez – amelyek ugye csaknem 100 tojást is tudnak rakni – és a fészekhez.

A vízgazdálkodási hatóság a Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottsággal együtt dolgozik egy olyan kamerarendszer kifejlesztésén, amely mesterséges intelligenciát és infravörös hullámhosszt használ a pitonok felderítésére, majdnem úgy, mint a halászhajókon lévő halkereső rendszerek. A mesterséges intelligencia algoritmusát úgy tanítják be, hogy minden más floridai kígyó közül felismerje a burmai pitont bármilyen környezetben.

Egészen különleges helyzet, hogy a helyi természetvédők is az irtásukat támogatják, olyan szintű kárt okoztak a területen az invazív kígyók. 

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ezek az állatok – amelyek semmi mást nem csinálnak, pusztán élnek és szaporodnak, vagyis amit az ösztönük diktál – most azért szenvednek, mert annak idején a hobbitartók nem vigyáztak rájuk rendesen, vagy meg akartak tőlük szabadulni.

idooogeep Creative Commons License 2024.04.04 0 0 18785

Igazán sajnálom, de többet sajnos nem tudok segíteni. Bízzunk a szerencsében, hogy majd megjavul magától is. Történt már ilyen.  Főleg ezek a böszme frissítések okozzák  a bajt, amit kéretlenül végeznek. És ilyenkor én is napokig csak lesek ki magamból, mi is történt?

Előzmény: zaniko1 (18784)
zaniko1 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 18784

 

Szia!

 

Szia!  Nekem is több helyre tölti le képeket a rendszer.

Van amikor a képekhez, van amikor torrent letöltésekhez.

Nem az a baj, hogy meg kell keresni, hanem az, hogy

nem engedi feltölteni.

 

Amikor még rendesen működött, akkor csak azt a képet

nem engedte feltölteni, amelyik meghaladta a megjelölt

méretet. Ám most egyiket sem hagyja, mindegyiknél

ugyan azt írja.

 

Próbáltam már az általam, rég feltöltött virágokat is

küldeni, azokat sem hagyja. 

 

Nem értem én sem mi történt, a modik is azt mondták,

amikor megkérdeztem, hogy ez már elég régi probléma.

Javasolták a takarítást, de azt rendszeresen elvégzem,

esetleg váltsak át a firefoxról másra, azt viszont én

nem szeretném, ehhez vagyok szokva és ki tudja, hogy

működne-e azzal is.

 

Mindegy, ez van!

 

 

Előzmény: idooogeep (18783)
idooogeep Creative Commons License 2024.04.04 0 0 18783

Szia!  Persze, hogy emlékszem a sok  szép képedre, mindig azt jelentették számomra, hogy íme már megérkezett a tavasz. Ezek a képeid meg vannak még? Akkor próbálj meg ezekből küldeni. Magához  a problémához sajnos nem tudok érdemben hozzászólni. Nekem a mentés működik rendesen, nálam az a baj, hogy többféle helyre menti el azokat, és így nagyon nehéz megtalálnom őket. De ha meglelem, akkor további probléma nincs,  a másolást és küldést elvégzi. Olyant nekem még amit Te írtál, hogy nem jó   a méret , még sosem írt ki, nem is tudnék vele mit kezdeni. Erről esetleg mást kellene megkérdezned.

Előzmény: zaniko1 (18782)
zaniko1 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 18782

 

Szia!

 

Így szoktam: kép mentése más néven.

Lementem a gépemre és onnan próbálom feltölteni.

 

A hozzászólásnál ott van, hogy "kép feltöltése saját gépről"

Tallózás, és amikor megtalálom a képet, akkor "megnyitás, beillesztés" és

akkor már ott van a kép - vagyis volt - .

 

Nagyon sokáig jól működött, de valamit nagyon elcsesztek

szerintem.

 

Emlékszel mennyi rengeteg saját virágot töltöttem fel nektek anno?

Annak is vége már, igaz már virágom sincs annyi, mint akkoriban.

 

 

Előzmény: idooogeep (18781)
idooogeep Creative Commons License 2024.04.03 0 0 18781

Szia kedves Anikó!

Itt megállt a tudományom, mert ilyen esettel még nem találkoztam. Tehát ki tudod másolni, de a beillesztéskor jön ez az üzenet?

Előzmény: zaniko1 (18780)
zaniko1 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 18780

 

Kedves Gép!

 

Megpróbáltam a képet átküldeni, de ugyan a téma.

"Amennyiben meg szeretnéd osztani, töltsd fel az Indafotóra".

 

Ráadásul, utána már írni sem hagy, a következő felirattal:

"Nem rendelkezel kellő jogosultsággal."

 

Ez van már nagyon régóta.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!