Keresés

Részletes keresés

jamesz64 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 1855

Szia!

 

Írj be a fasbukra, a késés csoportokban nagy eséllyel kapsz segítséget.

Előzmény: pintjano (1854)
pintjano Creative Commons License 2024.01.28 0 0 1854

Dick kopott fenőacélt lehet ujra használhatóvá tenni?S vállalja valaki? Gondolom lágyitani kell, s ujra vágni (egyébként mivel s hogyan készülnek vágások?)

üdv PJ

gyere a papához Creative Commons License 2024.01.28 0 0 1853

Igazából, ha késeket kezdesz készíteni, akkor kell majd kő is, és papír is (olló nem), mármint csiszolópapír. Csiszolópapírból is kétféle: kézi csiszoló, és gépi, vagyis olyan, amit rá tudsz tenni a fúrógépedre (mint mondtam korábban, a csiszolásos játékból a sarokcsiszolót érdemes kihagyni). Hogy mikor mit használsz, nagymértékben függ a technológiától, tehát pl, attól, hogy mikor, a kés készítésének melyik fázisában csiszolod meg (és mennyire) az alkotórészeket. Én pl. az eggyel ezelőtti késem alkatrészeit (penge, baknik) a kés összerakása előtt csiszoltam, és políroztam meg (tükrösre), de a legújabbat meg összerakás után. Már erősen lemenőben volt a nap, amikor fényképeztem, így ez nem valami jó kép, pedig ez is tükrös felületű lett. Ja igen, és nem sokat vacakoltam vele, először 120, majd 240-es kézi csiszolás volt (persze a kaszaköves élfaragás után), és utána egyből políroztam egy filckorongon. Ezek szerint a 240-es papír már elég finom barázdákat csinál ahhoz, hogy kipolírozható legyen egy filckoronggal. Mi ebből a tanulság? Hát valami olyasféle, hogy a végeredményhez többféle út is elvezethet. És úgyis majd a saját gyakorlatodból jössz rá, hogy melyik a számodra leginkább járható út. (Ja bocs, hogy ezt a kovácsolás tocsikba raktam, de itt van ez a téma, meg amúgy ez egy kovácsolt csapágyacél.)

Előzmény: Shingen (1852)
Shingen Creative Commons License 2024.01.22 0 0 1852

Erre a vizes csiszoló kövekre én is gondoltam már, mert ahogy mondod a papír az drágább mulatság, meg a kő valószínű tovább is tart mint a papír.

Lehet veszek majd vmi követ és kipróbálom azzal milyen lenne.

Előzmény: gyere a papához (1849)
Shingen Creative Commons License 2024.01.22 0 0 1851

Ez azért fura mert csináltam egy kést vizes papírral volt felcsiszolva azt hiszem 600-ig.

Aztán egyik ismerősöm megnézte összefogdosta.

Aztán egy idő múlva ahogy néztem belemaródtak az újlenyomatai ahogy megfogdosta.

Gondolom az újon lévő zsír+só kombó adott egy egy savas közeget.

De tiszta foltos lett a penge amit csak úgy lehetett leszedni ha újra csiszoltam.

Igaz nem az a sárgás rozsda lett rajta ez inkább oxidáció.

Előzmény: gyere a papához (1848)
jamesz64 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 1850

Szia!

 

Ha a vitrinben nézegetni akarod akkor a lakk is jó lehet, ha használni is akarod akkor nem.

Előzőleg írtam az R O 55 rozsda maró alkalmas erre is, a benne lévő foszfor sav kémiai úton passziválja, késlelteti a rozsdásodást.

Egyébként bármi jó lehet ami elzárja az acélt a levegő oxigénjétől, és nedvesség tartalmától.

A késesek előszeretettel használnak vékony /gyógyszertári/ paraffin olajat is.

Rendszeresen, vékony rétegben felhordva, majd át törölve kielégítő hatást fejt ki.

De akár a rendszeres szalonna vagdosás is elegendő lehet! :-))

Előzmény: Shingen (1847)
gyere a papához Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1849

Még a penge polírozásáról... (azért mesélek neked, mert annak idején, amikor kezdtem, nekem is jó lett volna ha valaki ad tanácsokat, de olyan nem volt - általában is igaz, hogy ezeken a fórumokon - nem csak itt, a faszbúkon is ez van -, aki ért hozzá, és csinálja a gyakorlatban, az nem kommunikál róla - ez persze azért is van, mert a legtöbb ilyen ember nem éppen entellektüel (ami nem baj), és nem erőssége a kommunikáció). Sok késemmel vagyok úgy, hogy alig kell őket polírozni, legalábbis direktben polírozni nem sokat kell. Miért? Azért, mert az történik, hogy miután kikovácsolom, kifaragom a pengeformát, lecsiszolom és megedzem, akkor (edzés után) még van egy kb. 1,5 mm élvastagságú penge, amit még ugye ki kell élezni. De azt már nem ajánlatos szalagcsiszolóval, hiszen azzal precízen nem lehet, és túl is hevítheti, ezért azt már kaszakővel, és egyéb élezőkővel szoktam csinálni. Ehhez pedig olyan sokat kell csiszolni rajta (a kaszakő kb. 250-300 as, a csiszolókő finomabb, 400-500-as), hogy ez a művelet önmagában helyettesíti a durva-polírozás nagy részét. Innentől már csak finomabb papírral kell "egyengetni", és a végén polírkoronggal tükörfényesíteni (ha éppen az a cél). Tehát lényegében a csiszolás nagy részét kaszakővel csinálom, és nem csiszolópapírokkal. Ez mondjuk anyagilag is jobban megéri, mert a kaszakő 3-400 Ft körül van, a csiszolópapírok sokkal drágábbak - és sokkal hamarabb elfogynak.

Előzmény: Shingen (1846)
gyere a papához Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1848

Bár nem engem kérdeztél... A kések korrózió elleni védelmének az a legjobb módszere, hogy nem vizes környezetben tároljuk őket, ill. ha vizesek lesznek, akkor a művelet végén szárazra töröljük őket. Mást nem kell csinálni velük. Én egyik késemet sem csinálom rozsdamentes acélból (nem szeretem a rozsdamentest, a szénacélt szeretem), de valahogy egyik sem rozsdásodik, pedig még csak nem is olajozom őket. Van itt egy olyan "mítosz" (egyébként a kések körül több is van), hogy a nem rozsdamentesek rozsdásodnak, és ez igaz is: a tenger fenekén, de valójában ez megint csak egy álprobléma.

Előzmény: Shingen (1847)
Shingen Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1847

Szia!

 

Van vmi ötleted a kész termék korrozió elleni védelmére?

 

Említtet a savas maratást az egy jó ötlet.

Van még vmi opció?

Gondolok arra ha szénacélból készít az ember kést nem rozsdamentes anyagból.

 

Múltkor láttam olyat is persze az vmi sufni készítő volt, ő a kész terméket lelakkozta.

Mondjuk nem a legjobb mert lepattoghat idővel a lakk.

Köszi!

Előzmény: jamesz64 (1843)
Shingen Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1846

Köszi!

Előzmény: gyere a papához (1845)
gyere a papához Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1845

A késkészítésben a legkisebb probléma a polírozás. Annál sokkal, de tényleg sokkal nagyobb probléma pl. az, hogy egy kikovácsolt késpenge egyenes, és teljesen sík maradjon (és edzés után is), és ne legyenek benne kis gödrök. Ha ez teljesült, akkor onnantól a polírozás már csak játék. Hogyan kell polírozni? Természetesen úgy, hogy a más síkra csiszolt acélt elkezded különböző finomságú, a durvábbtól a finomabb felé papírokkal csiszolni. Attól függően, hogy a kezdeti nyersanyag milyen. Elkezded 60-assal, és elmész mondjuk 800-ig, de azokkal a fokozatokkal, amik közte vannak (80,,100, 120, 200, stb.) És mindegyikre szánsz egy kis időt, mert ha fokozatokat ugrasz, akkor az előző durvább papír csiszolóárkait nem, vagy csak nagyon sokára szedi ki a sokkal finomabb papír. Tehát munkás a dolog, de hát a késkészítés az ilyen szöszölős tevékenység. 

Na most, ezt meg lehet csinálni géppel is. Sarokcsiszolóra erősített csiszolópapírral nem ajánlatos, mert az nagyon pörög (ha nem fordulatszabályozós), és egy rossz mozdulattal elrontod a pengét. De fúrógéphez lehet kapni ilyen adaptereket, amikre rámegy a csiszolópapír, és a fúrógép nem pörög olyan gyorsan. Kell hozzá kézügyesség, de hát akinek az nincs, az miért akarna kést készíteni, ugye? A papírral való polírozást egészen 5000-7000-ig folytathatod, de az már tényleg nagyon szöszölős meló. A végén inkább egy villanymotorral forgatott filckoronggal érdemes befejezni. Olyan lesz, mint a tükör. De mondom, ez a tevékenység a késkészítés legkönnyebb része. Ennél minden más csak nehezebb, és problémásabb.

 

Szegecsnek meg bármilyen fémet felhasználhatsz. nem kell hozzá a méregdrága késkellék-boltba menni. Ha  van otthon bármilyen vas, vagy réz rudad, vagy csöved 5mm-10mm átmérővel, az már jó lesz. Ha az nincs, csavarod (apa) csak van... És természetesen ragasztani is kell, leginkább két komponensű epoxival... 

A markolat anyaga is sokféle lehet. Én egy időben zsák micartát csináltam magamnak (jutazsák + epoxi), de csináltam szarvasagancsból is, és mostanában pedig a bőrgyűrűs megoldásra kaptam rá. Sima fából viszont ne csinálj markolatot, azokat előbb stabilizálni kellene, anélkül nem lesz jó.

De ha elkezdesz kést készíteni, mindenképpen az lesz, hogy a saját gyakorlatodból fogsz a legtöbbet tanulni. Ha valamit elrontasz, - mert egy csomó dolgot el fogsz rontani, még akkor is, ha nem is kovácsolsz (az ugye egy külön szakma), hanem csak kész késpengéket faragsz ki - utána abból tanulsz, és legközelebb már jobban csinálod. Ez így megy. 

Előzmény: Shingen (1842)
Shingen Creative Commons License 2024.01.09 0 0 1844

Köszi az uj tanácsokat!

Ezt a savas dolgot majd kipróbálom, mennyire mattitja be a fémet.

Előzmény: jamesz64 (1843)
jamesz64 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 1843

Szia!

 

Írtam nincs nagy tapasztalatom.

 

Ha a 600-as vizes papírnál válnak láthatóvá a karcok akkor azok a kisebb szemcse méretnél, durvább csiszoláskor keletkeztek, ezt kell elkerülni.

Nem érdemes kihagyni a csiszolási fokozatokat, minden fokozatban ki kell csiszolni az előző fokozat mély karcait, csak utána érdemes finomabb papírra váltani.

Minél fényesebb az anyag annál inkább előjönnek a csiszolási hibák is.

 

Amiket linkeltél egyiket sem használtam még, nincs tapasztalat.

Flexre rögzített korongokkal nehéz egyenletes homogén fényes felületet létre hozni.

Én a filc, a rongy korong homlokfelületén, palástján a csiszolandó anyag hosszirányára párhuzamosan polírozok.

Ahogy a pasztát nekinyomod a polír korongnak a súrlódástól kicsit meg kell olvadnia, úgy kerül át a korongra, ha nem kenődik rá akkor lehet, hogy növelni kell a korong fordulatát, vagy kicsit előmelegíteni kell a pasztát.

 

Ha nem ragaszkodsz a tükör polírhoz akkor zsírtalanítás után merítsd be a pengét RO 55. rozsdamaróba, ettől megszürkül, és a benne lévő foszforsav passziválja, némileg megvédi a korróziótól  is.

 

Lehet kísérletezni más savakkal is /sósav, kénsav, citromsav, vízkőoldó, ecet, stb./

Minden savazást célszerű lúggal /mosószóda/ közömbösíteni, majd vékonyan beolajozni.

 

Kísérletezz bátran!    

 

 

 

Előzmény: Shingen (1842)
Shingen Creative Commons License 2024.01.04 0 0 1842

Szia!

 

Ebben a polírozós témában szeretném a segítségedet kérni.

 

Amit leírtál az tiszta. De milyen megoldások lennének a polirozásra?

Nem akarok full tükör felületet elérni de egy szép homogén felületet hogyan lehetne elérni.

Az az igazság a 400 vagy 600 papírokkal vizesen is elég karcos marad a felület, napfényben lehet látni sok kis vékony karcokat ezt kellene vmivel eldolgozni.

Milyen gépi megoldások vannak?

 

Pl.

https://www.youtube.com/watch?v=7Ud5EiYX-7w

Ezen a videon milyen korongokat használ szerinted?

 

https://www.youtube.com/watch?v=zjg53afUuFw

Meg ezen a videon is? Első azt tudom lepke tárcsa de a másik kettő mi lehet?

 

Van pl. ez a tárcsa ez mire való? Pasztával vagy anélkül?

https://www.emag.hu/geko-csiszolotarcsa-125-mm-g00387/pd/DW07F5BBM/?cmpid=92346&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIhsWm0I7EgwMVEqaDBx3x5AOPEAQYBiABEgJi5PD_BwE

 

Vagy pl. van itthon ilyen kék paszta rúd, de olyan kemény szinte hiába rakom oda a rongy koronghoz semmit se csinál vele.

https://www.csiszolotarcsawebshop.hu/LEA-Blumax-polirozo-rud

Videokon meg ezek a rudak szinte rá lehet dörzsölni mint egy zsírkrétát, az ami nekem van meg olyan kemény mint a beton.

 

Szóval ha kicsit segítenél ebben a témában eligazodni, megköszönném. :)

Előzmény: jamesz64 (1838)
jamesz64 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 1841

Nincs mit!

 

Esetleg nézz be ide, nem éppen olcsó, de sok minden van a témában.

 

https://kesalapanyag.hu/

 

 

Előzmény: Shingen (1840)
Shingen Creative Commons License 2023.12.30 0 0 1840

Köszi a tanácsokat!

Előzmény: jamesz64 (1838)
jamesz64 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 1839

Ja, a markolat szegecselés.

 

Célszerű valamilyen kétkomponensű ragasztóval felragasztani a paneleket, hogy a ne kelljen a szegecseket ütni.

 

A műanyag panelek gyakran törékenyebben a fánál.

 

 

Előzmény: jamesz64 (1838)
jamesz64 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 1838

Szia!

 

Nem vagyok nagy kés készítő, ezért a tanácsaim csak iránymutatóak.

A szalagcsiszolóval érdemes több fokozatban 400-as szemcse méretig csiszolni, ami már egy egészen sima, fényes felületet ad.

Onnan kézzel hossziránnyal párhuzamosan 600, 800, 1000-es finomságig vizesen, a vizezni azért érdemes, mert a víz megakadályozza a csiszoló papír eltömődését.

Onnantól filc korong pasztázva, majd rongy korong  pasztázva.

Nekem ezek a paszták váltak be.

 

https://www.aliexpress.com/item/1005002850255439.html?ug_edm_item_id=1005002850255439&pdp_npi=3%40dis%21HUF%21HUF319.77%21HUF206.07%21%21%21%21%21%402141067d17035998435731151d1b84%2112000033739169235%21edm%21%21&edm_click_module=alg_product_3_7599682180&creative_img_ind=14&edm_log_data=edm-item-list-three-columns.store-product-log-link&tracelog=rowan&rowan_id1=aeug_edm_41194_1_en_US_2023-12-26&rowan_msg_id=janoCOWS_41194_$b36bd8eff4ac45aa98b145641475f722&ck=in_edm_other

Előzmény: Shingen (1837)
Shingen Creative Commons License 2023.12.28 0 0 1837

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni nálatok mi a csiszolás menete, lépésről-lépésre hogyan csináljátok?

Gondolok itt arra elsőnek szalagcsiszolóval leszeditek a nagyját és utána?

Különböző finomságú csiszoló papírok, a végén esetleg vizes papírral?

Miért lehet a videokon látni, hogy vagy olajat vagy vizet tesznek a papírok alá?

Mondjuk próbáltam múltkor WD40 papír alá rakni csiszolásnál, de bemattult a felület tőle.

Illetve a végén szoktátok polírozni? Ott milyen korongot meg pasztát használtok?

 

Markolatnak milyen anyagot ajánlotok? Próbáltam kemény fából megcsinálni a szegecs leütésénél eltört.

Legjobb lenne vmi műanyag vagy bakelites anyag nem?

Köszi a válaszokat!

jamesz64 Creative Commons License 2023.12.12 0 0 1836

Szegecs anyagnak jó a hegesztés technikai boltokban kapható AWI hegesztő pálca is.

 

Kapható, vas, saválló, sárgaréz, szilíciumbronz stb. Esetleg látványos lehet a vörösréz cső /fékcső klímacső /, vastagabb tömör vörösréz vezeték.

 

A csiszoló gépnek 1000 W-on felüli motort válassz, alatta nem éri meg a fáradozást.   

Előzmény: Shingen (1834)
Shingen Creative Commons License 2023.12.12 0 0 1835

Mondtátok, hogy ez a szalagcsiszoló adapter nem az igazi meg a felx is gyenge, nem fogja bírni.

 

Azon is agyalok vmi régi villanymotorból csinálni egy szalagcsiszolót.

Csomó video van a YT fent erről.

 

pl.    https://www.youtube.com/watch?v=OdkTJ1ktzfo

Shingen Creative Commons License 2023.12.12 0 0 1834

Szia!

 

 

Végül mi lett a szalagcsiszoló sorsa?

Megtartottam, ahogy te mondtad tanuló pénzt meg kell fizetni. El kell kezdeni vhol, jobb mint a semmi. :)

 

Igen ezekre gondoltam, de nem tudom van-e vmi otthoni barkács is ezekre a szegekre.

Gondolok itt arra, bevonat nélküli vastag hegesztőpálcát használ az ember, vagy ilyesmi.

Vagy látom lehet késes boltokba rézrudakat venni.

Előzmény: jamesz64 (1831)
Shingen Creative Commons License 2023.12.12 0 0 1833

Szia!

Köszi az ötletet.

Ez sem szedi le olyan könnyen, de jobb mint a flexes megoldások. :)

Előzmény: refse2 (1832)
refse2 Creative Commons License 2023.12.09 0 0 1832

"Mi a legjobb módja annak, hogy újból fényes legyen, minél kevesebb anyagveszteség nélkül?"

 

Talán próbáld meg az excenteres csiszolót:

https://www.youtube.com/watch?v=QoYpicjy378

 

Előzmény: Shingen (1830)
jamesz64 Creative Commons License 2023.12.09 0 0 1831

Szia!

 

Talán a legkíméletesebb mechanikai tisztítás a "kőmosás",  mikor egy zárható edénybe kerámia, porcelán törmelék közé teszed a vasat, vizet öntesz rá, és sokáig forgatod.

Így is kopik kicsit, de itt a legkisebb a veszteség.

 

Nem tudom pontosan mire gondolsz, van pl. a mozaik szegecs /Mosaic rivet/  és a Corby csavar  /Corby bolts, screw /. 

 

 

Végül mi lett a szalagcsiszoló sorsa?

Előzmény: Shingen (1830)
Shingen Creative Commons License 2023.12.09 0 0 1830

Sziasztok!

 

Szeretném megkérdezni a gyári laposacél be van mattítva feketére gondolom a rozsdásodást kerülik el így.

Illetve hőkezelésnél megfeketedik az acél.

 

Mi a legjobb módja annak, hogy újból fényes legyen, minél kevesebb anyagveszteség nélkül?

 

Próbáltam a gyári mattítást eltávolítani elsőnek pillangókoronggal, de az belegödrölt a felületbe.

Aztán a bakelit tárcsát próbáltam a hozzá való kemény tárcsával, az sem volt az igazi.

Harmadjára próbáltam ezt a tépőzáras habtárcsát, hát az sem szedte le teljesen.

Gondolom a szalagcsiszoló a legjobb, de nem szeretnék sok anyagot lecsiszolni belőle, maradjon meg anyagvastagság.

 

Van vmi savas maratás, vagy mi folyamat amivel le lehet szedni a gyári feketítést, valamint a hőkezelés utáni oxidációt?

 

 

Másik kérdésem ti mit használtok a markolathoz szegecsnek?

Nem tudom mi a pontos neve annak a fémrúdnak amire ráragasztják a fát.

Lehet ilyet készen venni vagy van vmi otthoni megoldás is erre.

 

Köszi a válaszokat!

Tőrőtt nick Creative Commons License 2023.11.10 0 1 1829

Uralkodj magadon, és szedd be a gyógyszered ahogy az orvos előírta.

:)

Előzmény: gyere a papához (1828)
gyere a papához Creative Commons License 2023.11.10 -2 0 1828

Te idióta, én magamnak csináltam egy csiszológépet, amit évek óta használok. Na mész te is a szemétbe, ahova való vagy.

Előzmény: Tőrőtt nick (1827)
Tőrőtt nick Creative Commons License 2023.11.10 0 1 1827

Mivel egyik feltett kérdésre sem tudtál válaszolni, megállapítható hogy a csiszolásról és a csiszológépekről vajmi kevés tudással rendelkezel.

Te is csak addig szereted a fórumot, amíg csak a Te hangod hallatszik rajta. 

Ha valaki visszakérdez, más véleményen van, vagy nem a te ajánlásodat követi, egyszerűen felrobbansz és nem tudsz uralkodni magadon. Neked valami pszihés problémád lehet, amit kezeltetned kéne.

A múltkor azt írtad:  befejeztem ebben a tocsikban

Ezek után hogy higyjünk neked el bármit is ???

Előzmény: gyere a papához (1822)
gyere a papához Creative Commons License 2023.11.10 -2 0 1826

Ő egy személyeskedő, beszólogató troll, aki ezt már nem először csinálta.

Előzmény: jamesz64 (1825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!