Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

chez 2014.04.19 09:45:05 © 66

Unicum házilag

 

 

 

20g édeskömény

20g fehérüröm

20g kálmosgyökér

20g ezerjófû

20g angelikagyökér

20g izsópfû

20g koriandermag

20g cickafark

20g diólevél

20g édesgyökér

A fenti anyagokat kávédarálón meg kell õrölni, majd tegyétek 7dl alkohol és 3 dl víz keverékébe. Ezt a mixet hagyjátok 7-10 napig érni hûvös , de nem hideg helyen.

Az érési idõ után ki kell préselni, majd nagyon finom filteren átszûrni. (türelem kell hozzá)

Ezt az eszenciát sokáig el lehet tartani!

Az ital készítése a következõ:

30 dkg cukorból sötét, de nem égett karamelt készítünk, majd 3 dl vízzel sziruppá olvasztjuk.

A kihûlt szirupba 3,5 dl alkoholt és legalább 5cl eszenciát keverünk, ha nem találjátok elég töménynek, az eszenciával el lehet menni 8cl-ig.

A kész italt érdemes összeérlelni. A nagykönyv 1-2 hónapot javasol, megjegyzem nekem még soha nem sikerült ezt kivárnom és így is tökéletes volt az élmény.

 

zsorsz 2014.04.10 14:14:33 © 65

bocs:meg tudná

Előzmény: zsorsz (64)
zsorsz 2014.04.10 14:12:20 © 64

Üdv Mindenki!

 

Volt szerencsém a Riga Black Balsam-t megkóstolni,nagyon ízlik,az összetevőkről sehol semmi.Valaki megtudná adni a receptet?

öreg-muslica 2014.03.07 06:20:38 © 63

Popcorn Sutton moonshine receptje a “ Me and My Likker “ cimü könyvéböl

 

A recept mindig is népszerü volt a könyve megjelenése után, de halála után mondhatjuk, hogy világhírüvé vált…..

 

Alapjában véve ez egy átlagos, jól bevált moonshiner recept. Ha az alapvetö dolgokat betartjuk, nemigen lehet elrontani.

Halála után az özvegye eladta egy kis Nashville-i fözdének ami felvette a nevét, ami most Popcorn Sutton Distilling, Nashville, Tennessee néven fut és változatlan formában gyártja.

 

Súlyra és metric rendszerre átformálva, 20 L –re átszámolva a recept így néz ki :

 

1.15 kg finomra darált kukorica  *

2.35 kg cukor

0.3 kg maláta

25 gr pékélesztö * *

18 L víz

 

 

*  A megrendeléstöl függöen a kukorica fele más gabonával is volt helyettesítve ( búza, rozs ) a kívánt arányban.

** Popcorn nem használt élesztöt, meg volt gyözödve, hogy a levegöböl és a maláta héján lévö vadélesztö végzi az erjesztést. Ezt nemigen hiszi el senki, a hobbysták nagytöbbsége úgy tartja, hogy az erjesztö kád dongái között lakó élesztögombák végezték az erjesztést.

 

A gabona félék elcsirizesítése és malátával elcukrosítása megegyezik a Kipróbált receptek  # 8 és # 40 receptjében leírt folyamatokkal.

Miután az elcukrosítás megtörtént, hozzáadjuk a kristály cukrot, majd ha 30 °C alá hült, az élesztöt is.

Másnap alaposan felkeverjük, majd a harmadik napon feltesszük a kotyogót.

Az elcukrosítás sikerétöl függöen 9.4-9.6% -os cefrére számíthatunk, én inkább 3.7 kg cukorral 11%-osra készítem. Az ízében nincs különbség…….

A következö cefrébe 20-25% bekszet megy, az üledéket nem tartjuk meg, legfeljebb egy keveset, ha az élesztöt meg akarjuk tartani.

 

A fözés úgy történik mint a többi whiskey-nél, ( Brandy-módszer ).

A  0.5 dl rézeleje után  0.40-0.55 liter fejét veszünk el és 60%-nál átváltunk a farkára. Így 4.0-4.1 L 40%-os fehér whiskey-re számíthatunk.

 

      

 

  

 

   

 

 

Remélem Popcorn megbocsájt érte odaát, de ez is jobb pörkölt kockákon érlelve……..

 

   

 

   

 

 

Sok sikert,

 

ö-m

öreg-muslica 2014.03.07 06:08:57 © 62

FS féle mikrohullámú  Rum és Whiskey érlelés

 

Mielött bárki tiltakozna a tüz- és robbanás veszély miatt, elmondhatom, hogy túl vagyok a századik cikluson, minden probléma nélkül.

 

Teljesen biztonságos az alábbi pontok betartásával :

 

Csak cimke, tetö és karima nélküli beföttes üveget használunk.

 

Magában,  üres  folyadékot sosem teszünk a mikroba, valami mindig legyen benne.

 

Max. 60 %-os szeszt teszünk a mikroba. *

 

Max. 60 °C –ra melegítjük a szeszt. **

 

A mikróhullámú sütönek van ventillátorja és az müködik.

 

 

1200 wattos mikronál egy ciklus 2 perc,  800 wattosnál 3 perc 15 mp.

Ellenörizzük a wattot hátul a gyári cimkén és az elsö próbálkozásnál óvatosan fél percenként melegítsük, minden készülék más……

 

Menete:

 

1 liter szeszt teszünk  kb.1.1 literes üvegbe, felül 3 cm légteret hagyunk.

 

Tetö nélkül tesszük be a szobahömérsékletü szeszt a mikroba a megfelelö idöre.

Mikor kivesszük rászorítjuk a tetöt és hagyjuk kihülni.  4-6 óra múlva meglazítjuk a tetöt.

Ha nem hallunk “ vacuum-csattanást “, akkor nem sikerült, másik tetö kell.

Meglazított tetövel 8-12 órát hagyjuk szobahömérsékleten (esetleg hütöben ), a fagyasztó nem tesz neki jót, néha opálos lehet…..

 

Ezt a ciklust még kétszer megismételjük, a harmadik ciklus után szürjük és lehígitjuk 40% -ra.

 

*   Nem érdemes ennél erösebb szeszt használni, mert kesernyés ízü lesz. Az 50- 60%  közötti szesz  vanilliás, mogyorós ízeket csal ki, a 60% feletti csak csersavat.

** Ugyan az, a 60 °C alatt jobban vanilliás ízek és illatok jönnek, ez felett inkább csersav.

 

Tapasztalatom szerint a kb. 3 x 3cm x 6-8 cm-es minden oldalon pörkölt hordó donga darabok adják a legjobb eredményt.  Krokodil bör mintásra pörkölten mint a bourbon hordókat égetik, 5-8mm mélyen.

3-4% alkohol  veszteséggel számolhatunk….( az angyalok…..)

 

Füszereket is lehet vele alkalmazni. Készítettem már gint, spiced rumot is ezzel a módszerrel, legközelebb boise-t tervezek vele…..

Likör “koncentrátumot” is lehet vele késziteni föszerekkel, apró gyümölcs darabokkal.

A lényeg, hogy a fenti vastag betüs szabályokat mindig tartsuk be !

 

Ha egyszer hordóban akarnák érlelni rumot vagy whiskey-t , akkor két mikróhullámú ciklus után tenném hordóba megfelelö mennyiségü pörkölt kocka kiséretében…..

 

Az újítás érdeme FullySilenced  hobby társat illeti az úttörö munkájáért, én csak a füszerekkel, gyümölcs darabokkal stb. folytattam…….

 

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

 

 

 

   

 

Elsö nap

 

  

 

Második nap

 

  

 

Harmadik nap

coronatore 2014.01.11 13:15:22 © 61

Nem égetett szeszes ital, de nem ördögtől való.

 

 

Francia vermut recept 

 


Az összetevők :

 

- 1 liter vörös bor 12 °

- 125 g porcukor

- 1 pohár alkohol  90 °-os (mennyiségre konkrétan nem utal) 

- 2 g sárga tárnics gyökér

- 2 db. szegfűszeg

- 1 db fahéj

- 1 citrom héja (fehér rész nélkül)

- 1 evőkanál cikória 

 


Elkészítés:

 

A bor jellegét nem említi a recept.
Egy edényben kevergetve, feloldjuk a borban a cukrot.

Majd hozzáadjuk a többi összetevőt.

Két-három napig áztatni, majd szűrni.

Legalább egy hónapig hagyni összeérni. 

 

A megjegyzésben szerepel, az ital fekete ribizli sziruppal fogyasztva felejthetetlen élmény.Aperitifként ajánlja.  

 

coronatore 2014.01.11 13:07:59 © 60

AROMATIQUE likőr. Holland recept.

 


Hozzávalók 1 literhez:

 


- 2 gramm angyalgyökér 

- 10 gramm citromhéj

- 2 gramm citromfű
- 1 g szerecsendió
- 2 gramm galanga (Laosz-i)
- 3 gramm gyömbér gyökér
- 2 gramm tárnicsgyökér
- 2 gramm kálmos
- 5 gramm kamilla
- 1 gramm kardamom
- 1 gramm cinkona ***
- 1 gramm szegfűszeg
- 2 gramm babérlevél
- 2 gramm levendula
- 2 gramm borsmenta
- 4 gramm fahéj
- 2 gramm szegfűbors
- 8 vékonycsík narancshéj
- 1 gramm fekete bors
- 2 gramm rozmaring
- 425 ml alkohol 94%- - 160 gramm cukrot- 150-250 gramm cukor, aki édesebben szereti.± 475 ml vízzel 1 literre hígítani. 

 

Elkészítés:

 

1. A fűszereket mozsárban összetörni, az alkoholhoz hozzá adni.2. A másik variáció, lehetőség. Az alkoholt a vízzel összeönteni, és ebbe tenni a fűszereket.Két hét után szűrni.Vízzel hígítani. Ezt a likőr 47 % an  fogyasztják, erre az alkohol fokra célszerű beállítani.  

 

*** Cinkona trópusi fa, kérgét és magvait használják fűszerként. Meglehetősen húzós árban mérik, nálunk nem igazán forgalmazzák. Illata, aromája megközelítőleg a fahéj és vanília keverékéhez hasonló. Helyette vaniliával pótolható. 

coronatore 2014.01.11 12:57:16 © 59

Angosturabitter Holland recept,  keserű likőr

Hozzávalók 1 literhez:

- 1 gramm engelika gyökér

 - 5  gramm angosturabast (cusparia kéreg) *

- 5 gramm galanga gyökér 

- 2 gramm gyömbér gyökér

- 5 gramm tárnicsgyökér

- 5 gramm kardamom

- 1 gramm szegfűszeg

- 5 gramm fahéj

- 10 gramm szantálfa

- ½  narancs héja, fehér rész nélkül

- 12 gramm tonka bab

- 1000 ml alkohol 35%-os

- 40 gramm cukor

Elkészítés:

Az összetört fűszereket üvegbe tesszük, rátöltjük az alkoholt. Két hétig többször felrázva meleg helyen állni hagyjuk. Két hét után leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot. legalább egy hónapig hűvösebb helyen pihentessük.  

 

* A angosturabast. (Cusparia febrifuga) ( Dél Amerikában és Indiában honos kis termetű fa, melynek szárított kérge és termése /magvai/ tartalmazzák a keserű anyagot. Nem tartom valószínűnek, hogy ezt a fűszert nálunk bonyodalom mentesen belehetne szerezni. Végül is meglehetősen keserű volta miatt használják. Ezt a likőrt koktélokhoz is alkalmazzák, igencsak keserű íze miatt. Venezuelában készítették először. Esetleg valamilyen nálunk is beszerezhető keserűbb növénnyel lehetne pótolni. Elkészítés szempontjából ez még várományos.   

 

coronatore 2014.01.11 12:53:33 © 58


Medicina likőr. Francia

 

 

Hozzávalók (2 liter )

 


- 2 teáskanál ánizs- 10 g csillagánizs- 1 zöld citrom leve- 2 teáskanál koriander- 2 teáskanál kömény- 5 ág tárkony üröm- 10  szál Génépi  -Helyette-  Ebruta (istenfű, Isten fája, abrut üröm,seprőruta)- 20 szem Borókabogyó- 50 g édeskömény- 4 szem szegfűszeg- 4 ág citromfű- 10 ág menta- 500 gr. akácméz- 3 ág rozmaring- 2 ág zsálya- 8 ág kakukkfű
- 3 ág hegyi pereszlény- 3 ág Verbéna
- 2 liter 40 %-os alkohol Lehet erősebb, ízlés szerint.
Elkészítése:
A száraz növényeket összemorzsolni, a magvakat összetörni.Üvegbe helyezni, rátölteni az alkoholt.Az első héten napos helyen, vagy meleg helyen tárolni, többször összerázni.Az első hét után lehetőleg hűvös helyre kell tenni.Rendszeresen rázzuk fel az üveg tartalmát.Hatvan nap elteltével szűrni, ülepíteni.Hozzákeverni a mézet, és cukrot.
További két hónap összeérési idő szükséges, minimum.
ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska

génépi blanc (Artemisia umbelliformis)

 

 

 

 

 

Holland keserű mandula likőr.

 

Hozzávalók:

Hozzávalók 1 liter:

- 1000 ml 40%-os alkohol - 15 gramm mandula- 4 gramm keserű mandula- 3 gramm kardamom 
- 6 db szegfűszeg
- ½ teáskanál szerecsendió
- 15 db szegfűbors 
- 10 db-bors
-1db vanília rúd, vagy aroma  

Elkészítés:
A mandulát a lehető legfinomabbra őrölni, üvegbe tenni, 500 ml. alkohollal felönteni.A többi hozzávalót is megtörni, a maradék 500 ml. alkohollal felönteni.Többször felrázni, egy hétig áztatni.Mind a két  üveg tartalmát leszűrni, ülepíteni, majd összeönteni.További három hétig érlelni, ha az alján réteg képződik vékony rugalmas csővel átfejteni.Ízlés szerint cukorral édesíteni. Majd még három hét érlelés. 

 

 

 

 

Holland Amaron  keserű Likőr.

 

Hozzávalók 1 literhez :

 

 

 

- 5 gramm ánizs- 1 evőkanál hibiszkusz virág
- 1 evőkanál db kamillavirág
- 4 db szegfűszeg
- 1 evőkanál  mentalevél- 1 csipet szerecsendió por
- 1 db gyermekláncfű gyökér ( apróra vágott) /méretet nem említ/
 -15 mm-es cső fahéj
- 5 db zsályalevél
- 3 db ( citrom verbéna ) ágacska
- 1 zöld citrom reszelt héja (lime) vagy fehérje nélkül.- ¼ grapefruit héja (fehér rész nélkül))- 220 ml száraz fehér vermut (18 %)
- 215 ml alkohol 94%-os 

- ± 565 ml vízzel 1 literre felönteni

Elkészítés:
A hozzávalókat összetörjük, apróra daraboljuk és az alkoholba tesszük.Öt napig áztatjuk, többször összerázzuk.Az ötödik nap után leszűrjük, ülepítjük.További öt napig érleljük, ha szükséges a maradék üledéktől lefejtjük.Hozzá töltjük a vermutot, és lágy vízzel kiegészítjük 1 liter mennyiségre. Hűvös helyen 8 hónap összeérési időt javasol. 

 

 

 

 

Holland Angyal likőr recept. /Angelika/ 

 

Hozzávalók 1 literhez:

 

 

 
- 30 gramm angyalgyökér /angelika/
- 4 cm citrom héja (fehér rész nélkül)
- 3 gramm koriander
- 2 gramm ánizs
- 1 cm-es fahéj cső
- 1,5 gramm szerecsendió
- 0,5 gramm sáfrány
- 320 gramm cukor

320 ml 94%-os alkohol
± 480 ml ​​vízzel 1 literre
Elkészítés:
A fűszereket összetörjük daraboljuk, üvegbe tesszük, rátöltjük az alkoholt.Négy hétig áztatjuk, többször felrázzuk.Leszűrjük, ülepítjük. A fűszerekre enyhe nyomást gyakorolva kipréseljük.Hozzáadjuk a cukrot, majd vízzel kiegészítjük 1 liter térfogatra.Hat hónap érlelési idő.

 

 

coronatore 2014.01.06 21:22:27 © 57

Holunderlikör  "Tavasz és Ősz"

 

- 200 gr. bodzavirág

- 500 gr érett bodza

- 200 gr cukor

- 30 gr. halvány méz (Végén)

- 2 evőkanál citromlé (legvégén)

- 1 liter alkohol 70 %-os

 

 

Június elején megszedjük a szükséges virág mennyiséget. A hibás részeket eltávolítjuk, lecsipegetjük a nagyobb szárról. Nem mossuk meg, igyekezzünk a virágport nem kirázni belőle.

A virágot beletesszük üvegbe, ráöntjük az alkoholt.

Hűvös, sötét  helyre tesszük őszig.

 

Augusztus közepétől begyűjtjük a szükséges mennyiségű bodza bogyót.

Lemossuk, villával lecipkázzuk. Gumikesztyű ajánlott.

 

A bodzát villával összetörjük hozzá öntünk 400 ml. vizet, 25-30 percig lassú tűzön kevergetve főzzük.

Ha kihült leszürjük.

A szűrt anyoghoz tesszük a 200 gr. cukrot, a két evőkanál citromlevet, és további 15 percig lassú lángol melegítjük, forraljuk.  ( az édesítés egyéni szájízre terténik) Aki édesebben szereti.

Elővesszük az űveget, leszürjük, ülepítjük. -Hozzáadjuk a kissé felmelegített méz mennyiséget- Ezt már előtte meg lehet tenni. 

Kihűlés után beleönteni az bodzavirágos alkoholba. 

Két-három hónap érési időt javasol.

Ha szükséges a pollenek miatt átlehet fejteni.

coronatore 2014.01.06 20:39:17 © 56

Elfkräuter kolostor likőr

 

 

- 1 narancs héjja (fehér rész nélkül)

- az alábbi gyógynövényekből 150-150 gramm.

- kakukkfű

- vizimenta 

- vad majoranna(oregánó)

- orbáncfű

- réti zsálya

- üröm (hát azt nem írta melyik fajta) lehet találgatni.

- cickafark

- vörös lóhere

- földi borostyán

- vad cikória (mezei katáng, virágos felső szárai)

- 1-1 szál 10-15 cm-es  megtisztított, bevagdosott tölgyfa, szederfa és  nyírfa ága.

- 1-2 db lucfenyő fiatal hajtása.

- 10 gr. édesgyökér

- 8 gr. kálmosgyökér

- 1 teáskanál édeskömény

- 1 teáskanál ánizsmag

- 1 teáskanál köménymag

- 1 teáskanál citromlé

- 750 gr. cukor  

 

A hozzávalókat belehelyezzük egy szélesebb szájú üvegbe.

 

A recept 275 ml. 96%-os alkoholt ír. 

Töltsük az alkoholt a fűszerekre.

25 napig meleg, sötét helyen tartsuk, többszöt fel kell rázni.

 

Szűrjük, üleptjük.

525 ml. lágy vizben feloldjuk a cukrot, 5 percig forraljuk. Kihülés után hozzáadjuk az 1 evőkanál citromlevet.

Majd az  áztatmányhoz öntjük.

További hat hónapig pihentetjük, sötét hűvös helyen.

Ha szükséges még egy alkalommal vékony flexibilis csővel lefejtjük.

Ha el nem fogy addig.

 

Az alkohol fok és a hígítás saját hatáskörben. Kinek mije van.

coronatore 2014.01.06 19:48:05 © 55

whisky -alapú - Cordial

 

Egy Ír fűszeres, tüzes vérkeringést, anyagcserét serkentő recept.

 

- 75 gr. mazsola

- 50 gr. szárított füge

- 30 gr. kandírozott narancshéj

- 10 szem kardamom 

- 4 evőkanál édeskömény

- 1 evőkanál szerecsendió

- 1 evőkanál ánizsmag

- 7 szem szegfűszeg

- 30 gr. édesgyökér

- egy scipet sáfrány (vagy sáfrányos szekrice)?

 

- A recept szerint 750 ml. Irish Whiskey és 750 ml. Bourbon Whiskey.

 

A fügét és a mazsolát aprítsuk darabokra, majd a  kandírozott narancshéjjal tegyük széles szájú üvegbe.

A darabos fűszereket mozsárban törjük meg, majd a többivel egyött azt is az üvegbe helyezzük.

A sáfrányt 2-3 evőkanál forró vízbe beáztatjuk, ha megszívta magát, mehet az is vízzel együtt az üvegbe.
Majd öntsük rá a Whiskey-t.

 

Tegyük meleg helyre, naponta rázzuk fel. Négy hétig hagyjuk áztatni.

Szűrünk, ülepítünk.

További két hónapig hagyjuk állni sötét, hűvös helyen. 

 

A Whiskey főző mesterek véleményére majd kiváncsi lennék.

 

coronatore 2014.01.06 19:12:06 © 54

Gyomorkeserű likőr.

 

 

7 dl tisztaszesz - ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.

Áztassunk bele 2 - 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva

Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.

15 - 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.

coronatore 2014.01.05 09:28:40 © 53

Egy érdekesség.

 

"Ukrán fűszeres rakott ital"

-Hozzávalók:


10 gramm gyömbér,

10 gramm cayenne bors,

1 citrom reszelt héja,

5 gramm kardamom, zúzott

10 gramm fahéj

10 gramm szegfűszeg

5 gramm őrölt szerecsendió.

 

 

 A fenti összetevők egy zománcozott edénybe  tenni.

Egy liter 45 % vodkával felönteni.

Lefdeni fedővel az edényt.

Rugalmas tésztát készíteni, (víz, liszt, olaj)

Ezzel a tésztával körbe kenni, tapasztani a feőt az edényhez, hogy az légmentesen zárjon.

Előmelegített sütőben 12 órán át hagyni. (Hőfokot nem említ, valószínű alacsony hőmérséklet lehet.)

Kivenni az edényt, hagyni kihülni, majd szűrni.

Legalább 3-3 hónapig állni hagyni, összeérni.

 

coronatore 2013.12.28 17:19:15 © 52

Megjegyzés a galiciai kávé likőrhöz.

 

Természetesen a lefőtt kávét a már megszűrt lkiőrhöz kell hozzáadni, nem az áztatás előtt!

coronatore 2013.12.28 17:15:17 © 51

Kávélikőr recept.

Spanyolból átvett, régi galiciai recept.

 

- 1 liter alkohol

- 2-3 szál rozmaring

- 1 db. szerecsendió lereszelve, vagy őrölt

- 1 narancs héja, fehér rész nélkül

- 1 szál fahéj (egész)

-  2 db. csillagánizs

- 10-20 dkg. őrölt szemeskávé - /első variáció/ Lehet vászonanyagba kötve, vagy filterbe. 

- Cukor ízlés szeint, mint a kávéba.

 

- Az egész anyaogt zárható űvegbe tenni, alkoholt ráönteni. Két-három hétig érlelni, többször felrázni.

Meleg helyen tárolni.

 

 

- Második variáció.

Az őrölt kávét nem tesszük bele. lefőzünk kávét min. nyolc személyest, és azt töltjük bele. Ha erősseb kávéaromát szeretnénk érezni, több kávéval készítjük.  

 

-Vizet felforralni a cukorral, hűteni, hozzáadni.

 

Nagyon kellemes, keleties hangulatú ital.

/Annak ellenére, hogy azokban a térségekben nem fogyasztanak alkoholt/ Vagy ki tudja? 

coronatore 2013.12.28 16:48:00 © 50

Montserrat likőr. Katalán recept

 

-1 liter alokhol

-10 szál levendula

-negyed marák kakukkfű

-negyed marák rozmaring

-2 szál fahéj

-1 evőkanál koriander mag /lehet őrölve is/

-250 gr. cukor

 

15 napig ázttni, többször összerázni, szűrni, ülepíteni, lefejteni.

 

A cukrot, vizzzel alkoholfoktól függően  felforralni, hozzáadni.

Nem készítettem még el. Állítólag jó.

 

coronatore 2013.12.28 15:17:50 © 49

Krauterlikőr német recept.

 

két közepes szál rozmaring

negyed marék kakukkfű

negyed marék menta

1 evőkanál kamilla

4 db. illatos muskátli levél

1 evőkanál őrölt édeskömény

1 liter alkohol.

300 gr. cukor

 

Ez a recept vodkára vonatkozik, ami nem kimondottan egy  tömény ital.. 

 

- A fűszereket beletesszük egy zárható üvegbe, rátöltjük az alkoholt, érési időnek kettő, de a recept megosztója egy hónapt ír, ami szerinte elég.

Eleinte naponta többször felrázni, lehetőleg melegebb helyen tartani. Az utolsó napokban lehet hűvösebb helyre tennei.

- Az érlelés után leszűrni, többször lefejteni, amíg teljesen tisztává nem válik. Ez pár napot igénybe vesz, mint általában a többi likőröknél is.

- alkohol fokától függően a cukor mrnnyiséget felfőzzük vizzel, lehűtjük és a likőrhöz adjuk.

- Ezekután (optimális esetben) további két hónap  összeérési idő szükséges, ha el nem fogy addig.

 

Likőrök esetében általában 90-70 fok körüli alkoholról beszélünk, mindig ennek arányában történik a hígítás,  

És a hozzávalók mennyisége

Kiváló gyomorkeserű.

coronatore 2013.12.28 14:37:10 © 48

 

 

Chartreuse likőr  /Satrőz/

 

 

1 dkg. borsmenta

1 dkg. fodormenta

1 dkg. ánizs

1 dkg. csillagánizs

1 dkg. angelikagyökér

1 lirer alkoholban 6-8 napig áztatjuk, aztán leszűrve 1 liter víz, és 1 kg. cukor oldatával összekeverjük.

Színezni lehet zöld, vagy sárga színűre.

 

 

Curacao likőr  /Küraszo/

 

 

30 gr. kuraszóhéj

30 gr. narancshéj, fehér része nélkül

0,5 gr. szerecsendió-virág

1 gr. fahéj

1 rúd vanilia

A keveréket 3,5 dl. alkohollal és 1 dl. rummal két napig áztatjuk, megszűrve 80 dkg. cukor és 1/2 liter vizből készült szirupot öntünk hozzá, majd karamellel színezzük.

 

Lassan a  zöld dió is beérik, egy recept ezzel a terméssel.

 

Diólikőr

 

25 dkg. zöld dió / a diöt több helyen vastagabb tűvel megszúrkáljuk/

1 dkg. fahéj

0,5 dkg. szegfűszeg

0,5 dkg. szerecsendió

1/2 liter alkohol és 3/4 liter víz keverékét 8 napig állni hagyjuk, hogy barna színt nyerjen, aztán leszűrjük és 1 kg. cukorsziruppal összekeverjük.

 

 

coronatore 2013.12.28 14:32:10 © 47

Nem égetett szesz, de nagyon finom. Érdemes kipróbálni. 

A fűszerek mennyiségén kissé lehet változtatni, egyéni szájízre.

 

Martini recept

 

1 kg. rízs

1,3 kg. cukor

3 liter langyos víz

1 citrom karikára vágva

1 citrom héjja, a gyümölcs szintén karikára vágva.

1/2 dkg. élesztő

8 szem fekete bors

3 kávéskanál fehérüröm

8 szem szegfűbors

15 szem szegfűszeg

kis ujjnyi fahéj

1 kávéskanál őrölt fahéj

10 dkg mazsola

8-10 szem kardamommag

 

A vizet felforraljuk, langyosra visszahütjük.

A rizst leöblítjük, hogy a fehér rízspúder ne kerüljön bele.

5 literes üvegbe beletesszük az összes anyagot, az élesztőt belemorzsoljuk, jól összekeverjük.

Az egyik citromot azért kell meghámozni, mert a 2-3. napon a héját ki kell venni belőle, mert túl kesernyés lehet az ital íze.

Meleg helyen kell tartani, naponta legalább 2-3 alkalommal jól felkeverni.

A forrás befejezését követően 7-8 nap után  leszűrni az egészet, majd az üvegbe visszatölteni.

Nem kell megijedni az anyag zavarodotttságától, kristály tiszta ital lesz belőle.

5-6 naponta legalább, 4 alkalommal vékony hajlékonycsővel lefejteni, óvatosan, hogy a seprű ne kerüljön bele.

Mikor már az üveg alján nem lehet látni seprűt, akkor át lehet fejteni üvegekbe.

A  második-harmadik napon már lehet érezni az ital jellegzetes finom illatát.

 

No még egy.

 

 

 

Vermut recept

 

1/2 liter vörösbor

2 dl. rum

1 kévéskanál szagosmüge

1 kávéskanál fehérüröm

2 szem szegfűszeg

A bort és a rumot összeönteni.

3 dl. vízbe feltesszük főni a  szagosmügét, fehérürmöt, szekfűszeget, öt percig lassan forraljuk.

Batiszt ruhán átszűjük, kihült állaptban öntjük a borhoz

Ha száraz vemutot akarunk 15 dg. cukrot, ha édeset 20 dkg. cukrot keverünk hozzá.

Jól összerázzuk, pár napig hagyjuk beérni.

 

Én tettem hozzá meggy befőzés idejéből maradt meggylét, nagyon finom lett tőle, ez is szájízre történik.

coronatore 2013.12.28 14:25:42 © 46

 

Fűszeres birsalmalikőr

 

1 liter frissen sajtolt birsalmalé és 1/2 liter alkohol /szeszfokot nem ír/ elegyébe beáztatunk 5 dkg. őrölt kardamominmagot,

1-1 dkg.szekfűszeget, fahéjat, koriandermagot.

5-6 nap áztatás után leszűrjük és 1 kg. cukrot adunk hozzá.

Pár nap érés után nagyon finom, ízletes likőrt kapunk.

 

A birsalámt vízben megfőztem, pépesítettem, majd vásznon leszürtem, kicsavartam.

A birslé kissé opálos volt, maga a likőr is, de az ízét nem befolyásolta. Bagyon élvezhető, finom volt. 

 

 

Aromatikus likőr  /ez a neve/

 

1-1 dkg. kaszkarillakéreg, szekfűszeg, kurasszóhéj, tárnicsgyökér, fahéj keverékét beáztatunk 1 liter 60 százalékos alkoholba.

4-5 nap után leszűrjük, és 1 liter cukorszirupot adunk hozzá. /cukor mennyiséget nem ír/

Pár nap állás után fogyasztható.  Gyomorbántalmak esetén jó szolgálatot tesz.

 

coronatore 2013.12.15 19:22:22 © 45

Angolkeserű.

 

1-1 dkg. szerecsendió, szegfűszeg, kvassziaforgács.

4-4 dkg. tárnicsgyökér, kálmosgyökér, galangagyökér, angelikagyökér.

20  dkg. friss citromhéj.

10  dkg. narancshéj.

1,5 liter 70 százalékos alkohol és  7 deciliter víz keverékét a beáztatott anyaggal 48 órán át állni hagyjuk.

/ Én a dupla időt áztattam és jó lett/

1 kg. cukorból, 1 liter vízből szirupot főzünk, és a növényekről leszűrt léhez adjuk.

Összeérési időnek két napot említ, de ez nálam két hét volt. Ért volna tovább is, de..

 

 

Benedictin likőr.

 

0,5 dkg szegfűszeg és szerecsendió.

1-1 dkg. fahéj, borsmenta, citromhéj, kardamomimmag, és gyömbér.

2 dkg. angelikagyökér.

3 dkg. kálmosgyökér.

Az összezúzott keveréket 1 liter 90 százalékos alkoholban két napig áztatjuk.

Utána háromnegyed liter vizet adunk hozzá, és a keveréket leszűrjük.

A szüredékhez 1 liter sűrű cukorszirupot adunk. /A recept cukor mennyiséget nem ír, én 70-80 dkg.-ra emlékszem /

Ha szükségesnak tartjuk, cukorkaramellel színezhetjük.

 

fragola.6035 2013.11.19 10:57:53 © 44

 

Tudom, hogy sokféle Irish Cream recept van a neten, de kaptam egy üveg Ballantines-t ajándékba, de senki sem tudta meginni, ezért elkísérletezgettem vele.

 

Házi BAILEYS recept: 

 

160 ml whisky (a skót whisky is kitűnő)  

60 ml 50%-os házi rum, vagy tehetőseknek Havana Club 3 Anos rum  

140ml 30%-os tejszín  

1 tubus cukrozott sűrített tej  

1 e.kanál finomítatlan nádcukor  

1 adag jóféle eszpresszó  

1 e.kanál Nesquik syrup, vagy házi kakaó szirup  

2 t.kanál házi vanília kivonat  

3-4 kocka jó étcsoki

 

A csokit porrá őröljük, aztán mindent beleteszünk egy turmixgépbe pár percig.

4 napig hűtőben érleljük. 

Az arányokat megtartva több whisky-vel karakteresebb, több rummal lágyabb lesz.

 

Jó ital csak a legjobb minőségű alapanyagokból készíthető.

 

Egészségedre! 

 

 

Amateur-no1. 2013.11.02 21:59:31 © 41

RIZSWHISKY AMATEUR - MÓDON

 

 

Alapanyag és eljárás tekintetében, teljesen megegyezik öreg-muslica által prezentált,-

"savanyú cefrés whisky" - elkészítési módjával,

azzal a különbséggel, hogy ebben a roppantott, illetve tört rizs 80% - ban szerepel az egyéb, szokásos gabonafélék mellett.

 

Másodszori lepárlás után higítás nélkül, 3-4 hétíg pörkölt tölgyfa hasábokkal érleljük, majd literenként maximum egy körömnyi egész fahéjjal legfeljebb egy napig !

 

Vigyázat!

Folyamatos felügyeletet igényel, nehogy domináns legyen az ízében! 

 

Előzőleg egy csomag vanília rudat nyers whiskyben áztassunk, ebből minden Literre számítva kb. 1cl.-t adjunk hozzá, majd szintén Literenként: 

                                                               1 kávéskanál karamell

                                                               1 feketetea filter (szín)

 

Szeszfokát a karamell hozzáadása előtt, 43-45-fokra állítsuk be.

ROBI876 2013.10.29 11:29:20 © 40

„TELE KUKTÁS, enzimes+2% aszalt malátás, Gabona cefre RECEPT”

 

(kukorica, búza, árpa, rozs)

 

 

  1. 1.     Alapanyagok:

A,= 4 kg gabona, 2 mm-es rostaméretű KD-160, 64 kalapácsos darálón megőrölve, lényeg a finom darás állag.

B,= 40-55 gramm kristályos citromsav

C,= 80 gramm pilseni maláta, (Bohemian Pilsner, pl.), közvetlenül felhasználás előtt finomlisztté őrölve, kávédarálóban, vagy késes turmixgépben.

D,= 12 liter csapvíz, (ph.=7.0-7.1)

E,= 2 ml Spritase GA 14400 L gomba glüko-amiláz enzim

F,= 1 ml Foamsol habzásgátló (mezőgazdasági boltokban kapható)

G,= Danstil-A, borélesztő (mezőgazdasági bolt)

 

  1. 2.     Eszközök:

A,=17 literes hasas kukta

B,=digitális ph. mérő

C,=digitális maghőmérő

D,=Literes mérőedény, vagy 2 literes pet palack, a víz méréséhez

E,=enzim méréséhez: ”féldekás” pici üveges szeszesital fekete színű műanyag kupakja (a kupak csurig töltve pont 2 ml.), vagy injekciós tű.

F,=digitális konyhamérleg.

 

 

  1. 3.     Becefrézés (a főzés ideje 30-40 perc kb.) :
    1. a.      A 4kg gabonát egy vödörben összekeverem a 80 gramm lisztté őrölt pilseni malátával.
    2. b.     A 12 liter vizet felteszem főni, a kuktában. 50 C-on (de maximum 56C-on) fűtést lekapcsolom, az összekevert gabona+maláta őrleményt bekeverem a vízbe, csomómentes legyen. (Ha ezen a hőfokon, 50-56 C történik a bekeverés, akkor a gabona nem fog csomósodni.) A kuktában 2-3 liter hely fog maradni a keverés számára. (A csekély mennyiségű maláta folyamatosan szedi szét a gabonát, elfolyósítja és könnyen keverhető lesz, végig, a cefre sűrűsége ellenére. A 2% maláta enzimjei továbbá az élesztő számára nélkülözhetetlen anyagokat tesznek szabaddá, így a majdani erjesztés akadálymentes és gyors lesz.)
    3. c.      Habzásgátló (Foamsol FDC511) adagolása, 1 ml dózisban, ha szükséges, a habzás teljes technológiában történő megakadályozására. (Lefőzéskor sem fog habzani)
    4. d.     Ph. állítás a maláta enzimjei részére: Citromsavval a ph.-t 5,3-5,7 közé állítom. ( 5,4 szerintem a legjobb)
    5. e.      Fűtést visszakapcsolom,teljes láng, közben folyamatos keverés 68-70C-ig. Itt ismét a fűtést kikapcsolom, 10 perc pihenőt kap. Lényeg, hogy 68-72C-között legalább 10 percet töltsön a cefre. (Nagyobb mennyiségnél nem kell megállni, mert úgyis többet fog tölteni a cefre ezen a hőfokon, melegítés közben, de ez egy kis mennyiségű recept)
    6. f.       Fűtést ismét be, 85C-ig felfőzzük a cefrét, kevergetés, majd 85C-nál végleg lezárjuk a fűtést, hagyjuk lehűlni 58-56C közé.  (20 perc 85C-on tartás kiirtja a nem cefrébe való baktériumokat, így a cefre steril lesz).
    7. g.     Második ph. állítás, a glüko-amiláz részére.: 4,7 ph.-ra beállítani. (gyári 4,5 ph-val szemben)  Tapasztalatom szerint 54C-on, 4,7 ph. mellett történik meg a legnagyobb enzim munka, a cefre ezen a ph.-n, ezen a hőfokon erőteljesen tovább hígítani fogja a cefrét.
    8. h.     Fontos! Minden egyes hőmérséklet és/vagy ph. mérés előtt alapos keverés szükséges!

 

 

 

 

Lehűtés az erjesztés hőfokára, közben glükoamiláz enzimadagolás:

   A cefrét lehűtjük. 58-56 ºC közötti hőmérsékleten már bekeverhetjük a Spritase GA 14400 L glükoamiláz enzimet (az enzim 65 ºC-on még viszonylag gyorsan inaktíválódik; erre figyelni kell!). Dózis: 2ml/ 4kg gabona.

      Lehűtés 28-32 °C-ra.

 

4       Fajélesztős beoltás, erjesztés:

  1. Ha megfelelő hűtéssel dolgoznak, már 36 °C-on be lehet oltani élesztővel a cefrét és tovább hűteni 28 °C-ra.
  2. b.     Beoltás a megfelelően előkészített,(felfuttatott)  Danstil A élesztővel 20 g/hl dózisban.

 

  1. c.     Erjesztés 28-32 °C-on. Ezen a hőfokon az erjedés 2-3 nap alatt végbemegy. Közben folyamatosan szabadul fel az erjeszthető cukor. 22-23 C-on az erjesztés időtartama 4-5 nap. Javaslom a kotyogó használatát.
  2. d.     Az erjesztés végére a cefre még tovább fog hígulni. Árpa cefrét további víz hozzáadása nélkül lehet főzni, szimplafalúban, 15-17% lejövőnél megállva. Búza cefrét csak az üstben hígítom vízzel, +4 liter víz szükséges ehhez a mennyiségű cefréhez,  17-20% lejövőnél megállok, így egyik sem ég oda, az alszesz jó minőségű, nettó 3 liter 40-42%-os alszesz lesz, ebből a cefréből.

 

  1. 4.     Erjedés után minél előbb főzni a kierjedt cefrét!

 

  1. 5.     Berendezések mosása és fertőtlenítése.

 

 

                                                                             Robi876 :- )

dejoci 2013.10.22 21:18:49 © 39

Kókuszlikőr

 

Hozzávalók: 7 dl 32 %-os gabona szesz

                 2 dl tej

                 1 dl tejszín

                 1 zacskó vaniliás cukor

                 1-2 kanál kristálycukor

                 kb 10 dkg kókuszreszelék

 Ősszekeverem az összetevőket, és hűtőben 5 napig, naponta felrázva 2x,phentetem.Ezután szűrőn átszűröm, és fogyasztható. Az asszonypajtinak izlik.

ROBI876 2013.09.05 21:52:50 © 34

Csokoládé flip receptem:

 

Hozzávalók, 1,1-1,2 liter kész likőr készítéséhez: 25 dkg kristálycukor

                                                                       5 dkg bonbonetti arany kakaó por (nem cukrozott kakaópor)

                                                                       1 tojás sárgája

                                                                       600 ml 43%-os gabonaszesz (rozs, búza, esetleg ízetlen szesz)

                                                                       fél tubus, 85 gramm sűrített, cukrozott tej

                                                                       2,5 dl 1,5%-os tej

 

Elkészítés:

  1. A kakaót a cukorral szárazon tökéletesen össze turmixoljuk, őröljük.
  2. Kevés langyos tejjel és a tojássárgájával tovább keverjük, sűrű masszává.
  3. A maradék tejet forrón, de nem felforralva (lefölözve) ráöntjük, és folyamatosan tovább keverjük, amíg teljesen csomómentes nem lesz.
  4. A keveréket lehűtjük és nagyon lassan, állandó keverés közben a szeszt hozzá csepegtetjük.
  5. A már most finom italt, fél tubus sűrített tejjel össze turmixoljuk.

A végeredmény 22-24%-os alkohol tartalmú, nagyon ízletes és sűrű csoki likőr.

 Lehűtés után fogyasztható. Kedves egészségetekre!

olvas0 2013.08.18 12:55:45 Creative Commons License 28

Ez a topik az égetett szeszesitalok fórumának recept gyüjteménye, kérünk mindenkit, hogy kérdéseit, észrevételeit ne itt, hanem az
ÉGETETT SZESZESITALOK FÓRUMON
tegye meg.

Kormoss' 2013.08.12 13:09:35 © 22

Koktél megfázás ellen

 

Ha valaki szendved a megfázástól, és a velejáró torokfájástól és orrfolyástól, akkor annak ajánlom ezt a kis koktélt, amit garantáltan nem az íze miatt fogtok szeretni :) Én magam kisérleteztem ki a neten terjengő népi legendák alapján, és teszteltem is magamon. Egy adag belőle, és másnapra szinte teljesen megszüntet minden említett tünetet.

 

Hozzávalók:

0,5 dl 60%-os akármilyen szesz (én a fűszeres párlatokat ajánlom hozzá, főleg az ánizsosokat, vagy a házi abszintokat)

2 gerezd összepréselt fokhagyma

1 teáskanál méz

1 csipet őrölt bors

 

Minden hozzávalót jól összekeverünk a szesszel, majd mikróban 40-50 C-re melegítjük az egészet, és kortyonként elfogyasztjük, mintha tea lenne. Undorító íze van, de olcsóbb és hatásosabb a tv-ben reklámozott gyógyszereknél.

Kormoss' 2013.03.28 18:56:41 © 19

A saját akvavitom receptje:

Az alapszesznek kisüsti gabonapárlatot használok, 100% árpából, de  tulajdonképpen a kukoricát leszámítva más gabonából is készülhet. Az árpa talán azért jó, mert van egy kis sörre emlékeztető íze, ami illik egy olyan italhoz, amit elsősorban sörrel szoktak fogyasztani. 

 

A fűszerek literenként, 60%-os párlathoz:

- 15 g őrölt fűszerkömény

- 1 evőkanár kapor

- 1 teáskanál őrölt feketebors

- 1 teáskanál örölt kávé

- 1 teáskanál édeskömény

- 1 szál kakukkfű

- 1 csipet fahéj, oregano, és komló

 

Különlegességnek a komló, a kavé és a kaukukkfű számíthat, de még az első kettő fel se tűnik, addig az az egy szál kakukkfű annál jobban. Kellemes mentolos ízt ad. 1-2 szálnál többet senki ne használjon belőle! 

 

Három nap áztatás után lehígítjuk 40%-ra, és a fűszerekkel együtt lepároljuk. Lepárlás után 50%-ra hígítjuk, és meglazított kupakkal érdemes 1-2 hónapot pihentetni.